Posts

Showing posts from 2009

Sure Pekat Final : Kuala Lipis Jamming Festival 200

Disember 2003 - Sure Pekat Pertama
Hutan Lipur Terenggun, Kuala Lipis.


Gua berdiri di atas pentas. Berdebar. Gitar tersandang di bahu. Jari terpacak kat fret. Gua pandang sekeliling. Semua mata bertumpu ke arah gua. Berminggu-minggu sebelum tu gua bertungkus lumus menerangkan apa sebenarnya Sure Pekat ni kepada orang ramai. Itu jam, konsep Pay To Play (P2P) memang sangat asing, apatah lagi sebuah acara muzik yang bukan pertandingan, gua hanya nak band-band tempatan kat Kuala Lipis ni, main, dan enjoy dalam satu acara muzik yang santai dan rilek. Maka bila semuanya sudah selesai, gua harus jadi band yang pertama sekali main. Sebab tiada siapapun yang tahu apa yang akan berlaku, jadi takde sapa yang nak jadi band pertama. Gua sendiri jadi band yang pertama perform, untuk Sure Pekat yang pertama sekali diadakan.

"Bismillah.." kata gua dalam hati. Grenggg!!! Bunyi gitar gua menandakan bermulanya satu legasi pengurusan acara 'indie' yang pertama seumpanya dalam sejarah Kuala…

Pilih Bulu

Dari jauh gua nampak pinggulnya yang meliuk-liuk ke kiri dan ke kanan. Belum sampai lagi wangi perfume dari tubuhnya telah menyengat hidung gua. Gua bertenang dan buat buat rilek. Makwe itu mula melangkah naik ke library gua. Gua sengih macam biasa.
"Eeeuuww.. buruknya library ni. Panas!" katanya. "Memang panas sikit dik. Kalau tak tahan duduk la kat kipas tu.." gua cuba yang terbaik. "Buku-buku baru takde ke? Semua buku dah buruk. Macamana nak baca?" "Buku-buku baru ada, semua dah bercampur-campur. Cuba la tengok-tengok" "Novel-novel english ada? Saya tak baca novel melayu ni. Meleleh, takde kelas" "Ada, kat situ" gua menuding ke arah seksyen 'Fiksyen Inggeris'. "Ish! Ini buku zaman bila?! Yang baru-baru takde ke? Harry Potter ke?" "Err.." itu jam gua tak tau macamana nak counter sikap makwe ni. "Harry Potter pun takde?! Takpelah! Tak best langsung library ni!" Awek tu blah. Gua lega sebab tak pe…

Hantu Kopek

"Satu.. dua.. tiga.." Kamariah yang bersandar mengadap tiang elektrik mula mengira. Matanyanya dipedapkan ke lengannya.
Amir dan kawan-kawannya mula bertempiaran lari. Amir lah yang paling bersemangat. "Kali ni jangan harap Kamariah nak jumpa aku.." Amir tersengih sendirian sambil berlari menuju semak di penghujung taman permainan itu. Dia memandang ke kiri dan kanan, mencari lokasi yang paling rahsia untuk menyembunyikan diri. Namun semak di hadapannya terlalu tebal.
"Empat puluh tujuh.. empat puluh sembilan.. lima puluh! Jaga-jaga, aku cari!!" jerit Kamariah. Amir menjadi kaget. Dirinya masih terhiling-hiling di kawasan terbuka. Lalang-lalang di hadapannya tiba-tiba berdesir. Terpacul seorang perempuan tua dari dalam semak. Badannya bongkok. Mukanya berkedut seribu. Tangannya terketar-ketar memegang sebatang tongkat. "Kalau adik nak cari tempat sembunyi yang bagus, mari ikut makcik.." katanya sambil tersenyum. Ketika itu azan maghrib mula berk…

Pakcik Berdebor

Pertama kali jumpa pakcik ni dia dengan isteri dia jenis tolak-menolak nak masuk library gua. Last-last gua approach dia tanya apakehal? Adakah mereka memiliki anak yang cun untuk dijodohkan dengan gua? Gua kabo, gua harus menolak dengan sopan sebab gua dah kawen.

Lalu pakcik tersebut berkata dengan nada yang berdebar, "Pakcik nak masuk perpustakaan awak tu, tapi pakcik segan sebab baru balik menoreh ni. Bau getah lagi ni ha..".

Lantas gua pegang tangan pakcik tu dan pimpinnya naik ke library gua. Bininya menyusul. Kat dalam gua bagitau, "Saya tak kisah, masa kecik saya selalu jugak ikut mak saya menoreh getah". Pakcik tu senyum. Gua senyum. Beliau sukakan buku-buku agama. Sehingga hari ini, gua sentiasa merekemenkan beliau buku-buku yang terbaik.

Geruh Di Gunung Tahan

Denai yang kami lalui semakin sempit. Pokok-pokok renek di kiri kanan semakin aneh rupabentuknya. Ada sebatang pokok ala-ala bonzai condong dua dahannya terbenam ke mukabumi. "Aneh.." getus hati gua.

"Lu perasan tak King?" gua mula bersuara setelah 15 minit tak bercakap langsung.
"Apabende?" tanya King Of Letup.
"Masa kita naik ari tu takde pulak kita lalu jalan ni.."
"Ye tak ye.." kata king.

Gua tetiba naik seriau. Lengan start meremang. Kepala macam pening-pening. Dalam pening tu gua terdengar suara dari arah belakang. Macam ada suara perempuan ketawa. Tidak mengilai seperti klise horror seram yang selalu gua baca. Sebaliknya mengekeh-ngekeh dengan suara perempuan. Gua mempercepatkan langkah. Mulut diam seribu bahasa. King Of Letup yang mengekori dari belakang juga terdiam. Entah dia dengar jugak ke tidak gua tak tau.

Akhirnya denai yang kami lalui tamat. Depan dah semak-samun setinggi bahu. Tiba-tiba lutut gua jadi lemah. Longlai.

"Fc…

Pedal Masih Lapar

Gua tengok Pedal yang paling lemah sekali. Pipinya cengkung. Tulang rusuknya kelihatan. 2-3 ekor burung hering dah tunggu kat tepi beliau. Gua jadi simpati. Lantas gua ambik wallet gua. Gua korek sana-korek sini, ada la dalam seringgit lebih. Gua juga menganjurkan kepada Pedal dan Man Bola untuk melakukan perkara yang sama dengan wallet diaorang. Akhirnya kami berjaya mengumpul dalam RM3 lebih gitu.

Gua dan Man Bola bersepakat untuk melantik Pedal beli la apa-apa makan yang dirasakan sesuai dengan duit yang berjaya kami kumpul itu. Itupun sebab memandangkan dia yang paling tak daya nak jalan sekali. Pedal turun membawa seribu harapan. Kami menanti di rumah dengan penuh saspen. Entah apalah yang dibeli oleh pedal ni kelak ya, hati gua berbisik sambil mengetatkan bengkung di perut gua.

20 minit kemudian Pedal kembali. Muka gua sengih. Muka Man Bola sengih. "Korang tengok sikit apa yang aku beli ni?!" ujar pedal. Bangga. Gua rampas beg plastik yang dibawanya. "Peh, pandai ju…

Salmah Dan Pinggan Emas

Baju yang dipakainya dicarik satu persatu. Tangan berbulu lebat dan berurat-urat tu mula merayap menghampiri alat sulitnya. Salmah menjerit sekuat-kuat hati, "Abaaanngggg!!!"

Rahim memberhentikan motorsikalnya betul-betul di persimpangan jalan besar. Dia menoleh kembali ke rumah Salmah. Rasanya seperti terdengar sesuatu. Dia cuma mengamati bunyi tersebut. Telinganya dipasang betul-betul. Setelah beberapa ketika dia mengeleng-gelengkan kepalanya. "Mungkin aku tersilap dengar.." bisik hatinya.

Rahim menghidupkan enjin motorsikalnya. Jeritan kedua dari Salmah yang sedang bergelut di dalam rumah tenggelam dek bunyi enjin motorsikal yang mengaum kuat.

"Salmah.. Salmah.. Tak sangka esok kita akan kahwin jugak akhirnya.." Rahim bercakap sendirian sambil sengih-sengih. Motornya lancar menelunsuri jalanraya.

Dari Salmah Dan Pinggan Emas (unpublished)

Epilog Tragis Mak Temah

Petang-petang balik dari kerja, seketika kemudian pasti terpacul wajah Mak Temah di muka pintu rumah gua. Mak temah ni mulut dia memang volume knob rosak. Suara walaupun berbisik ibarat gegak gempita merandung persekitaran. Rehat gua bersama air kopi o' keras air tangan bini gua pasti terganggu.

Malah bukan itu sahaja. Mak Temah juga cenderung menggunakan telefon kat umah gua dengan muka bengis dan maki-maki. Entah sapa la yang dia telefon tu gua tak tahu. Kadang-kadang dia borak hal-hal komedi sampai mengilai ketawa. Takde langsung mintak kebenaran. Gua hanya mampu memandang dengan wajah sayu sahaja.

Beberapa lama kemudia talian telefon umah gua dipotong sebab gua tak mampu nak bayar bil yang melambung tinggi. Ekoran dari itu juga, talian 'jalur lebar' di rumah gua juga gagal disambung. Gua terputus hubungan dengan dunia luar. Email dan blog semuanya tersadai.

Dan sejak hari itu juga, kelibat Mak Temah juga tidak kelihatan lagi di muka pintu umah gua.

Menyelamatkan Kucing

Image
Selama 5 hari kitaorang dengar bunyi kucing kat belakang rumah. Mula-mula gua buat tak pot je sebab skang ni kan mating season kucing-kucing seluruh malaysia. Kemudian mak gua kabo ada sekor kucing kat belakang umah tu terperangkap. Mula-mula kena kejar ngan sekor kucing jantan. Kucing jantan tu nak molest dia. Lalu dia lari panjat bangunan (rujuk anak panah dalam gambar). Sampai atas tak boleh turun dah. Lalu kucing tersebut terperangkap di situ selama 5 hari tak makan dan tak minum.

Masuk hari ke-5 kami jadi makin stress. Tak sanggup nak tengok kucing tu mati kelaparan kat atas tu. Petang semalam kami menghubungi rakan-rakan untuk mencari tangga panjang demi menyelamatkan kucing tersebut. Semua orang tak beri perhatian terhadap permintaan kitaorang. bagi sesetengah orang, menyelamatkan kucing lorong (alleycats) adalah satu usaha yang sia-sia dan tak menguntungkan.

Mak gua mengambil tindakan drastik menelepon bomba. Bomba kabo, "Tengoklah kang..". Kamipun menanti dengan penuh…

Sejarah Bersama Kumprinx : Tun Saban Vs Megat Terawis

(1533m) Selepas Tun Saban Balik ibni Tun Perak/Tok Mamat(?) mengisytiharkan dirinya sebagai pemerintah bebas di Hulu Perak sebagai tanda rebel terhadap keputusan Sultan Mudzafar Shah (kerana berkecil hati tidak dilantik sebagai Bendahara Perak sedangkan beliau berjasa membawa Sultan Mudzafar Shah dari Kampar dan menjadi raja di Perak) perang meletus. Angkatan tentera Sultan Mudzafar Shah menghadapi kesukaran untuk menewaskan Tun Saban yang mempunyai ilmu kesaktian yang sangat tinggi.

Orang lama-lama cerita, Tun Saban menebang sebatang pokok tualang sebesar 3 pemeluk (secara berseorangan) kemudian melancarkannya dari kubu pertahanannya di Changkat Merah ke arah istana Sultan Mudzafar Shah. Berapa jauh batang tualang yang besar terbang melayang dan tepat mengenai istana dan mengakibatkan kerosakan yang teruk (korang bayang la batang batu besar tu hempap rumah korang apa jadi?). Serangan sebegini, satu level dengan peluru berpandu dalam peperangan masakini.

Sultan Mudzafar Shah tidak terus…

Kepada yang masih belum tahu

Saya telah berpindah ke http://www.kumprinx.com/

Battle Of The Kings

Image
Gua dengan ini melancarkan serangan habis-habisan terhadap Pipiyapong dan sekutu-sekutunya. Kalah jadi arang, menang jadi abu.

Dulu Lain Sekarang Lain

Image
Secara jujur gua katakan, sebelum ni gua tak pernah approve sapa-sapa bonceng naik motor berkuasa semi-tinggi gua. Kalau adapun maybe pontianak nak menumpang. Handling dia memang lari kalau berat muatan dia melebihi talaan absorber dia. Kalau berat badan gua menaik beberapa kilo sekalipun, gua terpaksa setting balik monoshock dia. Haiya..

Tapi dulu lain. Sekarang lain beb.. Hehe. Gua tak bawak laju-laju dah. Kelajuan gua paling maksimum hanya tatkala memecut nak loading awek kat belakang tu balik kerja je.

Hardcore 1997 : Konfrontasi Pudin

Tahun 1997 memang zaman hardcore yang strong kat Kuala Lipis. Time tu gua under Tempoyang Chaos Crew (TCC). King Of Letup, Apek Isham, Otam,dan rakan-rakan antara pejuang hardcore yang satu aliran dalam TCC. Petang-petang kitaorang hangout kat Taman Permai sambil bincang-bincang isu hardcore, politics, ideals, porno dan macam-macam lagi. Hujung minggu kami turun town lepak. Scne HC/Punk memang gemilang tahun 1997 tu.

Satu petang kitaorang lepak sambil bincang-bincang. Tetiba ada kutu petik nama Pudin. Kitaorang biasa nampak Pudin ngan rakan-rakan HC diaorang kat town. Pudin memang dressing lebih, tapi kalau bawak borak, tak banyak sangat buah fikiran yang beliau mampu keluarkan. Ingat nak chaos dan fashion je. Sehinggalah pada hari itu gua mengeluarkan statement yang berbunyi "Pudin tu memang poseur..".

Zaman tu perkataan poseur (poser) memang sensitif. Boleh bawak kelahi. Malang nasib gua time tu ada pulak kutu yang bacul bawak laporan ke Pudin sendiri mengenai statement gua …

Brader Makrifat

Image
Dalam banyak-banyak crook kat Kuala Lipis ni, ada sorang yang gua paling gerun. Kami menggelarkan beliau, Brader Makrifat.

Brader Makrifat adalah seorang rakyat kebanyakkan. Gua dah lama perhatikan beliau. Mukanya bengis dan serius. Tak pernah senyum. Gua tak pernah tengok dia hangout ngan sapa-sapa pun. Dia buat hal dia sendiri. kadang-kadang gua nampak dia naik motor, kadang-kadang jalan kaki. Entah mana haluan beliau gua tak tau. Gua tak pernah langsung berteguran dengan Brader Makrifat ni. Kadang-kadang gua nampak beliau naik motor tak angkat tongkat, gua tak berani nak tegur.

Biasa kalau Brader Makrifat lalu depan gua akan saspen. Sebab gua syak Brader Makrifat boleh dengar apa yang gua cakap dalam hati. Pertama kali gua nampak Brader Makrifat kat pasar malam. Gua tengah hangout kat kedai Ice Blended kat town (belilah Ice Blended yang lazat ini, ada makwe tukang bancuh air). Melihatkan muka beliau yang bengis dari kejauhan gua berkata dalam hati "Bengis betul brader ni, entah …

Dont Forget The Struggle

Image
Masa gua kat sarawak Disember yang lalu, gua ada melawat seorang makcik ni. Dah tua. Beliau selalu terbatuk-batuk. Batuk dia bunyinya buram dan heavy. Mesti sakit. Namun apa yang gua respek mengenai makcik ni adalah dalam keadaan batuk yang heavy tu, beliau tetap menghisap rokok. Malah beliau juga menghulurkan ashtray kepada gua ajak gua join sekali.

Ya adik-adik. Walau sakit macamanapun, value dan idea yang kita pegang jangan sekali-kali dilepaskan. Batuk ni penyakit, dan penyakit tak boleh dilayan sangat. Sempena batuk kronik yang gua hidapi skang ni, gua menukar brand rokok kepada yang semi-heavy iaitu Marlboro biasa-biasa saja sementara menunggu batuk itu reda. Gua juga mendapat MC selama 2 hari.

Kisah Wali-Wali

Pada satu hari Rabi'ah Binti Ismail Al-Adawiyah bertemu dengan Hasan Bin Abil Hassan Al-Bashri di tepi sebuah tasik. Hasan membentangkan sejadahnya di atas air dan mengajak Rabi'ah, "Marilah bersolat bersama-samaku di atas air ini". Rabi'ah menolak memandangkan mereka berada di kawasan yang terbuka, sebaliknya beliau pula membentangkan sejadahnya di atas angin (terbang) ala-ala karpet zam-zam-alakazam. "Ha, apakata ko yang follow aku sembahyang kat atas angin?". Hasan tertunduk dan malu. Kerana keupayaan beliau tidak sampai lagi tahap boleh sembahyang terawang-awangan macam tu.

Lalu Rabi'ah berkata untuk menenangkan hati Hasan, "Tak heran langsung kebolehan kita ni berbanding dengan ikan dan lalat. Yang penting bukan keahlian-keahlian seperti ini, sebaliknya apa yang perlu dilakukan adalah mengabdikan diri kepada hal-hal yang terpenting."

Menengok Ceramah Pas

Kepada yang ternampak gua kat ceramah Pas malam semalam sayugia dimaklumkan gua bukanlah ahli Pas dan bukan hardline Pas. Kehadiran gua di majlis tersebut juga bukan sebagai mata-mata gelap polis. Gua hanya hadir untuk mendengar penerangan dan pendirian Pas dalam isu tampuk pimpinan kat Perak. Suka gua mendengar mengenai isu ini dari kedua-dua belah pihak supaya dapat gua membuat penilaian sendiri.

I had much fun mendengar penerangan tersebut dan apa yang gua boleh cakap adalah politik di Malaysia ni macam biasa is a load of bull.

Mr. Pang

Petang tadi ketika sedang asyik mengira-ngira gaji gomen gua yang bakal masuk tidak lama lagi gua teringatkan Mr.Pang.

Mr.Pang adalah cikgu matematik masa gua sekolah rendah dulu. Mr.Pang ni sangat horror orangnya. Dia ngan bini dia tak duduk kat bilik guru, tapi ada bilik khusus yang dikenali sebagai Pang Room. Dalam bilik tu Mr.Pang tidor dan minum arak sebelum masuk mengajar di kelas. Bila dia masuk kelas je, terbau minuman keras yang kuat.

Mood Mr.Pang selalu dipengaruhi oleh minuman keras dia. Cikgu ini sungguh garang sehingga ada sesetengah pihak membuat spekulasi bahawa ketika kecil beliau pernah tertelan kerawal (serangga penyengat). Budak-budak kalau dengar nama dia je, terus kecut perut. Dia ajar gua matematik.

Time mengajar kalau ada sesiapa yang buat babil (tak paham bahasa) beliau akan menggunakan kekerasan. By 'kekerasan' I mean pure violence. Ramai yang jadi mangsa lempang beliau. Gua sendiri pernah kena hantuk kepala kat papan hitam sebab gagal menjawap masalah ma…

Hantu Zakar

Image
Perkara-perkara yang ada mention Kuala Lipis pasti menarik perhatian gua. Termasuk buku seram mistik yang gua tengah proses ni. Gua pun membaca dengan tekun. Tajuk dan penulisnya tak perlulah gua mention di sini untuk tidak mengaibkan sesiapa.

Bab ini mengisahkan mengenai hantu highway KL-Karak yang menganggu penulis. Hantu tersebut ingin mengulum konek penulis. Namun penulis berjaya mengatasi ganggguan tersebut dengan membaca beberapa potong ayat sebagai pendinding. Menurut penulis, jika hantu tersebut berjaya mengulum koneknya, dia pasti akan dibawa ke alam fantasi yang penuh nikmat.

Korang ingat gua main-main?

Sepanjang karier gua setengah tahun keje library ni, gua tak pernah jumpa buku cerita yang sebegini barai penulisannya.

Membazir duit kerajaan je.

Duit Belanja Sekolah

Image
Masa gua first masuk alam persekolahan dulu mak gua bagi duit belanja 50sen. Itu jam berbunga-bunga hati gua. Ye maklumlah selama ni mana ada dapat duit. Duduk pun kampung je nak beli apa. Kalau ada pun india jual ais krim lalu depan umah gua je.

Time rehat gua berbelanja. Nasik/Mee goreng selebet 20sen, air kaut 10sen, karipap inti angin 10sen. baki seposen gua simpan untuk time balik. Itu jam gua akan beli sepotong jambu dari Bala yang setia menanti depan gate sekolah untuk meng-extort duit dari kanak-kanak. Bala kini seorang runner JPJ/Puspakom yang berjaya.

Masa gua sekolah rendah, hidup kami memang susah. Tengahari mak gua akan gendong gua naik basikal hantar gua pegi sekolah. Time balik ada satu bukit yang curam. Mak gua mengunakan teknik zig-zag sebab beliau tak larat nak kayuh lurus naik bukit tu.

Tengahari tadi gua hangout ngan budak-budak sekolah rendah kat library gua. Gua tanya sorang budak ni belanja sekolah dia berapa sen. Budak tu bagitau gua belanja dia sehari RM5. Anak o…

Penerangan : Akta Lompat Parti

Katakan dalam sehari kita ada 3 jemputan nikah kahwin ('pengilan' kata bini gua). Lepas makan nasik minyak kat rumah pertama, Kita perlu terus bergerak ke kenduri yang seterusnya (baca: party hopping). Takkan itu pun salah!? Takkan kita dalam negara demokrasi ni dan party hopping dari party harijadi umah Ali ke rumah Raju pun kena tangkap?!

Baik mengaku, sapa punya idea ni!

Si Gajah Yang Malang

Image
Kalau gua tersengih-sengih keseorangan di opis gua tu bermakna gua sedang baca buku kanak-kanak yang seronok. Ambik contoh cerita 'Si Gajah Yang Malang' ni.

Gua rasa gua boleh tulis versi yang lebih baik.

Si Gajah Yang Suwey
Gajah adalah haiwan yang sombong dan bongkak. Semua haiwan di rimba tak suka pada gajah. Gajah pernah melempang badak sehingga jatuh ke dalam sungai. Sejak hari itu badak hanya duduk di dalam air. Gajah juga pernah melibas badan harimau sehingga berbelang-belang. Kulit kura-kura yang kelihatan retak seribu pun akibat dipijak oleh gajah.

Kabawacing adalah seekor haiwan seperti kucing yang comel. Bulunya sungguh lembut. Matanya besar. Pada satu hari gajah telah memijak Kabawacing sehingga tinggal mata dan tali perutnya sahaja. Sejak hari itu Kabawacing dikenali sebagai Cacing dan hanya duduk di dalam tanah kerana takut diserang oleh gajah lagi.

Pada satu hari gajah terbersin tapi lupa tutup mata. Kedua-dua biji mata gajah tersembur keluar. "Aduh, mata aku!&q…

Menengok Butterfingers

Image
Inilah kali pertama kutu-kutu dress up nak tengok show. Kalau tak, King dengan baju koboi nya, Mael ngan seluar skinny nya, Born dengan seluar koyak rabak nya. Mujurlah show dibuat di Istana Budaya. Venue ber-prestige untuk show yang ber-prestige. Ada orang cakap, Butterfingers ni king of indie malaysia.

Crowd semua takut-takut nak rockin. Ambience dia laid back, dan semua orang rilek-rilek saja. Ada 400 orang kat dalam tu. Pentas pulak agak rendah, hampir satu level ngan audience. Sakit jugak kaki gua terjengket-jengket nak tengok diaorang.

Gua tersengih sedikit apabila Butterfingers memainkan lagu 'Mati Hidup kembali', anthem trip gua ke Sarawak disember yang lalu. Walhal, satu album tu barangkali anthem gua skang ni. Lepas ni Butterfingers dah tak rockin dah sehingga diberitahu kelak. Ni kira show last sekali untuk 2009 dan gua tak boleh lepaskan peluang ini.

Gua dah lama dah nak cakap; Album Butterfingers - Kembali adalah the best malay rock album to date.

Gua Bukan Kaki Pancing

Image
"Bila nak pegi mengail ni?!"

Pagi tu gua berbisik dalam hati. "Apahamjaddahnya nak mengail pulak ni?! Gua mana 'in' ngan aktiviti-aktiviti macam ni". Namun dek kerana gua mithali punya kaki, gua turutkan jugak. Kami bergerak ke umah Mail. Kitaorang pakai joran menggunakan batang salak. Memang old-school.

Mula-mula pepalih boring. Duduk tercangak tepi air, pegang joran. "Buang masa namanya ni.." getus hati gua. Dah la hari panas. Miang lagi kena lalang. Nyamuk pun buat hal jugak.

Tetiba berlaku satu keajaiban. Pelampung kail gua tenggelam slow-slow. Kemudian joran gua direntap keras. Shiahh!! jerit gua sambil memperkukuhkan kuda-kuda di tebing kolam. Dari atas kelihatan susuk ikan patin sebesar peha sedang menarik tali kail gua. Setengah jam gua bertarung ngan patin tu. Tenaganya sungguh kuat. Bila gua tarik, dia sentap balik. Bila gua rilek dia rilek. Peluh memercik dari dahi gua.

Akhirnya patin terlepas. Tali putus. Gua berdiri di tepi kolam. Hampa d…

Kembali

Image
Mengumumkan skang gua dah comeback setelah bercuti panjang. Lebih kurang sebulan jugak gua bercuti. So what happened?

Mengenai khabar angin yang bertiup kencang tu, suka gua untuk mengesahkan perkara tersebut. Gua ada reason yang tersendiri dan gua harap takde yang berkecil hati. Majlis bersejarah penuh epik pada 13 disember yang lalu dihadiri oleh sanak saudara dan jiran-jiran terdekat. Diserikan juga dengan helikopter paparazi yang berlegar-legar di ruang udara cuba mendapatkan gambar esklusif. Artis-artis barat biasa buat macam ni. Eventually, event tersebut akan diadakan di Kuala Lipis, Pahang pada tarikh dan masa yang ditetapkan kelak. Jangan risau gua akan ajak semua orang datang.

Sebelum gua bertolak ari tu gua dah unleash 'Bidadari Sequel'. Satu cerita yang tersangat istimewa khusus buat korang semua. Gua harap semua yang dah mendaftar ari tu sempat layan cerita ni. Kini semuanya sudah berakhir.

I heard someone died. Gua menerima kiriman sms berita gempar ini dari sobat-s…