Saturday, May 04, 2013

Selamat Mengundi

Gua rasa demokrasi ni bukan untuk kita. Melayu taat pada Raja/Sultan. Bukan pada memanda menteri atau parti. Sebab tu apa yang kita capai sekarang ni hanyalah memunah duit pasang bendera sana sini, maki hamun, fitnah merata-rata, pornografi dihidangkan terang-terangan.

Waima di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. Masuk kandang harimau mengaum, masuk kandang kambing boleh jadi roasted lamb. Gua mengundi kali pertama penggal ini dalam suasana pilihanraya yang gua rasa paling faking sekali dalam sejarah.

We are on a verge of something. We need a clean slate. Malaysia is more than ready to start anew. Sapa yang menang tak penting. Tapi kita ambil tarikh ini sebagai titik tolak.

Transition of power may not be smooth, but we're getting there. Untuk mencapai perubahan bukan sekadar pangkah kertas undi. Kalau deme rasa pangkah kertas undi besok boleh mengubah masa depan deme, I got bad news for you.

Manusia itu sendiri harus berubah. kalau harga kereta turun jangan pulak beli kereta lagi beso. Harga minyak turun jangan pulak jual minyak ke sempadan. Harga rumah turun jangan bolot rumah 2-3 bijik. Orang lain ada yang lagi sesak menyewa sampai pencen. Orang yang tak makan rasuah deme jangan cakap dia bodo. Cikgu-cikgu kena ikhlas buat kerja. Kakitangan gomen kena ada intergriti. Kerja kaunter kena ada rasa tanggungjawap. Pandu kereta kena ikut undang-undang. Kena hapuskan mentaliti "tak apa" dalam diri kita. Anggaplah anak-anak kita satu investment yang lagi berharga dari emas, wang ringgit dan MLM. Meniaga kena telus. Lauk semalam jangan recycle hari ni. Kedai sebelah pinjam nasik 2-3 pinggan jangan masam muka. Kedai kena cantik, terang. Jangan suram. Invest meniaga apa pun boleh berjaya kalau kita buat betul-betul. Jangan drop intergriti at the first sign of monetary gain. Kalau mohon tanah gomen, jangan jual. Dah ada sekeping, beri peluang kepada orang lain juga. Kikis sifat tamak dalam diri kita. Harta kekayaan ni tak bawak ke mana. Jangan klepet member. Jangan makan rasuah. Jangan sebat duit peruntukkan. Jangan sebat subsidi baja. Paling penting ikhlas. Ikhlas lah. Ikhlas lah manusia.

Kerana kalau deme sendiri tak berubah, hapa pun tak jadi kebende.

Anyway, dari mulut PM sendiri, "Gears of democracy is in motion". Undilah sapa deme rasa molek. Jangan malas turun mengundi. Rakyat kita luar negara undi pakai pos. Rakyat kita bersesak-sesak di jalanraya nak balik mengundi. Gua dengar ada rakyat asing bersenang lenang ke pusat undi. Jadi kalau setiap satu dari kita ni ada yang tak turun  mengundi besok, you're a fucking asshole.

Mengundilah Malaysia!


Tuesday, December 18, 2012

Etiket Mesin ATM

-Berbaris dengan teratur dan tertib
-Jangan time tu nak cucuk duit, time tu jugak nak guna telefon/sms. Fokus tujuan anda.
-Stenbai kad ATM siap-siap. Jangan dah sampai giliran baru terhegeh-hegeh cari kad
-Jangan terhiling-hiling tekan butang
-Jangan merokok
-Set dalam kepala transaksi yang hendak dilakukan
-Tulis no akaun/bil atas kertas. Jangan salin dalam telefon, lambat.
-Kalau ragu-ragu akaun Simpanan/Semasa, minta bantuan brader kat belakang. Jangan termenung.
-Selesai transaksi, segera beredar. Jangan renung slip transaksi kamu yang menyedihkan tu depan ATM. Orang lain nak guna pulak.
-Mesin cash deposit: Susun molek-molek duit jangan ada yang terlipat,koyak, kotor dan kusam.
-Kalau duit kena rijek, redha dan berlalu pergi. Masuk balik barisan belakang. Jangan paksa mesin tu. Nanti rosak semua orang susah.
-Dibolehkan tinggal slip transaksi berjuntai kat mesin ATM jika baki akaun anda RM1 juta ke atas

Salam Gaji Gomen.

Monday, November 26, 2012

Pengalaman Saya Menyertai Asas Kursus Luncur Ombak Tahap 1 Peringkat Negeri pahang

Bergambar kenang-kenangan sebelum balik. Siap ambik gambo, banner ni gua rembat bawak balik
 "Yang ni awak punya!" kata instructor gua.
Sepantas kilat gua masuk ke posisi meniarap. Jantung gua dub-dap dup-dab. 3 cubaan terawal semuanya wipeout. Tak untung.
Kalau gagal yang ni, takde can lah gayanya.

2 Minggu yang lalu
Ada kenalan fesbuk gua kabo ada kursus 'luncur ombak' kat Kuantan. Pejabat Belia Lepih cari 3 orang peserta. Setelah berfikir selama beberapa minit, "Why the fuck not?!" bisik hati gua. Gua panggil Ustaz 'Horny' Leman dan Ahmad Khairu untuk join gua. Gua dan Ustaz Leman gerak dari Lepih, manakala Ahmad Khairu gerak dari Kelantan.

Ni gua punya tukang angkat surfboard.
Hari sebelumnya
Instructor gua nak test keupayaan berenang dulu sebelum benarkan kitaorang turun ke laut. Dia suruh berenang dalam swimming pool dari hujung sini ke hujung sebelah sana. Dengan penuh keyakinan memulakan renangan. Sampai sekerat kolam gua dah tercungap-cungap. "I'm too old for this shit" getus hati gua time tu.

Sessi seterusnya kami diajar cara nak paddle atas surfboard. Bila gua baring atas menatang surfboard tu dia wobble. Haram tak balance. Gua jadi peserta yang first sekali karam. Gampaa, dah la takde stamina, balance pun entah ke laut. Berapa lama dah gua tak bersukan ni. Berat badan pun dah tahap obesiti.

Bila berdiri tepi pantai menanti giliran nak surf, gua naik panik. Berdasarkan prestasi gua di kolam renang, memang takde harapan gua dalam sukan ini. Dah la berenang pun fail. Entahkan gua kelemasan, disengat obor-obor ataupun dibaham ikan Jaws.


"Ok paddle!!" Instructor gua jerit. Gua memulakan kayuhan macam orang gila. Macam setan dia punya lenguh. Bila gua toleh belakang, nampak ombak sedang menghampiri. Lantas gua mempercepatkan kayuhan. Setiap kali tangan gua selam dalam air untuk tolak diri ke hadapan, bahagian lengan gua terasa sakit. Otot-otot yang digunakan untuk renangan ini jarang gua gunakan. Entah daging kat dalam tu dah hancur ke hapa. Air laut yang masin merecik merata-rata. Masuk ke mulut terasa masin. Masuk ke mata terasa pedih. Bunyi kocakan air menyesakkan. Merimaskan.

Gua determined. Gua tak drive 4 jam dan bayar tol LPT RM11.10 untuk give-up di saat-saat akhir.

Tiba-tiba kayuhan gua menjadi ringan. Surfboard berterusan sahaja meluncur ke hadapan tanpa perlu dikayuh. Seperti yang diajar, pegang rail papan luncur gua dan terus angkat kaki dan cuba untuk berdiri.

Saat berjaya menjejakkan kaki, segalanya tiba-tiba senyap sunyi. Hatta desiran angin pun tidak kedengaran.
Sunyi hening. Dengan air laut yang berjurai mengalir di wajah gua cuba mentafsir saat ini. Pada detik itu gua rasa isolated dalam satu ruang vakum yang terpencil. Suatu perhubungan terus dengan alam semulajadi dalam satu aliran kepuasan deria yang lancar. Alam semesta menyelaputi gua dalam satu pelukan hangat, melindungi gua dari segala kebimbangan dan keresahan duniawi. Ianya suatu kelapangan, keamanan benak naluri yang memenuhi suatu ruang kosong di satu sisi hati yang terpencil dan ketinggalan jauh bertahun-tahun lamanya. Dalam keramaian dan aneka ragam perbendaharaan Sang Pencipta, detik itu bersinar di suatu dimensi yang sangat berbeza.

Selang beberapa saat kemudian ia berakhir. Tiada lagi daya yang menolak gua dan papan luncur ke hadapan. Gua tumbang ke sisi dan tenggelam. Dalam air gua mengukirkan senyuman.

Bila gua timbul di permukaan, segala-galanya telah berubah.

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1433H


Bila dikenang kembali rupanya untuk kad raya gua tahun ini adalah kali pertama gua shoot gambar anak gua, Amanda Kumprinx. Geram betul, tak serius langsung ambik gambar.

Selamat Hari Raya, people. Drive safe. Have fun!

Friday, July 06, 2012

Memori Yang Usang


Mind you, zine ni dah berusia hampir 15 tahun. Pandangan dan pendapat di dalamnya tidak semestinya mencerminkan keadaan masakini. Zaman tulis ni form 3-4. Skang ni dah nikah anak satu.

Deme boleh dapatkan dari booth Neon Terbit di Zine Fest & Distro Day Out Malaysia besok.

Gua jumpa 5 pasang je dalam gobok. The last remaining copies. Master copy pun dah hancur dimamah anai-anai.

One off. Never again.

Thursday, June 07, 2012

Resmi Keladi

Hari tu bertimbun juga kerja gua kena siapkan. Mata mengantuk penangan Ghost Recon malam sebelumnya. Untuk meningkatkan tumpuan gua pasang lagu-lagu di dalam telepon bimbit melalui speaker. Habih semua lagu gua shuffle. Kepala terhangguk-hangguk sambil jejari mulus gua menari-nari di papan kekunci.

Sesekala ada pengunjung 'regular' perpustakaan berteguran dengan gua. Gua angguk-angguk saja sambil tersenyum. Sehinggalah ada seorang budak ni menjengah di pintu. Lalu bertanya, "Lagu apa ni bang?".

Sambil melepaskan dengusan yang buram gua jawap,
"Kamu pernah dengar band nama Fury..?"

Tuesday, May 15, 2012

Bertarung Dengan Ular Raksasa


Sebenarnya hari ni gua cuti. Balik dari Sarawak tempohari tu asik demam dan batuk saja. Khuatir juga kot-kot ada penyakit berbahaya bawak dari sana. Last-last pegi spital pun dapat ubat batuk 'hitam punya' je. Boleh la buat stok high di waktu senggang.

Jadi memandangkan gua dapat MC dari dokter, tatkala petang gua pun keluar la nak ambik bini balik dari kerja.

Cuaca itu jam memang solid. Petang yang indah dengan biasan jingga menyimbah segenap alam. Namun tatkala kakiku menyarungkan kasut seperti ada perasaan berdeba-debar di dada. Ada sesuatu yang tak kena.

Langkah gua hanya sempat pegi 5-6 step gitu je. Lepas tu terhenti. Tengah-tengah koridor laluan depan umah gua ada seekor ular raksasa melintang menghalang laluan. Gua terkesiap.

"Ssssss...." kata ular sambil memandang gua. Ia mula melingkar dalam stance untuk menyerang pada bila-bila masa.
"Ni kalau tak Black Mamba mesti Ular Tedung Senduk.." getus hati gua. Macamana ular sebesar ini boleh naik sampai tingkat dua? Dia nak pegi mana? Sapa yang bawak naik ular ni?! Pelbagai persoalan bermain di fikiran.

Sekonyong-konyong memori silam pertarungan demi pertarungan gua dengan haiwan berbisa menerjah ingatan. Bukan sekali dua gua ada encounter sebegini. Dah banyak kali berlaku.

Jadi gua rilek je. Gua dah tau apa yang gua perlu buat.

Gua telepon mak gua.
Mak gua telepon bomba dan Jabatan Pertahanan Awam.
Gua hanya berkawal di hadapan ular tersebut. Manalah tau dia lari masuk rumah orang ke. Havoc juga jadinya nanti. Untuk itu gua stenbai untuk menerkam ke arah ular tersebut (dengan tangan kosong) sekiranya ia cuba melarikan diri.

Gua ketuk rumah pakcik bomba sebelah rumah gua. Tiada jawapan.

Sekali anak pakcik bomba datang dari arah depan di antara gua dan ular raksasa tersebut.
Gua jerit "Halt! Ada ular!"
"Mana-mana?" kata anak pakcik bomba.
"Ooo.. jenis ni memang bahaya!" kata anak pakcik bomba. "Dia boleh sembur bisa dari jarak jauhhh..." tambah beliau lagi sambil melarikan diri.

Ular masih bergoyang-goyang di hadapan gua. Sesekali lidahnya terjelir. Ia masih dalam stance menyerang. Agitated orang kabo. Bantuan masih belum tiba. Gua dah lewat untuk menjemput bini gua balik kerja. Tak boleh tunggu lagi.

Gua capai batang penyapu berhampiran. Gua bukak bunga Kalari Payat yang masih tersisa di ingatan. Mana yang ingat, gua execute. Ular menerkam ke arah gua. Kepalanya melompat tepat ke arah dada gua. Batang penyapu gua lintangkan. Krrakk! Rahang ular melekat di batang penyapu. Gua tangkap kepala ular. Badannya membelit lengan gua dengan kejab. Lengan gua putar-putarkan supaya ikatannya lemah. Akhirnya ikatan terlerai. Kepala ular masih dalam genggaman. Gua membuat gerakan helikopter sambil memegang kepala ular tersebut. "Ssssss!!!" jerit ular.
"Arrgghhhh!!!" jerit gua sambil memasukkan kepala ular ke dalam mulut gua. Prraappp!! Habis tengkorak ular gua baham.

Ular terkulai layu di tasik madu. Gua terus memecut ambik bini balik kerja dengan darah berjurai-jurai di mulut dan janggut.

Begitulah pengalaman gua bertarung dengan ular pada hari ini. Walaupun letih tapi saya gembira.

Untuk rekod, berikut adalah gambar ular tersebut yang diambil dari udara oleh helikopter bomba siang tadi.


Pengalaman Ngeri Saya Diserang Ular Tedung Senduk

Friday, April 13, 2012

Pemansuhan PTPTN


Menurut hemat saya, pemansuhan PTPTN boleh dilaksanakan jika kriteria berikut dipenuhi:
-Pemansuhan hutang lapuk pelajar
-Subsidi penuh yuran pembelajaran IPTA/IPTS oleh kerajaan memerintah
-Pemberian Bantuan Laptop Alienware 1Malaysia
-Pemberian Bantuan talian broadband 200GB/sebulan dan telepon bimbit dengan pelan panggilan percuma sepanjang tempoh belajar
-Voucher buku dinaikkan ke RM500 dan diberi setiap semester kepada semua pelajar
-Pengecualian tambang pengangkutan awam kepada semua pelajar IPTA/IPTS (dibiaya oleh gomen)

Dan akhir sekali~~
-Bantuan penuh penyelenggaraan kereta, petrol, makan minum dan penginapan buat pelajar IPTA dengan mode pembelajaran e-PJJ untuk drive 7 jam pegi balik ke kelas hujung minggu 2 bulan sekali. (Lebih baik disertai dengan bantuan pemberian Proton Prebey secara percuma)

Takkan bengkrap nye lah.

Thursday, April 12, 2012

Fotografi 3 Dimensi

Semalam cuti. Biasanya orang tak berkira sangat cuti berkenaan apa, janji cuti. Namun bagi gua, cuti tak cuti tetap bangun pagi. Wajah berseri kerana ada projek fotografi. Tiba di lokasi 2 makwe dah menanti. Tanpa berlengah lagi kami terus ke destinasi.






Anaglyph 3D ni sukar untuk difahami bagaimana ia berfungsi. Namun apa yang pasti, setiap gambar ada depth tersendiri. Yang pasti, kamu mesti ada spek mata Red/Cyan untuk gambar ini menjadi.

This is by far the most fun photographic project.

Album 3D saya di fesbuk.

Friday, April 06, 2012

Mengambil Gambar Makwe


Outing bersama rakan-rakan fesbuk.
Gua rasa dah tiba masanya gua masuk genre combat photography. Gua dengar cerita, scene ni senang dapat Pulitzer.

Monday, April 02, 2012

Kesedapan Dunia Hadir Dalam Pelbagai Bentuk


Orang kabo kalau tak hisap rokok hilang satu nikmat dunia.

Sunday, April 01, 2012

8 Tahun Bersamamu


Adalah dengan ini diumumkan bahawa mulai hari ini, blog saya akan beroperasi melalui URL www.kumprinx.net.

URL lama www.kumprinx.com akan digunakan untuk tujuan yang lain. Pada asalnya gua bertukar dari blogger sebab Blogger ketika itu masih di peringkat infancy. Skang ni blogger dah advance, maka moleklah gua kembali menggunakan blogger. Siap support untuk mobile lagi. Hihi..

For new users, browse around. Gua ada arkib that goes way back to 2004. Some of the newer content, masih ada kat www.kumprinx.com. Dan akan dipindahkan secara beransur-ansur ke sini.

Dengan ini juga walaupun power gua dah merosot, namun gua masih mahu menulis. Just like the old days.

I'm back.
And I'm here to stay.

Friday, March 30, 2012

Kenapa Kita Hareh Kerja


Gua tau ada sesetengah dari kita yang sengaja tak bekerja sebab nak protes market kerjaya yang memang sengit dewasa ini. Malah ada juga yang tak bekerja sebab terperangkap terlalu lama dalam zon selesa.
Nasihat gua, janganlah sampai tidak mempunyai pekerjaan langsung. Gua bukanlah menyeru belia-belia semua untuk menjadi insan yang berwawasan dan menyumbang kepada pembangunan negara. To hell la pasal nak mengumpul harta kekayaan ke, nak kelihatan steady di mata masyarakat ke. Itu kerja hipster. Tapi dewasa ini gua banyak sangat baca headline paper seperti yang berikut dan ini sangat membimbangkan:

-Penganggur Ditangkap Langgan GRO
-Paip Jamban Meletup, Penganggur Cedera
-Penganggur Dituduh Ugut Remaja 15 Tahun Di Laman FB
-Ugut Bapa, Penganggur Dipenjara 3 Tahun

Walau apapun, gua masih ingat bahawa pengangguran adalah satu episod manis dalam hidup gua. Kalau malas kerja tak payah kerja. Kerja ni kerja orang tua-tua je.

Bagi yang muda-muda ni, jangan lupa;

Dont forget the struggle.