Special Feature: Sorotan 2005

postHead Galore!!
2005 sudah berakhir. Dan skang tiba masanya kita flashback balik apa yang berlaku tahun lepas. Lets go!

Januari
Sambutan tahun baru 2005 hambar sebab semua orang merespek mangsa tsunami. Dah ramai orang mati, takan kita nak terkinja-kinja enjoy pulak? Waima demikian Januari 2005 bagi aku adalah bulan yang penting sebab time tu aku memberikan identiti kepada syarikat aku sendiri. Buat pertama kalinya aku menghendel sebuah syarikat and profit from it. Signifikan sebab time tu aku dah berdiri di kaki sendiri dan tak pow dah mak aku. Kesibukan yang melampau mula melanda. Aku yang takde pengalaman dengan dunia perniagaan ni mula mengerti akan kedahsyatannya. Time untung kita hepi dan time ada pihak buat palat aku menjadi hangin. Time ni baru ku sedari bahawa 'Fortune Favours The Bold'. Januari jugak bulan yang letih sebab aku masih lagi dihantui aftermath dari kes 'Bidadari'. Namun begitu aku mampu mengukir senyuman sebab azam 2005 aku tercapai dengan segera iaitu mandi laut.

Febuari
Febuari merakamkan perpindahan blog aku ni ke Blogger. Danchan selalu down. Downtime is not good for business. Tindakan aku memindahkan semua post aku ke danchan adalah apabila aku menyedari bahawa Blogger telah diambil alih oleh Google. Bagi aku, 'In Google We Trust'. Bulan ni jugak mengukir sejarah bilamana aku menghasilkan sehelai t-shirt yang paling power dalam sejarah. Begitu hebat sehinggakan aku letak tanda harga RM10,000.00. Bukan nak jual, tapi nak bagi kat orang. Bisnes aku semakin berkembang. Masa untuk melepak semakin berkurangan.

Mac
Bulan yang angker untuk blog ni sebab aku post 2 gambar hantu. Dan jugak sebuah cerita hantu masa aku kat Kolumpo ari tu. Bab bisnes pulak time ni aku banyak terima order yang pelik-pelik. Jadi skang ni adalah proses 'santau akal' yang bertubi-tubi memerah idea. Namun demikian kitaorang berjaya menyetelkan semua projek on time.

April

Bulan April blog tak berapa meriah sebab internet kena potong. Namun begitu di dunia nyata aku sibuk ke sana-kemari atas urusan perniagaan. Yang aku ingat bulan april ni adalah aku pekena mandi laut kat Kuantan. Seronok!

May

Bulan ni aku memulakan kerja-kerja untuk Sure Pekat (SP3). SP3 adalah satu event yang aku organise tetiap tahun kat Kuala Lipis ni. Bulan May ni penting sebab bulan ni aku mengupgrade perniagaan aku dan merintis peluang yang baru. Nak bukak studio jamming pulak. Equipment untuk pojek ni sampai kat opis. Mende-mende yang aku mimpi je nak miliki skang dah ada depan mata. Aku sungguh hepi. Paling penting, bulan Mei ni aku pergi konsert Dewa kat KL Tower. Memang puas hati!

Jun

Awal bulan Jun ni dah havoc sebab aku sibuk menguruskan Sure Pekat 3. 4 haribulan event tu berlangsung. Memang seronok. Aku jugak ada tulis report SP3 ni. Nengok la sendiri. Aku puas hati SP3 ni sebab banyak gambar-gambar menarik diperolehi. SP3 jugak berjaya mengumpul bahan yang cukup untuk 4 post Special Feature bagi blog ni.

Julai

Setelah sekian lama tak pekena, Julai nan lalu aku berjaya jugak naik ketapi. Bersama rakan-rakan seme. Trip ni jugak berjaya menghasilkan satu lagi special feature dengan gambar yang lengkap. Julai adalah bulan yang meriah kat blog aku sebab ada banyak post-post yang penting. Bermula dengan 'Naik Ketapi', pastu 'Puteh', 'Aku Tak Mengerti', Melati:The Tainted Eye Candy', dan sebuah Special Feature istimewa di mana 3 blog bersatu dan memberikan komentar masing-masing. Post tersebut dinamakan 'Akademi Fcukinghell:Glokal Takedown'. Blog yang terlibat adalah blog aku, Buttet dan ND punya blog. Julai jugak adalah Anniversary pertama blog aku ni. Dengan itu jugak aku melancarkan template baru dan brand name yang baru iaitu 'pyrokmxadvncdmda8'. Di mana genap setahun aku ber-blog dah lapan kali aku buat facelift untuk blog ni. Memang bulan yang padat dengan Special feature. Dan kalau aku nak sajes mana-mana archive bulanan yang korang nak nengok, maka aku sarankan bulan Julai ni. Boleh klik kat sidebar sana.

Ogos
Tak sebagaimana Julai, bulan Ogos adalah bulan yang slow untuk blog ni. Kalau blog slow menandakan kehidupan aku tak slow. Menandakan aku tengah sibuk tahap maksima. Projek yang bertimbun-timbun, dateline yang menjengah. Jadi tak berapa banyak sangat mende yang aku paparkan dalam blog. Kurang masa untuk menulis menyebabkan aku banyak menge-post kompilasi Hapdet dengan nama 'Late Show With Kumprinx'. Bulan ni banyak bercerita tantang persediaan aku menghadapi Battle Of The Bands sempena Karnival Lipis kat sini. Cuba cek post Special Feature bertajuk 'Burger'.

September

Hek ele.. September lagi slow rupanya. kerja banyak. Yang sempatnya cuma post 'Merdeka Mayhem'. Dan paling penting jugak adalah 'Battle Of The Fcukinghell'. Rentetan peristiwa kekalahan band aku dalam Battle Of The Bands kat Kuala Lipis ni. Time ni aku jarang dapat jumpa kompiter.

Oktober

Oktober kita semua berpuasa. Demi untuk menjalani ibadah puasa dengan selamat, aku berhijrah ke Ibusawat Oxygen Studio kat Bentong sana. Menyiapkan bilik sound proofing untuk studio adalah satu pengalaman yang berharga. Sebab aku tak pernah buat mende ni. Kena banyak main try and error. Banyak mende aku belajar. Bila kat situ, senang sikit nak puasa sebab makanan takde. Namun demikian impaknya terasa di blog sebab aku tak jumpa internet dan komputer. Overall berpuasa jauh dari umah sendiri memang mencabar. Kat sana aku hidup secara bersusah payah tahap boleh masuk 'Bersamamu' (TV3). Paling sadis, ada masa aku terpaksa bukak puasa makan megi je. Bulan puasa 2005 ni aku betul-betul 'berpuasa'.

November

Bulan ni aku telah menjayakan misi yang sangat penting iaitu mengambik kembali motor Kawasaki Turbo aku kat balai polis yang dah kena tarik sebelum raya hari tu. Nasib baik berjaya. Sampai skang aku guna lagi Kawasaki Turbo aku ni. Special Feature bulan ni bertajuk 'Kejutkan Saya Pabila September Berakhir'. Ada orang cakap cerita plagiat dari lagu, tapi honestly itulah kisah benar yang aku dengar daripada orang. Walaupun tajuk dia aku rembat dari Green Day, namun cerita dia 100% original. Post 100% berbahasa inggeris kali pertama dipaparkan kat blog ni, tepat time besday aku.

Disember

Bulan Disember aku menyambut anniversary post terpenting sekali dalam blog ni. Dan jugak mengambil langkah yang sangat drastik. Lepas raya aku melepak kat Lipis je atas sebab-sebab yang tak boley aku bagitau. Daripada kesibukkan yang ekstrim sebelum ni, kini aku menjadi kutu lepak sepenuh masa. Kerja aku adalah melepak dan bersembang tak tentu hala. Menghabiskan sisa-sisa tahun yang tertinggal di tanah air tersendiri. Bulan ni jugak aku fokus kepada kmxnine. Iaitu facelift yang ke-9 bagi blog aku ni. Dalam proses ni aku telah menemui banyak teknologi baru yang menarik. Surely aku akan implement dalam kmxnine nanti.

Kesimpulan
Tahun 2005 bukanlah tahun yang paling power bagi aku, Namun demikian tetap ada milestone penting yang termaktub dan menjadi memori indah. 2005 bagi aku adalah tahun yang 'slow'. Starting dia slow, tengah-tengah baru dia up sikit pace dia, kendian dia slow balik sampai la hujung tahun. Ia berakhir dengan penuh rilek. Takde sangat masalah yang besar berlaku bermakna aku semakin cekap menguruskan perkara dan mengenalpasti masalah sebab kalau kita tak tau ia masalah barulah ia menjadi masalah otherwise ia hanyalah cabaran. Jesteru 2005 adalah tahun yang penuh cabaran. Takde kemalangan dan kecederaan yang serius aku alami tahun 2005 ni sebab aku semakin berhati-hati. Berat badan aku berjaya dimaintain. Makan pun tak mewah sangat sebab aku berada dalam kemiskinan. Azam tahun baru aku tahun lepas aku berjaya penuhi (walaupun tak semua) dan yang gagal tu aku transfer ke tahun ni (repeat).

2006 - Life
Aku berdebar-debar menanti kehadiran 2006 ni sebab aku ada planning yang paling besar sekali. Tak pernah aku plan perkara yang sebegini besar di mana ia memberi efek kepada segenap aspek kehidupan aku. Projek-projek aku yang lama dulu takde la sebesar ini. Kali ni aku akan melakukan repair yang muktamad untuk hidup aku sampai tak perlu dah nak 'oberhol' untuk berpuluh-puluh tahun yang akan datang. Korang takkan percaya apa yang aku dah plan untuk hidup aku. Aku sendiri nervous. Manusia punya asa, Tuhan punya kuasa. Kita nengok la nanti.

Azam 2006
Hek ele.. aku dah kata dah tahun lepas, menatang azam ni trendi je sebenarnya. Tapi demi untuk tidak menghampakan korang semua aku senaraikan jugak azam tahun baru 2006 ni merangkap senarai projek yang telah dijadualkan.

Sure Pekat 4
-Kali ni Sure Pekat adalah event yang paling besar yang akan aku organise. Venue baru. Sure havoc, sure heboh sure pekat!!
Travel
-Kalau korang riki-riki post aku yang lama, korang pasti akan jumpa satu post di mana aku ada mention pasal ni.
Stay Healthy
-Tahun 2006 nanti adalah tahun kesihatan bersepadu. Aku nak kurangkan merokok, jogging dengan lebih ekstrim lagi dan mengamalkan makanan yang sihat. Hujung 2005 dulu aku dah starting dah, cuma skang lah masanya untuk all out.
Muzik
-Aku nak mendalami muzik. Tak seperti tahun lepas, tahun ni aku nak fokus betul-betul sebab skang aku dah ada resource yang sepatutnya.
Education
-Aku harap jiwa aku yang dahagakan ilmu ni akan terubat tahun 2006. Banyak legi mende yang mempersonakan aku dalam dunia ni. Banyak lagi mende yang aku nak tahu.


2006 - Blog
Ni la bab yang paling exited sekali aku nak cerita. Tahun ni jugak aku akan mengadakah facelift yang ke-9 untuk blog ni. Memula aku stadi dulu apa yang aku perlukan, tapi tanpa diduga, aku menemui banyak lagi perkara-perkara baru yang menarik dan seronok untuk di-implement dalam kmxnine nanti. Sebab tu aku menangguhkan tarikh pelancaran dan meluangkan lebih sikit masa untuk stadi mende ni semua. Bayangkan kalau aku boleh pecahkan post biasa kepada dua bahagian, special feature dan hapdet terkini, bayangkan aku boleh link korang bukan dengan cara pilih bulu, tapi kepada blog yang paling aktif. Semua ni aku akan letak dalam satu page yang definitif dan tak perlu dah korang bukak page lain. Sembang lebat memang senang, tapi hasilnya nanti emm.. tak tahulah korang suka ke tidak. Yang paling penting, bila bicara menganai kmxnine I can't stress enough the word 'ADVANCED'. Apa-apa pun, bukankah ini Pyrokumprinx Advanced Media?

2006 Spesel: Header Galore on Yahoo!360
Sempena menyambut tahun baru ni aku melancarkan koleksi Header Galore. Setelah sekian lama, kini aku paparkan semua header yang pernah aku gunakan. Apa itu header? Header adalah header blog ni. Sekeping gambar yang berfungsi untuk mengubah mood keseluruhan blog ni. Dan jugak digunakan untuk kembali ke homepage (klik). Yang kat atas tu. Selalu kat sini kitaorang guna gambar awek la. Biasanya aku akan menggunapakai gambar yang terpaling power dan ada 'exploit-value' untuk dijadikan header. Kalau aku dah guna gambar yang power dalam koleksi aku, dan skang aku himpun pulak semua gambar power tu, bukankah ini adalah koleksi terpower antara terpower? Namun begitu, Header Galore ni ada harga yang tersendiri. Ia dipaparkan kat Yahoo!360 (
http://360.yahoo.com/kumprinx). Tapi tak open kepada public, you have to be my friend. Tak kawan, tak nak kasi nengok. Ini adalah permulaan di mana pada masa-masa akan datang aku akan banyak mengunapakai yahoo!360 ni untuk apa-apa kandungan exclusive (kmxnine). Jadi molek la start skang supaya tak perlu bersusah payah lagi di masa akan datang.

Berikut adalah antara post-post yang menarik sepanjang 2005. Cekidaut!!

AMI Kiera Knightley
Abnormaliti- Manusia kalis sejuk
14 hari mencari hantu
Namun ku punya nama
Road Trip : Gunting Rambut Di Rumah Jie
Anak Dara
Kumprinx's Favourite Fruit
Tahap Dewa (Review Konset Dewa)
akademi fcukinghell
Melati - The tainted eye candy
Aku tak mengerti
Puteh
Special Report : Naik Ketapi!
Burger
Merdeka Mayhem
Battle Of The Fcukinghell
Gedik Tanpa Batas
Perutisan Aidilfitri Dari Kumprinx
Claiming Kawasaki Turbo
Kejutkan Saya Pabila September Berakhir

Comments

eastmail said…
waaa...sgt panjang entry...
eastmail said…
Ni sekadar cadangan:
tuk Header Galore ko tu,molek lagi rasanya kalo ko pakai Flickr.Dia under yahoo jugak.Tapi memang khas tuk letak foto.

"Kali ni aku akan melakukan repair yang muktamad untuk hidup aku sampai tak perlu dah nak 'oberhol' untuk berpuluh-puluh tahun yang akan datang. Korang takkan percaya apa yang aku dah plan untuk hidup aku. Aku sendiri nervous. Manusia punya asa, Tuhan punya kuasa. Kita nengok la nanti."
--macam nak wat plastic surgeri je kmx.heheh
Kumprinx said…
haha..
bukan.. bukan plastik surgery.
biasalah orang kena 'pre-mid-life crisis' memang kena drastik sikit tindakan.

Ya saya memang ada akaun Flickr. guna buat letak foto je. bukan image-image yang dah di-eksploit ataupun di edit. kalau tak letak kat Yahoo!360 takde 'exclusivity' la dia..
Jeego said…
Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang TERHANGAT DI MALAYSIA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Cuma bayar RM50 sekali seumur hidup dan lihat wang akan mencurah-curah ke akaun bank anda sampai bila-bila. Peluang cara mudah buat wang di sini.
Jeego said…
Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website cara mudah buat wang. Peluang cara mudah buat wang di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)
Rockerz said…
Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang TERHANGAT DI MALAYSIA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Cuma bayar RM50 sekali seumur hidup dan lihat wang akan mencurah-curah ke akaun bank anda sampai bila-bila. Peluang jana wang automatik di sini.
Rockerz said…
Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)
Rockerz said…
Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)
Karl Hiunzm said…
Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang TERHANGAT DI MALAYSIA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Cuma bayar RM50 sekali seumur hidup dan lihat wang akan mencurah-curah ke akaun bank anda sampai bila-bila. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.
Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang kaya dengan cepat di sini.

Popular posts from this blog

Kemelut Di Muara Bazaar

:: Kepak Ayam Madu Jerantut Yang Kecewa

:; Special Feature - 14 Hari Mencari Hantu