Posts

Showing posts from November, 2004
Image
Image

:: Pengumuman lagi

"Esok saya bertolak, kena tido awal. Nak jalan jauh ni"

"Kalau awok cakap macam tu, nanti toksah balik dah"



Tak tau lah peel orang tua. Kalau sebut je pasal nak jalan jauh mesti diaorang hangin. Mungin sebab term 'jalan jauh' tu bermaksud dead ataupun meninggal dunia. Lagi power kalau berkelakuan pelik sebelum ke mana-mana. Contohnya:

-tetiba bersalam pasal ngan orang tua sebelum kuar umah

-"Saya ni tak tau la bila baliknya, entahkan tak balik dah"

-Menulis wasiat



Dengan ini gua mengumumkan bahawa tak lama lagi gua akan outstation jauh. Jauh tak ingat punya. Gua akan bepergian selama 10 hari. Skang ni gua banyak mende nak kena setel sebelum kepergian gua ni. Jadi 2-3 hari akan datang ni gua sibuk sikit.

Pasal blog ni, kalau gua jumpa cc mana-mana gua akan post pengalaman gua kat tempat orang.

Yang aku hangin-nye, aku dah lama mengidam nak naik ketapi. Tapi memula dapat naik bas, pastu skang ni dapat naik kapatebang pulak. Bila nak naik ketapinye?

Jangan-ja…

:: Pengumuman lagi

"Esok saya bertolak, kena tido awal. Nak jalan jauh ni"
"Kalau awok cakap macam tu, nanti toksah balik dah"

Tak tau lah peel orang tua. Kalau sebut je pasal nak jalan jauh mesti diaorang hangin. Mungin sebab term 'jalan jauh' tu bermaksud dead ataupun meninggal dunia. Lagi power kalau berkelakuan pelik sebelum ke mana-mana. Contohnya:
-tetiba bersalam pasal ngan orang tua sebelum kuar umah
-"Saya ni tak tau la bila baliknya, entahkan tak balik dah"
-Menulis wasiat

Dengan ini gua mengumumkan bahawa tak lama lagi gua akan outstation jauh. Jauh tak ingat punya. Gua akan bepergian selama 10 hari. Skang ni gua banyak mende nak kena setel sebelum kepergian gua ni. Jadi 2-3 hari akan datang ni gua sibuk sikit.
Pasal blog ni, kalau gua jumpa cc mana-mana gua akan post pengalaman gua kat tempat orang.
Yang aku hangin-nye, aku dah lama mengidam nak naik ketapi. Tapi memula dapat naik bas, pastu skang ni dapat naik kapatebang pulak. Bila nak naik ketapinye?

:: Mee Kari Pak Teh

tenene net tenene net... (nada dering)

"Heloo"

"Heloo Amin ehh..?"

"Ye saya bercakap, sapa nih?"

"Saya xxxx, yang pulang tipon awak ari tu"

"Ohh.. apa cerita? kat mana skang ni bla bla..."

"Bla bla bla..."

(butir-butir perbualan yang seterusnya tak perlu korang tau)

"Dah sarap?"

"Haa..?"

"Dah breakfast?"

"Belum..."

"Ha jom. Awak tunggu kat depan xxxx. Saya sampai 5 minit lagi"

"Okeh!"



Aku bukan nak cerita bibit-bibit percintaan antara aku ngan awek yang pulang tipon aku ari tu, tapi kali ni aku nak cite pasal Mee Kari Pak Teh yang champion.

Dah lama aku tak pekena. Sejak bulan pose ari tu. Kedai pak teh ni seingat aku first sekali aku pekena mee kari dia masa aku darjah 4. Sejak ari tu aku terus into mee kari dia. Kedai pak teh adalah salah satu breakfast spot yang popular kat Lipis ni. Dia bukak time pagi je sampai pukul 12 tengahari.

Kedai dia ni banyak orang-orang yang keje pejab…

:: Mee Kari Pak Teh

tenene net tenene net... (nada dering)
"Heloo"
"Heloo Amin ehh..?"
"Ye saya bercakap, sapa nih?"
"Saya xxxx, yang pulang tipon awak ari tu"
"Ohh.. apa cerita? kat mana skang ni bla bla..."
"Bla bla bla..."
(butir-butir perbualan yang seterusnya tak perlu korang tau)
"Dah sarap?"
"Haa..?"
"Dah breakfast?"
"Belum..."
"Ha jom. Awak tunggu kat depan xxxx. Saya sampai 5 minit lagi"
"Okeh!"

Aku bukan nak cerita bibit-bibit percintaan antara aku ngan awek yang pulang tipon aku ari tu, tapi kali ni aku nak cite pasal Mee Kari Pak Teh yang champion.
Dah lama aku tak pekena. Sejak bulan pose ari tu. Kedai pak teh ni seingat aku first sekali aku pekena mee kari dia masa aku darjah 4. Sejak ari tu aku terus into mee kari dia. Kedai pak teh adalah salah satu breakfast spot yang popular kat Lipis ni. Dia bukak time pagi je sampai pukul 12 tengahari.
Kedai dia ni banyak orang-orang …

:: Alias T-shirt

Image
err... korang nak beli t-shirt tak?





Alias adalah siri popular di tv (8tv, AXN dll). Watak utama dia adalah Sydney Ann Bristow (Jennifer Gardner) seorang 'double agen' untuk CIA ngan SD-6. Later in the series, SD-6 dah dijatuhkan dan dia jadi seorang agen yang paling direspek kat CIA. Cite ni best sebab dia cun gile, kuat pulak tu. Dan seksi tak ingat tak kira apa pakaian dia pakai. Season 3 dah habih. Season 4 siri ni akan menemui peminat pada Januari tahun depan.



Dengan memakai baju ni aku gerenti korang:

-Di pandang tinggi di mata masyarakat

-Awek/pakwe sangkut serta merta

-Disenangi ibu mertua

-Mendapat perhatian. Orang akan tegur "Pehh Alias..."

-Keyakinan diri meningkat



Di print atas t-shirt hitam 100% cotton.

Aneka saiz pilihan (S,M,L,XL,XXL,XXXL!-saiz raksasa pun ada)

RM20 (termasuk shipment)

Bayaran boleh dibuat dengan men-transfer duit ke akaun aku.

(Maybank2U no akaun nanti aku bagi)

Sila kontek aku untuk maklumat lanjut.

019-968 5276 Amin

Cepat!



At Oxygen Studio we belive…

:: Alias T-shirt

Image
err... korang nak beli t-shirt tak?


Alias adalah siri popular di tv (8tv, AXN dll). Watak utama dia adalah Sydney Ann Bristow (Jennifer Gardner) seorang 'double agen' untuk CIA ngan SD-6. Later in the series, SD-6 dah dijatuhkan dan dia jadi seorang agen yang paling direspek kat CIA. Cite ni best sebab dia cun gile, kuat pulak tu. Dan seksi tak ingat tak kira apa pakaian dia pakai. Season 3 dah habih. Season 4 siri ni akan menemui peminat pada Januari tahun depan.

Dengan memakai baju ni aku gerenti korang:
-Di pandang tinggi di mata masyarakat
-Awek/pakwe sangkut serta merta
-Disenangi ibu mertua
-Mendapat perhatian. Orang akan tegur "Pehh Alias..."
-Keyakinan diri meningkat

Di print atas t-shirt hitam 100% cotton.
Aneka saiz pilihan (S,M,L,XL,XXL,XXXL!-saiz raksasa pun ada)
RM20 (termasuk shipment)
Bayaran boleh dibuat dengan men-transfer duit ke akaun aku.
(Maybank2U no akaun nanti aku bagi)
Sila kontek aku untuk maklumat lanjut.
019-968 5276 Amin
Cepat!

At Oxygen …

:: with great power comes great responsibility comes tough decision

Do you find me sadistic?

I'd like to believe, even now, you're aware enough to know there isn't a trace of sadism in my actions.

You easily break under pressure and give up so early. Your role as a team player is very disappointing.

Your negligence towards the company property has caused us great loss. Worst, you're using it towards your own good.

You're abusing the company's policy of 'Work when you want to' when you're not working at all.

I've gone to great length to make sure we all have a flexible working hours, fair share of entertainment and leisure in the company. But you fail to see this as your unprofessional behaviour blur the fact that i really appreciate everybody in the company.



Thus, this is harder for me than it is to you but

you're fired!



Oxygen Studio is hiring



The Apprentice

Kill Bill

:: with great power comes great responsibility comes tough decision

Do you find me sadistic?
I'd like to believe, even now, you're aware enough to know there isn't a trace of sadism in my actions.
You easily break under pressure and give up so early. Your role as a team player is very disappointing.
Your negligence towards the company property has caused us great loss. Worst, you're using it towards your own good.
You're abusing the company's policy of 'Work when you want to' when you're not working at all.
I've gone to great length to make sure we all have a flexible working hours, fair share of entertainment and leisure in the company. But you fail to see this as your unprofessional behaviour blur the fact that i really appreciate everybody in the company.

Thus, this is harder for me than it is to you but
you're fired!

Oxygen Studio is hiring

The Apprentice
Kill Bill

:: Naik Bas:Special Report

Entah macamana aku boleh naik bas pulak hari ni. Aku nak balik ke Lipis dari Bentong. <sarkastik>Pedal pulak beria-ia nak hantar aku balik, tapi aku menolak dengan sopan</sarkastik>. Bukan tak penah naik bas, tapi dah lama dah aku tak naik bas 'sangkut' macam ni. Selalu naik bas ekspress je. Karier naik bas sangkut aku dah berakhir sedari tahun 1996 ari tu dah. Tapi kalau bas kat KL tu lain la. Aku selalu naik suka-suka sebab ramai gadis2 dan amoi2 yang pergi/balik keje. Tapi itu lain.

Tapi hari ni aku terpaksa naik bas sangkut ni balik. Dari bentong aku naik bas Central. Lepas tu tukar bas kat Raub. Perjalanan dari Raub ke Lipis mengambil masa sejam lebih.

Apa aku boleh cakap, trip aku hari ni memang seronok!



Peristiwa Highlight Naik Bas

-Bas ni popular di kalangan penduduk kampung yang tinggal di sepanjang jalan antara Lipis-Raub.

-Bas takde 'ekon' (air conditioning - ele... omputih sangat konon!). Kena bukak tingkap untuk rasa angin. Debu banyak!

-Semua yang n…

:: Naik Bas:Special Report

Entah macamana aku boleh naik bas pulak hari ni. Aku nak balik ke Lipis dari Bentong. <sarkastik>Pedal pulak beria-ia nak hantar aku balik, tapi aku menolak dengan sopan</sarkastik>. Bukan tak penah naik bas, tapi dah lama dah aku tak naik bas 'sangkut' macam ni. Selalu naik bas ekspress je. Karier naik bas sangkut aku dah berakhir sedari tahun 1996 ari tu dah. Tapi kalau bas kat KL tu lain la. Aku selalu naik suka-suka sebab ramai gadis2 dan amoi2 yang pergi/balik keje. Tapi itu lain.
Tapi hari ni aku terpaksa naik bas sangkut ni balik. Dari bentong aku naik bas Central. Lepas tu tukar bas kat Raub. Perjalanan dari Raub ke Lipis mengambil masa sejam lebih.
Apa aku boleh cakap, trip aku hari ni memang seronok!

Peristiwa Highlight Naik Bas
-Bas ni popular di kalangan penduduk kampung yang tinggal di sepanjang jalan antara Lipis-Raub.
-Bas takde 'ekon' (air conditioning - ele... omputih sangat konon!). Kena bukak tingkap untuk rasa angin. Debu banyak!
-Semua y…

:: Lost

(sila download dan mainkan lagu tema cerita ini ketika membaca:

Tristania-Lost Right Click-Save Target As...)



Bab 1

Prolog

Keseronokan menaiki bas telah membawa padah kepada aku. Agaknya salah tune style aku duduk dalam bas tu, tipon bimbit aku jatuh dari suar. Dah nak sampai Lipis baru aku sedar. Sebab agak ramai orang dalam bas, aku cuba kontrol panik dan cuba cari kat bawak kot-kot ada. Tapi malangnya hampa. aku terus tanya kat orang sekeliling. Diaorang semua geleng kepala. Time tu aku semakin hangin.



Bab 2

Kerjasama

Bila turun dari bas aku mintak kebenaran drebar bas tu nak lepak jap dalam bas cari tipon bimbit tu. Mujurlah drebar tu sporting dan memahami perasaan orang hilang tipon bimbit. Tapi tak jumpa jugak.



Bab 3

780/1000

Dalam tipon bimbit tu ada banyak sms rentetan peristiwa penting dalam hidup aku. No tipon toksah cerita. Last aku back-up bulan 9 ari tu. Tapi sepanjang Hari raya baru-baru ni banyak entry baru. Termasuk member-member masa sekolah dulu semua dah bagi no tipon baru ka…

:: Lost

(sila download dan mainkan lagu tema cerita ini ketika membaca:
Tristania-Lost Right Click-Save Target As...)

Bab 1
Prolog
Keseronokan menaiki bas telah membawa padah kepada aku. Agaknya salah tune style aku duduk dalam bas tu, tipon bimbit aku jatuh dari suar. Dah nak sampai Lipis baru aku sedar. Sebab agak ramai orang dalam bas, aku cuba kontrol panik dan cuba cari kat bawak kot-kot ada. Tapi malangnya hampa. aku terus tanya kat orang sekeliling. Diaorang semua geleng kepala. Time tu aku semakin hangin.

Bab 2
Kerjasama
Bila turun dari bas aku mintak kebenaran drebar bas tu nak lepak jap dalam bas cari tipon bimbit tu. Mujurlah drebar tu sporting dan memahami perasaan orang hilang tipon bimbit. Tapi tak jumpa jugak.

Bab 3
780/1000
Dalam tipon bimbit tu ada banyak sms rentetan peristiwa penting dalam hidup aku. No tipon toksah cerita. Last aku back-up bulan 9 ari tu. Tapi sepanjang Hari raya baru-baru ni banyak entry baru. Termasuk member-member masa sekolah dulu semua dah bagi no tipon bar…

:: Mesej Pesanan Ringkas

Unlock-Ok-Menu-Message-Write Message

Hi! I'm sorry I

hav'nt wrote

to you for a

long time now.

You know I miss

you like hell,

so I'm coming

this December.

i'm coming...

Options-Send-Search-Ok

:: Mesej Pesanan Ringkas

Unlock-Ok-Menu-Message-Write Message
Hi! I'm sorry I
hav'nt wrote
to you for a
long time now.
You know I miss
you like hell,
so I'm coming
this December.
i'm coming...
Options-Send-Search-Ok

:: Pirelli Calendar

Image
Dear kumprinx ,

On November 18, 2004 at the Copacabana Fort in Rio De Janeiro will be officially revealed the new 2005 Pirelli Calendar.

Join this exclusive on-line event connecting to this site, starting from November 19, to discover the preview of the full version of "The Cal", shot by world-renowned French photographer Patrick Demarchelier.




Yay! Kalendar baru dah nak kuar. Kalau korang tak tau apa kejadahnya Pirelli Calendar ni, ia adalah sebuah kalendar (duhh!). Gambar kat bawah ni adalah gambar untuk bulan November tahun ni. Pegi la sign-up.

:: Pirelli Calendar

Image
Dear kumprinx ,
On November 18, 2004 at the Copacabana Fort in Rio De Janeiro will be officially revealed the new 2005 Pirelli Calendar.
Join this exclusive on-line event connecting to this site, starting from November 19, to discover the preview of the full version of "The Cal", shot by world-renowned French photographer Patrick Demarchelier.


Yay! Kalendar baru dah nak kuar. Kalau korang tak tau apa kejadahnya Pirelli Calendar ni, ia adalah sebuah kalendar (duhh!). Gambar kat bawah ni adalah gambar untuk bulan November tahun ni. Pegi la sign-up.

:: Kerja lama

Aku main main Google tadi, aku jumpa satu website yang aku rasa familliar gile. Website sekolah aku yang aku buat masa muda-muda dulu. Dah 4 tahun tapi rupanya website tu ada lagi. Dulu host kat Myschoolnet. Diaorang bagi tumpang kat sana. Kendian dia stop tak tau sebab apa. Tapi aku terlupa yang aku dah backup website tu kat Geocities. Ada lagi rupanya. Korang tengok source dia. Aku ada tinggalkan note untuk pengendali yang bertanggungjawap selepas aku. Tapi lepas aku tinggalkan sekolah je, takde sapa pun yang mampu nak manage website ni. Diaorang ni semua tak boleh pakai betul...



Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford Official Website By kumprinx

:: Kerja lama

Aku main main Google tadi, aku jumpa satu website yang aku rasa familliar gile. Website sekolah aku yang aku buat masa muda-muda dulu. Dah 4 tahun tapi rupanya website tu ada lagi. Dulu host kat Myschoolnet. Diaorang bagi tumpang kat sana. Kendian dia stop tak tau sebab apa. Tapi aku terlupa yang aku dah backup website tu kat Geocities. Ada lagi rupanya. Korang tengok source dia. Aku ada tinggalkan note untuk pengendali yang bertanggungjawap selepas aku. Tapi lepas aku tinggalkan sekolah je, takde sapa pun yang mampu nak manage website ni. Diaorang ni semua tak boleh pakai betul...

Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford Official Website By kumprinx
Image
hari ni gua rasa tua. real punya. bila memikirkan yang gua boleh hidup sampai hari ni, perasaan tu macam magik. Tak sangka. Tapi Alhamdullillah la sebab gua masih lagi sihat walafiat dan takde cacat cela lagi dalam penampilan mahupun perjalanan sistem badan ni. Harap-harap banyak tahun lagi boleh bertahan. Hari ni satu nombor lagi naik.



-yang penting gua belum sampai status warga emas lagi

-yang penting boleh lompat-lompat lagi




Kata orang dalam usia 30 tahun seseorang itu mesti dah masak benar dengan apa yang dia nak dalam hidup ini. kata orang kalau umur 30 tak kawin lagi boleh la masuk 'Geng 3 Kupang'. Dan kalau tak kawin lagi berpotensi untuk bujang sampai ke tua. Tahun-tahun sebelum ni gua dah gunakan sehabis-habisnya. Banyak kejayaan-kejayaan penting gua telah kecapi. Overall gua puas hati. Pasal mende-mende yang gagal tu pulak,

"Regrets i have a few

but then again, too few to mention"



banyak lagi perjalanan enjoy yang penuh dengan ranjau berduri yang perlu gua tempuh…
Image
hari ni gua rasa tua. real punya. bila memikirkan yang gua boleh hidup sampai hari ni, perasaan tu macam magik. Tak sangka. Tapi Alhamdullillah la sebab gua masih lagi sihat walafiat dan takde cacat cela lagi dalam penampilan mahupun perjalanan sistem badan ni. Harap-harap banyak tahun lagi boleh bertahan. Hari ni satu nombor lagi naik.

-yang penting gua belum sampai status warga emas lagi
-yang penting boleh lompat-lompat lagi


Kata orang dalam usia 30 tahun seseorang itu mesti dah masak benar dengan apa yang dia nak dalam hidup ini. kata orang kalau umur 30 tak kawin lagi boleh la masuk 'Geng 3 Kupang'. Dan kalau tak kawin lagi berpotensi untuk bujang sampai ke tua. Tahun-tahun sebelum ni gua dah gunakan sehabis-habisnya. Banyak kejayaan-kejayaan penting gua telah kecapi. Overall gua puas hati. Pasal mende-mende yang gagal tu pulak,
"Regrets i have a few
but then again, too few to mention"

banyak lagi perjalanan enjoy yang penuh dengan ranjau berduri yang perlu gua t…

:: Kawan-kawan

Raya ketiga semalam gua jalan-jalan jumpa member lama masa sekolah ari tu. Seronok gak dapat jumpa balik sembang-sembang.



-Diaorang ni semua masih lagi studi degree/diploma masing-masing. Walhal aku dah lama tinggalkan alam persekolahan ni dan mara ke hadapan.

-Pasukan kitaorang ada 5 orang dan jenjalan pegi beraya ke merata-rata tempat.

-Dalam 5 orang tu ada sorang ni gadis paling cun dalam sejarah karier aku. Makin lama aku tak jumpa dia, makin cantik. Aku terkasima sepanjang program dan tetiba jadi tak reti nak bercakap apa-apa. Jadi aku diam je.

-Cantik gile wa cakap lu. Sampai satu peringkat aku tak boleh terima sesapa pun antara rakan-rakan aku untuk kapel ngan dia. Takde satupun antara kitaorang ni yang layak ngan dia. Tapi kalau menjadi jugak, aku sumpah bumi Lipis ni akan bermandi darah. Korang nengok la nanti...



Memandangkan diaorang semua masih study dan aku pulak telah bertukar menjadi seorang bisnesman, i feel alienated. Aku rasa macam tak ngam. Bilamana aku rasa macam nak sem…

:: Kawan-kawan

Raya ketiga semalam gua jalan-jalan jumpa member lama masa sekolah ari tu. Seronok gak dapat jumpa balik sembang-sembang.

-Diaorang ni semua masih lagi studi degree/diploma masing-masing. Walhal aku dah lama tinggalkan alam persekolahan ni dan mara ke hadapan.
-Pasukan kitaorang ada 5 orang dan jenjalan pegi beraya ke merata-rata tempat.
-Dalam 5 orang tu ada sorang ni gadis paling cun dalam sejarah karier aku. Makin lama aku tak jumpa dia, makin cantik. Aku terkasima sepanjang program dan tetiba jadi tak reti nak bercakap apa-apa. Jadi aku diam je.
-Cantik gile wa cakap lu. Sampai satu peringkat aku tak boleh terima sesapa pun antara rakan-rakan aku untuk kapel ngan dia. Takde satupun antara kitaorang ni yang layak ngan dia. Tapi kalau menjadi jugak, aku sumpah bumi Lipis ni akan bermandi darah. Korang nengok la nanti...

Memandangkan diaorang semua masih study dan aku pulak telah bertukar menjadi seorang bisnesman, i feel alienated. Aku rasa macam tak ngam. Bilamana aku rasa macam na…

:: Tragedi Lemang Husin

Kitaorang memang takde harapan nak bakar lemang sendiri. Jadi kitaorang amik inisiatif untuk order je lemang barang sebatang dua.

Husin dah bertahun-tahun freelance bakar lemang secara komersil. Jadi Mum aku pun berhasrat nak order kat Husin ni, tapi pada masa yang sama kitaorang tak tau langsung pasal track-record Husin punya bisnes ni.

Malam sebelum raya aku pun merempit ke rumah Husin untuk amik lemang yang kitaorang order. Time tu dia tengah pedih-pedih mata bakar lemang. Bila dia nampak je aku, terus dia amik lemang yang kat atas api tu, packing dan bagi kat aku.

"Eh dah masak ke pakcik?"

"Mesti la dah masak. Saya ni pro!"

Tetiba bini Husin, Makcik Mah mencelah,

"Ahh awok ni Amin, macam tak tau je, suami aku ni memang pro bahagian lemang-lemang ni. Mana pernah dia bakar lemang tak masak!"

"OK fine.."



Sampai je kat umah aku tak sabar-sabar nak pekena lemang yang baru aku ambik tu. Kebetulan Mum baru selesai masak rendang ayam. Tanpa berfikir panjang…

:: Tragedi Lemang Husin

Kitaorang memang takde harapan nak bakar lemang sendiri. Jadi kitaorang amik inisiatif untuk order je lemang barang sebatang dua.
Husin dah bertahun-tahun freelance bakar lemang secara komersil. Jadi Mum aku pun berhasrat nak order kat Husin ni, tapi pada masa yang sama kitaorang tak tau langsung pasal track-record Husin punya bisnes ni.
Malam sebelum raya aku pun merempit ke rumah Husin untuk amik lemang yang kitaorang order. Time tu dia tengah pedih-pedih mata bakar lemang. Bila dia nampak je aku, terus dia amik lemang yang kat atas api tu, packing dan bagi kat aku.
"Eh dah masak ke pakcik?"
"Mesti la dah masak. Saya ni pro!"
Tetiba bini Husin, Makcik Mah mencelah,
"Ahh awok ni Amin, macam tak tau je, suami aku ni memang pro bahagian lemang-lemang ni. Mana pernah dia bakar lemang tak masak!"
"OK fine.."

Sampai je kat umah aku tak sabar-sabar nak pekena lemang yang baru aku ambik tu. Kebetulan Mum baru selesai masak rendang ayam. Tanpa berfikir…

:: Esok Raya...

Sedar tak sedar, esok dah nak raya. Tahun ni jugak sekali lagi gua gagal nak pose penuh.



Ni summary sepanjang bulan pose ni:

Jumlah hari berpuasa - Rahsia

Paling awal tewas - 6.30am

Menu tak puasa paling power - Mini murtabak ngan ayam goreng

Port paling best - Bilik aku sendiri

Alasan tak pose paling popular - Bukak pose waktu Tehran

(nanti gua ganti la...)



Tahun ni jugak pertama kali gua bayar Fitrah

Terima kasih kepada semua yang telah mengucapkan selamat hari raya kat gua. Baik melalui e-mail, kad raya ataupun SMS.



Kepada semua pelawat blog aku nih,

Kepada semua kengkawan,

Kepada semua yang terpaksa bertugas di hari raya,

Yang tak sempat balik kampung on-time,

Kepada anak durhaka yang tak reti-reti nak balik kampung walaupun hari raya,

Kepada semua yang sedang memecut balik ke kampung halaman masing-masing,

Kepada yang suka mengganggu ketenteraman dengan main mercun,

Kepada yang terpaksa beraya di hospital,

Semua yang memilih untuk bermusuh ngan aku,

Yang tak habis-habis mencabar kesabaran aku,

Kepad…

:: Esok Raya...

Sedar tak sedar, esok dah nak raya. Tahun ni jugak sekali lagi gua gagal nak pose penuh.

Ni summary sepanjang bulan pose ni:
Jumlah hari berpuasa - Rahsia
Paling awal tewas - 6.30am
Menu tak puasa paling power - Mini murtabak ngan ayam goreng
Port paling best - Bilik aku sendiri
Alasan tak pose paling popular - Bukak pose waktu Tehran
(nanti gua ganti la...)

Tahun ni jugak pertama kali gua bayar Fitrah
Terima kasih kepada semua yang telah mengucapkan selamat hari raya kat gua. Baik melalui e-mail, kad raya ataupun SMS.

Kepada semua pelawat blog aku nih,
Kepada semua kengkawan,
Kepada semua yang terpaksa bertugas di hari raya,
Yang tak sempat balik kampung on-time,
Kepada anak durhaka yang tak reti-reti nak balik kampung walaupun hari raya,
Kepada semua yang sedang memecut balik ke kampung halaman masing-masing,
Kepada yang suka mengganggu ketenteraman dengan main mercun,
Kepada yang terpaksa beraya di hospital,
Semua yang memilih untuk bermusuh ngan aku,
Yang tak habis-habis mencabar …

:: netstatbasic (Edited)

waa... terrer la menatang netstat ni. patut dari dulu lagi aku letak.



:: Hujan

Hari-hari hujan skang ni. Kadang2 lebat, kengkadang tak lebat tapi maintain. Best kalau hujan sebab boleh tido. Aku cuba nak kurangkan tido pada bulan pose, tapi apakan daya...



:: Pakcik Banner Lebih

Dia ni kerja security guard kat umah aku. Malam-malam dia selalu round2 dan kadang-kadang terserempak ngan aku. Dia penah pegi kedai sebelah kedai aku ni nengok budak buat banner. Pastu dia cakap "Nanti kalau ada banner lebih, bagi la pakcik sehelai ekk..?!" Sejak ari tu aku panggil dia pakcik banner lebih.



Memula aku raspek pakcik ni sebab mengawal harta bende dan ketenteraman kat area umah aku ni. Tapi skang ni aku tak berapa respek dah. First time aku borak ngan dia, dia tanya aku,

"Awak ni bukan kerja kat Hotel Jelai sana?"

"Tak ah pakcik, saya jaga CC kat tingkat 2 ni"

"oo.. tapi pakcik selalu nampak awak kat sana"

"Saya memang selalu lepak sana".



Sejak pertemuan per…

:: netstatbasic (Edited)

waa... terrer la menatang netstat ni. patut dari dulu lagi aku letak.

:: Hujan
Hari-hari hujan skang ni. Kadang2 lebat, kengkadang tak lebat tapi maintain. Best kalau hujan sebab boleh tido. Aku cuba nak kurangkan tido pada bulan pose, tapi apakan daya...

:: Pakcik Banner Lebih
Dia ni kerja security guard kat umah aku. Malam-malam dia selalu round2 dan kadang-kadang terserempak ngan aku. Dia penah pegi kedai sebelah kedai aku ni nengok budak buat banner. Pastu dia cakap "Nanti kalau ada banner lebih, bagi la pakcik sehelai ekk..?!" Sejak ari tu aku panggil dia pakcik banner lebih.

Memula aku raspek pakcik ni sebab mengawal harta bende dan ketenteraman kat area umah aku ni. Tapi skang ni aku tak berapa respek dah. First time aku borak ngan dia, dia tanya aku,
"Awak ni bukan kerja kat Hotel Jelai sana?"
"Tak ah pakcik, saya jaga CC kat tingkat 2 ni"
"oo.. tapi pakcik selalu nampak awak kat sana"
"Saya memang selalu lepak sana".

Sejak perte…

:: netstatbasic (Edited)

waa... terrer la menatang netstat ni. patut dari dulu lagi aku letak.

:: Hujan
Hari-hari hujan skang ni. Kadang2 lebat, kengkadang tak lebat tapi maintain. Best kalau hujan sebab boleh tido. Aku cuba nak kurangkan tido pada bulan pose, tapi apakan daya...

:: Pakcik Banner Lebih
Dia ni kerja security guard kat umah aku. Malam-malam dia selalu round2 dan kadang-kadang terserempak ngan aku. Dia penah pegi kedai sebelah kedai aku ni nengok budak buat banner. Pastu dia cakap "Nanti kalau ada banner lebih, bagi la pakcik sehelai ekk..?!" Sejak ari tu aku panggil dia pakcik banner lebih.

Memula aku raspek pakcik ni sebab mengawal harta bende dan ketenteraman kat area umah aku ni. Tapi skang ni aku tak berapa respek dah. First time aku borak ngan dia, dia tanya aku,
"Awak ni bukan kerja kat Hotel Jelai sana?"
"Tak ah pakcik, saya jaga CC kat tingkat 2 ni"
"oo.. tapi pakcik selalu nampak awak kat sana"
"Saya memang selalu lepak sana".

Sejak perte…
Image
Lift adalah tempat paling best sekali. Kalau ada 'ong' ari tu aku terpaksa berasak-asak ngan awek ramai-ramai. Kalau ong aku ari tu jenis 'intimate' sikit, aku terpaksa berdua-duaan dengan gadis cantik yang yang turun atau naik dalam lift. Tingkat 5 umah aku ni adalah hotel yang paling pupular kat Kuala Lipis ni. Jadi sinilah ibusawat awek dari serata tempat datang menginap.



Begitulah kesnya hari ni.

Aku boleh habiskan sepanjang hari nak cerita macamana stail rambut dia jatuh atas dahi. Kulit dia yang putih, lembut, licin. Pinggang dia yang ramping. @#%$% yang sedang-sedang molek, comel. Mata dia, kening dia, bibir dia. Dan macam ada satu perkara yang sangat mempersonakan bagaimana alignment tangan dia bercantum dengan badan dia.

And she smell like angels ought to smell

Masa dia nak blah dia sempat melemparkan senyuman kat aku, yang dari tadi asik peratikan dia. (dia sedar kot...)



Biasanya dalam kes macam ni aku:

-Cakar muka sendiri

-korek bijik mata sendiri

-tarik rambut send…
Image
Lift adalah tempat paling best sekali. Kalau ada 'ong' ari tu aku terpaksa berasak-asak ngan awek ramai-ramai. Kalau ong aku ari tu jenis 'intimate' sikit, aku terpaksa berdua-duaan dengan gadis cantik yang yang turun atau naik dalam lift. Tingkat 5 umah aku ni adalah hotel yang paling pupular kat Kuala Lipis ni. Jadi sinilah ibusawat awek dari serata tempat datang menginap.

Begitulah kesnya hari ni.
Aku boleh habiskan sepanjang hari nak cerita macamana stail rambut dia jatuh atas dahi. Kulit dia yang putih, lembut, licin. Pinggang dia yang ramping. @#%$% yang sedang-sedang molek, comel. Mata dia, kening dia, bibir dia. Dan macam ada satu perkara yang sangat mempersonakan bagaimana alignment tangan dia bercantum dengan badan dia.
And she smell like angels ought to smell
Masa dia nak blah dia sempat melemparkan senyuman kat aku, yang dari tadi asik peratikan dia. (dia sedar kot...)

Biasanya dalam kes macam ni aku:
-Cakar muka sendiri
-korek bijik mata sendiri
-tarik ramb…

:: Yay!! Jamming Time!

Image
Semalam jamming. Semua lagu yang kitaorang main adalah lagu Muse. Kecuali 2 lagu finishing tu.Ni playlist:



Gua main bass

-Bliss

Lagu ni memang power. Syok kalau layan betul-betul. Penuh energy. Rasa macam nak pulun habih. Terlompat-lompat kegembiraan melayan lagu ni, walaupun baru first song main.



Gua main gitar

-Sing for Absolution

Gua tak berapa dapat lagi gorengan 'ala muse main masa live kat Glastonbury. Goreng live tu lebih power dan menusuk. Padahal goreng dia punyalah simple, tapi powerfull dan terasa di sanubari.

-Muscle Museum

Gua main stail live kat Zenith, Paris. Baru dapat main riff dia, tak berapa sync lagi ngan bass. Riff yang macam dia main kat paris tu cenderung menyebabkan jari aku tergelincir dari fret.

-Butterflies and Hurricane

Ni gua punya signature song. Sebelum album Muse-Absolution sampai kat Malaysia ari tu, gua dah usul nak main lagu ni kat bandmate gua. Diaorang semua cakap lagi ni impossible nak main pakai gitar je. Berkat keazaman dan semangat yang jitu, gua tra…

:: Yay!! Jamming Time!

Image
Semalam jamming. Semua lagu yang kitaorang main adalah lagu Muse. Kecuali 2 lagu finishing tu.Ni playlist:

Gua main bass
-Bliss
Lagu ni memang power. Syok kalau layan betul-betul. Penuh energy. Rasa macam nak pulun habih. Terlompat-lompat kegembiraan melayan lagu ni, walaupun baru first song main.

Gua main gitar
-Sing for Absolution
Gua tak berapa dapat lagi gorengan 'ala muse main masa live kat Glastonbury. Goreng live tu lebih power dan menusuk. Padahal goreng dia punyalah simple, tapi powerfull dan terasa di sanubari.
-Muscle Museum
Gua main stail live kat Zenith, Paris. Baru dapat main riff dia, tak berapa sync lagi ngan bass. Riff yang macam dia main kat paris tu cenderung menyebabkan jari aku tergelincir dari fret.
-Butterflies and Hurricane
Ni gua punya signature song. Sebelum album Muse-Absolution sampai kat Malaysia ari tu, gua dah usul nak main lagu ni kat bandmate gua. Diaorang semua cakap lagi ni impossible nak main pakai gitar je. Berkat keazaman dan semangat yang jitu, gu…

:: saya ralat

Begini ceritanya. sudah hampir 10 tahun aku memang gemar cari/beli kasut-kasut bundle (terpakai la...). dah banyak koleksi aku. selalunya aku dapat kasut-kasut yang jarang ditemui, kasut yang takde dealer kat malaysia ni. kasut-kasut yang aku dapat kat bundle tu, aku boleh gerenti aku sorang je kat malaysia ni yang pakai. sebab tu selalu ramai yang jaki dengan kasut-kasut aku. kalau ada mat-mat kelantan yang bukak guni kasut bundle tu, aku la yang first sekali pegi gali macam orang gila. Dan hasilnya, kasut-kasut yang aku miliki ni orang nak beli dengan harga yang berlipat-lipat kali ganda. padahal masa aku beli tu harganya murah sangat. aku ada kasut DVS pattern yang first sekali syarikat diaorang keluarkan, DC Shoe yang logo lama tu, Airwalk lambang gambar lada dan macam-macam lagi kasut yang mempunyai nilai 'rarity' yang sukar dicari.



Ada satu hari tu aku tengah takde duit. Sembang ngan memeber kat kedai. time tu aku pakai kasut Axion yang aku baru je 2-3 bulan dapat. Tak se…

:: saya ralat

Begini ceritanya. sudah hampir 10 tahun aku memang gemar cari/beli kasut-kasut bundle (terpakai la...). dah banyak koleksi aku. selalunya aku dapat kasut-kasut yang jarang ditemui, kasut yang takde dealer kat malaysia ni. kasut-kasut yang aku dapat kat bundle tu, aku boleh gerenti aku sorang je kat malaysia ni yang pakai. sebab tu selalu ramai yang jaki dengan kasut-kasut aku. kalau ada mat-mat kelantan yang bukak guni kasut bundle tu, aku la yang first sekali pegi gali macam orang gila. Dan hasilnya, kasut-kasut yang aku miliki ni orang nak beli dengan harga yang berlipat-lipat kali ganda. padahal masa aku beli tu harganya murah sangat. aku ada kasut DVS pattern yang first sekali syarikat diaorang keluarkan, DC Shoe yang logo lama tu, Airwalk lambang gambar lada dan macam-macam lagi kasut yang mempunyai nilai 'rarity' yang sukar dicari.

Ada satu hari tu aku tengah takde duit. Sembang ngan memeber kat kedai. time tu aku pakai kasut Axion yang aku baru je 2-3 bulan dapat. Tak s…

:: hampir tewas

Image
teringat ayam percik yang nampak basah dengan kuah dia yang meleleh-leleh di bucu ayam. dan kelihatan spot hitam terlebih bakar (kerak) yang semestinya rangup dan terasa sedikit pahit, tapi dimansuhkan oleh kemanisan santan sebagai kuah. daging ayam dia lembut dan putih menarik aku untuk makan.



teringat dadih anika perisa. Dengan tekstur yang lembut dan hancur apabila di tekan dengan lidah ke arah langit-langit. tak perlu mengunyah. hanya nikmati kemanisan dan telan.



teringat karipap pedas yang berkilat-kilat dan merah menyala. rasanya sedikit pedas dan manis, agak rangup untuk dikunyah.



teringat ayam goreng yang rangup dan panas. apabila digigit, bahagian yang tinggal akan mengeluarkan asap panas dan minyak ayam tu akan mengalir di tangan. biasanya ayam goreng di bazaar ramadhan adalah ayam segar yang baru disembelih.



teringat mini murtabak yang hanya rangup ketika panas. salutan tepung yang nipis di sekelilingnya menyaluti ini kentang dan ayam. ia tidak berapa pedas tetapi cukup sedap u…

:: hampir tewas

Image
teringat ayam percik yang nampak basah dengan kuah dia yang meleleh-leleh di bucu ayam. dan kelihatan spot hitam terlebih bakar (kerak) yang semestinya rangup dan terasa sedikit pahit, tapi dimansuhkan oleh kemanisan santan sebagai kuah. daging ayam dia lembut dan putih menarik aku untuk makan.

teringat dadih anika perisa. Dengan tekstur yang lembut dan hancur apabila di tekan dengan lidah ke arah langit-langit. tak perlu mengunyah. hanya nikmati kemanisan dan telan.

teringat karipap pedas yang berkilat-kilat dan merah menyala. rasanya sedikit pedas dan manis, agak rangup untuk dikunyah.

teringat ayam goreng yang rangup dan panas. apabila digigit, bahagian yang tinggal akan mengeluarkan asap panas dan minyak ayam tu akan mengalir di tangan. biasanya ayam goreng di bazaar ramadhan adalah ayam segar yang baru disembelih.

teringat mini murtabak yang hanya rangup ketika panas. salutan tepung yang nipis di sekelilingnya menyaluti ini kentang dan ayam. ia tidak berapa pedas tetapi cukup sed…

:: kaunterfit

tadi ada bebudak datang main game kat kedai aku. dia bagi duit RM5. bila aku nengok...

"Woii duit palsu! mana korang dapat ni?!"

"Duit betul la bang, abah saya bagi pagi tadi"

"Ahh.. korang jangan nak tipu!"



Pastu aku cepat-cepat search kat Google. La.. ada betul duit baru rupanya. Malu la jugak aku sesikit. Lepas bukak pose:

"Auntie, lokok biasa..."

"Kent.9 aa.. sikit jam. Nah.

Hey ini apa duit lu kasi?! Duit palsu ka?!"



Bank Negara Malaysia Polymer Banknote Website



:: Silap Percaturan

semalam lepas bukak pose aku terus tertidur tanpa menyedari bahawa rokok aku dah abis. Bila terjaga untuk sahur baru aku teringat. takkan nak rempit pegi beli rokok padahal waktu imsak sudah hampir. penyudahnya aku sangat kekurangan nikotin di dalam badan hari ni.



:: awek

jangan bimbang. awek akan kembali dalam version 5.0 nanti. dah versi no.5 rupanya. begitu cepat masa berlalu.



Mende aku dah nengok ari ni:

Nengok mamat ni. Best lagu dia...

Belajar Iframe. Mengapa ak…

:: kaunterfit

tadi ada bebudak datang main game kat kedai aku. dia bagi duit RM5. bila aku nengok...
"Woii duit palsu! mana korang dapat ni?!"
"Duit betul la bang, abah saya bagi pagi tadi"
"Ahh.. korang jangan nak tipu!"

Pastu aku cepat-cepat search kat Google. La.. ada betul duit baru rupanya. Malu la jugak aku sesikit. Lepas bukak pose:
"Auntie, lokok biasa..."
"Kent.9 aa.. sikit jam. Nah.
Hey ini apa duit lu kasi?! Duit palsu ka?!"

Bank Negara Malaysia Polymer Banknote Website

:: Silap Percaturan
semalam lepas bukak pose aku terus tertidur tanpa menyedari bahawa rokok aku dah abis. Bila terjaga untuk sahur baru aku teringat. takkan nak rempit pegi beli rokok padahal waktu imsak sudah hampir. penyudahnya aku sangat kekurangan nikotin di dalam badan hari ni.

:: awek
jangan bimbang. awek akan kembali dalam version 5.0 nanti. dah versi no.5 rupanya. begitu cepat masa berlalu.

Mende aku dah nengok ari ni:
Nengok mamat ni. Best lagu dia...
Belajar Iframe. …

:: hantu kucing

semalam tengah-tengah malam buta ada bunyi macam kucing bergaduh. Tapi dia punya bunyi, macam orang nangis pun ada, macam orang merintih pun ada. Kendian aku pun pegi la jenguk tengok mana tau kot-kot kucing u berebut duit sekampit ke. Tengok-tengok takde sekor haram pun kucing. Yang ada bunyi je. Bila bunyi tu stop hutan turun renyai-renyai.

Mana ada hantu bulan pose ni!



:: Mabuk

Bukan aku yang mabuk, tapi tadi masa aku nak balik umah ada sorang mamat ni. air liur dia meleleh, macam tak betul je. Bau gam kuat sekeliling dia. Aku terpaksa berselisih ngan dia. Memula dia macam tak bagi aku lalu. kendian aku cube menyelinap dan akhirnya terlepas jugak aku balik ke umah. isap gam ni tak elok. malah lebih teruk daripada isap dadah yang lain. sebab kalau isap gam ni, dalam masa 3 bulan je otak kita akan crash. katakan Tak Nak!

Mati-mati aku ingat terpaksa belasah mat pit ari ni. Mujur bulan puasa.



:: Lay out

Macam bersepak-sepah je lay-out baru aku ni. Hmm mende lagi nak ejas ekk..?

:: hantu kucing

semalam tengah-tengah malam buta ada bunyi macam kucing bergaduh. Tapi dia punya bunyi, macam orang nangis pun ada, macam orang merintih pun ada. Kendian aku pun pegi la jenguk tengok mana tau kot-kot kucing u berebut duit sekampit ke. Tengok-tengok takde sekor haram pun kucing. Yang ada bunyi je. Bila bunyi tu stop hutan turun renyai-renyai.
Mana ada hantu bulan pose ni!

:: Mabuk
Bukan aku yang mabuk, tapi tadi masa aku nak balik umah ada sorang mamat ni. air liur dia meleleh, macam tak betul je. Bau gam kuat sekeliling dia. Aku terpaksa berselisih ngan dia. Memula dia macam tak bagi aku lalu. kendian aku cube menyelinap dan akhirnya terlepas jugak aku balik ke umah. isap gam ni tak elok. malah lebih teruk daripada isap dadah yang lain. sebab kalau isap gam ni, dalam masa 3 bulan je otak kita akan crash. katakan Tak Nak!
Mati-mati aku ingat terpaksa belasah mat pit ari ni. Mujur bulan puasa.

:: Lay out
Macam bersepak-sepah je lay-out baru aku ni. Hmm mende lagi nak ejas ekk..?