Sunday, January 11, 2015

Coming Soon: The Grudge Of Mount Tahan


Sakit tak real. Sakit hanya isyarat yang dihantar ke otak, gua menyedapkan hati. Jantung gua entah hapa cerita. Gua boleh dengar kat telinga sendiri degupan jantung yang bekerja bagai nak gila. Hari ini bukan hari yang baik. Sarapan pagi tadi di Kem Kubang gua tak berapa selera nak makan. Cokelat Sneakers pun dah tak rasa apa-apa. Pelaburan terbaik gua setakat ini adalah pengunaan sarung tangan menebas gua beli kat kedai RM2. Dapat 2 pasang. Terhuyung-hayang dalam trail bukan sedar terpegang rotan berduri. Sebelum bertolak tadi guide dah warning, jangan terpegang ular kapak. Perjalanan di bawah kanopi rimba seolah-olah tak berkesudahan. Gua tercungap-cungap cuba menstabilkan pernafasan. Akhirnya kumpulan kami tiba di di satu kawasan yang lapang. Pokok-pokok sudah ditebang memberi laluan kepada matahari. Guide meletakkan beg  dan menyuruh kami berehat. Kami telah tiba di Kem Belumut. Gua ada dengar pasal tempat ni, diaorang tebas untuk helicopter emergency evacuation kerana ada seorang pendaki meninggal dunia (Al-Fatihah) beberapa bulan yang lalu akibat sesak nafas. Kawasan ini memberi satu peringatan yang menyeramkan risiko dan bahana kerja mendaki gunung ini. The threat is real. 
Dan dari situ kami dapat melihat kali pertama destinasi yang dituju. Diselabungi awan, berdiri angkuh. Elegan dan misterius.
"We meet again", bisik hati gua. 
Puncak Gunung Tahan. Second time around, still my greatest adversaries to date.
The Grudge Of Mount Tahan, coming soon.

Wednesday, December 17, 2014

Graduated

A photo posted by Kumprinx Amin (@kumprinx) on
Dikemaskini Isnin 5 Disember 2015.

Perjalanan gua dalam mendapatkan diploma ni bermula lebih sedekad yang lalu bila gua menerima keputusan SPM yang tak berapa memberansangkan. Ada ke fizik boleh fail? Tak Interstellar langsung.

Kendati gua isi jugak borang UPU buat sedap hati sendiri. Itu jam gua ingat lagi lepasan SPM kelas gua semua isi borang UPU tak mudah juga kat KFC secara berjemaah. Gua tau dah tak dapat. Gua turun nak pekena KFC je.

Setelah menerima khabar sedih dari keputusan UPU gua, gua sit back dan mula merancang strategi untuk meneruskan sisa-sisa kehidupan yang pada ketika itu baharu sahaja mencecah 18 tahun. Akhirnya gua terjerumus dalam scene kerja kat ladang kelapa sawit. Suka duka 2-3 bulan kerja kat FELDA banyak memberi ruang kepada gua untuk merenung kembali erti penyesalan kenapa tak baca buku betul-betul masa SPM hari tu.

Akhirnya setelah kena marah ngan supervisor yang orientasi seksual beliau boleh diragui kerana banyak tido beralaskan pelepah kelapa sawit, gua ambik keputusan nekad untuk pursue minat gua ketika itu. Gua enroll satu kolej swasta di Kolumpo dalam bidang Multimedia.

Hidup di kolumpo memang faking. Bukan kerana cabaran hidup, tetapi cabaran menjaga iman sendiri. Mende yang gua belajar bukan susah sangat, tapi banyak distraction seperti kejohanan snooker, tido tak lena dan diburu samseng. Kos hidup gua di sana juga tak mudah. Sewa rumah kongsi 7-8 orang pun boleh ranap ekonomi. Gua tinggal di sebuah rumah atas kedai di kejiranan tua yang megah di zaman kegemilangannya tetapi akhirnya dilupakan kerana pembangunan lebih tertumpu ke kawasan lain. Pusat snooker, kafe siber mouse melekit, mesin  kuda, pub, kelab malam penuh di sekeliling. Orang mabuk, orang kalah judi, freelancer berkeliaran siang dan malam. Imigran berpeleseran berpimpinan tangan, memenuhkan segenap ruang bas intrakota dan kaki lima. Cabaran sebegini, bagi pelajar muda seperti gua memang memenatkan. Ia memerah fokus dan kosenterasi pembelajaran.

Cabaran tersebut gua sahut balls forward. Gua adapt sebaik mungkin.

Selama setahun lebih gua bertahan. Akhirnya atas sebab-sebab tertentu, gua tak dapat meneruskan pengajian gua. Gua packing baju, beli tiket bas Transnasional dan balik ke kampung. Hasrat gua untuk menjadi orang berkelulusan terbantut di situ. Impian gua yang menyala pada hari pertama gua jejakkan kaki ke kolej kini sudah malap.

Namun apinya masih di situ. Satu percikan kecil masih tersimpan yang gua bawak terus. Di antara impian-impian lain yang silih berganti merembes, mengingatkan dari masa ke semasa dengan bisikan hingga jeritan gegak gempita.

Gua meneruskan sisa-sisa hidup gua di kampung. Kerja runcit-runcit. Tolong bisnes famili. Berniaga kecil-kecilan. Gua ada duit sendiri. Tak banyak. Cukuplah tampung diri sendiri. Rokok lepas, makan sedap pun lepas. Pegi Kolumpo beli baju raya pun lepas. Semuanya baik-baik sahaja.

Bila semuanya baik-baik, gua berkenan meneruskan perjuangan gua yang belum selesai.

Gua daftar STPM calon persendirian. Tak sabar juga nak kasi letup masuk dewan peperiksaan dengan berjanggut ni. Ada duit sikit-sikit gua beli buku. Baca sendiri. Buat latihan sendiri. Latih tubi, soalan spot, soalan model peperiksaan semua gua cover. Dari pembelajaran sendiri gua tu, gua rasakan kebarangkalian gua sailang STPM ni adalah cerah. Boleh makan.

Namun takdir tuhan ni kadang-kadang kalau dilihat dari satu sudut, ianya funny. Pada minggu peperiksaan gua jatuh sakit. Entah sakit apa tak tau. Gua tak boleh bangun. 2-3 paper miss. Gua hanya berbaring di rumah sambil berlinangan air mata merindukan dewan peperiksaan.

Teori gua penyakit yang datang ni fungsinya adalah untuk 'reboot' nyawa kehidupan supaya di-sort out kepada susunan dan tune yang lebih baik. Harapan gua untuk kembali beraksi dalam bidang akademik hancur sepertimana mereputnya kesihatan gua ketika itu.

Satu yang gua pegang ketika adalah pepatah lama yang keluar dari mulut seorang pejuang tempatan yang tersohor di zaman silam.

PANTANG TARIK PUNTUNG SEBELUM PADAM NYALA

Tahun seterusnya gua daftar sekali lagi STPM. Namun nasib tak menyebelahi. Result gua masa tu buat salut pisang goreng je bolehnya. Mungkin power gua dah down. Mungkin juga otak gua dah mereput.

Sekali lagi gua meneruskan sisa-sisa kehidupan dengan skala rockers. Gua dapat kerja perpustakaan dan bekerjalah gua di sana sebagai kakitangan sambilan selama 2 tahun lamanya. Otak, gua tak izinkan mereput di sini. Kerana dalam kehidupan yang penuh simpang siur dan liku berduri ini, ada satu masa gua akan kona satu simpang sambil membawa percikan api yang dah sekian lama gua simpan.

Tanggal Januari 2010 gua diserapkan ke jawatan tetap. Secara rasminya gua hanya terapung-apung di suatu kawasan yang mana rutin harian dan penamatan perkhidmatan bertaraf pencen itu bertembung melintasi liputan ruang waktu. Dekat jauh, jauh dekat.

Mengabaikan kekangan kewangan dan tekanan waktu sebagai kerani perpustakaan, gua nekad berbekalkan pengalaman kerja selama dua tahun, apply masuk UiTM. Seraya menerima surat tawaran kemasukan program e-PJJ tersebut gua acknowledge 2 perkara; kebangkrupan untuk berulang-alik Kuala Lipis-Shah Alam pada hujung minggu dan selamat tinggal tidur malam yang indah.

Little that I know, rajin belajar, kuat mengulangkaji dan rajin buat assignment sahaja tak cukup untuk meredah scene bekerja sambil belajar ini. Ia merenggut semua resource, menguji kesabaran dan merayu lebih lagi dari apa yang gua mampu berikan. Kita jatuh di masa silam, supaya kita pandai untuk bangun sendiri di masa-masa yang memerlukan. Kalau gagal lagi kali ini, gua nak usaha terakhir gua ni ibarat lembayung mentari senja yang bersinar paling indah sebelum beransur-ansur tengelam menuju kepekatan malam sambil angkat jari tengah.

Gua hadir hari pendaftaran. Beli pen 2-3 batang dan sebijik buku nota. Tayar kereta 2 bijik gua ganti baharu. Kemaskini perisian Papago dalam henset. Beli botol air cap Tupperware yang tahan lasak. Kad student tersemat di baju. Singgam, mentos semua dah ready dalam beg.

"Lets do this shit" bisik hati gua.

Hari pertama gua pegi kelas gua ingat lagi gua pinjam kereta bapak gua sebab khuatir kereta Satria Resing gua meragam tengah highway. Sampai Shah Alam gua parking, suruh member hantar sebab tak tahu jalan. Kelas gua paling busuk 3 kali sebulan kena hadir seminar pada hari Ahad. Sekali datang seminar kos gua termasuk minyak, tol dan makan paling ikat perut RM200 satu trip. Perjalanan adalah sejauh kira-kira 200 kilometer dan purata mengambil masa 3-4 jam. Awal-awal pengajian adalah ranking paling kerap gua tersesat jalan hingga ke Semenyih, Kajang dan sesetengah kes; Seremban. Dah lama-lama gua makin selesa dengan jalan yang perlu ditempuhi.

Perjalanan menuju ke kelas hujung minggu bermula seawal jam 3 pagi. Gua tak bermalam di Shah Alam sebab hari Sabtu gua spend time dengan anak bini selagi boleh sebab kalau tidak entah hapa nak jadi weekday kerja, hujung minggu lesap. Bekalan jajan, air minuman dan air panas bini dah ready siap-siap sebelum beliau tido. Jika ada tugasan yang perlu disiapkan, ada kalanya gua menghadap komputer sejak dari Jumaat malam, dan berterusan hingga tiba masa untuk bergerak ke Shah Alam. Most of the time, gua hadir ke kelas dalam keadaan tidak tidur selama 48 jam terkebelakang. Mengantuk, mata pedih, sakit kepala dan perut meragam adalah makan ruji gua sepanjang pengajian.

Memandu jam 3 pagi adalah waktu solace gua dalam kereta. Sebab itu dalam kesempitan hidup, gua invest juga kepada sound sistem yang boleh tahan sedap buat menemani gua di jalan yang sunyi. Pengalaman terserempak hantu, langgar kucing dan membantu mangsa kemalangan di awal pagi makes a good lunchtime stories. Ada satu waktu gua memecut untuk mengejar waktu peperiksaan sebelah pagi, terserempak dengan kemalangan yang agak teruk juga melibatkan sebuah lori dan kereta hingga menghalang lalulintas. Gua first on the scene memberi bantuan sepantas mungkin. It's not selfless, it's selfish. Gua terpaksa tolak kereta remuk tu bersendirian di awal subuh supaya kereta gua boleh lalu dan sempat sampai ke dewan peperiksaan. Hari itu gua terketar-ketar menjawap peperiksaan dengan masih ada kesan darah mangsa pada jari-jari gua.

Yuran pengajian ePJJ ni tak sama dengan yuran pelajar biasa. Ia dikira ikut jam kredit dan jumlahnya kira-kira seribu ringgit lebih juga sebulan. Untuk membiayai yuran semester pertama gua buat pengeluaran KWSP. Itu jam baharu 2 tahun bekerja berapa sen lah sangat yang ada dalam KWSP gua tu. Isi borang hari ni, minggu depan dah keluar duit. Gua apply juga satu program dari UiTM yang bertujuan hendak mengubah destini anak bangsa ke arah kehidupan yang lebih baik dan Alhamdulillah gua dapat juga pengecualian 100% yuran pengajian dengan syarat pointer gua tak tergelincir under 3.00 sepanjang pengajian. Sebab itulah gua attack sehabis-habisnya semua subjek memastikan markah maksimum diperolehi.

Kursus pengajian maklumat ni bukanlah susah sangat kalau dah dapat grasp dia punya fundamentals. Lebih-lebih lagi jika dah sedia bekerja dalam lapangan. Tips bini gua ajar awal semester download dulu semua soalan past year exam dan study sebab perkara yang lebih kurang sama ditanya saban tahun. Menjawap soalan peperiksaan esei pula gua ada formula tersendiri. Bila teringat 3-4 point yang tak pasti betul ke tidak gua selalu elaborate to kingdom come. Jadi, pemeriksa akan fikir, "The answers must be somewhere in here but I'm not reading this 6-8 pages of cakar ayam...". 6-8 pages of bullshit adalah rahsia kecemerlangan mutu kertas jawapan gua yang tak pernah gagal.

Dari aspek tugasan berkumpulan pula kadang kala gua tarpaksa request dengan lecturer untuk buat solo sebab gua mana ada masa nak datang stadi grup ke perbincangan ke hapa. Gua dah banyak nengok filem blue dan gua tak apa kesudahan stadi grup ni biasanya. Buat assignment group bersendirian bermakna workload 5 fold. Paling pedih kalau assignment dah siap tengah-tengah malam, kejap lagi nak gerak ke kelas dan time tu lah ink habis, kertas habis dan printer rosak. Biasanya gua mengadu je dengan pontianak yang menumpang kalau kes begini berlaku. Memang kita dah beri sehabis baik namun the odds tak selalunya in our favor.

THE ODDS MAY NOT ALWAYS BE IN YOUR FAVOR

Kewangan gua pula tak selalunya ekselen dan tak selalunya mengizinkan gua pergi kelas. Kadang-kadang gua tipu je lecturer kata demam la, kereta rosak la padahal gua short duit nak tuang minyak dan bayar tol. Sehinggalah pada satu semester ada sorang lecturer ni kononnya particular sangat pasal attendance dan berniat nak menggagalkan gua sebab selalu sangat tak hadir kelas beliau. Gua cuba reason dan terangkan perkara sebenar mengenai kesusahan gua untuk menghadirkan diri ke kelas dan dengan sombongnya beliau kata gua student dan memang tanggungjawap gua datang kelas dan kalau tak datang juga tugas dia lah untuk menggagalkan gua. Gua mati-mati mohon kautim dengan beliau memandangkan semua assignment gua dah siapkan malah gua juga excel dalam setiap kuiz dan test yang dikendalikannya. Namun hatinya diperbuat daripada tahi. Bila result subjek tu keluar gua dapat markah ciput dan nyaris nak fail. Ia memberi kesan kepada CGPA keseluruhan gua. Semester itu ia drop under 3.00 dan sekaligus menyebabkan bantuan pengecualian 100% yuran pengajian gua ditarik balik dan tidak akan diberikan semula. Insiden ini bukan sahaja satu tamparan kepada rekod kecemerlangan gua malah juga memberi kesan yang teruk kepada kewangan. Dah la markah ciput sebab takde duit nak pegi kelas, kena pulak tarik bantuan menyebabkan kena bayar pulak yuran pakai duit sendiri dan lagi lah susah gua nak save duit nak pegi kelas lepas ini. Ini adalah masalah paradox yang sama gua alami masa belajar kat Kolumpo suatu ketika dulu yang menyebabkan gua berhenti meneruskan pengajian.

Terjelepok juga gua mengenangkan nasib diri ini. Lama gua termenung mengenangkannya. Menenteramkan kemarahan hati, memujuk jiwa juga susah kerana there's nothing I could do better to prevent this. Pelajar tua yang beraspirasi untuk berjaya tapi digagalkan oleh lecturer muda yang kerek. Buang masa gua merayu. Patut gua kasi pecah je muka lecturer tu. Scene hipotesis gua tumbuk muka lecturer tu bermain berulang-ulang kali dalam fikiran gua. Nama dia pun gua ingat sampai hari ni. Disebabkan beliau, misi pengajian gua has been hit with a massive financial strain. It would be too costly to proceed. Too late to back out now. And maybe too old for this shit. Dalam hujan gerimis dan awan hitam berarak lesu, gua evaluate.

Namun begitu, pedih kegagalan hari ini tiada bezanya dengan kepedihan gua gagal di masa lalu. Gua sepatutnya dah lali dan semakin efisien dalam menanganinya. Walau berapa pun usia gua, pandangan mata gua masih solid 20-20. Tumpuan dan fokus pemikiran gua masih belum mereput. Jantung gua masih mengepam darah dengan cemerlang.  Dan sokongan dan harapan isteri gua juga sejak hari pertama dan sehingga saat ini tak berkurang sedikitpun.

Gua teruskan.

Kali ini gua teruskan dengan semangat dan iltizam yang belum pernah menyala sebegini terang. Semester seterusnya gua gandakan usaha tanpa mengenal erti lelah. Gua cuba hadir setiap kelas tanpa gagal. Money is no object. No reserve. Sumber kewangan gua korek sehabisnya supaya ia tidak lagi menjadi punca kegagalan. Tabung ASB, tabung nak beli PS4, Tabung Haji, tabungan backpacking Machu Pichu, tabung Kenwood double-din, tabung LCD 60", tabung khairat kematian semua gua gunakan habis. Bila dah habis, gua jual pulak barang-barang gharib milik gua selagi ada. Barang komputer, barang kamera, sentimental value terhadap barang-barang ini gua benam dalam-dalam. Tidak dinafikan setiap kali terjual, ada sedikit bahagian dalam hati gua yang mati. Mata pun ada sedikit berkaca. Sebab gua tahu bukan senang nak menabung beli barang-barang ni. Nak jual senang je. Daripada dapat tido 3-4 jam sehari gua upgrade kepada tak payah tidur langsung. Baca, stadi, siapkan assignment, lepas tu turun kerja.

Keputusan gua semester itu sangat cemerlang hingga mendapat Anugerah Dekan. Pointer gua pun dah kembali atas paras 3.00. Usaha tak mengenal penat gua ini membuahkan hasil yang sangat mengembirakan apabila gua menerima surat peribadi daripada pengarah institut ePJJ sendiri mengatakan beliau sangat impress dengan gua punya rebound dan menganugerahkan kembali pengecualian 100% yuran pengajian kepada gua. A very special exemption.

Gua senyum sampai ke telinga sambil mata berkaca memanjatkan kesyukuran kepada Illahi.




But there's still a long way to go. Suka-duka sebagai pelajar PJJ gua menjadi kenangan indah yang takkan gua lupakan. Gua masih lagi sesat jalan sekali sekala dalam perjalanan ke kelas. Tengahari gua masih attack ikan keli berlada kedai makcik depan fakulti. Ada masa senggang gua masih tidur beralaskan lengan dalam kelas. Balik kelas pun kadang-kadang gua tertidur tepi jalan sebelah lubuk puaka sampai lewat pegi kerja keesokan harinya.

Seperkara yang gua ingat adalah pada Ramadhan 2012. Gua sekeluarga bercadang balik raya ke Sarawak. 2 hari sebelum flight, ada kelas jadi gua menumpang tidur di rumah abang gua di Ampang. Gua dah allocate sejumlah wang nak beli baju melayu baharu dan dah visualize ketampanan gua di pagi raya dengan baju raya baharu. Sekali masuk kelas lecturer collect duit pulak suruh beli buku. Mahal juga bukunya. Gua serah juga lah duit gua nak buat beli baju melayu tu. Sepanjang perjalanan balik gua tengok bunting gambar baju melayu Aaron Aziz sengih sindir semacam je. Raya tahun tu gua ingat sampai bila-bila sebab gua bukan setiap tahun merancang nak beli baju melayu. Buku yang gua beli tu gua simpan dan tak jual balik sebagai kenang-kenangan.

Gua hanya menarik nafas lega setelah selesai menjawap kertas peperiksaan terakhir, semester terakhir pengajian gua. Ketika itu tak sampai separuh pelajar yang enroll sama-sama dengan gua yang habis on-time. Lain-lainnya ada yang gugur, ada yang give-up dan banyak yang repeat. Gua ambik sedikit masa untuk refleksi 4 tahun ke belakang ini sebelum keluar dari dewan peperiksaan dan gua tersengih sendirian memikirkan how far I've come. Memikirkan habis juga 4 tahun yang penuh ranjau berduri ini. Memikirkan berapa banyak yang telah gua korbankan. Memikirkan betapa tubuh gua yang tua ini masih boleh bertahan assault on the mind and body.

Pada hari graduasi gua datang dengan memandu kereta pinjam dari bapa gua, pakai kasut gua pinjam dari adik gua, tali leher pinjam bapak gua punya, menumpang tido rumah abang gua. Dan gua bawak sekali anak bini dan paling penting mak gua sebab gua nak suruh dia tengok gua konvo. Barulah gua tau macamana perasaan menghadiri majlis konvokesyen. Ketika menerima skrol, gua senyum. Senyuman gua itu jam adalah accumulation kepada kelegaan dan kegembiraan gua kerana telah berjaya menyahut cabaran belajar sambil bekerja, berjaya mengatasi semua permasalahan, berjaya membuktikan bahawa otak gua masih belum mereput.

Getting a Diploma is no big deal. But it's not an easy job kalau dah berumahtangga dan bekerja bagai. Gua kini berusia awal 30an, berkelulusan dan dengan pengalaman kerja yang signifikan. Seterusnya gua akan sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi. Why stop now? Ada orang kata seseorang itu sudah berjaya kalau dia dan tahu dan nampak hala tuju hidupnya. I call bullshit. Hidup ini adalah satu variable yang tidak boleh diduga. Pengetahuan yang kita ada hanyalah pada masa sekarang. Esok, sejam lagi, mahupun sesaat ke hadapan adalah misteri yang perlu diterokai. As for now, we only know shit about the future.

Rebut je lah mana yang sempat.


Saturday, May 04, 2013

Selamat Mengundi

Gua rasa demokrasi ni bukan untuk kita. Melayu taat pada Raja/Sultan. Bukan pada memanda menteri atau parti. Sebab tu apa yang kita capai sekarang ni hanyalah memunah duit pasang bendera sana sini, maki hamun, fitnah merata-rata, pornografi dihidangkan terang-terangan.

Waima di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. Masuk kandang harimau mengaum, masuk kandang kambing boleh jadi roasted lamb. Gua mengundi kali pertama penggal ini dalam suasana pilihanraya yang gua rasa paling faking sekali dalam sejarah.

We are on a verge of something. We need a clean slate. Malaysia is more than ready to start anew. Sapa yang menang tak penting. Tapi kita ambil tarikh ini sebagai titik tolak.

Transition of power may not be smooth, but we're getting there. Untuk mencapai perubahan bukan sekadar pangkah kertas undi. Kalau deme rasa pangkah kertas undi besok boleh mengubah masa depan deme, I got bad news for you.

Manusia itu sendiri harus berubah. kalau harga kereta turun jangan pulak beli kereta lagi beso. Harga minyak turun jangan pulak jual minyak ke sempadan. Harga rumah turun jangan bolot rumah 2-3 bijik. Orang lain ada yang lagi sesak menyewa sampai pencen. Orang yang tak makan rasuah deme jangan cakap dia bodo. Cikgu-cikgu kena ikhlas buat kerja. Kakitangan gomen kena ada intergriti. Kerja kaunter kena ada rasa tanggungjawap. Pandu kereta kena ikut undang-undang. Kena hapuskan mentaliti "tak apa" dalam diri kita. Anggaplah anak-anak kita satu investment yang lagi berharga dari emas, wang ringgit dan MLM. Meniaga kena telus. Lauk semalam jangan recycle hari ni. Kedai sebelah pinjam nasik 2-3 pinggan jangan masam muka. Kedai kena cantik, terang. Jangan suram. Invest meniaga apa pun boleh berjaya kalau kita buat betul-betul. Jangan drop intergriti at the first sign of monetary gain. Kalau mohon tanah gomen, jangan jual. Dah ada sekeping, beri peluang kepada orang lain juga. Kikis sifat tamak dalam diri kita. Harta kekayaan ni tak bawak ke mana. Jangan klepet member. Jangan makan rasuah. Jangan sebat duit peruntukkan. Jangan sebat subsidi baja. Paling penting ikhlas. Ikhlas lah. Ikhlas lah manusia.

Kerana kalau deme sendiri tak berubah, hapa pun tak jadi kebende.

Anyway, dari mulut PM sendiri, "Gears of democracy is in motion". Undilah sapa deme rasa molek. Jangan malas turun mengundi. Rakyat kita luar negara undi pakai pos. Rakyat kita bersesak-sesak di jalanraya nak balik mengundi. Gua dengar ada rakyat asing bersenang lenang ke pusat undi. Jadi kalau setiap satu dari kita ni ada yang tak turun  mengundi besok, you're a fucking asshole.

Mengundilah Malaysia!


Tuesday, December 18, 2012

Etiket Mesin ATM

-Berbaris dengan teratur dan tertib
-Jangan time tu nak cucuk duit, time tu jugak nak guna telefon/sms. Fokus tujuan anda.
-Stenbai kad ATM siap-siap. Jangan dah sampai giliran baru terhegeh-hegeh cari kad
-Jangan terhiling-hiling tekan butang
-Jangan merokok
-Set dalam kepala transaksi yang hendak dilakukan
-Tulis no akaun/bil atas kertas. Jangan salin dalam telefon, lambat.
-Kalau ragu-ragu akaun Simpanan/Semasa, minta bantuan brader kat belakang. Jangan termenung.
-Selesai transaksi, segera beredar. Jangan renung slip transaksi kamu yang menyedihkan tu depan ATM. Orang lain nak guna pulak.
-Mesin cash deposit: Susun molek-molek duit jangan ada yang terlipat,koyak, kotor dan kusam.
-Kalau duit kena rijek, redha dan berlalu pergi. Masuk balik barisan belakang. Jangan paksa mesin tu. Nanti rosak semua orang susah.
-Dibolehkan tinggal slip transaksi berjuntai kat mesin ATM jika baki akaun anda RM1 juta ke atas

Salam Gaji Gomen.

Monday, November 26, 2012

Pengalaman Saya Menyertai Asas Kursus Luncur Ombak Tahap 1 Peringkat Negeri pahang

Bergambar kenang-kenangan sebelum balik. Siap ambik gambo, banner ni gua rembat bawak balik
 "Yang ni awak punya!" kata instructor gua.
Sepantas kilat gua masuk ke posisi meniarap. Jantung gua dub-dap dup-dab. 3 cubaan terawal semuanya wipeout. Tak untung.
Kalau gagal yang ni, takde can lah gayanya.

2 Minggu yang lalu
Ada kenalan fesbuk gua kabo ada kursus 'luncur ombak' kat Kuantan. Pejabat Belia Lepih cari 3 orang peserta. Setelah berfikir selama beberapa minit, "Why the fuck not?!" bisik hati gua. Gua panggil Ustaz 'Horny' Leman dan Ahmad Khairu untuk join gua. Gua dan Ustaz Leman gerak dari Lepih, manakala Ahmad Khairu gerak dari Kelantan.

Ni gua punya tukang angkat surfboard.
Hari sebelumnya
Instructor gua nak test keupayaan berenang dulu sebelum benarkan kitaorang turun ke laut. Dia suruh berenang dalam swimming pool dari hujung sini ke hujung sebelah sana. Dengan penuh keyakinan memulakan renangan. Sampai sekerat kolam gua dah tercungap-cungap. "I'm too old for this shit" getus hati gua time tu.

Sessi seterusnya kami diajar cara nak paddle atas surfboard. Bila gua baring atas menatang surfboard tu dia wobble. Haram tak balance. Gua jadi peserta yang first sekali karam. Gampaa, dah la takde stamina, balance pun entah ke laut. Berapa lama dah gua tak bersukan ni. Berat badan pun dah tahap obesiti.

Bila berdiri tepi pantai menanti giliran nak surf, gua naik panik. Berdasarkan prestasi gua di kolam renang, memang takde harapan gua dalam sukan ini. Dah la berenang pun fail. Entahkan gua kelemasan, disengat obor-obor ataupun dibaham ikan Jaws.


"Ok paddle!!" Instructor gua jerit. Gua memulakan kayuhan macam orang gila. Macam setan dia punya lenguh. Bila gua toleh belakang, nampak ombak sedang menghampiri. Lantas gua mempercepatkan kayuhan. Setiap kali tangan gua selam dalam air untuk tolak diri ke hadapan, bahagian lengan gua terasa sakit. Otot-otot yang digunakan untuk renangan ini jarang gua gunakan. Entah daging kat dalam tu dah hancur ke hapa. Air laut yang masin merecik merata-rata. Masuk ke mulut terasa masin. Masuk ke mata terasa pedih. Bunyi kocakan air menyesakkan. Merimaskan.

Gua determined. Gua tak drive 4 jam dan bayar tol LPT RM11.10 untuk give-up di saat-saat akhir.

Tiba-tiba kayuhan gua menjadi ringan. Surfboard berterusan sahaja meluncur ke hadapan tanpa perlu dikayuh. Seperti yang diajar, pegang rail papan luncur gua dan terus angkat kaki dan cuba untuk berdiri.

Saat berjaya menjejakkan kaki, segalanya tiba-tiba senyap sunyi. Hatta desiran angin pun tidak kedengaran.
Sunyi hening. Dengan air laut yang berjurai mengalir di wajah gua cuba mentafsir saat ini. Pada detik itu gua rasa isolated dalam satu ruang vakum yang terpencil. Suatu perhubungan terus dengan alam semulajadi dalam satu aliran kepuasan deria yang lancar. Alam semesta menyelaputi gua dalam satu pelukan hangat, melindungi gua dari segala kebimbangan dan keresahan duniawi. Ianya suatu kelapangan, keamanan benak naluri yang memenuhi suatu ruang kosong di satu sisi hati yang terpencil dan ketinggalan jauh bertahun-tahun lamanya. Dalam keramaian dan aneka ragam perbendaharaan Sang Pencipta, detik itu bersinar di suatu dimensi yang sangat berbeza.

Selang beberapa saat kemudian ia berakhir. Tiada lagi daya yang menolak gua dan papan luncur ke hadapan. Gua tumbang ke sisi dan tenggelam. Dalam air gua mengukirkan senyuman.

Bila gua timbul di permukaan, segala-galanya telah berubah.

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H


Bila dikenang kembali rupanya untuk kad raya gua tahun ini adalah kali pertama gua shoot gambar anak gua, Amanda Kumprinx. Geram betul, tak serius langsung ambik gambar.

Selamat Hari Raya, people. Drive safe. Have fun!

Friday, July 06, 2012

Memori Yang Usang


Mind you, zine ni dah berusia hampir 15 tahun. Pandangan dan pendapat di dalamnya tidak semestinya mencerminkan keadaan masakini. Zaman tulis ni form 3-4. Skang ni dah nikah anak satu.

Deme boleh dapatkan dari booth Neon Terbit di Zine Fest & Distro Day Out Malaysia besok.

Gua jumpa 5 pasang je dalam gobok. The last remaining copies. Master copy pun dah hancur dimamah anai-anai.

One off. Never again.

Thursday, June 07, 2012

Resmi Keladi

Hari tu bertimbun juga kerja gua kena siapkan. Mata mengantuk penangan Ghost Recon malam sebelumnya. Untuk meningkatkan tumpuan gua pasang lagu-lagu di dalam telepon bimbit melalui speaker. Habih semua lagu gua shuffle. Kepala terhangguk-hangguk sambil jejari mulus gua menari-nari di papan kekunci.

Sesekala ada pengunjung 'regular' perpustakaan berteguran dengan gua. Gua angguk-angguk saja sambil tersenyum. Sehinggalah ada seorang budak ni menjengah di pintu. Lalu bertanya, "Lagu apa ni bang?".

Sambil melepaskan dengusan yang buram gua jawap,
"Kamu pernah dengar band nama Fury..?"

Tuesday, May 15, 2012

Bertarung Dengan Ular Raksasa


Sebenarnya hari ni gua cuti. Balik dari Sarawak tempohari tu asik demam dan batuk saja. Khuatir juga kot-kot ada penyakit berbahaya bawak dari sana. Last-last pegi spital pun dapat ubat batuk 'hitam punya' je. Boleh la buat stok high di waktu senggang.

Jadi memandangkan gua dapat MC dari dokter, tatkala petang gua pun keluar la nak ambik bini balik dari kerja.

Cuaca itu jam memang solid. Petang yang indah dengan biasan jingga menyimbah segenap alam. Namun tatkala kakiku menyarungkan kasut seperti ada perasaan berdeba-debar di dada. Ada sesuatu yang tak kena.

Langkah gua hanya sempat pegi 5-6 step gitu je. Lepas tu terhenti. Tengah-tengah koridor laluan depan umah gua ada seekor ular raksasa melintang menghalang laluan. Gua terkesiap.

"Ssssss...." kata ular sambil memandang gua. Ia mula melingkar dalam stance untuk menyerang pada bila-bila masa.
"Ni kalau tak Black Mamba mesti Ular Tedung Senduk.." getus hati gua. Macamana ular sebesar ini boleh naik sampai tingkat dua? Dia nak pegi mana? Sapa yang bawak naik ular ni?! Pelbagai persoalan bermain di fikiran.

Sekonyong-konyong memori silam pertarungan demi pertarungan gua dengan haiwan berbisa menerjah ingatan. Bukan sekali dua gua ada encounter sebegini. Dah banyak kali berlaku.

Jadi gua rilek je. Gua dah tau apa yang gua perlu buat.

Gua telepon mak gua.
Mak gua telepon bomba dan Jabatan Pertahanan Awam.
Gua hanya berkawal di hadapan ular tersebut. Manalah tau dia lari masuk rumah orang ke. Havoc juga jadinya nanti. Untuk itu gua stenbai untuk menerkam ke arah ular tersebut (dengan tangan kosong) sekiranya ia cuba melarikan diri.

Gua ketuk rumah pakcik bomba sebelah rumah gua. Tiada jawapan.

Sekali anak pakcik bomba datang dari arah depan di antara gua dan ular raksasa tersebut.
Gua jerit "Halt! Ada ular!"
"Mana-mana?" kata anak pakcik bomba.
"Ooo.. jenis ni memang bahaya!" kata anak pakcik bomba. "Dia boleh sembur bisa dari jarak jauhhh..." tambah beliau lagi sambil melarikan diri.

Ular masih bergoyang-goyang di hadapan gua. Sesekali lidahnya terjelir. Ia masih dalam stance menyerang. Agitated orang kabo. Bantuan masih belum tiba. Gua dah lewat untuk menjemput bini gua balik kerja. Tak boleh tunggu lagi.

Gua capai batang penyapu berhampiran. Gua bukak bunga Kalari Payat yang masih tersisa di ingatan. Mana yang ingat, gua execute. Ular menerkam ke arah gua. Kepalanya melompat tepat ke arah dada gua. Batang penyapu gua lintangkan. Krrakk! Rahang ular melekat di batang penyapu. Gua tangkap kepala ular. Badannya membelit lengan gua dengan kejab. Lengan gua putar-putarkan supaya ikatannya lemah. Akhirnya ikatan terlerai. Kepala ular masih dalam genggaman. Gua membuat gerakan helikopter sambil memegang kepala ular tersebut. "Ssssss!!!" jerit ular.
"Arrgghhhh!!!" jerit gua sambil memasukkan kepala ular ke dalam mulut gua. Prraappp!! Habis tengkorak ular gua baham.

Ular terkulai layu di tasik madu. Gua terus memecut ambik bini balik kerja dengan darah berjurai-jurai di mulut dan janggut.

Begitulah pengalaman gua bertarung dengan ular pada hari ini. Walaupun letih tapi saya gembira.

Untuk rekod, berikut adalah gambar ular tersebut yang diambil dari udara oleh helikopter bomba siang tadi.


Pengalaman Ngeri Saya Diserang Ular Tedung Senduk

Friday, April 13, 2012

Pemansuhan PTPTN


Menurut hemat saya, pemansuhan PTPTN boleh dilaksanakan jika kriteria berikut dipenuhi:
-Pemansuhan hutang lapuk pelajar
-Subsidi penuh yuran pembelajaran IPTA/IPTS oleh kerajaan memerintah
-Pemberian Bantuan Laptop Alienware 1Malaysia
-Pemberian Bantuan talian broadband 200GB/sebulan dan telepon bimbit dengan pelan panggilan percuma sepanjang tempoh belajar
-Voucher buku dinaikkan ke RM500 dan diberi setiap semester kepada semua pelajar
-Pengecualian tambang pengangkutan awam kepada semua pelajar IPTA/IPTS (dibiaya oleh gomen)

Dan akhir sekali~~
-Bantuan penuh penyelenggaraan kereta, petrol, makan minum dan penginapan buat pelajar IPTA dengan mode pembelajaran e-PJJ untuk drive 7 jam pegi balik ke kelas hujung minggu 2 bulan sekali. (Lebih baik disertai dengan bantuan pemberian Proton Prebey secara percuma)

Takkan bengkrap nye lah.

Thursday, April 12, 2012

Fotografi 3 Dimensi

Semalam cuti. Biasanya orang tak berkira sangat cuti berkenaan apa, janji cuti. Namun bagi gua, cuti tak cuti tetap bangun pagi. Wajah berseri kerana ada projek fotografi. Tiba di lokasi 2 makwe dah menanti. Tanpa berlengah lagi kami terus ke destinasi.






Anaglyph 3D ni sukar untuk difahami bagaimana ia berfungsi. Namun apa yang pasti, setiap gambar ada depth tersendiri. Yang pasti, kamu mesti ada spek mata Red/Cyan untuk gambar ini menjadi.

This is by far the most fun photographic project.

Album 3D saya di fesbuk.

Friday, April 06, 2012

Mengambil Gambar Makwe


Outing bersama rakan-rakan fesbuk.
Gua rasa dah tiba masanya gua masuk genre combat photography. Gua dengar cerita, scene ni senang dapat Pulitzer.