Sure Pekat Final : Kuala Lipis Jamming Festival 200

Disember 2003 - Sure Pekat Pertama
Hutan Lipur Terenggun, Kuala Lipis.


Gua berdiri di atas pentas. Berdebar. Gitar tersandang di bahu. Jari terpacak kat fret. Gua pandang sekeliling. Semua mata bertumpu ke arah gua. Berminggu-minggu sebelum tu gua bertungkus lumus menerangkan apa sebenarnya Sure Pekat ni kepada orang ramai. Itu jam, konsep Pay To Play (P2P) memang sangat asing, apatah lagi sebuah acara muzik yang bukan pertandingan, gua hanya nak band-band tempatan kat Kuala Lipis ni, main, dan enjoy dalam satu acara muzik yang santai dan rilek. Maka bila semuanya sudah selesai, gua harus jadi band yang pertama sekali main. Sebab tiada siapapun yang tahu apa yang akan berlaku, jadi takde sapa yang nak jadi band pertama. Gua sendiri jadi band yang pertama perform, untuk Sure Pekat yang pertama sekali diadakan.

"Bismillah.." kata gua dalam hati. Grenggg!!! Bunyi gitar gua menandakan bermulanya satu legasi pengurusan acara 'indie' yang pertama seumpanya dalam sejarah Kuala Lipis ini. One of a kind.

Ogos 2009 - Sure Pekat Final
Kompleks Alamanda, Kuala Lipis.


Sure Pekat Final, by comparison adalah Sure pekat yang paling sakses. Acaranya sungguh santai. Takde tergelincir sedikitpun. Semuanya ikut plan. Crowd boleh tahan ramai. Band-band semua menepati masa. Semua orang terhibur dan enjoy. Semua genre ada, rock kapak, 'indie', black metal.Menjelang petang, these bands are shuffling their band members for a collaboration like no other. Terlalu banyak bakat-bakat yang baik, band-band sendiri berusaha memastikan show berjalan sepertimana yang diaorang nak. Kalau tak cukup kaki, band lain tampil membantu.

Sure Pekat Final diadakan di tengah-tengah bandar Kuala Lipis. Kereta-kereta yang masuk ke town semua memperlahankan kenderaan masing-masing untuk tengok apakejaddahnya yang bising sangat ni. Peniaga-peniaga Kompleks Alamanda tersenyum lebar, hari ni untung besar. Pelancong asing tersengih-sengih ambik gambar budak moshing. Sorak sorai, gelak ketawa, saling sweet-menyesweet.

Gua tersengih di satu sudut. Gua bangga budak-budak Kuala Lipis ni dah semakin berbakat. Dibandingkan dengan 7 tahun dulu, crowd Kuala Lipis skang ni dah semakin matang dalam scene muzik ni. Untuk itu gua hadiahkan diaorang Sure Pekat. Satu platform untuk diaorang ketengahkan bakat diaorang. Ahli jawatan kuasa macam biasa hanya gua dan Mael. Gua tak pernah profit dari Sure Pekat ni. Walaupun tak tido malam, tak sempat makan nasik letih ke hulu-ke hilir, by the end of the day semuanya berbaloi-baloi.

Namun semua yang bermula pasti akan berakhir. Gua rasa gua dah tak boleh lagi dah invest masa yang sebegitu banyak untuk Sure Pekat ni. Priority gua dah sedikit berubah skang ni. Gua harap lepas ni ada pulak kutu yang brave untuk anjurkan event yang macam gua buat ni. Sebab tu lah gua dan Mael organise Sure Pekat Final pada tahun ini. Sebagai acara penutup untuk 7 tahun rockin yang ekselen.

Malam tu..

Gua berdiri tengah-tengah. Kiri gua, KOL. Kanan gua, Mael bersedia dengan gitarnya. Sebelum bermula gua menyampaikan sepatah dua kata,

"Saya ucapkan terima kasih kepada semua yang telah membantu dan menyokong saya selama ini. Band-band, dan krew-krew bukan untuk hari ini sahaja tapi untuk semua Sure Pekat yang sebelum ini. Dengan ini saya mengundur diri dari penganjuran acara ini. Lepas ni takde lagi Sure Pekat, tapi jangan biarkan muzik itu berhenti. Ini adalah persembahan terakhir, untuk Sure Pekat yang terakhir..."

Time tu gua dah sebak.

Comments

wakaka.. sadis..
c-boz00 said…
kih kih kih..
Cg said…
en kumprinx tumpang lalu..saya mintak izin letak dalam bloglist...
chronicgerilla.blogspot.com


tulisan anda manis...:)
Puteri said…
salam..
mohon ambil sesuatu disini..
jemput singgah d-hatikubicara.blogspot.com
the sastraboy said…
gila cool.kau main muzik seh!!
teruskan brader!!
diskopi said…
Mohon maaf. Tumpang singgah sekejap untuk berita terbaek!

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times – Pertandingan Menulis Esei dan Cereka di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Lebih daripada RM6,000.00 untuk dimenangi + buku-buku + tshirt diskopi bersih yang konfirm tak skema (nak kata kool, poyo la pulak) “melawan atas jalan bukan hanya atas talian” + peluang untuk karya anda diterbitkan di dalam bentuk buku!

Kalau korang berminat untuk terlibat di dalam usaha bersama merakam semangat zaman dan memenangi hadiah-hadiah tersebut, check it out butiran, syarat dan peraturan pertandingan ini kat:

http://diskopi.wordpress.com

Korang boleh jugak download poster pertandingan menulis esei dan cereka ini dalam jpeg file dan meletakkannya kat blog, website atau facebook korang untuk publisiti yang lebih luas.

Tolong war-warkan tentang pertandingan ini kepada jaringan dan kawan-kawan korang yang kat online mahu pun kat offline!

Terima kaseh.

Popular posts from this blog

Kemelut Di Muara Bazaar

:; Special Feature - 14 Hari Mencari Hantu

:: Kepak Ayam Madu Jerantut Yang Kecewa