Posts

Showing posts from September, 2004

:: Sakit Demam

Image
sebagai seorang perokok handalan yang berjaya, aku seringkali ditimpa sakit batuk yang berlarutan. Dalam setahun adalah beberapa kali kena. Bila kena, aku tau yang 2-3 minggu akan datang adalah hari-hari yang takde ong punya. Kekerapan aku kena penyakit telah banyak mengajar aku. Sekarang aku kongsi bersama pengalaman aku dengan korang semua sebagai rujukan di masa akan datang.

Batuk:

-Batuk adalah penting untuk memastikan salur tekak dan pernafasan tu bersih.

-Tapi kalau batuk banyak sangat maksudnya ada penyakit lain la pulak.

-Batuk yang aku selalu hidapi bukanlah berasal dari alergik, asma ataupun jangkitan paru-paru seperti pneumonia atau bronkitis yang teruk. Tetapi punca dia adalah dari merokok. Mungkin aku hisap terlalu banyak, ataupun baru-baru ini menukar brand. (sesekali merasa hisap cerut ataupun masalah kewangan yang menyebabkan aku terpaksa isap rokok murah)

-Batuk terjadi disebabkan oleh kahak (atau:gede) yang ingin dikeluarkan oleh badan melalui proses semulajadi (batuk). J…

:: Sakit Demam

Image
sebagai seorang perokok handalan yang berjaya, aku seringkali ditimpa sakit batuk yang berlarutan. Dalam setahun adalah beberapa kali kena. Bila kena, aku tau yang 2-3 minggu akan datang adalah hari-hari yang takde ong punya. Kekerapan aku kena penyakit telah banyak mengajar aku. Sekarang aku kongsi bersama pengalaman aku dengan korang semua sebagai rujukan di masa akan datang.
Batuk:
-Batuk adalah penting untuk memastikan salur tekak dan pernafasan tu bersih.
-Tapi kalau batuk banyak sangat maksudnya ada penyakit lain la pulak.
-Batuk yang aku selalu hidapi bukanlah berasal dari alergik, asma ataupun jangkitan paru-paru seperti pneumonia atau bronkitis yang teruk. Tetapi punca dia adalah dari merokok. Mungkin aku hisap terlalu banyak, ataupun baru-baru ini menukar brand. (sesekali merasa hisap cerut ataupun masalah kewangan yang menyebabkan aku terpaksa isap rokok murah)
-Batuk terjadi disebabkan oleh kahak (atau:gede) yang ingin dikeluarkan oleh badan melalui proses semulajadi (batu…

:: Cerita Dalam Seluar

Image
Kali ini aku akan bagi satu pendedahan yang ekslusif untuk korang semua. Sebagai seorang yang menjalani kehidupan yang sangat huru-hara dari segi fizikal dan mental, aku kena banyak bersedia. Aku kena banyak bawak barang2 ke sana-kemari. Banyak mende kena standby. Jadi poket aku selalu penuh. Jadi skang ni aku nak cerita kat korang pasal mende2 yang aku sentiasa bawak dalam poket aku. Kalau McGyver boleh bawak selotape ngan pisau Swiss Army ke mana-mana, aku pun nak standby jugak. Aku boleh gerenti, kalau korang jumpa aku, aku boleh tunjuk semua mende ni kalau korang mintak, sebab aku memang bawak ke mana-mana, hari-hari.

Takde cara lain untuk tunjuk seme barang-barang ni selain daripada tebar semua atas scanner.



Dompet

Inilah mende paling primary sekali aku bawak ke hulu-kehilir. Tugas dia bukan untuk simpan duit (sebab aku memang takde duit sepanjang masa). Dalam dia ada IC aku yang versi lama tapi gambar kaler. Lesen memandu. Kad bank dalam 7-8 keping. Namecard-namecard yang penting. …

:: Cerita Dalam Seluar

Image
Kali ini aku akan bagi satu pendedahan yang ekslusif untuk korang semua. Sebagai seorang yang menjalani kehidupan yang sangat huru-hara dari segi fizikal dan mental, aku kena banyak bersedia. Aku kena banyak bawak barang2 ke sana-kemari. Banyak mende kena standby. Jadi poket aku selalu penuh. Jadi skang ni aku nak cerita kat korang pasal mende2 yang aku sentiasa bawak dalam poket aku. Kalau McGyver boleh bawak selotape ngan pisau Swiss Army ke mana-mana, aku pun nak standby jugak. Aku boleh gerenti, kalau korang jumpa aku, aku boleh tunjuk semua mende ni kalau korang mintak, sebab aku memang bawak ke mana-mana, hari-hari.
Takde cara lain untuk tunjuk seme barang-barang ni selain daripada tebar semua atas scanner.

Dompet
Inilah mende paling primary sekali aku bawak ke hulu-kehilir. Tugas dia bukan untuk simpan duit (sebab aku memang takde duit sepanjang masa). Dalam dia ada IC aku yang versi lama tapi gambar kaler. Lesen memandu. Kad bank dalam 7-8 keping. Namecard-namecard yang penting…

:: McDangdut

Image
Semalam kat Mentakab, sekali singgah kat The Store pekena Sundae McD, peehh! Dia punya texture, dia punya manis, dia punya rasa. Bila suap masuk mulut, tekan pakai lidah kat lelangit, aiskrim dia akan merebak ke serata mulut membenarkan semua deria rasa kat lidah tu rasa kemanisannya. Aiskrim dia pekat tak ingat. Liat pulak tu, campur ngan cekelat dia. Rasa cekelat dia unik. Aiskrim tu sejuk tapi cokelat dia panas menyebabkan aiskrim mencair terkena cekelat tu...

Realitinya:



-Makanan kat McD tu tak bagus/tak menyihatkan

-Ternakan mereka terseksa hingga sampai masa nak sembelih/dimakan/jadi burger.

-McD tak hirau pasal alam sekitar, yang penting, profit/keuntungan.

-Pekerja diaorang gaji 'talak untung punya'.

-Hutan semualajadi dimusnahkan untuk buat kertas packaging/ternak lembu.

-Bungkusan makan segera diaorang, langsung tidak dikitar semula.

-Korang ingat berapa ramai ayam/lembu yang mati jadi burger selama ni?

-Makanan diaorang semua kategori 'junk food' macam Super Ring, Ma…

:: McDangdut

Image
Semalam kat Mentakab, sekali singgah kat The Store pekena Sundae McD, peehh! Dia punya texture, dia punya manis, dia punya rasa. Bila suap masuk mulut, tekan pakai lidah kat lelangit, aiskrim dia akan merebak ke serata mulut membenarkan semua deria rasa kat lidah tu rasa kemanisannya. Aiskrim dia pekat tak ingat. Liat pulak tu, campur ngan cekelat dia. Rasa cekelat dia unik. Aiskrim tu sejuk tapi cokelat dia panas menyebabkan aiskrim mencair terkena cekelat tu...
Realitinya:

-Makanan kat McD tu tak bagus/tak menyihatkan
-Ternakan mereka terseksa hingga sampai masa nak sembelih/dimakan/jadi burger.
-McD tak hirau pasal alam sekitar, yang penting, profit/keuntungan.
-Pekerja diaorang gaji 'talak untung punya'.
-Hutan semualajadi dimusnahkan untuk buat kertas packaging/ternak lembu.
-Bungkusan makan segera diaorang, langsung tidak dikitar semula.
-Korang ingat berapa ramai ayam/lembu yang mati jadi burger selama ni?
-Makanan diaorang semua kategori 'junk food' macam Super…

:: Duit Sekampit

Image
Semua orang ada impian bahawa pada satu hari mereka berjalan-jalan dan tetiba terjumpa duit sekampit yang takde sapa-sapa punya. Aku dah planning awal-awal dah nak buat mende. Klik:



Korang pulak, apa rancangan?



:: signal

Aku tau hari ni pasti akan menjadi hari yang ceria bila aku naik lift yang penuh ngan awek-awek yang manja dan pemalu dalam perjalanan turun ke kedai.

:: Duit Sekampit

Image
Semua orang ada impian bahawa pada satu hari mereka berjalan-jalan dan tetiba terjumpa duit sekampit yang takde sapa-sapa punya. Aku dah planning awal-awal dah nak buat mende. Klik:

Korang pulak, apa rancangan?

:: signal
Aku tau hari ni pasti akan menjadi hari yang ceria bila aku naik lift yang penuh ngan awek-awek yang manja dan pemalu dalam perjalanan turun ke kedai.

:: business trip

Image
balik dari jengka kelmarin tetiba kanser usus menyerang kembali. Pegi petronas, tandas dia tutup. Terpaksa merempit ke mapley berhampiran untuk melepaskan hajat. Mujur tokei mapley sporting. Mesti ada something wrong ngan nasik goreng makcik tadi. anyway we went home happy, with a happy customer, and money in the pocket.



:: Potong rambut



Entah puaka mana tah yang merasuk aku suh potong rambut pagi semalam. potong rambut ni mende remah je. Tak perlu nak spend banyak perhatian. Pegi kedai gunting rambut, suh dia

potong lebih kurang

pusing leher lebih kurang

sampai terkehel.

biasa aku potong rambut, aku bagi can je kat mapley tu untuk menyerlahkan kreativiti dia.

"U potong la ikut suka..."

lepas tu aku layan tidur. Bila aku terjaga

"Ini mau potong juga ka?"

Time tu gunting dia betul-betul kat janggut. Tunggu nak snap je.

"Tara sayang u punya anak bini, potong la!"

Ta[i aku takde la ganas sangat ,acam tu...

Memang lepas tu kepala aku langsung tak steady, tapi bahagian yan…

:: business trip

Image
balik dari jengka kelmarin tetiba kanser usus menyerang kembali. Pegi petronas, tandas dia tutup. Terpaksa merempit ke mapley berhampiran untuk melepaskan hajat. Mujur tokei mapley sporting. Mesti ada something wrong ngan nasik goreng makcik tadi. anyway we went home happy, with a happy customer, and money in the pocket.

:: Potong rambut

Entah puaka mana tah yang merasuk aku suh potong rambut pagi semalam. potong rambut ni mende remah je. Tak perlu nak spend banyak perhatian. Pegi kedai gunting rambut, suh dia
potong lebih kurang
pusing leher lebih kurang
sampai terkehel.
biasa aku potong rambut, aku bagi can je kat mapley tu untuk menyerlahkan kreativiti dia.
"U potong la ikut suka..."
lepas tu aku layan tidur. Bila aku terjaga
"Ini mau potong juga ka?"
Time tu gunting dia betul-betul kat janggut. Tunggu nak snap je.
"Tara sayang u punya anak bini, potong la!"
Ta[i aku takde la ganas sangat ,acam tu...
Memang lepas tu kepala aku langsung tak steady, tapi …

:: Top Ten Hampeh Room 'Rokok naik harga' Edition

Image
"Sekarang semua orang tau langit tinggi rendah"

"Bapak aku skang ni dah hisap Winston je"

"Nak pow rokok? Langkah mayat aku dulu..."

"Style tetap style, mahal macamana sekalipun aku tetap ngan Marlboro"

"Cekik paru-paru"

"Makcik, bagi tembakau sekampit"

"Err... macamana nak order rokok dari internet"

"Kat Langkawi murah kot?"

"Bukan dapat percuma Milo pun"

"Hold on, jangan mengalah!"

:: Top Ten Hampeh Room 'Rokok naik harga' Edition

Image
"Sekarang semua orang tau langit tinggi rendah"
"Bapak aku skang ni dah hisap Winston je"
"Nak pow rokok? Langkah mayat aku dulu..."
"Style tetap style, mahal macamana sekalipun aku tetap ngan Marlboro"
"Cekik paru-paru"
"Makcik, bagi tembakau sekampit"
"Err... macamana nak order rokok dari internet"
"Kat Langkawi murah kot?"
"Bukan dapat percuma Milo pun"
"Hold on, jangan mengalah!"

:: The Sims

Image
Baru je dalam seminggu dua ni aku start main menatang ni. Zaman dulu aku dah try main, tapi tak feel sangat. Skang seronok pulak main. Aku suka kalau aku ada sepenuh kawalan terhadap sesuatu. Kesukaan aku ni di-apply dengan sepenuhnya dalam permainan The Sims ni. Sim aku, Shaiful Bahari Baharum skang ni dah ada 4 orang awek, umah dua tingkat dengan kolam mandi terbina dalam, perabot yang tak ingat punya banyak sampai mende yang takde fungsi pun main taruk je. Skang ni dah kerja pangkat tinggi sebagai seorang anggota polis. Tetiba semalam release The Sims 2. Hmm.. tak sabar naik main. Dengarnya power sangat.







Pepehal, main mende ni buang masa je. Buat sakit badan layan lama-lama.

:: The Sims

Image
Baru je dalam seminggu dua ni aku start main menatang ni. Zaman dulu aku dah try main, tapi tak feel sangat. Skang seronok pulak main. Aku suka kalau aku ada sepenuh kawalan terhadap sesuatu. Kesukaan aku ni di-apply dengan sepenuhnya dalam permainan The Sims ni. Sim aku, Shaiful Bahari Baharum skang ni dah ada 4 orang awek, umah dua tingkat dengan kolam mandi terbina dalam, perabot yang tak ingat punya banyak sampai mende yang takde fungsi pun main taruk je. Skang ni dah kerja pangkat tinggi sebagai seorang anggota polis. Tetiba semalam release The Sims 2. Hmm.. tak sabar naik main. Dengarnya power sangat.



Pepehal, main mende ni buang masa je. Buat sakit badan layan lama-lama.

:: Setiap sedutan membawa erti

Image
Pagi tu pada mulanya sungguh ceria. Setelah membeli tiket perjalanan ke Bentong, aku ingat ada baiknya aku layan asapan rindu dulu sepam dua sebelum naik bas. Aku tengok auntie yg jaga kedai tu tengah tepek tanda harga kat rak rokok dia. Darah aku menyirap ke kepala. Harga rokok naik lagi. Naik sampai Rm1.10. Aku rasa inilah kenaikan harga yang paling tinggi dalam sejarah. Aku tau harga rokok akan naik tapi aku tak duga dia naik hari tu. Sepanjang perjalanan dalam bas hati aku menyumpah seranah mengenai harga rokok ni. Banyak mende aku pikir:

-Kerajaan mengeksploitasi tabiat merokok rakyat untuk mengaut keuntungan

-"Kempen 'Tak Nak!' tak menjadi. Baik kita naikkan harga rokok."

-Cubaan untuk menaikkan taraf aktiviti merokok kepada aktiviti golongan elit.

-Supaya duit rakyat semua abis kat rokok je, takde la habis beli perabot/membazir/susu anak.



Rasionalnya, perokok tetap akan merokok. Bebudak sekolah tetap akan belajar merokok. Masyarakat akan membazir dengan lebih dras…

:: Setiap sedutan membawa erti

Image
Pagi tu pada mulanya sungguh ceria. Setelah membeli tiket perjalanan ke Bentong, aku ingat ada baiknya aku layan asapan rindu dulu sepam dua sebelum naik bas. Aku tengok auntie yg jaga kedai tu tengah tepek tanda harga kat rak rokok dia. Darah aku menyirap ke kepala. Harga rokok naik lagi. Naik sampai Rm1.10. Aku rasa inilah kenaikan harga yang paling tinggi dalam sejarah. Aku tau harga rokok akan naik tapi aku tak duga dia naik hari tu. Sepanjang perjalanan dalam bas hati aku menyumpah seranah mengenai harga rokok ni. Banyak mende aku pikir:
-Kerajaan mengeksploitasi tabiat merokok rakyat untuk mengaut keuntungan
-"Kempen 'Tak Nak!' tak menjadi. Baik kita naikkan harga rokok."
-Cubaan untuk menaikkan taraf aktiviti merokok kepada aktiviti golongan elit.
-Supaya duit rakyat semua abis kat rokok je, takde la habis beli perabot/membazir/susu anak.

Rasionalnya, perokok tetap akan merokok. Bebudak sekolah tetap akan belajar merokok. Masyarakat akan membazir dengan lebih…

:: Roadtrip

Image
Sepanjang minggu ni asik berjalan je. Pegi jengka, naik Kl, balik Lipis, rempit ke Bontong, naik KL balik. Letih toksah ingat. Sebab tu lah aku tak amik lesen memandu, sebab tak nak jadi pemandu. (padahal takde duit nak amik lesen). Bila jalan-jalan ni banyak tempat menarik kita dapat tengok sepanjang roadside, tapi takde tempat yang paling best selain daripada bilik tidur umah kita sendiri...



:: Full Metal Alchemist (FMA)



Sekali layan cite ni rupanya best jugak. Kompom gua angkat VCD dia nanti. Konsep dia menarik. Pasal alkimia rasanya. Anime zaman skang ni bukan untuk bebudak lagi dah...

:: Roadtrip

Image
Sepanjang minggu ni asik berjalan je. Pegi jengka, naik Kl, balik Lipis, rempit ke Bontong, naik KL balik. Letih toksah ingat. Sebab tu lah aku tak amik lesen memandu, sebab tak nak jadi pemandu. (padahal takde duit nak amik lesen). Bila jalan-jalan ni banyak tempat menarik kita dapat tengok sepanjang roadside, tapi takde tempat yang paling best selain daripada bilik tidur umah kita sendiri...

:: Full Metal Alchemist (FMA)

Sekali layan cite ni rupanya best jugak. Kompom gua angkat VCD dia nanti. Konsep dia menarik. Pasal alkimia rasanya. Anime zaman skang ni bukan untuk bebudak lagi dah...

:: Pra Puasa (part1)

Image
Jadi sebelum start puasa ni baik aku makan mende-mende yang nanti bila dah start puasa terasa nak makan. Ada berapa hari lagi boleh makan siang? Aku tak nak lepaskan peluang. AKU MESTI PULUN HABIHH!!!!



:: Senarai pulun habih hardcore edition:

-Hassan kepak (king of kepak ayam madu panggang Lipis)

-satay pizza

-ayam kentaki

-McFlurry/Sundae

-nasik beriani ayam madu kat Raub

-nasik ayam Azri (lagenda nasik ayam Lipis)

-dadih

-mini murtabak

-ayam golek

-kari kambing Rapi Shop (champion kambing peringkat daerah)

-chiken chop Cik Pie (lagenda chicken chop Lipis)

-nasik goreng Kedai Din (ketua nasik goreng)

-nasik lemak/mee kari Pak Teh Korner(top breakfast spot)

-mee bandung Makcik Milah

personal favourite- udang tepung sweet and sour (citarasa berbeza antara restoran)



by the time korang baca ni, mungkin aku dah setel separuh dari senarai di atas.

:: Pra Puasa (part1)

Image
Jadi sebelum start puasa ni baik aku makan mende-mende yang nanti bila dah start puasa terasa nak makan. Ada berapa hari lagi boleh makan siang? Aku tak nak lepaskan peluang. AKU MESTI PULUN HABIHH!!!!

:: Senarai pulun habih hardcore edition:
-Hassan kepak (king of kepak ayam madu panggang Lipis)
-satay pizza
-ayam kentaki
-McFlurry/Sundae
-nasik beriani ayam madu kat Raub
-nasik ayam Azri (lagenda nasik ayam Lipis)
-dadih
-mini murtabak
-ayam golek
-kari kambing Rapi Shop (champion kambing peringkat daerah)
-chiken chop Cik Pie (lagenda chicken chop Lipis)
-nasik goreng Kedai Din (ketua nasik goreng)
-nasik lemak/mee kari Pak Teh Korner(top breakfast spot)
-mee bandung Makcik Milah
personal favourite- udang tepung sweet and sour (citarasa berbeza antara restoran)

by the time korang baca ni, mungkin aku dah setel separuh dari senarai di atas.