Posts

Showing posts from December, 2005

The Day God Lifted A Finger (and Hapdet Terkini!)

Image
The Day God Lifted A Finger
Setahun nan lalu satu bencana yang sangat besar melanda area kita ni. Hari tu aku nengok utusan.com.my "Wahh ada tsunami ngan gempa bumi kat Malaysia", bisik hatiku. Namun aku tak sedar langsung betapa besarnya kesan kemusnahan bencana ni kat negara lain. TV pun tak nengok, asik ngadap komputer je. Lalu aku mengepost blog pasal tsunami ni. Post pun main-main je. Sampaila malamnya aku nengok berita. Pehh.. ramai gile orang mati rupanya. Barulah aku tau kedahsyatan tsunami ni. Ahli-ahli sains, cerdik-pandai, pakar geologi semua cerita macam-macam pasal tsunami ni.Gempa bumi la, arus pusaran la, geografi la. Bagi aku, there's only one explanation for all this, God lifted a finger. (Tuhan baru cuit sikit je). Jadi kita kena la selalu beringat akan kebesaran Tuhan, jangan selalu hanyut dibuai duniawi. Jangan sudah terhantuk baru mengadah. Waima demikian aku ucapkan takziah kepada semua mangsa tsunami tahun lepas.

Sesungguhnya Ku Sangat Sakit Kepala
Wa…

The Day God Lifted A Finger (and Hapdet Terkini!)

Image
The Day God Lifted A Finger
Setahun nan lalu satu bencana yang sangat besar melanda area kita ni. Hari tu aku nengok utusan.com.my "Wahh ada tsunami ngan gempa bumi kat Malaysia", bisik hatiku. Namun aku tak sedar langsung betapa besarnya kesan kemusnahan bencana ni kat negara lain. TV pun tak nengok, asik ngadap komputer je. Lalu aku mengepost blog pasal tsunami ni. Post pun main-main je. Sampaila malamnya aku nengok berita. Pehh.. ramai gile orang mati rupanya. Barulah aku tau kedahsyatan tsunami ni. Ahli-ahli sains, cerdik-pandai, pakar geologi semua cerita macam-macam pasal tsunami ni.Gempa bumi la, arus pusaran la, geografi la. Bagi aku, there's only one explanation for all this, God lifted a finger. (Tuhan baru cuit sikit je). Jadi kita kena la selalu beringat akan kebesaran Tuhan, jangan selalu hanyut dibuai duniawi. Jangan sudah terhantuk baru mengadah. Waima demikian aku ucapkan takziah kepada semua mangsa tsunami tahun lepas.

Sesungguhnya Ku Sangat Sakit Kepala
Wa…

Bersabarlah.

Image
Tak lama lagi aku akan upload trailer (Flash/SWF) untuk kmx9 nanti. Daripada trailer tersebut korang akan tau apa yang aku tengah buat skang ni. Dan ada jugak lebih banyak insight pasal komponen baru untuk Pyrokumprinx Advanced Media ni nanti iaitu 'Obscenity Filter', 'Decal', 'Diges', family tree dan jugak yang paling power 'kumprinx18'. kumprinx18 adalah byproduct daripada 'Obscenity Filter' ni nanti. kmx9 adalah upgrade yang paling jitu sekali. Sepatutnya sampai peringkat ni tangan korang dah berasa sejuk dan berpeluh. Degupan jantung menjadi lebih laju. Hehe..

Projek mega yang digembar-gemburkan tu akan dinamakan 'Diges'. Sesapa lagi rasa-rasa berminat dengan projek ni, silalah mengontek aku. Tinggal e-mail ke apa. Kerana aku hanya akan meng-inform mereka yang berminat sahaja. Penyertaan tidak akan dibuka kepada umum. Mereka yang join ni nanti akan jadi warga yang paling cool sekali. Ini projek sukarela, tak dapat wang. Tapi banyak b…

Bersabarlah.

Image
Tak lama lagi aku akan upload trailer (Flash/SWF) untuk kmx9 nanti. Daripada trailer tersebut korang akan tau apa yang aku tengah buat skang ni. Dan ada jugak lebih banyak insight pasal komponen baru untuk Pyrokumprinx Advanced Media ni nanti iaitu 'Obscenity Filter', 'Decal', 'Diges', family tree dan jugak yang paling power 'kumprinx18'. kumprinx18 adalah byproduct daripada 'Obscenity Filter' ni nanti. kmx9 adalah upgrade yang paling jitu sekali. Sepatutnya sampai peringkat ni tangan korang dah berasa sejuk dan berpeluh. Degupan jantung menjadi lebih laju. Hehe..

Projek mega yang digembar-gemburkan tu akan dinamakan 'Diges'. Sesapa lagi rasa-rasa berminat dengan projek ni, silalah mengontek aku. Tinggal e-mail ke apa. Kerana aku hanya akan meng-inform mereka yang berminat sahaja. Penyertaan tidak akan dibuka kepada umum. Mereka yang join ni nanti akan jadi warga yang paling cool sekali. Ini projek sukarela, tak dapat wang. Tapi banyak b…

It's Been a Year

Hari ni genap setahun aku mem-post cerita aku ni. Penangan dia menarik. Macam-macam feedback aku terima.
Bila sesuatu perkara tu berlaku, dalam real-time otak aku terfikir "How do I put this in words?". Jesteru ia menjadi cabaran kepada aku. Macamana nak tulis mende ni. Macamana nak perincikan dia dalam bentuk tulisan sampai orang boleh paham dan immerse diri diaorang dalam situasi yang aku cuba terangkan itu.
Cerita ni jugak adalah antara buah hati aku yang aku paling suka. Sebab semuanya semudah 1-2-3. Even dalam kapal terbang masa nak balik Malaysia ari tu, ayat-ayat dalam cerita ni dah bermain-main kat dalam kepala otak aku. Kalau la cerita ni pasal mende lain contohnya pasal melancong ke Maghribi ke, mesti aku tak habis-habis petik cerita ni. Mudah menulis cerita ni sebab semuanya bermain-main dalam kepala otak aku time tu.
Bila dah habis menulis tu, aku review 2-3 kali, pastu terus post. Lepas tu takde dah sebarang penambahan kepada cerita ni. Aku pernah plan nak tulis b…

It's Been a Year

Hari ni genap setahun aku mem-post cerita aku ni. Penangan dia menarik. Macam-macam feedback aku terima.
Bila sesuatu perkara tu berlaku, dalam real-time otak aku terfikir "How do I put this in words?". Jesteru ia menjadi cabaran kepada aku. Macamana nak tulis mende ni. Macamana nak perincikan dia dalam bentuk tulisan sampai orang boleh paham dan immerse diri diaorang dalam situasi yang aku cuba terangkan itu.
Cerita ni jugak adalah antara buah hati aku yang aku paling suka. Sebab semuanya semudah 1-2-3. Even dalam kapal terbang masa nak balik Malaysia ari tu, ayat-ayat dalam cerita ni dah bermain-main kat dalam kepala otak aku. Kalau la cerita ni pasal mende lain contohnya pasal melancong ke Maghribi ke, mesti aku tak habis-habis petik cerita ni. Mudah menulis cerita ni sebab semuanya bermain-main dalam kepala otak aku time tu.
Bila dah habis menulis tu, aku review 2-3 kali, pastu terus post. Lepas tu takde dah sebarang penambahan kepada cerita ni. Aku pernah plan nak tulis b…

Monday Muse : Take On Miss World 2005

Image
Miss World
Sabtu nan lalu gua berehat kat umah nengok Miss World. Miss World, Miss Universe, Miss Amerika semua sama je. Aku harap di masa-masa akan datang ada satu pertandingan 'Miss' yang betul-betul cari spesimen wanita yang tercantik secara visual dan kosmetik semata-mata. Takde nengok personaliti, bakat, seme. Cuma yang paling tercantik kat pandangan orang yang nengok je. Err.. bukan itu ke? Apa yang aku cakap ni?
Orang kena insomnia kuat merepek/meracau (?). Waima demikian, 'Beauty lies in..

Eye Problem
Beberapa jam nengok TV aku jadi sakit kepala. Main game 2-3 jam aku jadi sakit kepala. Mengedit corporate logo baru untuk KMXnine berjam-jam depan kompiter jugak sakit kepala. Membaca Mastika sampai habis satu isu meninggalkan aku dengan migrain yang teruk. Berjalan-jalan menghirup napas segar naik motor tak sakit kepala. Melepak dengan view yang menarik, tak sakit kepala. Jesteru itu aku membuat kesimpulan (dan jugak berdasarkan saranan kengkawan) bahawa mata aku dah ta…

Monday Muse : Take On Miss World 2005

Image
Miss World
Sabtu nan lalu gua berehat kat umah nengok Miss World. Miss World, Miss Universe, Miss Amerika semua sama je. Aku harap di masa-masa akan datang ada satu pertandingan 'Miss' yang betul-betul cari spesimen wanita yang tercantik secara visual dan kosmetik semata-mata. Takde nengok personaliti, bakat, seme. Cuma yang paling tercantik kat pandangan orang yang nengok je. Err.. bukan itu ke? Apa yang aku cakap ni?
Orang kena insomnia kuat merepek/meracau (?). Waima demikian, 'Beauty lies in..

Eye Problem
Beberapa jam nengok TV aku jadi sakit kepala. Main game 2-3 jam aku jadi sakit kepala. Mengedit corporate logo baru untuk KMXnine berjam-jam depan kompiter jugak sakit kepala. Membaca Mastika sampai habis satu isu meninggalkan aku dengan migrain yang teruk. Berjalan-jalan menghirup napas segar naik motor tak sakit kepala. Melepak dengan view yang menarik, tak sakit kepala. Jesteru itu aku membuat kesimpulan (dan jugak berdasarkan saranan kengkawan) bahawa mata aku dah ta…

Seleksi Pilihan Blog Minggu Ini & FFVII: Advent Children

Image
Bagi aku blog yang baik dan best bukanlah terletak pada lay-out yang handal dan script yang hebat. Instead semuanya bergantung kepada penulisan itu sendiri. Style dia macamana, penceritaan, penggunaan ayat dan perkataan yang strategik. Sekali nengok blog ni terus masuk dalam bookmark aku. Orangnya keje designer. Dream job aku masa muda-muda dulu.. hehe.
Korang jugak boleh nengok portfolio(?) dia kat http://creativenarish.blogdrive.com. Terer beb. Menyebabkan aku mungkin tersipu-sipu malu dan tak boleh cari makan dah lepas ni. Balik kampung toreh getah.
Waima apapun. Aku suka blog yang sentuh perkara-perkara terlepas pandang. Contohnya dalam post terkini dia skang ni bertajuk 'Ngantuknyerrrrrr'. Good stuff! I like it. Tunggu apa lagi, pegi la nengok sendiri.
Nota: Harga getah skang ni melambung tinggi. 'Record High' kata sorang pakcik ni.

Seleksi Pilihan Blog Minggu Ini & FFVII: Advent Children

Image
Bagi aku blog yang baik dan best bukanlah terletak pada lay-out yang handal dan script yang hebat. Instead semuanya bergantung kepada penulisan itu sendiri. Style dia macamana, penceritaan, penggunaan ayat dan perkataan yang strategik. Sekali nengok blog ni terus masuk dalam bookmark aku. Orangnya keje designer. Dream job aku masa muda-muda dulu.. hehe.
Korang jugak boleh nengok portfolio(?) dia kat http://creativenarish.blogdrive.com. Terer beb. Menyebabkan aku mungkin tersipu-sipu malu dan tak boleh cari makan dah lepas ni. Balik kampung toreh getah.
Waima apapun. Aku suka blog yang sentuh perkara-perkara terlepas pandang. Contohnya dalam post terkini dia skang ni bertajuk 'Ngantuknyerrrrrr'. Good stuff! I like it. Tunggu apa lagi, pegi la nengok sendiri.
Nota: Harga getah skang ni melambung tinggi. 'Record High' kata sorang pakcik ni.

Hapdet Terkini!

"Ko tengok, apa yang telah terjadi?!"

Insomnia
Bila malam aku akan kuar melepak dan balik minimum pukul 12 tengah malam. Sampai kat umah aku mesti bukak tv dulu nengok kot kot ada re-run rancangan Miss World kat ch.70. Pastu layan je nengok tv sampai la takde cite best dah. Pastu aku menuju ke katil aku dan start landing. Malangnya aku gagal untuk melelapkan mata. Berjam-jam lamanya aku hanya kelip-kelip mata je pandang siling. Dengar bunyi kipas bilik aku yang dah uzur tu. Bising bunyinya. Alignment dia dah lari. Aku ingat bila aku tak pasang kipas aku boleh tido lena. Tapi tak jugak. Bukan sebab panas. Sebab memalam skang ni aku memang tak boleh tido dah. Sekali-sekala kucing aku yang sedang hamil tu datang menjengah. Barangkali dia tengah riki line port nak bersalin nanti. Tak sanggup aku kalau dia bersalin kat dalam bilik aku. Dah bilik macam tongkang pecah, kalau dah ada kucing beranak nanti apa kes dah ni?
Sindrom tak dapat tido aku ni bermula lepas raya ari tu. Memula da…

Hapdet Terkini!

"Ko tengok, apa yang telah terjadi?!"

Insomnia
Bila malam aku akan kuar melepak dan balik minimum pukul 12 tengah malam. Sampai kat umah aku mesti bukak tv dulu nengok kot kot ada re-run rancangan Miss World kat ch.70. Pastu layan je nengok tv sampai la takde cite best dah. Pastu aku menuju ke katil aku dan start landing. Malangnya aku gagal untuk melelapkan mata. Berjam-jam lamanya aku hanya kelip-kelip mata je pandang siling. Dengar bunyi kipas bilik aku yang dah uzur tu. Bising bunyinya. Alignment dia dah lari. Aku ingat bila aku tak pasang kipas aku boleh tido lena. Tapi tak jugak. Bukan sebab panas. Sebab memalam skang ni aku memang tak boleh tido dah. Sekali-sekala kucing aku yang sedang hamil tu datang menjengah. Barangkali dia tengah riki line port nak bersalin nanti. Tak sanggup aku kalau dia bersalin kat dalam bilik aku. Dah bilik macam tongkang pecah, kalau dah ada kucing beranak nanti apa kes dah ni?
Sindrom tak dapat tido aku ni bermula lepas raya ari tu. Memula da…

Keroncong - Irama Muzik Misterius

Image
Apabila malam bersama radio, aku mesti layan keroncong ni. Di kala muda-mudi lain melayan lagu rock kapak 80-an sambil berjurai air mata, aku tetap bersama keroncong. Sebab time tu je stesen radio ni (yang aku tak tau stesen apa) pasang lagu keroncong. Siang-siang hari takde pulak selera aku nak layan irama ni. Mungkin di waktu malam adalah waktu aku ponder perkara-perhara yang terpaling halus, buang masa pikir siang hari. Di mana otak aku kadang-kadang rancak berfikir daripada perkara yang bukan-bukan sampai la ke realiti kehidupan; atau ada kalanya kosong. Kosong dan hanya memerhatikan kepulan asap rokok yang berubah bentuk.

Halnya mengenai lagu keroncong ni adalah aku tak dapat mengenalpasti apa yang aku ter-flash-back bila dengar lagu ni. Misteri. Mungkin sebab irama keroncong ni dah lama sangat. Muzik zaman purba. Dah ada sejak zaman berzaman lagi (abad ke-16). Tak sama ngan lagu artis superstar zaman akademi fcukinghell skang ni. Tapi aku layan je semacam. Lenggok suara dia, peti…

Keroncong - Irama Muzik Misterius

Image
Apabila malam bersama radio, aku mesti layan keroncong ni. Di kala muda-mudi lain melayan lagu rock kapak 80-an sambil berjurai air mata, aku tetap bersama keroncong. Sebab time tu je stesen radio ni (yang aku tak tau stesen apa) pasang lagu keroncong. Siang-siang hari takde pulak selera aku nak layan irama ni. Mungkin di waktu malam adalah waktu aku ponder perkara-perhara yang terpaling halus, buang masa pikir siang hari. Di mana otak aku kadang-kadang rancak berfikir daripada perkara yang bukan-bukan sampai la ke realiti kehidupan; atau ada kalanya kosong. Kosong dan hanya memerhatikan kepulan asap rokok yang berubah bentuk.

Halnya mengenai lagu keroncong ni adalah aku tak dapat mengenalpasti apa yang aku ter-flash-back bila dengar lagu ni. Misteri. Mungkin sebab irama keroncong ni dah lama sangat. Muzik zaman purba. Dah ada sejak zaman berzaman lagi (abad ke-16). Tak sama ngan lagu artis superstar zaman akademi fcukinghell skang ni. Tapi aku layan je semacam. Lenggok suara dia, peti…