Posts

Showing posts from October, 2004

:: bukan kerana raya

Image
aku bukannya kaki soping ke apa, cuma akhir-akhir ni aku nengok mulut kasut aku semakin membesar. kebetulan ada duit. kebetulan berkenan di hati. Aku ni jenis jarang gile beli kasut. 2 tahun mungkin sekali je beli. Itu pun kalau nasib baik. dan kali ni aku telah membuat satu tindakan drastik. inilah kali pertama dalam tempoh 6 tahun ni aku beli kasut yang tak berorientasikan skateboarding. kali ni aku beli kasut jalan-jalan. walking shoe. ini tidak beerti aku telah melupakan sukan skateboard, cuma sekali sekala tukar angin. kasut bersukan aku tu dah teruk sangat. kali ni aku nak kasut aku:

-selesa tak ingat

-pakai lama tak terasa

-mengurangkan keletihan kalau jalan kaki lama2

-mengurangkan hentakan



Reebok Valet DMX



puaka mana yang merasuk aku beli kasut ni aku tak tau. Tapi kasut ni:

-ada satu saluran udara yang membahagikan antara kusyen bahagian depan ngan belakang.

-Bila berjalan angin bahagian tumit akan beralih ke kusyen hadapan untuk menyaport impak bahagian depan kaki pulak.

-Opti-Flex …

:: bukan kerana raya

Image
aku bukannya kaki soping ke apa, cuma akhir-akhir ni aku nengok mulut kasut aku semakin membesar. kebetulan ada duit. kebetulan berkenan di hati. Aku ni jenis jarang gile beli kasut. 2 tahun mungkin sekali je beli. Itu pun kalau nasib baik. dan kali ni aku telah membuat satu tindakan drastik. inilah kali pertama dalam tempoh 6 tahun ni aku beli kasut yang tak berorientasikan skateboarding. kali ni aku beli kasut jalan-jalan. walking shoe. ini tidak beerti aku telah melupakan sukan skateboard, cuma sekali sekala tukar angin. kasut bersukan aku tu dah teruk sangat. kali ni aku nak kasut aku:
-selesa tak ingat
-pakai lama tak terasa
-mengurangkan keletihan kalau jalan kaki lama2
-mengurangkan hentakan

Reebok Valet DMX

puaka mana yang merasuk aku beli kasut ni aku tak tau. Tapi kasut ni:
-ada satu saluran udara yang membahagikan antara kusyen bahagian depan ngan belakang.
-Bila berjalan angin bahagian tumit akan beralih ke kusyen hadapan untuk menyaport impak bahagian depan kaki pulak.
-Op…

:: 10 hari di Bentong

:: Modus Operandi

Bila ada kerja aku terpaksa merempit ke Bentong untuk pulun habih kerja tersebut. Pada awalnya aku bajet nak stay dalam sehari dua je. Memang, baju tu siap sehari je sebab bulan puasa ni takde nak berhenti makan punya, main tabuh je bikin. Tapi tiba-tiba banyak pulak perkara yang musti diselesaikan. maka aku terpaksalah stay sana selama 10 hari.



Pasar Ramadhan

Pasar ramadhan di bentong memberikan aku perspektif baru dalam membeli juadah berbuka. Banyak makanan-makan asing yang jarang aku jumpa ada jual kat sini.



:: Awek

Selain dari bazaar ramadhan, di kiri-kanan jalan bentong ada gerai-gerai kecil yang jual makanan dan kueh. Kebanyakkanya awek yang jaga. Di sini aku bukan sahaja rambang mata dalam memilih juadah berbuka puasa tapi dalam memilih awek mana yang terbaik untuk aku singgah.



:: Awek Champion

Rezeki bulan ramadhan barangkali, Pedal spot satu gerai yang awek dia boleh tahan. Memula aku tak percaya, tapi bila kitaorang singgah je, pehh... Cute!

Yang pasti bukan sebab…

:: 10 hari di Bentong

:: Modus Operandi
Bila ada kerja aku terpaksa merempit ke Bentong untuk pulun habih kerja tersebut. Pada awalnya aku bajet nak stay dalam sehari dua je. Memang, baju tu siap sehari je sebab bulan puasa ni takde nak berhenti makan punya, main tabuh je bikin. Tapi tiba-tiba banyak pulak perkara yang musti diselesaikan. maka aku terpaksalah stay sana selama 10 hari.

Pasar Ramadhan
Pasar ramadhan di bentong memberikan aku perspektif baru dalam membeli juadah berbuka. Banyak makanan-makan asing yang jarang aku jumpa ada jual kat sini.

:: Awek
Selain dari bazaar ramadhan, di kiri-kanan jalan bentong ada gerai-gerai kecil yang jual makanan dan kueh. Kebanyakkanya awek yang jaga. Di sini aku bukan sahaja rambang mata dalam memilih juadah berbuka puasa tapi dalam memilih awek mana yang terbaik untuk aku singgah.

:: Awek Champion
Rezeki bulan ramadhan barangkali, Pedal spot satu gerai yang awek dia boleh tahan. Memula aku tak percaya, tapi bila kitaorang singgah je, pehh... Cute!
Yang pasti bukan s…

:: The Corrs - Summer Sunshine

Image
Skang ni aku pekena layan lagu ni. Bukan pasal aku nak feeling lirik dia. Tapi suara Kak Andrea ni memang power. Definition suara dia memang tinggi. Korang pasang kuat-kuat, dan hayati setiap lenggok vokal dia. Tenang jiwa bila dengar. Aku terbuai-buai keasyikan mendengarnya. Bestnye...

Nah aku bagi korang dengar sekali.



Download 'Summer Sunshine'

(macam biasa, right click-save as...)

Website





p/s:er.. ada aku bagitau korang yang Andrea Corr ni adalah penyanyi wanita yang paling seksi di alam semesta?

:: The Corrs - Summer Sunshine

Image
Skang ni aku pekena layan lagu ni. Bukan pasal aku nak feeling lirik dia. Tapi suara Kak Andrea ni memang power. Definition suara dia memang tinggi. Korang pasang kuat-kuat, dan hayati setiap lenggok vokal dia. Tenang jiwa bila dengar. Aku terbuai-buai keasyikan mendengarnya. Bestnye...
Nah aku bagi korang dengar sekali.

Download 'Summer Sunshine'
(macam biasa, right click-save as...)
Website


p/s:er.. ada aku bagitau korang yang Andrea Corr ni adalah penyanyi wanita yang paling seksi di alam semesta?

:: Siti mana yang korang suka?

Image
p/s: yang kanan sekali tu gua copyright. jaga-jaga aa...

:: Siti mana yang korang suka?

Image
p/s: yang kanan sekali tu gua copyright. jaga-jaga aa...

:: Apa persamaan antara siri Gaban dengan Kill Bill?

Image
Gaban

Polis angkasa Gaban menentang raksasa daripada empayar jahat yang ingin menakhluki bumi. Gaban ada sut angkasa yang khas, motor, Naga Gaban dan lain-lain peralatan yang canggih. Termasuk juga seorang awek nama Mimi yang boleh tukar jadi burung. Empayar jahat tersebut juga menjadikan ayah Gaban sebagai tahanan. Sebab tu lah dia bersungguh-sungguh nak musnahkan diaorang ni. Orang jahat juga selalu bawak Gaban ke 'Ruang Angkasa Neraka' untuk fight ngan raksasa. 90% daripada raksasa yang cuba menentang Gaban mati dalam keadaan yang amat mengerikan, iaitu terbelah dua. Semua ini disebabkan oleh skill terulung Gaban iaitu gerakan finishing yang kita semua kenali sebagai 'Gaban Z, Belah dua!". Kalau nak dibandingkan gaban ngan suku sakat Power Rangers, Power Rangers tu cuma untuk tontonan kanak-kanak je. Gaban adalah wira yang sebenar.



Kill Bill (vol.1&2)

Kill Bill ni pulak pasal cerita balas dendam. Pasal bekas pembunuh upahan yang telah dikhianati oleh bossnya. Le…

:: Apa persamaan antara siri Gaban dengan Kill Bill?

Image
Gaban
Polis angkasa Gaban menentang raksasa daripada empayar jahat yang ingin menakhluki bumi. Gaban ada sut angkasa yang khas, motor, Naga Gaban dan lain-lain peralatan yang canggih. Termasuk juga seorang awek nama Mimi yang boleh tukar jadi burung. Empayar jahat tersebut juga menjadikan ayah Gaban sebagai tahanan. Sebab tu lah dia bersungguh-sungguh nak musnahkan diaorang ni. Orang jahat juga selalu bawak Gaban ke 'Ruang Angkasa Neraka' untuk fight ngan raksasa. 90% daripada raksasa yang cuba menentang Gaban mati dalam keadaan yang amat mengerikan, iaitu terbelah dua. Semua ini disebabkan oleh skill terulung Gaban iaitu gerakan finishing yang kita semua kenali sebagai 'Gaban Z, Belah dua!". Kalau nak dibandingkan gaban ngan suku sakat Power Rangers, Power Rangers tu cuma untuk tontonan kanak-kanak je. Gaban adalah wira yang sebenar.

Kill Bill (vol.1&2)
Kill Bill ni pulak pasal cerita balas dendam. Pasal bekas pembunuh upahan yang telah dikhianati oleh bossnya. L…

:: Christopher Reeve Dalam Ingatan

Image
Dia ni takde la besar sangat influence dalam hidup aku. cuma dia banyak memberi inspirasi kepada aku masa kecik dulu. Kalau takde dia ni, takde la aku cita-cita nak terbang di angkasa. Begitu juga ramai lagi yang lain masa kecik dulu. dia memenuhi fantasi kanak-kanak yang tau akan kewujudan Superman di dunia ini. Bila nengok movie Superman yang pertama ari tu, hati kanak-kanak aku berkata "wihh... ada betul rupanya superman".

Tapi superman sedang mana sekalipun, kalau dah nama manusia ni senang sangat nak patah ke putus ke, pecah ke. Itulah halnya dengan Christopher Reeve ni. Pada tahun 1995 dia jatuh kuda dan terus lumpuh. mula-mula doktor cakap dia ni dah takde can dah nak sembuh. tapi slow-slow dia menunjukkan perubahan yang memberansangkan. Dia ni, betul-betul superman.

Tapi Abang Superman ni tetap lumpuh. Tapi dia bersumpah, bahawa satu hari nanti dia akan menapak semula. Di laman webnya, www.ChristopherReeve.org dia berusaha manarik perhatian dan memungut derma untuk kaj…

:: Christopher Reeve Dalam Ingatan

Image
Dia ni takde la besar sangat influence dalam hidup aku. cuma dia banyak memberi inspirasi kepada aku masa kecik dulu. Kalau takde dia ni, takde la aku cita-cita nak terbang di angkasa. Begitu juga ramai lagi yang lain masa kecik dulu. dia memenuhi fantasi kanak-kanak yang tau akan kewujudan Superman di dunia ini. Bila nengok movie Superman yang pertama ari tu, hati kanak-kanak aku berkata "wihh... ada betul rupanya superman".
Tapi superman sedang mana sekalipun, kalau dah nama manusia ni senang sangat nak patah ke putus ke, pecah ke. Itulah halnya dengan Christopher Reeve ni. Pada tahun 1995 dia jatuh kuda dan terus lumpuh. mula-mula doktor cakap dia ni dah takde can dah nak sembuh. tapi slow-slow dia menunjukkan perubahan yang memberansangkan. Dia ni, betul-betul superman.
Tapi Abang Superman ni tetap lumpuh. Tapi dia bersumpah, bahawa satu hari nanti dia akan menapak semula. Di laman webnya, www.ChristopherReeve.org dia berusaha manarik perhatian dan memungut derma untuk k…

:: Pra Puasa (Final)

Hari ni aku training puasa. Bukan ganti puasa tapi nak membiasakan perut aku ngan kelaparan. Bila aku lapar, ia sangat bahaya:

-berhalunisasi

-meracau

-sakit kepala/berpinar

-masuk angin

-mudah naik angin

-masuk angin keluar asap

-hilang tenaga

-kurang daya tumpuan

-mengantuk

-sawan

-mata merah

-kuat maki

-tak boleh pegang pisau

-hantu masuk dalam badan

-kuat sakat budak kecik

:: Pra Puasa (Final)

Hari ni aku training puasa. Bukan ganti puasa tapi nak membiasakan perut aku ngan kelaparan. Bila aku lapar, ia sangat bahaya:
-berhalunisasi
-meracau
-sakit kepala/berpinar
-masuk angin
-mudah naik angin
-masuk angin keluar asap
-hilang tenaga
-kurang daya tumpuan
-mengantuk
-sawan
-mata merah
-kuat maki
-tak boleh pegang pisau
-hantu masuk dalam badan
-kuat sakat budak kecik

:: hari ini

Image
walaupun sejauh manapun kitaorang berada

makan malam dengan client di Hanoi

merintis peluang perniagaan baru di Paris

memantau cawangan di Jengka

hari ini kitaorang akan pasti kembali

kerana kepadanya kami berhutang banyak

tidak mampu kami lunaskan

walau bagaimana buruk keadaan sekalipun

walau bagaimana tertekan sekalipun

lupakan segala sengketa

lupakan semua sakit hati

di sebalik semua penderitaan

di sebalik semua kesusahan hidup

di sebalik ranjau dan duri yang ditempuhi

hari ini kita lupakan seketika

hari ini kami semua pasti kembali

berkumpul bersama seperti yang sepatutnya

seperti mana sepatutnya lama dulu

buat seketika

kembali

sebagai sebuah keluarga





hepi besday mum!

:: hari ini

Image
walaupun sejauh manapun kitaorang berada
makan malam dengan client di Hanoi
merintis peluang perniagaan baru di Paris
memantau cawangan di Jengka
hari ini kitaorang akan pasti kembali
kerana kepadanya kami berhutang banyak
tidak mampu kami lunaskan
walau bagaimana buruk keadaan sekalipun
walau bagaimana tertekan sekalipun
lupakan segala sengketa
lupakan semua sakit hati
di sebalik semua penderitaan
di sebalik semua kesusahan hidup
di sebalik ranjau dan duri yang ditempuhi
hari ini kita lupakan seketika
hari ini kami semua pasti kembali
berkumpul bersama seperti yang sepatutnya
seperti mana sepatutnya lama dulu
buat seketika
kembali
sebagai sebuah keluarga


hepi besday mum!

:: CD patah

"Cd engko tu kan. Lepas aku nengok semalam aku letak atas tv. Lepas tu aku baring-baring jap depan tv tu. Tetiba aku nampak cd tu berasap. Aku jadi heran. Kendian aku pegi la dekat-dekat nengok. Aku nampak cd tu gegar-gegar sendiri. Kemudian slow-slow ada sayap keluar dari tepi. Lama-lama aku perati, tetiba cd tu terbang keluar sambil mengilai. Itulah last sekali aku nampak cd ko tu"

:: CD patah

"Cd engko tu kan. Lepas aku nengok semalam aku letak atas tv. Lepas tu aku baring-baring jap depan tv tu. Tetiba aku nampak cd tu berasap. Aku jadi heran. Kendian aku pegi la dekat-dekat nengok. Aku nampak cd tu gegar-gegar sendiri. Kemudian slow-slow ada sayap keluar dari tepi. Lama-lama aku perati, tetiba cd tu terbang keluar sambil mengilai. Itulah last sekali aku nampak cd ko tu"

:: mimpi ngeri

Image
dah lama dah aku tak mimpi mende-mende yang bangang macam ni. Semalam aku mimpi ada alien ramai-ramai dah serang bumi ni. Orang semua lari bertempiaran. bangunan banyak yang musnah, dan ramai awek-awek telah mati begitu saja. Semua penduduk Lipis lari mencari perlindungan kat umah aku. Duduk dalam umah aku semua orang berada dalam ketakutan. Daripada beranda umah aku tu aku nampak bangunan Maybank Kuala Lipis musnah dibom oleh makhluk asing. Ramai orang telah mati. Dan nampak makhluk asing tersebut menuju perlahan-lahan ke rumah aku, iaitu perlindungan terakhir untuk penduduk Lipis. time tu aku terasa amat takut dan cemas, tapi time tu jugaklah aku terjaga dari tido. fuhh... lega mimpi je.

Barangkali kalau tak mandi selepas memanjat rambutan akan menghasilkan mimpi yang bangang sewaktu tido.

:: mimpi ngeri

Image
dah lama dah aku tak mimpi mende-mende yang bangang macam ni. Semalam aku mimpi ada alien ramai-ramai dah serang bumi ni. Orang semua lari bertempiaran. bangunan banyak yang musnah, dan ramai awek-awek telah mati begitu saja. Semua penduduk Lipis lari mencari perlindungan kat umah aku. Duduk dalam umah aku semua orang berada dalam ketakutan. Daripada beranda umah aku tu aku nampak bangunan Maybank Kuala Lipis musnah dibom oleh makhluk asing. Ramai orang telah mati. Dan nampak makhluk asing tersebut menuju perlahan-lahan ke rumah aku, iaitu perlindungan terakhir untuk penduduk Lipis. time tu aku terasa amat takut dan cemas, tapi time tu jugaklah aku terjaga dari tido. fuhh... lega mimpi je.
Barangkali kalau tak mandi selepas memanjat rambutan akan menghasilkan mimpi yang bangang sewaktu tido.

:: buat seketika aku terasa tua

Image
akhir-akhir ni aku terasa macam dah tua. Bukan sebab kanak-kanak kecik yang panggil aku 'pakcik'. tapi sebab aku tak tahu trick-trick baru dunia html skang ni. Banyak dah yang aku ketinggalan. Kalau dulu, ye lah. Ada baru je terus serbu try macam dapat pisang goreng panas. Tak boleh jadi ni. Dengan kesedaran ini, aku berhasrat untuk sekali lagi meng-adjust layout blog aku nih.

Ini adalah sketch untuk layout baru ni.



Memula sekali aku ingat nak pakai Fireworks ngan Dreamweaver, sebab dah lama tak main mende ni. Tapi, sejauh mana pun teknologi terkini dalam html authoring ni, aku tetap menaruh kepercayaan terhadap Notepad dan Cut and Paste script.

Memula aku ingat nak letak gambar makwe yang comel-comel. Tapi dah banyak sangat makwe yang aku gunakan dalam hasil kerja aku yang lalu. Kali ni aku nak letak kelainan sikit. Aku nak letak gambar makwe cawangan hantu pulak. Aku nak gambar makwe hantu ni memberi kesan yang mendalam, dan korang akan teringat lama setelah meninggalkan laman …

:: buat seketika aku terasa tua

Image
akhir-akhir ni aku terasa macam dah tua. Bukan sebab kanak-kanak kecik yang panggil aku 'pakcik'. tapi sebab aku tak tahu trick-trick baru dunia html skang ni. Banyak dah yang aku ketinggalan. Kalau dulu, ye lah. Ada baru je terus serbu try macam dapat pisang goreng panas. Tak boleh jadi ni. Dengan kesedaran ini, aku berhasrat untuk sekali lagi meng-adjust layout blog aku nih.
Ini adalah sketch untuk layout baru ni.

Memula sekali aku ingat nak pakai Fireworks ngan Dreamweaver, sebab dah lama tak main mende ni. Tapi, sejauh mana pun teknologi terkini dalam html authoring ni, aku tetap menaruh kepercayaan terhadap Notepad dan Cut and Paste script.
Memula aku ingat nak letak gambar makwe yang comel-comel. Tapi dah banyak sangat makwe yang aku gunakan dalam hasil kerja aku yang lalu. Kali ni aku nak letak kelainan sikit. Aku nak letak gambar makwe cawangan hantu pulak. Aku nak gambar makwe hantu ni memberi kesan yang mendalam, dan korang akan teringat lama setelah meninggalkan lam…

:: Apakah ertinya semua Ini?!

Image
-Mesin ATM bukannya rosak, tapi TV dia takde gambar

-Kena marah ngan akak bank sebab sain tak betul

-Piza perisa kegemaran habis di pasaran

-Nampak mamat askar flying kick telefon awam

-"Kepak ayam baru je habis tadi dik..."

-Terperangkap dalam lif selama lebih kurang setengah jam ketika sedang memecut balik ke umah sebab tak tahan nak kencing.

-Geocities tak bolek bukak

-Sakit kepala yang tiba-tiba menyerang

-Mendapati kedai jahit seluar tutup selepas berjalan jauh

-Batuk dan selsema yang tak reti nak sembuh

-'Mulut' kasut yang semakin besar

-Terlebih Pulun ubat batuk sampai 'high'

-Susah nak tido di waktu malam (insomnia)

-Prestasi Kawasaki Turbo merosot

-HTML yang tak kunjung menjadik

:: Apakah ertinya semua Ini?!

Image
-Mesin ATM bukannya rosak, tapi TV dia takde gambar
-Kena marah ngan akak bank sebab sain tak betul
-Piza perisa kegemaran habis di pasaran
-Nampak mamat askar flying kick telefon awam
-"Kepak ayam baru je habis tadi dik..."
-Terperangkap dalam lif selama lebih kurang setengah jam ketika sedang memecut balik ke umah sebab tak tahan nak kencing.
-Geocities tak bolek bukak
-Sakit kepala yang tiba-tiba menyerang
-Mendapati kedai jahit seluar tutup selepas berjalan jauh
-Batuk dan selsema yang tak reti nak sembuh
-'Mulut' kasut yang semakin besar
-Terlebih Pulun ubat batuk sampai 'high'
-Susah nak tido di waktu malam (insomnia)
-Prestasi Kawasaki Turbo merosot
-HTML yang tak kunjung menjadik