Posts

Showing posts from 2004
Image
Januari

Takde yang lebih best untuk kick-off tahun baru dengan membuat satu performance yang paling kontroversi dalam sejarah. Kitaorang main kat majlis Ambang Tahun Baru 2004 anjuran Majlis Daerah Lipis. Time tu lah crowd paling besar penah kitaorang main yang menyebabkan,

"Sakit jantung Pegawai Daerah tengok korang main"



Febuari

Band kitaorang mula serius untuk menghasilkan material sendiri. Time ni semua orang pulun habih brain storm. Hujung minggu kitaorang jamming kat umah Mael. Tapi kesudahannya projek ni terpaksa dihentikan tak tau pasal apa.



Mac

Dalam bulan ni kitaorang semua pulun habis menguruskan persediaan untuk Sure Pekat 2. Hari-hari pegi balai polis, pegi Majlis Daerah, naik tangga Pejabat Daerah, pegi kedai-kedai mintak sponsor. Letih tapi seronok sebab semua orang terlibat. Bulan ni jugak aku me-releasekan zine baru aku 'Journal' yang buat crossover ngan Zine PP iaitu Hilang Punca.



April

Bulan april akan terus dikenang sebab bulan ni Sure Pekat Jamm Festival…
Image
Januari
Takde yang lebih best untuk kick-off tahun baru dengan membuat satu performance yang paling kontroversi dalam sejarah. Kitaorang main kat majlis Ambang Tahun Baru 2004 anjuran Majlis Daerah Lipis. Time tu lah crowd paling besar penah kitaorang main yang menyebabkan,
"Sakit jantung Pegawai Daerah tengok korang main"

Febuari
Band kitaorang mula serius untuk menghasilkan material sendiri. Time ni semua orang pulun habih brain storm. Hujung minggu kitaorang jamming kat umah Mael. Tapi kesudahannya projek ni terpaksa dihentikan tak tau pasal apa.

Mac
Dalam bulan ni kitaorang semua pulun habis menguruskan persediaan untuk Sure Pekat 2. Hari-hari pegi balai polis, pegi Majlis Daerah, naik tangga Pejabat Daerah, pegi kedai-kedai mintak sponsor. Letih tapi seronok sebab semua orang terlibat. Bulan ni jugak aku me-releasekan zine baru aku 'Journal' yang buat crossover ngan Zine PP iaitu Hilang Punca.

April
Bulan april akan terus dikenang sebab bulan ni Sure Pekat Jamm Fest…

:: Pesanan Kerajaan Malaysia

Dalam bahasa yang mudah difahami semua

Dengan ini kitaorang berhajat untuk meng-kanselkan semua sambutan tahun baru 2005 ni demi untuk menghormati mangsa-mangsa gempa bumi dan tsunami. Orang lain semua tengah bersedih, korang nak bersuka-ria pulak?!

Jadi kitaorang mengumumkan bahawa, tahun ni takde enjoy!

Takde lompat-lompat

Takde bunga api

Takde mat-mat rempit

Takde countdown

Takde akademi fantasia mahupun Misha Omar.

Jesteru itu sila duduk kat umah dan buat doa selamat untuk mangsa. Tuhan baru bagi warning je tu. Jadi kita semua harus beringat.

Sekali lagi ditegaskan, TAKDE ENJOY!



Berita Harian

(sesapa lagi yang ada semangat nak pergi celebrate tahun baru dalam keadaan seperti sekarang ni, haruslah merasa malu kepada diri sendiri. ingat-ingat la woi...)

:: Pesanan Kerajaan Malaysia

Dalam bahasa yang mudah difahami semua
Dengan ini kitaorang berhajat untuk meng-kanselkan semua sambutan tahun baru 2005 ni demi untuk menghormati mangsa-mangsa gempa bumi dan tsunami. Orang lain semua tengah bersedih, korang nak bersuka-ria pulak?!
Jadi kitaorang mengumumkan bahawa, tahun ni takde enjoy!
Takde lompat-lompat
Takde bunga api
Takde mat-mat rempit
Takde countdown
Takde akademi fantasia mahupun Misha Omar.
Jesteru itu sila duduk kat umah dan buat doa selamat untuk mangsa. Tuhan baru bagi warning je tu. Jadi kita semua harus beringat.
Sekali lagi ditegaskan, TAKDE ENJOY!

Berita Harian
(sesapa lagi yang ada semangat nak pergi celebrate tahun baru dalam keadaan seperti sekarang ni, haruslah merasa malu kepada diri sendiri. ingat-ingat la woi...)
Image
The Review

KungFu Hustle ni ada nama Stephen Chow atas dia. Sebab tu ramai orang nak nengok. Dan kita boleh bet mesti lawak gilebabi punya.

Cite pasal 'pekan' Pig Sty yang fight ngan The Axe Gang. Memang menyeronokkan. Dan lawak dia tahap premium punya. Tapi kali ni first time aku buat review lepas 1 kali je nengok cite ni. Sebab aku takde hajat nak nengok banyak-banyak kali.





Highlight

-Semua yang kuat-kuat muka selenge.

-Sorang je awek cun dalam cite ni. Yang lain seme hampeh.

-Fight scene is breathtaking

-Choreography - 5/5 (smells like The Matrix)

-Cinematography - 4/5





Scene tak boleh lupa

-Selipar The Beast

-Baling pisau kena bahu sendiri

-Bakul ular tumpah



Overall cite ni, Stephen Chow memang tak menghampakan peminatnya. Tapi sebuah cerita tu memerlukan lebih daripada kesan khas yang menarik untuk menambat hati aku. This movie need more 'story' than the fight scene and sfx.

Aku bagi KungFu Hustle ni 3/5.



KungFu Hustle
Image
The Review
KungFu Hustle ni ada nama Stephen Chow atas dia. Sebab tu ramai orang nak nengok. Dan kita boleh bet mesti lawak gilebabi punya.
Cite pasal 'pekan' Pig Sty yang fight ngan The Axe Gang. Memang menyeronokkan. Dan lawak dia tahap premium punya. Tapi kali ni first time aku buat review lepas 1 kali je nengok cite ni. Sebab aku takde hajat nak nengok banyak-banyak kali.


Highlight
-Semua yang kuat-kuat muka selenge.
-Sorang je awek cun dalam cite ni. Yang lain seme hampeh.
-Fight scene is breathtaking
-Choreography - 5/5 (smells like The Matrix)
-Cinematography - 4/5


Scene tak boleh lupa
-Selipar The Beast
-Baling pisau kena bahu sendiri
-Bakul ular tumpah

Overall cite ni, Stephen Chow memang tak menghampakan peminatnya. Tapi sebuah cerita tu memerlukan lebih daripada kesan khas yang menarik untuk menambat hati aku. This movie need more 'story' than the fight scene and sfx.
Aku bagi KungFu Hustle ni 3/5.

KungFu Hustle

:: Late Show With kumprinx

:: Kerpan Walk

Tetiba ada pasar malam Rabu kat Sungai Kerpan. (Area Lipis ni la). Dah lama dah ada tapi aku takde peluang langsung nak pegi nengok.

Sehinggalah hari ni selepas diusulkan oleh reorang rakan. Bila aku sampai, keadaan dah berubah. Biasa jalanraya, skang dah jadi pasar. Takde la besar sangat macam pasar Ahad yang biasa tu. Yang banyak adalah mende-mende makanan.

Kami melepak di sebuah kedai makan di depan tapak pasar tu. Suasananya sungguh berbeza.

Awek-awek lalu lalang. Ada yang dengan geng-geng. Ada yang datang ngan mak. Ada jugak amoi-amoi pakai suar pendek sesaje round-round.

Termasuklah seorang gadis ni yang aku jumpa dalam lift tak lama dulu. (Rujuk Persepsi #1) Hehe... kalau jodoh tak ke mana ekk?

Dan pada hari ini jugak aku mendapat tahu bahawa pada hari selasa, area ni tidak lagi dikenali sebagai Sungai Kerpan. Sebaliknya Kerpan Walk. Best ah...



:: Piala Tiger

Sebagaimana rakan-rakan aku yang lain, aku tak into sangat pasal bola ni. Tapi sebentar tadi aku terpaksa menonto…

:: Late Show With kumprinx

:: Kerpan Walk
Tetiba ada pasar malam Rabu kat Sungai Kerpan. (Area Lipis ni la). Dah lama dah ada tapi aku takde peluang langsung nak pegi nengok.
Sehinggalah hari ni selepas diusulkan oleh reorang rakan. Bila aku sampai, keadaan dah berubah. Biasa jalanraya, skang dah jadi pasar. Takde la besar sangat macam pasar Ahad yang biasa tu. Yang banyak adalah mende-mende makanan.
Kami melepak di sebuah kedai makan di depan tapak pasar tu. Suasananya sungguh berbeza.
Awek-awek lalu lalang. Ada yang dengan geng-geng. Ada yang datang ngan mak. Ada jugak amoi-amoi pakai suar pendek sesaje round-round.
Termasuklah seorang gadis ni yang aku jumpa dalam lift tak lama dulu. (Rujuk Persepsi #1) Hehe... kalau jodoh tak ke mana ekk?
Dan pada hari ini jugak aku mendapat tahu bahawa pada hari selasa, area ni tidak lagi dikenali sebagai Sungai Kerpan. Sebaliknya Kerpan Walk. Best ah...

:: Piala Tiger
Sebagaimana rakan-rakan aku yang lain, aku tak into sangat pasal bola ni. Tapi sebentar tadi aku terpaksa m…

:: Edisi Pagi

6.30am. (Run for Serenity)

Kerana dah putus napas dan 'mintak nyawa' aku benti berehat kat satu astaka kat taman belakang masjid ni. Lepak-lepak...

"Bestnye. Kabus tebal lagi. Sejuk. Aman. Damai. Tenterammmmzzzz...zzz...."

Sedar-sedar dah pukul 10.00am

Gile nasib baik tak kena gigit ngan ular ke rimau ke. Tertidur di kawasan yang berhampiran dengan kawasan hutan dan paya memang bahaya.



:: Upgrade

Tadi aku nengok satu blog ni. Cantik. Akupun nak buat macam tu la jugak. Aku nak tambah sidebar yang interaktif. Nak pakai header yang ada animation. Bubuh gambar awek banyak-banyak...



:: Hantu Lift Kantoi

"Sebenarnya bebudak yang main-main tu kumprinx!"

"Ye ke mana ko tau?"

"Aku tau. Ada orang cerita kat aku. Ko cek la sendiri. Try 'jek' dada dia. Kalau telus ko cabut la.."



Malam semalam balik dari melepak aku terserempak ngan 'hantu' yang selama ini telah menimbulkan kekacauan di apartment aku.

Tindakan aku time tu adalah fusion antara ter…

:: Edisi Pagi

6.30am. (Run for Serenity)
Kerana dah putus napas dan 'mintak nyawa' aku benti berehat kat satu astaka kat taman belakang masjid ni. Lepak-lepak...
"Bestnye. Kabus tebal lagi. Sejuk. Aman. Damai. Tenterammmmzzzz...zzz...."
Sedar-sedar dah pukul 10.00am
Gile nasib baik tak kena gigit ngan ular ke rimau ke. Tertidur di kawasan yang berhampiran dengan kawasan hutan dan paya memang bahaya.

:: Upgrade
Tadi aku nengok satu blog ni. Cantik. Akupun nak buat macam tu la jugak. Aku nak tambah sidebar yang interaktif. Nak pakai header yang ada animation. Bubuh gambar awek banyak-banyak...

:: Hantu Lift Kantoi
"Sebenarnya bebudak yang main-main tu kumprinx!"
"Ye ke mana ko tau?"
"Aku tau. Ada orang cerita kat aku. Ko cek la sendiri. Try 'jek' dada dia. Kalau telus ko cabut la.."

Malam semalam balik dari melepak aku terserempak ngan 'hantu' yang selama ini telah menimbulkan kekacauan di apartment aku.
Tindakan aku time tu adalah fusion …
Image
Aku tak suka kesian dan bersimpati terhadap orang lain sebagaimana aku tak suka orang lain bersimpati terhadap aku.

But rest assured that when I pity you, you're at you most fucked-up.

Kadang-kadang orang datang kepada aku dan menceritakan masalah diaorang. Dan aku tak suka nengok member-member aku bersedih. Seboleh-bolehnya aku akan bantu mana yang termampu. Paling biasa berlaku, masalah pasal relationship.



Sebenarnya hidup kita ni simple je. Simple sangat.

Kalau lapar - makan nasik

Kalau ngantuk - tido

kalau letih - duduk sebentar berehat

kalau nak hidup senang - rajin-rajinlah berusaha

kalau nak kesudahan yang baik kat sana esok - perbanyakkan amal ibadat dan jangan buat jahat

Tapi aku dapat kenalpasti satu perkara simple yang mampu merumitkan hidup kita di luar jangkaan.



Mengapa orang memutuskan satu hubungan tu?

-Kikis duit

-Gaduh/salah faham

-Family tak restu

-Terlalu mengongkong

-Saling berjauhan dll

Dan memang ada moleknya kita memutuskan hubungan, kalau ada kes-kes yang seperti di atas t…
Image
Aku tak suka kesian dan bersimpati terhadap orang lain sebagaimana aku tak suka orang lain bersimpati terhadap aku.
But rest assured that when I pity you, you're at you most fucked-up.
Kadang-kadang orang datang kepada aku dan menceritakan masalah diaorang. Dan aku tak suka nengok member-member aku bersedih. Seboleh-bolehnya aku akan bantu mana yang termampu. Paling biasa berlaku, masalah pasal relationship.

Sebenarnya hidup kita ni simple je. Simple sangat.
Kalau lapar - makan nasik
Kalau ngantuk - tido
kalau letih - duduk sebentar berehat
kalau nak hidup senang - rajin-rajinlah berusaha
kalau nak kesudahan yang baik kat sana esok - perbanyakkan amal ibadat dan jangan buat jahat
Tapi aku dapat kenalpasti satu perkara simple yang mampu merumitkan hidup kita di luar jangkaan.

Mengapa orang memutuskan satu hubungan tu?
-Kikis duit
-Gaduh/salah faham
-Family tak restu
-Terlalu mengongkong
-Saling berjauhan dll
Dan memang ada moleknya kita memutuskan hubungan, kalau ada kes-kes yang s…

:: Late Show With kumprinx

Image
:: Gempa bumi dan tsunami

Tetiba ada gempa bumi kat malaysia. Masa aku sekolah dulu dia ajar yang malaysia ni di luar lingkaran api pasifik, jadi takkan ada gempa bumi kat sini. Skang nengok?!

Kitaorang line-line Pahang ni tak merasa sebab gegaran dia tak sampai sini. Sekali-sekala pekena gempa bumi pun layan gak!

Pasal gelombang tsunami ni aku tak nak main-main. Sebab ada yang terkorban. Aku ucapkan takziah kepada mangsa. Bencana-bencana macam ni kita memang tak duga berlaku kat tempat kita ni. Jadi skang ni moh la kita 'ingat-ingat sama'.

Aku sepanjang hari ni tak nengok tv. Berita ni pun aku dengar member-member sembang.



:: The Apprentice

Aku prefer tak nak siasat pasal siri ni dalam internet sebab nak rasa thrill nengok tv yang sebenar. Siri ni takde lawan-lawan, takde tembak-tembak dan takde kisah superhero masa kecik. Tapi tetap saspen bila tengok.

Dan aku paling hangin nengok perangai Omarosa ni. Dia ni betul-betul bangang ke, sengaja buat taktik je? Sikap dia mengada-ngada da…

:: Late Show With kumprinx

Image
:: Gempa bumi dan tsunami
Tetiba ada gempa bumi kat malaysia. Masa aku sekolah dulu dia ajar yang malaysia ni di luar lingkaran api pasifik, jadi takkan ada gempa bumi kat sini. Skang nengok?!
Kitaorang line-line Pahang ni tak merasa sebab gegaran dia tak sampai sini. Sekali-sekala pekena gempa bumi pun layan gak!
Pasal gelombang tsunami ni aku tak nak main-main. Sebab ada yang terkorban. Aku ucapkan takziah kepada mangsa. Bencana-bencana macam ni kita memang tak duga berlaku kat tempat kita ni. Jadi skang ni moh la kita 'ingat-ingat sama'.
Aku sepanjang hari ni tak nengok tv. Berita ni pun aku dengar member-member sembang.

:: The Apprentice
Aku prefer tak nak siasat pasal siri ni dalam internet sebab nak rasa thrill nengok tv yang sebenar. Siri ni takde lawan-lawan, takde tembak-tembak dan takde kisah superhero masa kecik. Tapi tetap saspen bila tengok.
Dan aku paling hangin nengok perangai Omarosa ni. Dia ni betul-betul bangang ke, sengaja buat taktik je? Sikap dia mengada-nga…

:: Tak Nakkk!!!

Image
Kerajaan dah banyak gile kuarkan duit untuk kempan Tak Nak ni. Papan iklan ada merata-rata. Kat TV pun banyak.

Bagi aku setakat gigi rongak sebab isap rokok boleh lagi pegi dentist. Perokok tetap akan merokok. Memula aku tak ambik pot pun pasal kempen ni. Mampos gi ahh...

Setakat belah kepala kuar mende hitam-hitam tu gua tak heran

Setakat belah paru-paru pastu tuang dodol atas dia, tak seram ah...

Tak power ah kempen diaorang ni.



Satu masa dulu dalam zine aku thinkingstr8 isu no.5 aku menulis:

Asapan Rindu

Sejak zaman berzaman rokok telah memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian manusia. Teman kepada mereka yang menghisap, dan musuh kepada mereka yang tak isap rokok dan dah kena kanser paru-paru. Zaman dulu aku tak isap rokok, skang aku isap, sebab dulu aku kononnya sXe. Memang aku tak penah usik rokok ni. Tapi bila dah start, memula layan best je, kemudian makin best sampai rasa nak isap hari-hari. Tapi bila takde aku tidak pula dilanda ketagihan. Ya, rata-rata yang menghisap rok…

:: Tak Nakkk!!!

Image
Kerajaan dah banyak gile kuarkan duit untuk kempan Tak Nak ni. Papan iklan ada merata-rata. Kat TV pun banyak.
Bagi aku setakat gigi rongak sebab isap rokok boleh lagi pegi dentist. Perokok tetap akan merokok. Memula aku tak ambik pot pun pasal kempen ni. Mampos gi ahh...
Setakat belah kepala kuar mende hitam-hitam tu gua tak heran
Setakat belah paru-paru pastu tuang dodol atas dia, tak seram ah...
Tak power ah kempen diaorang ni.

Satu masa dulu dalam zine aku thinkingstr8 isu no.5 aku menulis:
Asapan Rindu
Sejak zaman berzaman rokok telah memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian manusia. Teman kepada mereka yang menghisap, dan musuh kepada mereka yang tak isap rokok dan dah kena kanser paru-paru. Zaman dulu aku tak isap rokok, skang aku isap, sebab dulu aku kononnya sXe. Memang aku tak penah usik rokok ni. Tapi bila dah start, memula layan best je, kemudian makin best sampai rasa nak isap hari-hari. Tapi bila takde aku tidak pula dilanda ketagihan. Ya, rata-rata yang menghis…

:: kumprinx ver 2.1

It's never about the higher you go the harder you fall, it's all actually about how you bounce back!



Selama beberapa hari aku melepak kat opis kat bentong. Bukan ada apa-apa nak buat tapi sesaje melepak.

Dari pagi sampai ke petang sampai ke malam bawak ke pagi esok, aku hanya duduk atas sofa. Tak nengok tv. Tak pasang radio. Tak main game.

Sebenarnya aku perlukan keadaan macam ni untuk berehat dan berfikir. Banyak mende aku pikir. Sejak balik dari bumi kenyalang ari tu aku takde masa nak

Meng-consider keputusan aku

Memujuk diri aku supaya tak bersedih lagi

Menyembuhkan luka di jiwa

Menghayati kekosongan

Mengamati kesunyian

Mencari hikmah di sebalik semua ini

Mem-planning balik masa depan



And in the process I've injured myself a lot.

Men-divert-kan kesakitan di jiwa ni kepada kesakitan yang 'real' punya.

Cet! Darah-darah tangan aku.

Dan amat sukar untuk maintain kewarasan

5 hari beb...



Sekarang

Sepanjang masa aku pasti, tindakan aku tak penah silap.

Aku tau aku dah buat perkara yang …

:: kumprinx ver 2.1

It's never about the higher you go the harder you fall, it's all actually about how you bounce back!

Selama beberapa hari aku melepak kat opis kat bentong. Bukan ada apa-apa nak buat tapi sesaje melepak.
Dari pagi sampai ke petang sampai ke malam bawak ke pagi esok, aku hanya duduk atas sofa. Tak nengok tv. Tak pasang radio. Tak main game.
Sebenarnya aku perlukan keadaan macam ni untuk berehat dan berfikir. Banyak mende aku pikir. Sejak balik dari bumi kenyalang ari tu aku takde masa nak
Meng-consider keputusan aku
Memujuk diri aku supaya tak bersedih lagi
Menyembuhkan luka di jiwa
Menghayati kekosongan
Mengamati kesunyian
Mencari hikmah di sebalik semua ini
Mem-planning balik masa depan

And in the process I've injured myself a lot.
Men-divert-kan kesakitan di jiwa ni kepada kesakitan yang 'real' punya.
Cet! Darah-darah tangan aku.
Dan amat sukar untuk maintain kewarasan
5 hari beb...

Sekarang
Sepanjang masa aku pasti, tindakan aku tak penah silap.
Aku tau aku dah b…

:: kerana ingin berjumpa

Weii.. apa cite?

Amin ni. Skang

aku kat Bentong.

esok aku balik lipis.

Aku singgah Raub.

ko kena banje

aku lunch.

Amacam, brani?!



Member lama aku yang tetiba aku rasa nak jumpa dia. Padahal sebelum ni takde pun hajat nak jumpa. Mungkin ini aftermath kes 'bidadari' ni kot...

Kitaorang lepak minum jap. Sembang lebih kurang. Pastu aku terus chow.

Aku bukanlah nak melobi apa-apa ngan dia. Tapi ntah la, tetiba je ramai orang yang aku nak jumpa. Ada je nama-nama yang aku teringat.

Jangan jangan...



:: Hari Natal Di Perantauan

Hek ele.. kecoh!

:: kerana ingin berjumpa

Weii.. apa cite?
Amin ni. Skang
aku kat Bentong.
esok aku balik lipis.
Aku singgah Raub.
ko kena banje
aku lunch.
Amacam, brani?!

Member lama aku yang tetiba aku rasa nak jumpa dia. Padahal sebelum ni takde pun hajat nak jumpa. Mungkin ini aftermath kes 'bidadari' ni kot...
Kitaorang lepak minum jap. Sembang lebih kurang. Pastu aku terus chow.
Aku bukanlah nak melobi apa-apa ngan dia. Tapi ntah la, tetiba je ramai orang yang aku nak jumpa. Ada je nama-nama yang aku teringat.
Jangan jangan...

:: Hari Natal Di Perantauan
Hek ele.. kecoh!

:: Membuat kad pengenalan baru

Hari ni aku tak menjalankan 'Berlari Untuk Ketenangan' sebab aku ada agenda lain yang lebih penting. Nak pegi buat IC baru mesti kena smart tahap nak pegi interview punya sebab gambar yang kat dalam IC tu akan menjadi identiti kita buat satu tempoh masa yang panjang.

Aku tau agak terlewat untuk aku menunaikan tanggungjawap ni, sebab dah lama dah orang suh buat MyCard ni. Maklumlah, aku terlalu sibuk membuang masa.

Pepagi aku dah bersiap dan mengenakan pakaian formal yang jarang-jarang sekali aku pakai. Rasa macam nak pegi interview pulak. Bila dah siap wangi-wangi, aku terus menuju ke Jabatan Pendaftaran dengan penuh bersemangat.

Bila keta aku lalu je depan Jabatan Pendaftaran tu...



"Orang ramai tak ingat. Melimpah-limpah. Ada yang tersepit kat dinding, makcik-makcik 'mintak nyawa' kena himpit. Kanak-kanak menangis. Ada yang menyelamatkan diri dengan memanjat ke atas kipas, atas meja. Ada yang kena pijak. Awek-awek menjerit merayu pertolongan dari aku. Ada yang masuk …

:: Membuat kad pengenalan baru

Hari ni aku tak menjalankan 'Berlari Untuk Ketenangan' sebab aku ada agenda lain yang lebih penting. Nak pegi buat IC baru mesti kena smart tahap nak pegi interview punya sebab gambar yang kat dalam IC tu akan menjadi identiti kita buat satu tempoh masa yang panjang.
Aku tau agak terlewat untuk aku menunaikan tanggungjawap ni, sebab dah lama dah orang suh buat MyCard ni. Maklumlah, aku terlalu sibuk membuang masa.
Pepagi aku dah bersiap dan mengenakan pakaian formal yang jarang-jarang sekali aku pakai. Rasa macam nak pegi interview pulak. Bila dah siap wangi-wangi, aku terus menuju ke Jabatan Pendaftaran dengan penuh bersemangat.
Bila keta aku lalu je depan Jabatan Pendaftaran tu...

"Orang ramai tak ingat. Melimpah-limpah. Ada yang tersepit kat dinding, makcik-makcik 'mintak nyawa' kena himpit. Kanak-kanak menangis. Ada yang menyelamatkan diri dengan memanjat ke atas kipas, atas meja. Ada yang kena pijak. Awek-awek menjerit merayu pertolongan dari aku. Ada yang ma…

:: Mimpi (edited)

Petang semalam aku menjalani rutin mingguan merempit ngan Kawasaki turbo aku. Aku jumpa banyak mende-mende yang meremind-kan aku pasal *beeb*. Padahnya tiba malam tu.



(tadi aku cerita detail pasal mimpi ni. Pastu pikir-pikir balik... emm.. tak payah lah...)



Kata orang time mimpi kita tu mencapai kemuncak dia, time tu lah kita terjaga.

2.30am- tak boleh tido dah. Nak buat apa ni.

Bertemankan asap rokok aku melepak di birai katil aku.

Sulitnya memikirkan.

It's hard to think about it

It's harder yet to disregard it.



Haiyaa....

:: Hantu Lift Mengganas!!

Ari ni tadi kecoh semua penghuni apartment aku ni pasal hantu dalam lift tu. Dia berupa seorang gadis yang dibaluti kain kapan. Siap ada tanah-tanah lagi. Bila korang sensorang dalam tu, dia tetiba muncul. Dah beberapa orang dah kena macam tu. Tunggu masa je turn aku pulak.

Namun.

Ari ni naik lift best. Sebab ada rombongan nikah kawin sapa tah, semuanya menginap kat hotel tingkat 5. Sepanjang masa ada je awek-awek yang turun-naik. Maklumlah si…

:: Mimpi (edited)

Petang semalam aku menjalani rutin mingguan merempit ngan Kawasaki turbo aku. Aku jumpa banyak mende-mende yang meremind-kan aku pasal *beeb*. Padahnya tiba malam tu.

(tadi aku cerita detail pasal mimpi ni. Pastu pikir-pikir balik... emm.. tak payah lah...)

Kata orang time mimpi kita tu mencapai kemuncak dia, time tu lah kita terjaga.
2.30am- tak boleh tido dah. Nak buat apa ni.
Bertemankan asap rokok aku melepak di birai katil aku.
Sulitnya memikirkan.
It's hard to think about it
It's harder yet to disregard it.

Haiyaa....
:: Hantu Lift Mengganas!!
Ari ni tadi kecoh semua penghuni apartment aku ni pasal hantu dalam lift tu. Dia berupa seorang gadis yang dibaluti kain kapan. Siap ada tanah-tanah lagi. Bila korang sensorang dalam tu, dia tetiba muncul. Dah beberapa orang dah kena macam tu. Tunggu masa je turn aku pulak.
Namun.
Ari ni naik lift best. Sebab ada rombongan nikah kawin sapa tah, semuanya menginap kat hotel tingkat 5. Sepanjang masa ada je awek-awek yang turun-naik. M…

:: Jangan Panggil saya Pakcik!!

Image
"Pakcik.. pakcik. Semalam ada jumpa tak dompet saya tertinggal kat sini?"

"Hoh! Ada. Lain kali jangan cuai."

Aku heran bebudak suka panggil aku pakcik. Aku belum-pun mendirikan rumahtangga dengan sapa-sapa. Maybe aku ni kelihatan jauuuhh lebih tua daripada yang sepatutnya. Namun jauh di sudut hati aku aku terasa dengan panggilan pakcik ni. Cilakak punya bebudak!

Lepas ni aku nekad akan melempang sesapa lagi bebudak yang panggil aku pakcik.

Jaga-jaga la korang...



:: Tips Nengok Gambar

Kalau korang search 'dsc00001' kat http://images.google.com korang akan dapat nengok gambar yang first sekali orang ambik pakai kamera Sony diaorang. Kalau ong korang baik hari tu dapat la nengok gambar-gambar awek. Try arr.. best woo..



:: Tips Cari Lirik

Aku paling menyampah kalau orang yang nak menyanyi tapi tak tau lirik. Pastu main pakai bantai je. Nyanyi punya la feel, tapi lirik tak betul. Contohnya member saya sorang ni,

"..nothing last forever, sorry, can't be besday...…

:: Jangan Panggil saya Pakcik!!

Image
"Pakcik.. pakcik. Semalam ada jumpa tak dompet saya tertinggal kat sini?"
"Hoh! Ada. Lain kali jangan cuai."
Aku heran bebudak suka panggil aku pakcik. Aku belum-pun mendirikan rumahtangga dengan sapa-sapa. Maybe aku ni kelihatan jauuuhh lebih tua daripada yang sepatutnya. Namun jauh di sudut hati aku aku terasa dengan panggilan pakcik ni. Cilakak punya bebudak!
Lepas ni aku nekad akan melempang sesapa lagi bebudak yang panggil aku pakcik.
Jaga-jaga la korang...

:: Tips Nengok Gambar
Kalau korang search 'dsc00001' kat http://images.google.com korang akan dapat nengok gambar yang first sekali orang ambik pakai kamera Sony diaorang. Kalau ong korang baik hari tu dapat la nengok gambar-gambar awek. Try arr.. best woo..

:: Tips Cari Lirik
Aku paling menyampah kalau orang yang nak menyanyi tapi tak tau lirik. Pastu main pakai bantai je. Nyanyi punya la feel, tapi lirik tak betul. Contohnya member saya sorang ni,
"..nothing last forever, sorry, can't be be…

:: Right now I dont care about anything

Aku ingat petang ni aku nak bersukan ahh. Lama dah tak pekena berdarah lutut ni.

Pagi tadi aku jogging. Ya, jogging. Mende yang aku rasa paling buang masa sekali. Tapi tetiba aku rasa macam nak jenjalan je pepagi. Memula jenjalan, pastu aku pecut lari sampai tak cukup napas. Rasa macam nak mati.



:: Toyota Celica

"Encik, boleh tak bagi saya pandu keta ni sekejap?"

"Hishh.. mana boleh! Awak ni sape?"

"Boleh arr encik. Sekejap je. Satu round"

"Ahh! Tak boleh aku kata!"

"Pegi mati la woii!!"



::Ada hantu

Skang ni kat umah aku tengah heboh orang jumpa hantu dalam lift. Hantu tu wanita berbungkus dengan kain kapan yang ada tanah-tanah sikit.

Korang bayangkan dalam lift terserempak hantu, nak lari ke mana? Cakar muka je yang bolehnya.

Skang ni jangan tanya mengapa aku tak kuar umah malam-malam.

:: Right now I dont care about anything

Aku ingat petang ni aku nak bersukan ahh. Lama dah tak pekena berdarah lutut ni.
Pagi tadi aku jogging. Ya, jogging. Mende yang aku rasa paling buang masa sekali. Tapi tetiba aku rasa macam nak jenjalan je pepagi. Memula jenjalan, pastu aku pecut lari sampai tak cukup napas. Rasa macam nak mati.

:: Toyota Celica
"Encik, boleh tak bagi saya pandu keta ni sekejap?"
"Hishh.. mana boleh! Awak ni sape?"
"Boleh arr encik. Sekejap je. Satu round"
"Ahh! Tak boleh aku kata!"
"Pegi mati la woii!!"

::Ada hantu
Skang ni kat umah aku tengah heboh orang jumpa hantu dalam lift. Hantu tu wanita berbungkus dengan kain kapan yang ada tanah-tanah sikit.
Korang bayangkan dalam lift terserempak hantu, nak lari ke mana? Cakar muka je yang bolehnya.
Skang ni jangan tanya mengapa aku tak kuar umah malam-malam.

Mempersembahkan

Image
Support
Please post this button/banner on your website/blog. Spread the word.





Link to:
http://kumprinx.greatstreamingvideo.com/bidadari/
or via the alternate server (Geoshities-endure the advert)
http://www.geocities.com/kumprinx/bidadari/

Mempersembahkan

Image
Support
Please post this button/banner on your website/blog. Spread the word.





Link to:
http://kumprinx.greatstreamingvideo.com/bidadari/
or via the alternate server (Geoshities-endure the advert)
http://www.geocities.com/kumprinx/bidadari/

:: Hepi Besday Ika

Semalam gua pegi Besday Party kat umah Ika. Umah dia ni dalam hutan. Cantik, besar dan kat depan umah dia ada satu Storm Evo yang abah dia baru beli. Sampai skang aku jaki ngan Storm tu.

Cerita aku ngan Ika ni bermula 10 tahun yang lalu. Time tu mak bapak dia dua-dia keje. Jadi mak aku babysit Ika ni ngan abang dia. Masa dia kecik-kecik dulu dia ni comel, dan aku suka suap dia makan. Selama setahun mak aku babysit dia tiap-tiap hari, aku dah anggap dia ni macam adik aku sendiri.

Kendian kitaorang pindah. Mak aku pun dah tak babysit dia sebab dia dah start sekolah. Kendian masa berlalu. Sejak aku pindah tu, aku tak penah jumpa dah Ika ni. Cuma dengar khabar angin je yang dia sekolah kat sekolah cina.

2-3 tahun yang lepas aku melepak kat area perumahan umah lama aku ari tu. Tetiba aku terkasima. Rasa macam nak eksiden je. Hilang kawalan memandu. Aku try tanya Mael,

"Sape tu?"

"Itu, yang naik basikal tu?"

"Yang tu la..."

"Itulah Ika"

Terkejut tahap maharaj…

:: Hepi Besday Ika

Semalam gua pegi Besday Party kat umah Ika. Umah dia ni dalam hutan. Cantik, besar dan kat depan umah dia ada satu Storm Evo yang abah dia baru beli. Sampai skang aku jaki ngan Storm tu.
Cerita aku ngan Ika ni bermula 10 tahun yang lalu. Time tu mak bapak dia dua-dia keje. Jadi mak aku babysit Ika ni ngan abang dia. Masa dia kecik-kecik dulu dia ni comel, dan aku suka suap dia makan. Selama setahun mak aku babysit dia tiap-tiap hari, aku dah anggap dia ni macam adik aku sendiri.
Kendian kitaorang pindah. Mak aku pun dah tak babysit dia sebab dia dah start sekolah. Kendian masa berlalu. Sejak aku pindah tu, aku tak penah jumpa dah Ika ni. Cuma dengar khabar angin je yang dia sekolah kat sekolah cina.
2-3 tahun yang lepas aku melepak kat area perumahan umah lama aku ari tu. Tetiba aku terkasima. Rasa macam nak eksiden je. Hilang kawalan memandu. Aku try tanya Mael,
"Sape tu?"
"Itu, yang naik basikal tu?"
"Yang tu la..."
"Itulah Ika"
Terkejut tahap…

:: Sarawak Spesel Part 6 - Kuching Roundup

Image
Sempat jugak gua pegi melawat bandar Kuching. Padahal jauh gile ngan tempat aku duduk tu. Naik keta 5 jam beb. Sakit belakang. Time ni aku dah tak berapa exited sangat nak jalan-jalan sebab kes 'Bidadari' tu. Tapi memandangkan bukan sokmo aku boleh datang sini, maka aku pun enjoylah seadanya.



-Dalam perjalanan tu gua letih sangat. Tertido. Entah apalah yg gua buat semalam...

-Kendian gua jumpa buaya. Buat-buat macam Steve Irvin yg bangang tu.

-Kendian kat muzium tu main-main ambik gambar

-Pastu jumpa ikan toman 3 ekor

-Daripada aku beli tabung katak tu baik aku ambik gambar je. Jimat

-Kat meriam pun aku nak amik gambar

-Dan yang paling penting, kat Kuching kena la ambik gambar ngan Kucing!

:: Sarawak Spesel Part 6 - Kuching Roundup

Image
Sempat jugak gua pegi melawat bandar Kuching. Padahal jauh gile ngan tempat aku duduk tu. Naik keta 5 jam beb. Sakit belakang. Time ni aku dah tak berapa exited sangat nak jalan-jalan sebab kes 'Bidadari' tu. Tapi memandangkan bukan sokmo aku boleh datang sini, maka aku pun enjoylah seadanya.

-Dalam perjalanan tu gua letih sangat. Tertido. Entah apalah yg gua buat semalam...
-Kendian gua jumpa buaya. Buat-buat macam Steve Irvin yg bangang tu.
-Kendian kat muzium tu main-main ambik gambar
-Pastu jumpa ikan toman 3 ekor
-Daripada aku beli tabung katak tu baik aku ambik gambar je. Jimat
-Kat meriam pun aku nak amik gambar
-Dan yang paling penting, kat Kuching kena la ambik gambar ngan Kucing!

:: Sarawak Spesel Part 5 - Songkok

Image
Salah seorang daripada sedara mara abah aku adalah seorang pembuat songkok yang mashur. Songkok buatan dia memang first class. Orang dari jauh pun datang tempah songkok kat dia.

Malangnya pasal songkok pun aku tak berapa into sangat. Tapi kebetulan encik pembuat songkok tu baru je meninggal beberapa bulan nan lalu. Skang ni anak-anak dia take over skill dia. Dan nampak gayanya anak-anak dia tu tak berapa into sangat jugak pasal buat2 songkok ni.

Jadi walaupun aku tak into pasal songkok2 ni, aku pun bercadang to have my songkok custom made. Sebelum skill dan kemahiran ni pupus.

Tapi persoalannya, masa bila aku nak pakai songkok ni?

"Ala... awak buat je dulu, nanti nak kawin pakai la..."

Hish... makcik ni cakap yang bukan-bukan pulak. Takut aku.

:: Sarawak Spesel Part 5 - Songkok

Image
Salah seorang daripada sedara mara abah aku adalah seorang pembuat songkok yang mashur. Songkok buatan dia memang first class. Orang dari jauh pun datang tempah songkok kat dia.
Malangnya pasal songkok pun aku tak berapa into sangat. Tapi kebetulan encik pembuat songkok tu baru je meninggal beberapa bulan nan lalu. Skang ni anak-anak dia take over skill dia. Dan nampak gayanya anak-anak dia tu tak berapa into sangat jugak pasal buat2 songkok ni.
Jadi walaupun aku tak into pasal songkok2 ni, aku pun bercadang to have my songkok custom made. Sebelum skill dan kemahiran ni pupus.
Tapi persoalannya, masa bila aku nak pakai songkok ni?
"Ala... awak buat je dulu, nanti nak kawin pakai la..."
Hish... makcik ni cakap yang bukan-bukan pulak. Takut aku.

Sarawak Spesel Part 4 - Aik Seng

Image
Aik Seng ni adalah sebuah restoren cina kat kampung halaman bapak aku tu. Ceritanya adalah, masa muda-muda dulu mak aku ngan abah aku selalu makan kat sana sama-sama. Dan sekarang kitaorang semua dah besar panjang dan makan kat situ jugak. Kedai tu masih ada kat sana. Menu dia semuanya best-best. Chinese style dan boleh dimakan oleh umat Islam (Halal).

Aku suka makan 'mee kolok'. Macam mee goreng je tapi rasa dia unik. Satu lagi killer menu dia adalah laksa sarawak. Orang kat sana tak panggil laksa sarawak sebab kat sana adalah sarawak. Orang panggil laksa je. Laksa diaorang ni biasanya meehun. Lagi satu perkara, time ni lah nak training makan pakai chop-stick!

Sarawak Spesel Part 4 - Aik Seng

Image
Aik Seng ni adalah sebuah restoren cina kat kampung halaman bapak aku tu. Ceritanya adalah, masa muda-muda dulu mak aku ngan abah aku selalu makan kat sana sama-sama. Dan sekarang kitaorang semua dah besar panjang dan makan kat situ jugak. Kedai tu masih ada kat sana. Menu dia semuanya best-best. Chinese style dan boleh dimakan oleh umat Islam (Halal).
Aku suka makan 'mee kolok'. Macam mee goreng je tapi rasa dia unik. Satu lagi killer menu dia adalah laksa sarawak. Orang kat sana tak panggil laksa sarawak sebab kat sana adalah sarawak. Orang panggil laksa je. Laksa diaorang ni biasanya meehun. Lagi satu perkara, time ni lah nak training makan pakai chop-stick!

Sarawak Spesel Part 3 - Nikah Kahwin

Image
Anak kepada abang abah aku dah menikah. Jadi itulah tujuannya kitaorang datang sana. Nengok dia menikah.

Honestly aku tak into langsung hal nikah-nikah ni. Orang mesti cakap kat aku, "Kalau kau tak pegi nengok orang menikah, nanti ko menikah takde sapa nak datang!". Ahh... peduli apa aku korang nak datang ke tidak bila aku menikah esok.

Mende yang speselnya pernikahan ni adalah:

-Aku ada datang menengok

-Aku pakai baju melayu

Selama ni aku tak penah pakai baju melayu. Tetiba kat sana aku dipaksa memakai baju melayu sebab nak nampak festive sikit la orang kawin. Takpe, aku tak nak menghampakan semua orang, jadi dengan berat hati aku pun dressing ala-ala orang nak beraya.

Semua yang datang tu bertuah sebab dapat nengok aku pakai baju melayu.



Tetiba ada awek 3 orang kerumun belakang gua.

Sarawak Spesel Part 3 - Nikah Kahwin

Image
Anak kepada abang abah aku dah menikah. Jadi itulah tujuannya kitaorang datang sana. Nengok dia menikah.
Honestly aku tak into langsung hal nikah-nikah ni. Orang mesti cakap kat aku, "Kalau kau tak pegi nengok orang menikah, nanti ko menikah takde sapa nak datang!". Ahh... peduli apa aku korang nak datang ke tidak bila aku menikah esok.
Mende yang speselnya pernikahan ni adalah:
-Aku ada datang menengok
-Aku pakai baju melayu
Selama ni aku tak penah pakai baju melayu. Tetiba kat sana aku dipaksa memakai baju melayu sebab nak nampak festive sikit la orang kawin. Takpe, aku tak nak menghampakan semua orang, jadi dengan berat hati aku pun dressing ala-ala orang nak beraya.
Semua yang datang tu bertuah sebab dapat nengok aku pakai baju melayu.

Tetiba ada awek 3 orang kerumun belakang gua.

:: Sarawak Spesel Part 2 - Land of Typo

Image
Signboard diaorang memang best.





Tempat letak untuk sapa tuh...?





Baik korang tulis 'karan' je.



Banyak lagi signboard yang best aku jumpa, tapi tak sempat amik gambar.





Ni gambar bonus. Aku suka gambar ni.

:: Sarawak Spesel Part 2 - Land of Typo

Image
Signboard diaorang memang best.


Tempat letak untuk sapa tuh...?


Baik korang tulis 'karan' je.

Banyak lagi signboard yang best aku jumpa, tapi tak sempat amik gambar.


Ni gambar bonus. Aku suka gambar ni.