Posts

Kemelut Di Muara Bazaar

Image
"Berapa ni?" tanya gua kepada makcik peniaga.
"Pulut panggang, 5 batang RM2" kata makcik tu. Ringkas dan bersahaja.

Gua buat kira-kira dalam kepala.
Kalau beli 5 bijik pulut panggang ni kang, gua makan satu. Bini makan satu. Anak-anak belum tentu makan sebab biasanya serunding dia pedas. Katakanlah makan satu sejurus selepas berbuka. Lepas tu jangan harap nak makan lagi bakinya malam kang sebab perut dah penuh mana ada masa nak makan. Akhirnya terbazir 3 batang menjelang imsak sebab dah basi.

"2 batang boleh?" tanya gua serkap jarang.
Gua assume kalau 5 batang RM2, sebatang haruslah RM0.40.

"Tak jual 2 batang dik. 5 batang RM2"

Maderfaker.
Bisik gua dalam hati.

Gua berlalu dan pegi usyar gerai lain pulak. Pisang goreng. Solid juga pisang goreng ni sebab anak gua boleh makan sekali. Makanya beli 5 bijik, mesti boleh habis. Habiskan makan di sini bagi gua bukanlah paksa makan sampai habis walaupun perut dah bunting. Tapi makan dengan seronok dan …

Coming Soon: The Grudge Of Mount Tahan

Image
Sakit tak real. Sakit hanya isyarat yang dihantar ke otak, gua menyedapkan hati. Jantung gua entah hapa cerita. Gua boleh dengar kat telinga sendiri degupan jantung yang bekerja bagai nak gila. Hari ini bukan hari yang baik. Sarapan pagi tadi di Kem Kubang gua tak berapa selera nak makan. Cokelat Sneakers pun dah tak rasa apa-apa. Pelaburan terbaik gua setakat ini adalah pengunaan sarung tangan menebas gua beli kat kedai RM2. Dapat 2 pasang. Terhuyung-hayang dalam trail bukan sedar terpegang rotan berduri. Sebelum bertolak tadi guide dah warning, jangan terpegang ular kapak. Perjalanan di bawah kanopi rimba seolah-olah tak berkesudahan. Gua tercungap-cungap cuba menstabilkan pernafasan. Akhirnya kumpulan kami tiba di di satu kawasan yang lapang. Pokok-pokok sudah ditebang memberi laluan kepada matahari. Guide meletakkan beg  dan menyuruh kami berehat. Kami telah tiba di Kem Belumut. Gua ada dengar pasal tempat ni, diaorang tebas untuk helicopter emergency evacuation kerana ada seorang…

Graduated

Image
A photo posted by Kumprinx Amin (@kumprinx) on Mar 3, 2014 at 1:55pm PDT Dikemaskini Isnin 5 Disember 2015.

Perjalanan gua dalam mendapatkan diploma ni bermula lebih sedekad yang lalu bila gua menerima keputusan SPM yang tak berapa memberansangkan. Ada ke fizik boleh fail? Tak Interstellar langsung.

Kendati gua isi jugak borang UPU buat sedap hati sendiri. Itu jam gua ingat lagi lepasan SPM kelas gua semua isi borang UPU tak mudah juga kat KFC secara berjemaah. Gua tau dah tak dapat. Gua turun nak pekena KFC je.

Setelah menerima khabar sedih dari keputusan UPU gua, gua sit back dan mula merancang strategi untuk meneruskan sisa-sisa kehidupan yang pada ketika itu baharu sahaja mencecah 18 tahun. Akhirnya gua terjerumus dalam scene kerja kat ladang kelapa sawit. Suka duka 2-3 bulan kerja kat FELDA banyak memberi ruang kepada gua untuk merenung kembali erti penyesalan kenapa tak baca buku betul-betul masa SPM hari tu.

Akhirnya setelah kena marah ngan supervisor yang orientasi seksual bel…

A Look Back: 6 Tahun Fesbuk

Selamat Mengundi

Image
Gua rasa demokrasi ni bukan untuk kita. Melayu taat pada Raja/Sultan. Bukan pada memanda menteri atau parti. Sebab tu apa yang kita capai sekarang ni hanyalah memunah duit pasang bendera sana sini, maki hamun, fitnah merata-rata, pornografi dihidangkan terang-terangan.

Waima di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. Masuk kandang harimau mengaum, masuk kandang kambing boleh jadi roasted lamb. Gua mengundi kali pertama penggal ini dalam suasana pilihanraya yang gua rasa paling faking sekali dalam sejarah.

We are on a verge of something. We need a clean slate. Malaysia is more than ready to start anew. Sapa yang menang tak penting. Tapi kita ambil tarikh ini sebagai titik tolak.

Transition of power may not be smooth, but we're getting there. Untuk mencapai perubahan bukan sekadar pangkah kertas undi. Kalau deme rasa pangkah kertas undi besok boleh mengubah masa depan deme, I got bad news for you.

Manusia itu sendiri harus berubah. kalau harga kereta turun jangan pulak beli ke…

Etiket Mesin ATM

-Berbaris dengan teratur dan tertib
-Jangan time tu nak cucuk duit, time tu jugak nak guna telefon/sms. Fokus tujuan anda.
-Stenbai kad ATM siap-siap. Jangan dah sampai giliran baru terhegeh-hegeh cari kad
-Jangan terhiling-hiling tekan butang
-Jangan merokok
-Set dalam kepala transaksi yang hendak dilakukan
-Tulis no akaun/bil atas kertas. Jangan salin dalam telefon, lambat.
-Kalau ragu-ragu akaun Simpanan/Semasa, minta bantuan brader kat belakang. Jangan termenung.
-Selesai transaksi, segera beredar. Jangan renung slip transaksi kamu yang menyedihkan tu depan ATM. Orang lain nak guna pulak.
-Mesin cash deposit: Susun molek-molek duit jangan ada yang terlipat,koyak, kotor dan kusam.
-Kalau duit kena rijek, redha dan berlalu pergi. Masuk balik barisan belakang. Jangan paksa mesin tu. Nanti rosak semua orang susah.
-Dibolehkan tinggal slip transaksi berjuntai kat mesin ATM jika baki akaun anda RM1 juta ke atas

Salam Gaji Gomen.

Pengalaman Saya Menyertai Asas Kursus Luncur Ombak Tahap 1 Peringkat Negeri pahang

Image
"Yang ni awak punya!" kata instructor gua.
Sepantas kilat gua masuk ke posisi meniarap. Jantung gua dub-dap dup-dab. 3 cubaan terawal semuanya wipeout. Tak untung.
Kalau gagal yang ni, takde can lah gayanya.

2 Minggu yang lalu
Ada kenalan fesbuk gua kabo ada kursus 'luncur ombak' kat Kuantan. Pejabat Belia Lepih cari 3 orang peserta. Setelah berfikir selama beberapa minit, "Why the fuck not?!" bisik hati gua. Gua panggil Ustaz 'Horny' Leman dan Ahmad Khairu untuk join gua. Gua dan Ustaz Leman gerak dari Lepih, manakala Ahmad Khairu gerak dari Kelantan.

Hari sebelumnya
Instructor gua nak test keupayaan berenang dulu sebelum benarkan kitaorang turun ke laut. Dia suruh berenang dalam swimming pool dari hujung sini ke hujung sebelah sana. Dengan penuh keyakinan memulakan renangan. Sampai sekerat kolam gua dah tercungap-cungap. "I'm too old for this shit" getus hati gua time tu.

Sessi seterusnya kami diajar cara nak paddle atas surfboard. B…