Posts

Showing posts from April, 2006

Special Feature: Seleksi Gambel Lo

Image
Prolog
Beberapa bulan nan lalu...
"Jumpa kami pada 15 April 2006 di stadium Merdeka.." kata Ahmad Dhani dalam rancangan Melodi. Itu jam aku kat Bentong sana ngan Mael atas beberapa urusan. Aku karate meja, berdiri dan berkata kepada Mael, "Kumpul duit, packing baju seme, kita pegi nengok konset Dewa!!!"
"Yeahhh!!"

Bab 1 - Mat Konset
"Kalau ada konsert mesti turun, baru true.."
Mendengar je Dewa akan turun ke Malaysia sekali lagi aku menjadi sangat teruja. Ini musti tonton. Nak-nak dia buat kat stadium merdeka. Selepas kecewa kat KL Tower tempohari, aku harap konsert kali ni sure lebih power dari yang lepas. Konsert juga seronok sebab boleh nengok band tu improvise lagu-lagu diaorang dan menengok sendiri secara live macamana diaorang main untuk rujukkan di masa akan datang. Sebagai pemuzik sendiri, pengalaman ini adalah sangat berharga dan ngak bisa dilepaskan.

Bab 2 - Preparation
Last event kat stadium merdeka adalah konsert Search pada 2004 ari tu. Itu…

kmx|nine

Are you readehh?
Dalam sedikit masa lagi gua akan melancarkan kmxnine. Tak sehandal seperti yang disangka tetapi itu bukan keseluruhan 'facelift' yang dimaksudkan. kmxnine hanyalah sebahagian kecil daripada Expression Architecture(TM) yang aku sedang bangunkan skang ni. Dan semuanya akan dilancarkan secara berperingkat untuk memastikan keseimbangan dan karma timbal balik yang konstan. Jadual harian aku juga telah jauh berubah skang ni. Aku terpaksa me-alocate lebih masa di hadapan kompiter untuk mepastikan semuanya berjalan lancar. Banyak perkara baru yang aku temui, banyak jalan baru yang aku rintis, tak terhingga pengetahuan yang aku berjaya kutip along the way. Pace pembangunan aku skang ni adalah jauh (jauhhhh) lebih laju dari 5 tahun dulu. Skang semuanya mesti cepat. Takde masa untuk aku tak paham sesuatu perkara. Mesti kena tahu itu jam jugak. Aku juga mengambik kira beberapa ratus aspek lain (setiap satu) supaya tak terlepas pandang walau satu fungsi sekalipun. Sekarang …

Hapdet Terkini Suku Ke-2 2006

Pertandingan Tiru Bunyi Burung
Ahad yang lalau ada pertandingan tiru bunyi burung kat Mini Zoo sana. kerana beberapa masalah teknikal aku gagal menghadirkan diri. Jadi tak payah cerita panjang la pasal ni.

Case Closed
Beberapa minggu nan lalu gua ada cerita pasal kes buang bayi kat Kuala Lipis ni. Dan gua juga mengofferkan diri untuk pergi memberi sekeping pelempang kepada pembuang bayi yang terlibat. Skang kes sudah ditutup. Pembuang bayi telah dikenalpasti. Gossip2 liar tersebar ke sana kemari. Besar kemungkinan aku ada ternampak proses menghasilkan bayi tersebut sebab orangnya adalah.. err.. tak perlulah aku aibkan sesapa di sini. Sayang anak tangan-tangankan, sayang abang askar tala kangkang.

Signifikan
Err.. sapa-sapa yang ada sainap ngan butang aku kat kanan sana ari tu, sila menghubung aku. Sure tak menyesal. Aku dapat kenalpasti ada 2-3 orang sainap sejurus selepas post Spesel Feature:Signifikan dilancarkan.

Gambel Lo
Lumpur Stadium Merdeka kat kasut aku pun dah habih tanggal, namun …

Special Feature: Signifikan

Image
"Kenapa En. Amin kenapa? Kenapa ada syarikat daripada California bagi awak cek? Ni Google ni syarikat jual apa? Adsense ni apa? MLM? Skin Cepat Kaya apa yang awak masuk ni? Apa istimewanya awak ni sampai orang luar negara bagi awak cek? Bagitau saya En.Amin. Bagitau saya!"

Google adalah antara syarikat yang paling aku suka sekali. Aku telah menggunakan Google lebih dulu sebelum kerajaan bagi rakyat keluar duit KWSP beli komputer. Aku dah lebih dulu kenal Google sebelum diaorang masuk stock exchange. Sebelum jadi syarikat multi billion dollar macam skang ni. Daripada interface kodi zaman sebelum perang sampai la skang.

Minat aku yang mendalam terhadap Google dan algoritma enjin carian dia signifikan terhadap penglibatan aku dalam bidang internet ni. Kira skang ni dah 10 tahun aku berada dalam 'alam siber' (menyampah aku perkataan ni). Aku lebih dulu ada website sendiri daripada sesapa pun kat Kuala Lipis ni. Teringat zaman-zaman dulu di mana membina laman web daripada t…

Pengalaman Ngeri Saya Diserang Ular Tedung Senduk

Itu jam aku sedang memandu Kawasaki Turbo aku dengan kelajuan minima sebab dalam kawasan perumahan. Prestasi motor yang semakin merosot bermain-main di pikiran aku. "Kena tukar plug ni", getus hatiku.

Tiba-tiba aku ternampak seekor ular di tengah jalan. Masa tu dalam 5 meter gitu. Memula aku menjadi kaget. Tapi sejurus selepas tu aku berasa rilek balik. Sebab kes-kes macam ni selalu berlaku di mana kita ingat ular, rupanya tayar basikal di tengah jalan. "Tayar je tu..", otak aku cuba merilek kan keadaan.

Semulajadi tindak-tanduk manusia normal, aku tiba-tiba berniat nak gelek je tayar tu daripada mengelak dan menyebabkan rugi tenaga beberapa joule.

Bila dah dekat, darah aku menyirap sekali lagi sebab yangmula-mula ku sangka ularpastu nampak macam tayar pulakalih-alih ular betul.

Dan ular tu terkejut jugak. Dia cuba berdiri setinggi-tinggi yang boleh. Sampai paras pinggang. Leher dia semakin menipis. "Sssssst", kata ular tu. Aku cuba mengelak sekuat hati. Aku …

Seleksi Blog Minggu Ini : Hilang Punca Online

Image
You'll love this oneBlog pilihan kali ini adalah versi 'atas talian' (online la.. haiya..) zine Hilang Punca daripada penulis tersohor, Firdaus. Seperti saya, Firdaus juga adalah seorang kutu lepak handalan.

Sebelum apa-apa, meh aku cerita sikit pasal backround dia.Hampir 10 nan lalu, aku ngan Firdaus ni start satu zine, Thinking Straight. Sebuah zine HC/Punk straight-edge yang pertama sekali kat Kuala Lipis ni. Kami bersama-sama menulis untuk zine ni. Kemudian untuk isu seterusnya Firdaus ni blah ke Kuantan untuk sambung belajar (sekolah tingkatan tiga). Maka secara otomatik aku menjadi penaung kepada zine Thinking Straight. Di bawah gagasan aku, zine ni bertahan sampai 5 isu dalam jangkamasa 4 tahun penerbitan (slow tak slow le..) Manakala Firdaus di Kuantan sana memulakan zine baru dia bertajuk Reunite. Aku kurang periksa zine ni sampai no berapa keluar dan akhirnya RIP (rasa aku). Karier penulisan Firdaus ni tak berhenti di situ, dia memulakan satu newsletter baru berta…

BOTB Episod Akhir

Image
Ting keting ting keting....
Itu jam Mael dah masuk intro. Tangan aku masih ketar-ketar lagi. Sengal mencucuk-cucuk, lenguh, sakit rasanya lengan aku. Kalau tengah jamming biasanya time ni lah aku demand nak main gitar pulak (alasan tak larat nak ketuk drum). Tapi sekarang lain halnya. Skang tengah perform.
Tukang nyanyi menjerit, "Are you readehh!!??"
Part aku dah masuk!
"Shiahh!!!", jerit aku.

Seminggu sebelum itu..
"Lagu ni kalau nak solo molek kalau solo ikut korus. Baru old-school" aku menyatakan pendapat.
"Kita try dulu, mana yang sedap nanti kita amik la..", balas Mael.
Lagu ni semua part tak sama. Verse pertama main macam ni, verse seterusnya main lain pulak. Arrangement dia flexible memudahkan aku nak improvise kat mana-mana part yang aku suka. Bagi aku memang seronok main lagu ni. Senang nak all out. Part paling aku suka adalah korus dia.

Aku sendiri tak sedar bila lagu ni menjadi. Aku ingat Mie (bass) yang cipta riff dia. Main bebanyak kali, se…

Pengalaman Ngeri Saya Sehari Suntuk Tak Makan Nasik

Ahad 9 April 2006
Hari tu aku memulakan hari aku seperti biasa iaitu bangun pukul 12.00 tengahari. Lepas mandi aku nengok Melodi dulu. Pastu baru keluar ke bandar. Kemudian aku layan komputer dulu, nengok statistik, tweak sana-tweak sini, nengok gambar, post 2-3 kat Diges.

Pastu baru aku sedar bahawa perut aku sangat lapar dan tak makan apa-apa lagi sepanjang hari ni. Aku turun ke bawah dengan harapan untuk menapau nasik goreng di kedai Din Cafe. Sayangnya kedai Din Cafe tutup. Yang buka hanyalah Kedai Makan Maggot Fcukinghell. Huh, biar aku mati tak makan nasik daripada tapau nasik kat situ. Terus hilang rasa lapar aku bila mengenangkan insiden maggot hari tu.

Kemudian aku kembali ke ibusawat dan menyambung layan kompiter. Setelah beberapa lama, rasa lapar tu naik kembali. Aku usyar kat luar nampak motor member aku. "Mesti dia ada kat kedai Oyie ni..", getus hatiku. Aku pun naik ke satu lagi cybercafe kat Centerpoint ni sebab aku yakin member aku tu ada lepak kat sana. Dan say…

Kumprinx moves to a new K-Plex

Image
The mother of excess is not joy but joylessness. - Friedrich Nietzsche

New! PermaPage Gambar Hantu

Image
Memperkenalkan PermaPage (ayat cukup syarat)

Kumprinx April Fool Stunt

Image
Hari Sabtu aku bukan sahaja menerima e-mail, mesej YM malah ada SMS menyatakan rasa tak puas hati dengan 'penukaran format' Pyrokumprinx Advanced Media' kepada 'Media Galeri Awek'.

Ceh! Aku sendiri cukup tak berkenan dengan nama 'Media Galeri Awek' tu.

Kendati itu semua adalah stunt 'April Fool' yang aku buat sebab aku agak boring hari Jumaat sebelumnya. Boring tak boring sangat, tapi saje nak main-main. Dan aku memang tak into ngan April Fool ni. Namun sekali sekala aku ingin mencuba sesuatu yang baru dan exciting. Dan mana datangnya perkataan April Fool ni aku tak tau. Entah yahudi mana yang reka mende ni.

Keseluruhan template blog ditukar kepada rupa yang baru tipikal dengan rupa TGP lucah yang biasa korang nengok. Dengan nama baru Media Galeri Awek aku memaklumkan kepada semua bahawa blog ini sudah ditukar formatnya kepada TGP (thumbnail gallery post) yang penuh dengan gambar awek jepun.

"Tak adil la kepada kami yang perempuan ni.."Kata sa…