Posts

Showing posts from January, 2005

:: Sua Suwey Good Morning

tak mandi, tapi melepak



Takde yang paling best di waktu pagi selain menghisap rokok. Nak-nak pulak pekena sambil buang air besar di pagi yang syahdu.

Pagi tadi aku bangun boleh tahan awal. Masalahnya supply rokok dah habih. Jadi aku ambik duit dari dalam wallet, dan terus turun bawak beli rokok. Bila nak masuk umah semula, baru aku sedar aku tadi keluar straight dari katil (rambut serabai, muka bersepai, masih dengan sut tido- spenda tak pakai dan berbau harum), dan hanya ambik duit note RM10 je. Kunci umah, tipon bimbit semua tak bawak. Nak nangis rasanya tak dapat masuk. (waktu pagi takde orang kat umah aku).

Aku turun kedai, tapi takde orang. Mak aku entah ke mana dah pepagi ni. Aku menjadi kaget. Dengan condition aku yang tak mandi ni, maka tak elok sangat aku berada di luar umah.

Dalam keadaan panik tu, aku terserempak ngan member aku ni. Tetiba dia insist ajak aku minum air (sarap). Sungguh-sungguh ajak. Tak nak menghampakan member ni, aku pun pekena la minum ngan dia.



Begitulah kisa…

:: Sua Suwey Good Morning

tak mandi, tapi melepak

Takde yang paling best di waktu pagi selain menghisap rokok. Nak-nak pulak pekena sambil buang air besar di pagi yang syahdu.
Pagi tadi aku bangun boleh tahan awal. Masalahnya supply rokok dah habih. Jadi aku ambik duit dari dalam wallet, dan terus turun bawak beli rokok. Bila nak masuk umah semula, baru aku sedar aku tadi keluar straight dari katil (rambut serabai, muka bersepai, masih dengan sut tido- spenda tak pakai dan berbau harum), dan hanya ambik duit note RM10 je. Kunci umah, tipon bimbit semua tak bawak. Nak nangis rasanya tak dapat masuk. (waktu pagi takde orang kat umah aku).
Aku turun kedai, tapi takde orang. Mak aku entah ke mana dah pepagi ni. Aku menjadi kaget. Dengan condition aku yang tak mandi ni, maka tak elok sangat aku berada di luar umah.
Dalam keadaan panik tu, aku terserempak ngan member aku ni. Tetiba dia insist ajak aku minum air (sarap). Sungguh-sungguh ajak. Tak nak menghampakan member ni, aku pun pekena la minum ngan dia.

Begitulah …

:: Late Show With kumprinx

Seleksi post-post pendek



:: Ngeh ngeh ngeh.. bidadari...

Tadi aku baca balik Bidadari. Banyak jugak typo rupanya. Dan ada jugak *beeb* yang tak kuar bunyi (on the Geoshities server, run your cursor through the grey *beeb*, you will hear a 'beeb' sound).

Jauh di sudut hati aku, aku nak tulis balik Bidadari ni with full detail of apa yang telah berlaku. Masa aku tulis tu pun, macam tergesa-gesa je. Tapi feel masa aku tulis tu dah tak berapa terasa skang ni. Masa tu jiwa aku tengah betul-betul kacau. Dengan penuh emosi aku menulis. Laju pulak tu. Maklumlah, ingatan tengah fresh. Siap buat The Making lagi. Hmm... nak tulis ke tidak? Banyak jugak mende yang terlepas pandang, tak sempat nak masuk. Amacam?

Untuk menjaga integriti kisah aku ni, setiap page aku taruk script yang menghalang korang dari right-click ngan select text. Mana tau ada kutu yang nak pegi copy cite aku ni tepek kat tempat lain pulak. Boleh, tapi kena launch dari main page dia tu (atau blog ni).



Namun begitu ada satu …

:: Late Show With kumprinx

Seleksi post-post pendek

:: Ngeh ngeh ngeh.. bidadari...
Tadi aku baca balik Bidadari. Banyak jugak typo rupanya. Dan ada jugak *beeb* yang tak kuar bunyi (on the Geoshities server, run your cursor through the grey *beeb*, you will hear a 'beeb' sound).
Jauh di sudut hati aku, aku nak tulis balik Bidadari ni with full detail of apa yang telah berlaku. Masa aku tulis tu pun, macam tergesa-gesa je. Tapi feel masa aku tulis tu dah tak berapa terasa skang ni. Masa tu jiwa aku tengah betul-betul kacau. Dengan penuh emosi aku menulis. Laju pulak tu. Maklumlah, ingatan tengah fresh. Siap buat The Making lagi. Hmm... nak tulis ke tidak? Banyak jugak mende yang terlepas pandang, tak sempat nak masuk. Amacam?
Untuk menjaga integriti kisah aku ni, setiap page aku taruk script yang menghalang korang dari right-click ngan select text. Mana tau ada kutu yang nak pegi copy cite aku ni tepek kat tempat lain pulak. Boleh, tapi kena launch dari main page dia tu (atau blog ni).

Namun begitu ada sa…

:: Kepak Ayam Madu Jerantut Yang Kecewa

Tak berapa lama dulu Kuala Lipis dikejutkan dengan satu hidangan istimewa kat RapiShop (Kedai mamak) iaitu kepak ayam madu. Makanan ni menjadi sangat popular di kalangan pekerja-pekerja lombong dan mereka-mereka yang baru balik dari pejabat.



Perusahaan kepak ayam madu ni dijalankan oleh En.Hasan. Dia menumpang kedai RapiShop ni untuk berniaga. Berasal dari Sabah (yang popular dengan kepak ayam bakar), bapa kepada 2 cahayamata ni telah menempa nama sebagai kepak ayam yang paling champion sekali kat Lipis ni. Biasa dia bukak time 3-4 petang. Dan menjelang pukul 6pm, semua supply dia dah habih. Orang berebut-rebut beli.



Kepak ayam dia toksah cerita. Berkilat-kilat dipanah matahari. Di bakar sampai keperang-perangan dengan aroma yang menusuk. Dihidangkan dengan sepiring sos istimewa (agak cair dan manis). Menjadikan kombinasi pencicah yang paling ideal untuk kepak ayam dia ni.



Kepak akan dipotong di bahagian sendi menjadi 2 bahagian. Biasa aku balun drummet dia dulu, baru pekena wing dia seb…

:: Kepak Ayam Madu Jerantut Yang Kecewa

Tak berapa lama dulu Kuala Lipis dikejutkan dengan satu hidangan istimewa kat RapiShop (Kedai mamak) iaitu kepak ayam madu. Makanan ni menjadi sangat popular di kalangan pekerja-pekerja lombong dan mereka-mereka yang baru balik dari pejabat.

Perusahaan kepak ayam madu ni dijalankan oleh En.Hasan. Dia menumpang kedai RapiShop ni untuk berniaga. Berasal dari Sabah (yang popular dengan kepak ayam bakar), bapa kepada 2 cahayamata ni telah menempa nama sebagai kepak ayam yang paling champion sekali kat Lipis ni. Biasa dia bukak time 3-4 petang. Dan menjelang pukul 6pm, semua supply dia dah habih. Orang berebut-rebut beli.

Kepak ayam dia toksah cerita. Berkilat-kilat dipanah matahari. Di bakar sampai keperang-perangan dengan aroma yang menusuk. Dihidangkan dengan sepiring sos istimewa (agak cair dan manis). Menjadikan kombinasi pencicah yang paling ideal untuk kepak ayam dia ni.

Kepak akan dipotong di bahagian sendi menjadi 2 bahagian. Biasa aku balun drummet dia dulu, baru pekena wing dia …

:: Mencerna Keyakinan Diri Yang Positif (18)

Image
Zaman kegemilangan aku kuat travel dulu, aku selalu pekena buang air kat tandas awam. Tandas awam ni ada macam-macam jenis. Ada yang wangi, ada yang cantik bersih dan tak kurang jugak yang bau macam ular.

Selalu tandas awam mesti penuh ngan orang. Nak-nak tempat hotspot macam stesen bas. Nak buang air pun kadang-kadang kena tunggu sampai 20 minit. Itupun kalau tak kritikal. Kalau time kritikal tu, nak buat macamana?

Biasanya aku akan bersabar sampai turn aku. Sebab sebagai pengguna perkhidmatan bas yang tegar, aku pasti bisa manahan panggilan mesra alam hingga ke saat yang terakhir. Tapi fokus aku hari ni adalah kepada buang air kecil.

Sebelum ni aku sanggup tunggu sambil kepit-kepit kaki padahal menatang kencing berdiri tu ada kat tepi. Cikgu aku panggil mende tu male urination. Tak kisah la apa jaddah nama dia. Masalahnya aku takde keyakinan diri untuk pekena kencing kat situ.

Mana tau ada orang pakat-pakat sekodeng nak nengok $%^$& aku. Lagipun kalau ada orang kat tepi-tepi memang …

:: Mencerna Keyakinan Diri Yang Positif (18)

Image
Zaman kegemilangan aku kuat travel dulu, aku selalu pekena buang air kat tandas awam. Tandas awam ni ada macam-macam jenis. Ada yang wangi, ada yang cantik bersih dan tak kurang jugak yang bau macam ular.
Selalu tandas awam mesti penuh ngan orang. Nak-nak tempat hotspot macam stesen bas. Nak buang air pun kadang-kadang kena tunggu sampai 20 minit. Itupun kalau tak kritikal. Kalau time kritikal tu, nak buat macamana?
Biasanya aku akan bersabar sampai turn aku. Sebab sebagai pengguna perkhidmatan bas yang tegar, aku pasti bisa manahan panggilan mesra alam hingga ke saat yang terakhir. Tapi fokus aku hari ni adalah kepada buang air kecil.
Sebelum ni aku sanggup tunggu sambil kepit-kepit kaki padahal menatang kencing berdiri tu ada kat tepi. Cikgu aku panggil mende tu male urination. Tak kisah la apa jaddah nama dia. Masalahnya aku takde keyakinan diri untuk pekena kencing kat situ.
Mana tau ada orang pakat-pakat sekodeng nak nengok $%^$& aku. Lagipun kalau ada orang kat tepi-tepi mem…

:: Radio Darkness timer

Ok! Aku dah pasang timer kat blog ni. Timer tu mengira masa dari kontek (SMS/phone call) aku yang terakhir sekali ngan 'Bidadari'. Lepas ni aku akan berusaha untuk tak mengontek dia lagi. Sama-sama kita nengok selama mana aku boleh bertahan.

Tell you now, at any given moment, my finggers are itching for the phone.

Korang jugak kena la bagi semangat kat aku dengan mengucapkan "Berusahalah!!" (atau "Ganbatte!!" dalam bahasa Jepun) kat TagBod tu. Dengan dorongan dari semua, aku mampu melakukannya!!

Ayooohh!!



p/s: This site looks funny in Firefox.

:: Radio Darkness timer

Ok! Aku dah pasang timer kat blog ni. Timer tu mengira masa dari kontek (SMS/phone call) aku yang terakhir sekali ngan 'Bidadari'. Lepas ni aku akan berusaha untuk tak mengontek dia lagi. Sama-sama kita nengok selama mana aku boleh bertahan.
Tell you now, at any given moment, my finggers are itching for the phone.
Korang jugak kena la bagi semangat kat aku dengan mengucapkan "Berusahalah!!" (atau "Ganbatte!!" dalam bahasa Jepun) kat TagBod tu. Dengan dorongan dari semua, aku mampu melakukannya!!
Ayooohh!!

p/s: This site looks funny in Firefox.

:: Member-member saya yang caring

"Sudah la tu kumprinx, risau komeh nengok engko ni"

"Entahnye... sampai bila nak sasau macam ni. Tak fun la cenggini"

"Kami rindukan kumprinx yang dulu"

"Aaa.. macam ni, kami akan rekemenkan ko sorang awek"

"Haa.. betul tu. Ko cakap je yang macamana kitaorang akan 'agensi-mencari-jodoh-kan' ko"



Jawapan saya:

"First sekali mesti cantik. Bukan cantik muka je, tapi hati pun mesti cantik. Cantik muka tu aku tak kisah sangat. Orangnya haruslah sedang-sedang molek. Tak lebih besar dari aku, seboleh-bolehnya kecil tubuh badan supaya sedap mata aku memandang. Kulit dia mesti cerah. Tapi bukan sebarangan cerah. Aku nak yang stail ada transparency value pada kulit dia di mana cahaya tak akan di-reflect straight dari permukaan tapi tembus ke dalam dulu, baru reflect. Setakat pigment sesikit tu aku boleh maafkan. Dan orangnya mesti tak banyak bersolek, sebab kalau cantik bila bersolek, aku ragui dia akan still cantik bila tak bersolek. Kala…

:: Member-member saya yang caring

"Sudah la tu kumprinx, risau komeh nengok engko ni"
"Entahnye... sampai bila nak sasau macam ni. Tak fun la cenggini"
"Kami rindukan kumprinx yang dulu"
"Aaa.. macam ni, kami akan rekemenkan ko sorang awek"
"Haa.. betul tu. Ko cakap je yang macamana kitaorang akan 'agensi-mencari-jodoh-kan' ko"

Jawapan saya:
"First sekali mesti cantik. Bukan cantik muka je, tapi hati pun mesti cantik. Cantik muka tu aku tak kisah sangat. Orangnya haruslah sedang-sedang molek. Tak lebih besar dari aku, seboleh-bolehnya kecil tubuh badan supaya sedap mata aku memandang. Kulit dia mesti cerah. Tapi bukan sebarangan cerah. Aku nak yang stail ada transparency value pada kulit dia di mana cahaya tak akan di-reflect straight dari permukaan tapi tembus ke dalam dulu, baru reflect. Setakat pigment sesikit tu aku boleh maafkan. Dan orangnya mesti tak banyak bersolek, sebab kalau cantik bila bersolek, aku ragui dia akan still cantik bila tak bersolek…

:: Awek yang hilang selipar

Ada awek 2 orang ni masuk kedai aku guna kompiter. Masa tu aku kat umah pekena Alias. Bila aku turun aku pun jeling-jeling nak nengok macamana rupa paras budak ni. Sorang tu tak bape cun, pastu sorang lagi muka tepung. Tetiba jelingan aku berjaya dikantoikan. Lalu aku macam biasa buat-buat senyam ramah untuk cover-line.

Diaorang ni bebudak lagi. Stail gedik-gedik mengada-ngada. Maklumlah bebudak baru nak membesar. Masa diaorang nak kuar tu, tetiba menjerit budak ni. "Selipar ilang!!". Tak sempat pun aku yang caring ni bertanya apa yang dah berlaku, dari mulut diaorang dah kuar macam-macam sumpah seranah. Tak tinggal jugak petik-petik nama orang yang diaorang saspek curi selipar dia tu.



Kalau la muka ko tak tepung

kalau korang ni elok bahasa percakapan

kalau la korang ni tak buat perangai gedik

Kalau la korang mintak bantuan aku instead of maki-maki

aku sanggup naik umah ambik selipar bagi korang pinjam

tapi dalam kes sebegini...



Korang balik kaki ayam je lah!
Image
Seleksi Awek Minggu Ini (AWI) tak semestinya datang daripada industri hiburan sahaja. Kami juga memperluaskan pencarian ke arena sukan, politik, perniagaan, modelling dan lain-lain.



Memperkenalkan Maria Sharapova



Anak kelahiran Nyagan, Rusia (Wilayah Siberia) ini adalah the only reason to watch tennis on TV. Dia start main tenis pada usia 4 tahun. Bapak dia ajar. Pastu dia masuk Nick Bollettieri’s Tennis Academy kat Florida, US masa umur 9 tahun. Time tu 2 tahun tak jumpa mak dia sebab masalah visa ngan kewangan. Sian dia ekk..?



Tapi semua tu dah berbaloi skang ni. Dah la cantik, terrer pulak tu. Kalau dah cantik, maka endorsers pun suka la nak endorse. Tapi meskipun begitu, Sharapova tetap fokus terhadap permainan dia. mende-mende lain tu dia tak ambik pot sangat.



Bila nengok permainan dia, kita tau dia jenis yang takkan give-up senang-senang je. Sejak muda lagi (turned pro at 14) Sharapova dah follow satu program physical conditioning. Dan hasilnya nengoklah sendiri. Dah la tinggi (1.83…

:: Awek yang hilang selipar

Ada awek 2 orang ni masuk kedai aku guna kompiter. Masa tu aku kat umah pekena Alias. Bila aku turun aku pun jeling-jeling nak nengok macamana rupa paras budak ni. Sorang tu tak bape cun, pastu sorang lagi muka tepung. Tetiba jelingan aku berjaya dikantoikan. Lalu aku macam biasa buat-buat senyam ramah untuk cover-line.
Diaorang ni bebudak lagi. Stail gedik-gedik mengada-ngada. Maklumlah bebudak baru nak membesar. Masa diaorang nak kuar tu, tetiba menjerit budak ni. "Selipar ilang!!". Tak sempat pun aku yang caring ni bertanya apa yang dah berlaku, dari mulut diaorang dah kuar macam-macam sumpah seranah. Tak tinggal jugak petik-petik nama orang yang diaorang saspek curi selipar dia tu.

Kalau la muka ko tak tepung
kalau korang ni elok bahasa percakapan
kalau la korang ni tak buat perangai gedik
Kalau la korang mintak bantuan aku instead of maki-maki
aku sanggup naik umah ambik selipar bagi korang pinjam
tapi dalam kes sebegini...

Korang balik kaki ayam je lah!
Image
Seleksi Awek Minggu Ini (AWI) tak semestinya datang daripada industri hiburan sahaja. Kami juga memperluaskan pencarian ke arena sukan, politik, perniagaan, modelling dan lain-lain.

Memperkenalkan Maria Sharapova

Anak kelahiran Nyagan, Rusia (Wilayah Siberia) ini adalah the only reason to watch tennis on TV. Dia start main tenis pada usia 4 tahun. Bapak dia ajar. Pastu dia masuk Nick Bollettieri’s Tennis Academy kat Florida, US masa umur 9 tahun. Time tu 2 tahun tak jumpa mak dia sebab masalah visa ngan kewangan. Sian dia ekk..?

Tapi semua tu dah berbaloi skang ni. Dah la cantik, terrer pulak tu. Kalau dah cantik, maka endorsers pun suka la nak endorse. Tapi meskipun begitu, Sharapova tetap fokus terhadap permainan dia. mende-mende lain tu dia tak ambik pot sangat.

Bila nengok permainan dia, kita tau dia jenis yang takkan give-up senang-senang je. Sejak muda lagi (turned pro at 14) Sharapova dah follow satu program physical conditioning. Dan hasilnya nengoklah sendiri. Dah la tinggi (…
Image
Malam semalam. 10.05pm



Suasana cerah ibarat siang

bulan mengambang penuh

bersinar ceria

Bintang berkelipan



Sejak dulu lagi aku saspek. Bila bulan mengambang penuh, tarikan graviti bulan tu memberi kesan terhadap otak aku. Dan seterusnya mengaktifkan mode blues yang jarang-jarang sekali muncul. Bila mode blues telah diaktifkan, pemikiran akan menjadi berkarat. Thus, the term 'Jiwang Karat'. (Hek ele...)



(Start pada sini, korang baca dalam keadaan bergema)

Hari-hari aku memujuk diriku.

"Sudah-sudah la tu... apa lagi yang nak di-sasau-kan?"

Dan aku juga dah nekad, aku tak nak dah hantar-hantar mesej pesanan ringkas. Hantar kredit ke. Aku tak nak dah me-refresh ingatan aku.

Tapi sekali-sekala ada jugak SMS-SMS yang kantoi ter-send ke bumi kenyalang tu.



Mende-mende yang telah berlaku terhadap aku ni terlalu rumit/sulit untuk difikirkan. Indeed, they all have a certain reason. Unfortunately, the reason is

way beyond my ability to comprehend.



and then I remember to relax, and stop tryin…
Image
Malam semalam. 10.05pm

Suasana cerah ibarat siang
bulan mengambang penuh
bersinar ceria
Bintang berkelipan

Sejak dulu lagi aku saspek. Bila bulan mengambang penuh, tarikan graviti bulan tu memberi kesan terhadap otak aku. Dan seterusnya mengaktifkan mode blues yang jarang-jarang sekali muncul. Bila mode blues telah diaktifkan, pemikiran akan menjadi berkarat. Thus, the term 'Jiwang Karat'. (Hek ele...)

(Start pada sini, korang baca dalam keadaan bergema)
Hari-hari aku memujuk diriku.
"Sudah-sudah la tu... apa lagi yang nak di-sasau-kan?"
Dan aku juga dah nekad, aku tak nak dah hantar-hantar mesej pesanan ringkas. Hantar kredit ke. Aku tak nak dah me-refresh ingatan aku.
Tapi sekali-sekala ada jugak SMS-SMS yang kantoi ter-send ke bumi kenyalang tu.

Mende-mende yang telah berlaku terhadap aku ni terlalu rumit/sulit untuk difikirkan. Indeed, they all have a certain reason. Unfortunately, the reason is
way beyond my ability to comprehend.

and then I remember to relax, an…

:: Membangkitkan Wolverine yang terlena

Image
Hari tu aku semangat waja nak simpan rambut. Pekena rambut panjang pulak. Kemudian tetiba terasa rimas. Tanpa pikir panjang aku pun pegi potong.



Kedai Gunting Rambut Bintang (est. '60an) adalah pilihan primary aku sejak zaman-berzaman. Kat sinilah aku first time potong rambut (kat kedai). Dan sampai hari ni seingat aku, aku tak penah pegi potong rambut kat tempat lain. Kedai ni kedai india. Semua crew dia india.



Masih jelas dalam ingatan aku masa aku kecik-kecik dulu, potong rambut kat sini. Punya la ligat tangan mapley tu, sekali terpotong sikit secebis dari cuping telinga aku. Magiknya aku tak menjerit pulak. Mungkin sebab aku tak duga langsung kelalaian mapley tu. Darah mengalir ke tengkuk aku. Mapley tu pulak panik. Kelam kabut cari ubat kuning. Mujur tak banyak sangat kena. Sikit je.



Namun kes tersebut tidak mematahkan semangat aku untuk terus mendapatkan perkhidmatan Kedai Bintang ni.



Trick dia gunting rambut kat kedai ni adalah jangan banyak komplen. Suruh je dia potong. Pastu …

:: Membangkitkan Wolverine yang terlena

Image
Hari tu aku semangat waja nak simpan rambut. Pekena rambut panjang pulak. Kemudian tetiba terasa rimas. Tanpa pikir panjang aku pun pegi potong.

Kedai Gunting Rambut Bintang (est. '60an) adalah pilihan primary aku sejak zaman-berzaman. Kat sinilah aku first time potong rambut (kat kedai). Dan sampai hari ni seingat aku, aku tak penah pegi potong rambut kat tempat lain. Kedai ni kedai india. Semua crew dia india.

Masih jelas dalam ingatan aku masa aku kecik-kecik dulu, potong rambut kat sini. Punya la ligat tangan mapley tu, sekali terpotong sikit secebis dari cuping telinga aku. Magiknya aku tak menjerit pulak. Mungkin sebab aku tak duga langsung kelalaian mapley tu. Darah mengalir ke tengkuk aku. Mapley tu pulak panik. Kelam kabut cari ubat kuning. Mujur tak banyak sangat kena. Sikit je.

Namun kes tersebut tidak mematahkan semangat aku untuk terus mendapatkan perkhidmatan Kedai Bintang ni.

Trick dia gunting rambut kat kedai ni adalah jangan banyak komplen. Suruh je dia potong. Pa…

:: Kampung Gua - Sungai Koyan - Tanjung Lipis - Kuala Lumpur - Tanjung Besar [Non Stop]

Kampung Gua

Sebelum merempit ke Sungai Koyan aku kena pikap Ben yang berada kat Kampung Gua. Kampung gua ni kampung yang stail tepi-tepi jalan. Nampak la kemeriahan sambutan dengan keta-keta yang bersusun tepi jalan. Semuanya anak-anak yang jauh balik datang beraya. Kat kampung gua ni aku miss nengok orang sembelih lembu. Yang ada hanya sup gearbox terhidang untuk aku. Jadi aku pun pekena la sedas dulu sebelum memulakan perjalanan ke Sungai Koyan bersama Ben.



Sungai Koyan

Sungai Koyan ni umah member aku masa sekolah dulu. Yati namanya. Aku ingat dekat je pegi sini, rupanya jauh tak ingat. Lalu ikut tengah ladang kelapa sawit. Naik pedih la jugak mata nengok kelapa sawit terbentang luas. Pepehal aku dah janji ngan Yati nak datang jadi aku tabah je sepanjang perjalanan. Sampai umah Yati aku ngan Ben melepak pekana air oren satu jug. Sembang-sembang. Paling best Yati ada bawak member dia balik. Orang Kedah. Elok sangat rupa paras orangnya. Yati ada hidang satu hidangan yang aku tak pasti ap…

:: Kampung Gua - Sungai Koyan - Tanjung Lipis - Kuala Lumpur - Tanjung Besar [Non Stop]

Kampung Gua
Sebelum merempit ke Sungai Koyan aku kena pikap Ben yang berada kat Kampung Gua. Kampung gua ni kampung yang stail tepi-tepi jalan. Nampak la kemeriahan sambutan dengan keta-keta yang bersusun tepi jalan. Semuanya anak-anak yang jauh balik datang beraya. Kat kampung gua ni aku miss nengok orang sembelih lembu. Yang ada hanya sup gearbox terhidang untuk aku. Jadi aku pun pekena la sedas dulu sebelum memulakan perjalanan ke Sungai Koyan bersama Ben.

Sungai Koyan
Sungai Koyan ni umah member aku masa sekolah dulu. Yati namanya. Aku ingat dekat je pegi sini, rupanya jauh tak ingat. Lalu ikut tengah ladang kelapa sawit. Naik pedih la jugak mata nengok kelapa sawit terbentang luas. Pepehal aku dah janji ngan Yati nak datang jadi aku tabah je sepanjang perjalanan. Sampai umah Yati aku ngan Ben melepak pekana air oren satu jug. Sembang-sembang. Paling best Yati ada bawak member dia balik. Orang Kedah. Elok sangat rupa paras orangnya. Yati ada hidang satu hidangan yang aku tak pasti a…

:: Edisi Petang

Image
:: Ayam (II)

Zaman dulu kat Kuala Lipis ni ada satu kedai jual nasik ayam yang sangat popular. Nama dia Halim Nasi Ayam. Time lunch hour padat ngan orang pekena nasik ayam. Setakat datang pukul 3 petang, jangan harap nak dapat pekena sebab ayam dia semua dah sold out menjelang waktu itu.

Entah macamanajaddah dia boleh buat nasik ayam yang best masih lagi menjadi misteri. Ayam dia semuanya soi-soi. Sup dia terasa macam sup betul (bukan sup kiub ayam). Pedas-pedas dia just nice. Nasik dia penuh dengan aroma sampai korang rasa makan nasik gitu je dah cukup.

Kendian Encik Halim ni ada masalah kewangan yang sangat serius. Dia terpaksa menamatkan aktiviti dia dan berhijrah. Buat seketika semua orang Lipis keputusan bekalan nasik ayam yang champion.

But we have'nt seen the last of Halim Nasik Ayam.

Halin sempat menurunkan ilmu nasik ayam champion ni kepada seorang kroni dia. Tak lama selepas itu dia bukak pulak satu kedai nasik ayam siap dengan breakfast menu. Maka legacy nasik ayam champion …

:: Edisi Petang

Image
:: Ayam (II)
Zaman dulu kat Kuala Lipis ni ada satu kedai jual nasik ayam yang sangat popular. Nama dia Halim Nasi Ayam. Time lunch hour padat ngan orang pekena nasik ayam. Setakat datang pukul 3 petang, jangan harap nak dapat pekena sebab ayam dia semua dah sold out menjelang waktu itu.
Entah macamanajaddah dia boleh buat nasik ayam yang best masih lagi menjadi misteri. Ayam dia semuanya soi-soi. Sup dia terasa macam sup betul (bukan sup kiub ayam). Pedas-pedas dia just nice. Nasik dia penuh dengan aroma sampai korang rasa makan nasik gitu je dah cukup.
Kendian Encik Halim ni ada masalah kewangan yang sangat serius. Dia terpaksa menamatkan aktiviti dia dan berhijrah. Buat seketika semua orang Lipis keputusan bekalan nasik ayam yang champion.
But we have'nt seen the last of Halim Nasik Ayam.
Halin sempat menurunkan ilmu nasik ayam champion ni kepada seorang kroni dia. Tak lama selepas itu dia bukak pulak satu kedai nasik ayam siap dengan breakfast menu. Maka legacy nasik ayam cham…

:: Ayam

Masa zaman dulu-dulu, Kuala Lipis ni adalah satu ibusawat ayam yang popular di sekitar pahang ni. Masa dia jadi ibu negeri ari tu. Kat area jalan Jelai ni, aktiviti ayam ni memang meluas. Pelombong-pelombong yang baru dapat gaji semua akan flock ke Jalan Jelai ni untuk pekena ayam. Tak kira la yang bujang ke, yang lepas kahwin ke.

Skang ni aku saspek aktiviti ayam ni dah mula bertapak kembali kat Lipis ni. Ada seorang bapak ayam yang selalu supply ayam untuk warga tempatan. Ada ayam muda, ayam tempatan, ayam international. Saban hari ada je muka-muka baru yang fresh. Dan ayam-ayam ni takkan stay lama kat Lipis ni. Diaorang akan digantikan dengan ayam lain. Paling lamapun dalam 3 minggu je.

Malam semalam masa melepak kat Kompleks Alamanda (Cawangan Lipis) maka datanglah ayam 3 ekor kuar dari persembunyian rahsia diaorang untuk pekena makan malam. Ayam muda beb. Pakai seksi. Muka boleh tahan. Semua orang usyar semacam je. Mungkin ini adalah kempen saraf bapak ayam tu untuk mempromosikan a…

:: Ayam

Masa zaman dulu-dulu, Kuala Lipis ni adalah satu ibusawat ayam yang popular di sekitar pahang ni. Masa dia jadi ibu negeri ari tu. Kat area jalan Jelai ni, aktiviti ayam ni memang meluas. Pelombong-pelombong yang baru dapat gaji semua akan flock ke Jalan Jelai ni untuk pekena ayam. Tak kira la yang bujang ke, yang lepas kahwin ke.
Skang ni aku saspek aktiviti ayam ni dah mula bertapak kembali kat Lipis ni. Ada seorang bapak ayam yang selalu supply ayam untuk warga tempatan. Ada ayam muda, ayam tempatan, ayam international. Saban hari ada je muka-muka baru yang fresh. Dan ayam-ayam ni takkan stay lama kat Lipis ni. Diaorang akan digantikan dengan ayam lain. Paling lamapun dalam 3 minggu je.
Malam semalam masa melepak kat Kompleks Alamanda (Cawangan Lipis) maka datanglah ayam 3 ekor kuar dari persembunyian rahsia diaorang untuk pekena makan malam. Ayam muda beb. Pakai seksi. Muka boleh tahan. Semua orang usyar semacam je. Mungkin ini adalah kempen saraf bapak ayam tu untuk mempromosikan…
Image
Gambar ni dah lama dah kitaorang ambik. Time tu rambut aku pun pendek lagi. Tetiba baru ni Mael cakap ada hantu menumpang ambik gambar. Memula panik jugak. Pastu tengok bebetul, hek ele.. biasa sangat jadi macam ni. Kalau hantu sekalipun, datang la dekat-dekat sikit, baru clear. Ini tidak, main duduk jauh-jauh pulak.



Gambar ni kitaorang ambik kat tempat jamming Pakcik Rahim. Jamming dia ni dia letak kat umah kerajaan lama yang dah lama orang tinggalkan. Sebab kat situ dia boleh curi karan dan menjimatkan kos jamming dia ni.



Pakcik Rahim penah cerita, ada satu malam tu dia trainning sampai larut malam. Pastu bila dia balik, dalam keta dia ada terlebih sorang penumpang. Time tu Pakcik Rahim ni buat cool je dan pusing balik ke jamming tu. Sampai kat jamming tu, dia bukak pintu dan politely suh hantu tu kuar. Dia cakap

"Toksah la ngikut komeh..."



Pepehal gambar ni memang tak meyakinkan langsung. Mungkin refleksi mende-mende lain macam dahan pokok, sarang tebuan, langsuir ataupun jem…
Image
Gambar ni dah lama dah kitaorang ambik. Time tu rambut aku pun pendek lagi. Tetiba baru ni Mael cakap ada hantu menumpang ambik gambar. Memula panik jugak. Pastu tengok bebetul, hek ele.. biasa sangat jadi macam ni. Kalau hantu sekalipun, datang la dekat-dekat sikit, baru clear. Ini tidak, main duduk jauh-jauh pulak.

Gambar ni kitaorang ambik kat tempat jamming Pakcik Rahim. Jamming dia ni dia letak kat umah kerajaan lama yang dah lama orang tinggalkan. Sebab kat situ dia boleh curi karan dan menjimatkan kos jamming dia ni.

Pakcik Rahim penah cerita, ada satu malam tu dia trainning sampai larut malam. Pastu bila dia balik, dalam keta dia ada terlebih sorang penumpang. Time tu Pakcik Rahim ni buat cool je dan pusing balik ke jamming tu. Sampai kat jamming tu, dia bukak pintu dan politely suh hantu tu kuar. Dia cakap
"Toksah la ngikut komeh..."

Pepehal gambar ni memang tak meyakinkan langsung. Mungkin refleksi mende-mende lain macam dahan pokok, sarang tebuan, langsuir ataupun…
Image
Pengenalan

Aku dibesarkan di kawasan kampung. Kat tengah-tengah Pahang ni. Dalam lingkungan kurang dari 100km radius daripada titik pusat semananjung malaysia ni. Jadi di sekeliling aku hanyalah hutan, pokok, dan bukit-bukau yang tiada penghujung.



Hujung Daratan

Masa aku kecik-kecik, kawasan pantai ni aku hanya tengok dalam TV je. Kawasan pantai adalah satu area yang sangat asing bagi aku. Bila tengok dalam peta, senang je kita nak bezakan antara laut ngan daratan. Tapi bila aku pergi ke pantai, pertemuan antara air dan daratan adalah satu perkara yang sangat magik dan menakjubkan. Mainly pantai timur. Belah sana tu tak best sangat kot?



Angin

Udara kat tepi pantai terasa segar. Entah dari mana tah dia datang. Sedangkan angin dari Siberia pun boleh sampai kat Sabah. Angin kat pantai dah bertemu banyak mende sebelum mengusap pipi kita dengan lembut. We never know udara dari mana yang kita jumpa kat tepi pantai. Hembusan nafas siapa? Karbon dioksida dari sapa?



Jutaan Pasir

Bila kita menapak pat…
Image
Pengenalan
Aku dibesarkan di kawasan kampung. Kat tengah-tengah Pahang ni. Dalam lingkungan kurang dari 100km radius daripada titik pusat semananjung malaysia ni. Jadi di sekeliling aku hanyalah hutan, pokok, dan bukit-bukau yang tiada penghujung.

Hujung Daratan
Masa aku kecik-kecik, kawasan pantai ni aku hanya tengok dalam TV je. Kawasan pantai adalah satu area yang sangat asing bagi aku. Bila tengok dalam peta, senang je kita nak bezakan antara laut ngan daratan. Tapi bila aku pergi ke pantai, pertemuan antara air dan daratan adalah satu perkara yang sangat magik dan menakjubkan. Mainly pantai timur. Belah sana tu tak best sangat kot?

Angin
Udara kat tepi pantai terasa segar. Entah dari mana tah dia datang. Sedangkan angin dari Siberia pun boleh sampai kat Sabah. Angin kat pantai dah bertemu banyak mende sebelum mengusap pipi kita dengan lembut. We never know udara dari mana yang kita jumpa kat tepi pantai. Hembusan nafas siapa? Karbon dioksida dari sapa?

Jutaan Pasir
Bila kita menapak …

:: Kelas Mari Belajar Komputer Mak saya

Memula mak aku lancarkan kelas ni aku tak berapa yakin sangat. Kelas ni adalah untuk mereka-mereka yang haram tak tau apa-apa pasal komputer. Basic.

Tetiba ramai je awek-awek yang datang tanya. Rupanya berpotensi sungguh kelas mak aku ni. Sampai aku sendiri terpaksa turun padang sebagai tenaga pengajar. Jadi cikgu la aku.

Kelas mak aku ni menggunapakai teknik hands-on. Maksudnya one-on-one. Dan kitaorang akan ajar sampai korang betul-betul dapat. Hari ni aku part time mengajar.

Biasa tengok dalam drama-drama melayu:

-Letak tangan atas bahu pelajar sambil jari menuding ke skrin pc.

-Bantu pelajar mengandalikan mouse dengan meletakkan tangan atas tangan dia

Mujur semua pompuan yang datang belajar.



:: Seleksi Pilihan Hari ini

Ada cerita best kat http://catruffeen.blogdrive.com/

:: Kelas Mari Belajar Komputer Mak saya

Memula mak aku lancarkan kelas ni aku tak berapa yakin sangat. Kelas ni adalah untuk mereka-mereka yang haram tak tau apa-apa pasal komputer. Basic.
Tetiba ramai je awek-awek yang datang tanya. Rupanya berpotensi sungguh kelas mak aku ni. Sampai aku sendiri terpaksa turun padang sebagai tenaga pengajar. Jadi cikgu la aku.
Kelas mak aku ni menggunapakai teknik hands-on. Maksudnya one-on-one. Dan kitaorang akan ajar sampai korang betul-betul dapat. Hari ni aku part time mengajar.
Biasa tengok dalam drama-drama melayu:
-Letak tangan atas bahu pelajar sambil jari menuding ke skrin pc.
-Bantu pelajar mengandalikan mouse dengan meletakkan tangan atas tangan dia
Mujur semua pompuan yang datang belajar.

:: Seleksi Pilihan Hari ini
Ada cerita best kat http://catruffeen.blogdrive.com/

:: Awek minggu ini - Delta Goodrem

Image
Macamana kita boleh nengok seseorang dan kita cakap dia tu 'cantik'

Apa itu kecantikan sebenarnya? Ada banyak teori. Saintis pun dah banyak kaji pasal ni. Dan salah satu daripada teori tersebut ialah 'mapping'.

Maksudnya kalau semua menda terletak betul pada tempatnya, maka cantik lah dia jadinya.

Memperkenalkan Delta Goodrem.



Ni awek baru jumpa punya. Dia ni adalah contoh teori 'mapping' dalam menilai kecantikan. Nak kata cantik sangat takde la dia ni, cuma semua kedudukan mata, hidung, mulut, kening dia berada di posisi yang betul.



Kecantikan ni tak boleh diukur, tak boleh di banding-banding. Pernah tak korang jumpa seseorang memula tak cantik. Lepas tu lama-lama nengok jadi cantik pulak. Bab Delta Goodrem ni, first time nengok terus cantik. Sebab mapping dia yang tepat.



Ofkos, aku menulis ni berdasarkan pengamatan visual semata-mata. Banyak lagi elemen lain yang kita perlu ambik kira sebelum benar-benar mengatakan seseorang itu-Cantik.



Official Site



:: Malaysia Topb…

:: Awek minggu ini - Delta Goodrem

Image
Macamana kita boleh nengok seseorang dan kita cakap dia tu 'cantik'
Apa itu kecantikan sebenarnya? Ada banyak teori. Saintis pun dah banyak kaji pasal ni. Dan salah satu daripada teori tersebut ialah 'mapping'.
Maksudnya kalau semua menda terletak betul pada tempatnya, maka cantik lah dia jadinya.
Memperkenalkan Delta Goodrem.

Ni awek baru jumpa punya. Dia ni adalah contoh teori 'mapping' dalam menilai kecantikan. Nak kata cantik sangat takde la dia ni, cuma semua kedudukan mata, hidung, mulut, kening dia berada di posisi yang betul.

Kecantikan ni tak boleh diukur, tak boleh di banding-banding. Pernah tak korang jumpa seseorang memula tak cantik. Lepas tu lama-lama nengok jadi cantik pulak. Bab Delta Goodrem ni, first time nengok terus cantik. Sebab mapping dia yang tepat.

Ofkos, aku menulis ni berdasarkan pengamatan visual semata-mata. Banyak lagi elemen lain yang kita perlu ambik kira sebelum benar-benar mengatakan seseorang itu-Cantik.

Official Site

:: Malays…

:: Edisi Petang

:: Ikan makan orang

Tak masuk akal langsung. Tetiba takut makan ikan apa kes? Kalau ikan tu makan orang sekalipun, apa salahnya? Mesti ikan tu jadi lebih gemuk dengan makanan yang berkhasiat. Yang kita makan tu ikan, bukan orang yang ikan tu makan. Tahan la manusia daripada ayam yang makan cacing. Aku heran mengapa diaorang ni tetiba paranoid macam ni. Aku rasa setakat ikan kembung tu tak mboh pekena peha manusia. Makan je la ikan tu. Sian kat nelayan-nelayan kita.



:: Saya heran

Ada tak sesapa boleh explain. Skang ni banyak berita pasal nelayan-nelayan. Aku nengok masa diaorang tolak ikan tu diaorang berbisik-bisik. Pasal apa aa..? Ada nak cerita gossip apa?



:: Rosie Pak Wan Chik

Macamana ekk nak eja nama dia ni? Rosie ke Rozie? Dia ni telah menunjukkan persembahan yang hebat kat dalam rancangan Majalah 3 ari tu. Kagum aku nengok. Best la dia dapat pegi kat Achek tu nengok-nengok mangsa tsunami. Siap bagi duit kat makcik tu.

Rosie/Rozie Pak Wan Chik, we give love to you!



:: Sweet Proposal

Bar…

:: Edisi Petang

:: Ikan makan orang
Tak masuk akal langsung. Tetiba takut makan ikan apa kes? Kalau ikan tu makan orang sekalipun, apa salahnya? Mesti ikan tu jadi lebih gemuk dengan makanan yang berkhasiat. Yang kita makan tu ikan, bukan orang yang ikan tu makan. Tahan la manusia daripada ayam yang makan cacing. Aku heran mengapa diaorang ni tetiba paranoid macam ni. Aku rasa setakat ikan kembung tu tak mboh pekena peha manusia. Makan je la ikan tu. Sian kat nelayan-nelayan kita.

:: Saya heran
Ada tak sesapa boleh explain. Skang ni banyak berita pasal nelayan-nelayan. Aku nengok masa diaorang tolak ikan tu diaorang berbisik-bisik. Pasal apa aa..? Ada nak cerita gossip apa?

:: Rosie Pak Wan Chik
Macamana ekk nak eja nama dia ni? Rosie ke Rozie? Dia ni telah menunjukkan persembahan yang hebat kat dalam rancangan Majalah 3 ari tu. Kagum aku nengok. Best la dia dapat pegi kat Achek tu nengok-nengok mangsa tsunami. Siap bagi duit kat makcik tu.
Rosie/Rozie Pak Wan Chik, we give love to you!

:: Sweet Proposa…

:: Signboard baru

Sebelum ni, opis kitaorang kat bentong banyak mengundang persepsi buruk di kalangan penduduk setempat. Antara syak wasangka diaorang, kedai kitaorang tu adalah:

-Tempat proses dadah

-Stor barang seludup

-Production house untuk video lucah dan gambar bogel

-Kilang ubat batuk

-Ibusawat kongsi gelap

-DiskoDut yang beroperasi secara haram



Ahad yang lalu berlaku satu peristiwa bersejarah di mana aku memberikan identiti kepada opis ni dengan meletak sebuah signboard DIY (kos: RM15) yang stylo. Skang semua orang patut tahu bahawa kitaorang bukanlah penjenayah yang buat mende tak elok kat situ. Lepas adanya signboard baru ni, ramai yang datang bertanya:

"Ada kerja kosong tak?" - Paling popular

"Jamming sejam berapa?" - Tak relevan sebab kitaorang bukan studio jamming

"Ni studio ambik gambar kahwin ke?"

"Studio perfileman ke bang? Ada audition pelakon baru?"

"Artis mana yang rakam album ngan korang ni?"



FYI

Kami menjalankan aktiviti silkscreen printing. Menc…

:: Signboard baru

Sebelum ni, opis kitaorang kat bentong banyak mengundang persepsi buruk di kalangan penduduk setempat. Antara syak wasangka diaorang, kedai kitaorang tu adalah:
-Tempat proses dadah
-Stor barang seludup
-Production house untuk video lucah dan gambar bogel
-Kilang ubat batuk
-Ibusawat kongsi gelap
-DiskoDut yang beroperasi secara haram

Ahad yang lalu berlaku satu peristiwa bersejarah di mana aku memberikan identiti kepada opis ni dengan meletak sebuah signboard DIY (kos: RM15) yang stylo. Skang semua orang patut tahu bahawa kitaorang bukanlah penjenayah yang buat mende tak elok kat situ. Lepas adanya signboard baru ni, ramai yang datang bertanya:
"Ada kerja kosong tak?" - Paling popular
"Jamming sejam berapa?" - Tak relevan sebab kitaorang bukan studio jamming
"Ni studio ambik gambar kahwin ke?"
"Studio perfileman ke bang? Ada audition pelakon baru?"
"Artis mana yang rakam album ngan korang ni?"

FYI
Kami menjalankan aktiviti silkscreen pri…

:: Relive The Memories

Aku tau hari ni akan chaos dan aku terpaksa merempit ke sana-sini sebab hari ni aku akan berangkat ke bentong. Sebab tu awal-awal lagi aku dah mendapatkan sarapan yang berkhasiat. Hari ni aku pekena minum kat Restoran Tai Choong. Padahal tak penah-penah aku gi minum sini. Walaupun restoran cina, tapi semua kakitangan dia orang melayu.



Restoran ni corner lot kat tengah-tengah bandar Lipis ni. Antara restoran-restoran otai yang dah lama bertapak. Seingat aku sejak awal dunia lagi dah. Masa mula-mula bangunan tu didirikan, terus je restoran ni bukak. Kipas, suis kipas, meja kerusi dan semua peralatan dalam kedai tu sepatutnya dah hantar masuk museum.

Aku order roti kukus. 2 keping 'roti paun' yang dikukus dihidangkan dengan sepotong mentega beku dan sedikit kaya homemade. Mem-pekana hidangan seperti ini, yang aku tahu orang 50 tahun yang lalu pun pekena mende yang sama jugak, cukup membuatkan aku terasa satu perasaan 'old-school' yang manarik. Rasa macam zaman 50an dulu.



Rot…

:: Relive The Memories

Aku tau hari ni akan chaos dan aku terpaksa merempit ke sana-sini sebab hari ni aku akan berangkat ke bentong. Sebab tu awal-awal lagi aku dah mendapatkan sarapan yang berkhasiat. Hari ni aku pekena minum kat Restoran Tai Choong. Padahal tak penah-penah aku gi minum sini. Walaupun restoran cina, tapi semua kakitangan dia orang melayu.

Restoran ni corner lot kat tengah-tengah bandar Lipis ni. Antara restoran-restoran otai yang dah lama bertapak. Seingat aku sejak awal dunia lagi dah. Masa mula-mula bangunan tu didirikan, terus je restoran ni bukak. Kipas, suis kipas, meja kerusi dan semua peralatan dalam kedai tu sepatutnya dah hantar masuk museum.
Aku order roti kukus. 2 keping 'roti paun' yang dikukus dihidangkan dengan sepotong mentega beku dan sedikit kaya homemade. Mem-pekana hidangan seperti ini, yang aku tahu orang 50 tahun yang lalu pun pekena mende yang sama jugak, cukup membuatkan aku terasa satu perasaan 'old-school' yang manarik. Rasa macam zaman 50an dulu.

:: Edisi Petang

Amaran! Pastikan anda memegang tangan anak anda apabila melintas jalan.

Tadi aku nyaris nak langgar bebudak kecik. Dia punya bapak steady je lari lintas jalan tinggalkan anak-anak. Pastu anak dia ikut dari belakang. Time tu aku tengah dalam kelajuan 60km/h something, terpaksa membrek emegenshi.

Skreeeetttt!!!

Nasib baik tak kena. Berderau jugak darah aku.



"Bodohh!! Pimpin la tangan anak tu!"

"Anak aku aku tau la!!"



Hei mamat ni kang...



:: Hepi besday Daddy!!

Semalam besday daddy aku. Kitaorang pekena dinner sampai padat usus aku. Lepastu kitaorang melepak kat opis dia untuk mendengar mandat-mandat terbaru sebelum pemergian dia ke Kuantan khamis ni. Tahun 2005 ni memang banyak perubahan drastik berlaku.



:: Hospital

Semalam aku gi hospital untuk pemeriksaan rutin. Aku duduk sebelah pakcik ni,

"Sakit perut, sakit kepala, pakcik ni dah macam-macam penyakit dah"

"Saya ni pakcik, sama lah. Kena gi cek selalu"

"Ye lah kita ni orang-orang tua, kita jaga je lah …

:: Edisi Petang

Amaran! Pastikan anda memegang tangan anak anda apabila melintas jalan.
Tadi aku nyaris nak langgar bebudak kecik. Dia punya bapak steady je lari lintas jalan tinggalkan anak-anak. Pastu anak dia ikut dari belakang. Time tu aku tengah dalam kelajuan 60km/h something, terpaksa membrek emegenshi.
Skreeeetttt!!!
Nasib baik tak kena. Berderau jugak darah aku.

"Bodohh!! Pimpin la tangan anak tu!"
"Anak aku aku tau la!!"

Hei mamat ni kang...

:: Hepi besday Daddy!!
Semalam besday daddy aku. Kitaorang pekena dinner sampai padat usus aku. Lepastu kitaorang melepak kat opis dia untuk mendengar mandat-mandat terbaru sebelum pemergian dia ke Kuantan khamis ni. Tahun 2005 ni memang banyak perubahan drastik berlaku.

:: Hospital
Semalam aku gi hospital untuk pemeriksaan rutin. Aku duduk sebelah pakcik ni,
"Sakit perut, sakit kepala, pakcik ni dah macam-macam penyakit dah"
"Saya ni pakcik, sama lah. Kena gi cek selalu"
"Ye lah kita ni orang-orang tua, kita jag…

:: Tagbod ni kang...

experiencing temporary technical difficulties

hangin tul aku. If you have something reeeealy important to say, comment on this post is open to public.



:: Explicity

Hari ini aku dapat tahu bahawa submission aku kepada GT telah di review dan beberapa perubahan kecil terpaksa dilakukan.

Sedari awal 1998 ari tu aku dah berkecimpung dalam dunia penulisan 'bawah-tanah'. Di situ aku memiliki kebebasan tanpa batas mengenai apa yang aku tulis. Macam-macam isu dah aku sentuh. Ada antara penulisan aku yang; memang macam bangang, provokatif dan entah hape-hape. Ada jugak yang aku main redah je tanpa usul periksa. Bila aku baca balik skang, memang macam gampang. Mungkin sebab aku masih kanak-kanak lagi time tu. (time tu peksa PMR aku pun tak suh tulis macam tu).

Berlainan halnya dengan dunia 'blogging' ni. Kalau dulu penulisan aku only available to a selected few, skang ni ia dah berada di dalam arus perdana ni. Dalam internet. Semua orang boleh baca. Baik tua bangka 'umah-kata-pegi…

:: Tagbod ni kang...

experiencing temporary technical difficulties
hangin tul aku. If you have something reeeealy important to say, comment on this post is open to public.

:: Explicity
Hari ini aku dapat tahu bahawa submission aku kepada GT telah di review dan beberapa perubahan kecil terpaksa dilakukan.
Sedari awal 1998 ari tu aku dah berkecimpung dalam dunia penulisan 'bawah-tanah'. Di situ aku memiliki kebebasan tanpa batas mengenai apa yang aku tulis. Macam-macam isu dah aku sentuh. Ada antara penulisan aku yang; memang macam bangang, provokatif dan entah hape-hape. Ada jugak yang aku main redah je tanpa usul periksa. Bila aku baca balik skang, memang macam gampang. Mungkin sebab aku masih kanak-kanak lagi time tu. (time tu peksa PMR aku pun tak suh tulis macam tu).
Berlainan halnya dengan dunia 'blogging' ni. Kalau dulu penulisan aku only available to a selected few, skang ni ia dah berada di dalam arus perdana ni. Dalam internet. Semua orang boleh baca. Baik tua bangka 'umah-kata-pe…

:: Tahun baru, mood baru, wajah baru, feel baru, hidup baru

Sambutan tahun baru aku malam semalam takde lagi berlari-lari macam orang gile. Melompat-lompat macam spastik dan berbaring di dalam longkang.

Sebaliknya aku me-repair damage yang aku lakukan sepanjang 2004 ni.

Aku kontek 'Bidadari'. Dan menyetel banyak perkara dengan dia. Setelah dibincangkan dengan teramat mendalam, akhirnya kisah 'Bidadari' ni sebenarnya takde ending. Ada lagi bab-bab baru yang akan datang.



Pasal blog ni. Pagi tadi aku ejas lebih kurang. Dan hasilnya aku pueh hati. Sebab ambil masa hampir 6 bulan untuk blog ni akhirnya kelihatan macam ni. Layout ni mungkin akan stay macam ni untuk satu jangkamasa yang panjang.



Jadi apa yang korang boleh expect dari Pyrokumprinx Advanced Media ni dalam 2005?

Aku akan start tulis balik sebuah cerita yang paling banyak mendapat hits dalam blog aku ni. Kali ni dengan semua detail dan setiap perincian tidak akan ditinggalkan. Sebab aku merasa ketenangan menulis pasal ni. Menulis juga satu ketika dulu satu passion bagi aku. Sk…

:: Tahun baru, mood baru, wajah baru, feel baru, hidup baru

Sambutan tahun baru aku malam semalam takde lagi berlari-lari macam orang gile. Melompat-lompat macam spastik dan berbaring di dalam longkang.
Sebaliknya aku me-repair damage yang aku lakukan sepanjang 2004 ni.
Aku kontek 'Bidadari'. Dan menyetel banyak perkara dengan dia. Setelah dibincangkan dengan teramat mendalam, akhirnya kisah 'Bidadari' ni sebenarnya takde ending. Ada lagi bab-bab baru yang akan datang.

Pasal blog ni. Pagi tadi aku ejas lebih kurang. Dan hasilnya aku pueh hati. Sebab ambil masa hampir 6 bulan untuk blog ni akhirnya kelihatan macam ni. Layout ni mungkin akan stay macam ni untuk satu jangkamasa yang panjang.

Jadi apa yang korang boleh expect dari Pyrokumprinx Advanced Media ni dalam 2005?
Aku akan start tulis balik sebuah cerita yang paling banyak mendapat hits dalam blog aku ni. Kali ni dengan semua detail dan setiap perincian tidak akan ditinggalkan. Sebab aku merasa ketenangan menulis pasal ni. Menulis juga satu ketika dulu satu passion bagi aku…