The Tiresome Weekend

Sabtu nan lalu aku bangkut dari tidur seperti biasa. Hari tu aku tau aku terpaksa melakukan sesuatu yang amat penting iaitu mengecat kedai sebelah kedai aku ni.
Memula kedai kat sebelah aku ni ada anak-anak muda yang menyewa kat situ. Buat printing. Pastu diaorang menggatal nak pegi cat dinding dia. Dah la cat warna merah ngan ijau. Tobat buruk color scheme dia. Kendian diaorang terpaksa pindah keluar sebab gagal menjelaskan sewa bulanan. Dan kini ada
tenant baru nak sewa. Jadi aku terpaksa memutihkan kembali dinding kedai tu. Diaorang cat sampai syiling dia sekali warna hijau.

Aku dengan yakinnya mengambik tender mengecat ni padahal aku tak pernah mengecat. Aku bukan tukang cat! Chating boleh. Itupun tak berapa into sangat. Sebab kaler merah jadi aku terpaksa buat dia coating. Baru jadi putih betul.
Lalu berpeluh-peluhlah aku mengecat kedai tu.

Tak pernah mengecat bermakna aku melalui banyak pengalaman trial and error. Kadar sukatan bancuhan cat, first layer coating macamana. Semuanya aku belajar on the spot. Kat tin cat tu aku sempat baca line pertama je 'Jangan Makan'.

Frustrating. Itu je yang aku boleh kata. Tatkala aku rasa macam dah nak givap. Putus asa dan bercadang untuk melarikan diri ke Holland, tetiba aku merasakan seperti satu aura yang yang sangat hebat mendekati. "Alamak", getus hatiku. Lalu ku lap keringat yang mengalir di dahiku. Rambut ku ku oles-oles untuk memastikan kekemasan yang jitu. Tetes-tetesan cat yang menetes di pipiku ku sapu dengan segera.
"Hai
Melati, tak keje ke ari ni?!", tegur ku dalam hati..
"Hik hik hiik..",
giggle Melati.

Aad 2-3 orang brader Indon lalu jugak. Tapi diaorang gelak-gelak nengok teknik mengecat aku tu. Mentang-mentang korang terrer. "Masa mau m'bantuin lo..", getus hatiku.
Menjelang petang aku stop jap mengecat dan merempit ke umah Mael untuk aktiviti rutin jamming. Daru umah Mael aku terus merempit ke pasar malam sebab nak cari mende makan. Kat pasar malam mak aku tipon. Banyakbarang dia suh beli. Semuanya aku kena ingat dalam kelapa otak je. Kerna itu aku terlupa hendak membeli kopok di gerai mertua Gunx. Waima aku 2-3 round terhiling-hiling lalu depan kedai tu, namun otak aku tetap tak menjuruskan kepada membeli kopok. Mungkin sebab senarai barang yang perlu dibeli bermain-main dalam kepala otak aku. Mini murtabak ingat pulak.

Larut malam (dah pagi) cat pun habis. Padahal baru satu layer. Pastu aku balek umah. Tido. Pepagi buta esoknya (Ahad) aku terpaksa bangun untuk bertugas sebagai tecnician untuk kursus CIDB yang dianjurkan oleh mother company family kitaorang. Pasang kompiter, projektor, and make sure everything runs smoothly. Padahal dalam kepala otak aku memikirkan kerja-kerja mengecat aku yang belum selesai.
Abis kursus aku try tido sekejap (selayar/nap). Pastu bila bangun aku terus sambung mengecat.
Namun demikian aku tetap stop kejap mengecat sebab aku teringat ada 2 bijik kompiter aku nak kena repair. Setel kompiter dulu. Pastu hantar ke umah tuan dia. Pastu baru la aku sambing balik mengecat ni.

Walaupun banyak rintangan yang aku alami masa mengecat ni, tapi aku gembira sebab aku berjaya siapkan dengan cemerlang. Dinding yang dulunya warna merah ngan ijau skang dah kembali
puteh. Mengecat memang letih sangat sebenarnya.

Overview proses mengecat:
-Penting!: Baca dulu arahan kat botol cat
-4 tin air habis diconsume masa mengecat. (Nestea IceRush 2tin, Vannila Coke Akademi Fcukinghell 2 tin)
-2 kotak Kent.9. Pabila stress maka menghisap rokok akan menjadi bertubi-tubi.

Comments

famia said…
oho..bes jugek rupenyeh mengecat ni ek..aku pena jugek..cat paga skola
Kumprinx said…
hehe cat sekolah tu lain cerita. mengecat aku ni penuh aksi punya beb!
alone said…
aku hari hari mengecat.. member aku teghri biasanya makan cat jer..:P

Popular posts from this blog

:; Special Feature - 14 Hari Mencari Hantu

Kemelut Di Muara Bazaar

:: Kepak Ayam Madu Jerantut Yang Kecewa