Posts

Showing posts from August, 2005

Edisi Iklan

Image

Edisi Iklan

Image

We've came a long way, baby..

Image
Gua dengan ini secara terbuka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kebangsaan kepada semua rakyat Malaysia ni. Jangan lupa, dah jauh dah kita ni.

Malam ni jangan lupa pakai baju bunga-bunga, wangi-wangi semua, pastu keluar dan terjerit-jerit macam orang gila. Jangan lupa bawak bendera besar-besar pastu sangkut kat motor. Untung-untung bendera tu sangkut kat tayar motor pastu kena t-bone ngan lori tanker terminator tu.

Malam ni for sure aku akan keluar nengok-nengok aksi mat rempit. Malangnya Kawasaki Trubo aku tak sesuai untuk aksi-aksi ganas sebegini. Kalau tak aku join je semacam. Jangan lupa pasal roadblock. Ame takde lesen memandu tu, ajak la member-member yang ada lesen tu suh bawak keta/motor. Kang kena saman kang sia-sia je. Lagi satu paling penting, jangan memandu time mabuk. Bukan ko sorang je yang memandu malam kang. Orang lain pun nak selamat jugak.

Kepada makcik-makcik yang menapak untuk kembali ke kenderaan masing-masing malam kang (kalau parking jauh dari tapak karnival…

We've came a long way, baby..

Image
Gua dengan ini secara terbuka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kebangsaan kepada semua rakyat Malaysia ni. Jangan lupa, dah jauh dah kita ni.

Malam ni jangan lupa pakai baju bunga-bunga, wangi-wangi semua, pastu keluar dan terjerit-jerit macam orang gila. Jangan lupa bawak bendera besar-besar pastu sangkut kat motor. Untung-untung bendera tu sangkut kat tayar motor pastu kena t-bone ngan lori tanker terminator tu.

Malam ni for sure aku akan keluar nengok-nengok aksi mat rempit. Malangnya Kawasaki Trubo aku tak sesuai untuk aksi-aksi ganas sebegini. Kalau tak aku join je semacam. Jangan lupa pasal roadblock. Ame takde lesen memandu tu, ajak la member-member yang ada lesen tu suh bawak keta/motor. Kang kena saman kang sia-sia je. Lagi satu paling penting, jangan memandu time mabuk. Bukan ko sorang je yang memandu malam kang. Orang lain pun nak selamat jugak.

Kepada makcik-makcik yang menapak untuk kembali ke kenderaan masing-masing malam kang (kalau parking jauh dari tapak karnival…

Ani Mayuni's Semi Gerudi

Entah sapekejaddahnya Ani Mayuni ni aku tak kenal. Tapi aku rasa dia ni top la jugak. Setelah menghabiskan 5 hari bekerja non-stop, aku dan krew-krew berkunjung ke Karnival Lipis untuk nengok-nengok. Malam semalam ada RTM punya persembahan menampilkan beberapa orang artis. Termasuk la Ani Mayuni ni. Time tu aku dah letih jenjalan, jadi kitaorang pekena neskepe 'o kat gerai tepi tapak karnival ni. Time dia 'Semi Gerudi' tu aku berada kira-kira 400 meter daripada stage. Nampak la body dia mengeriut-riut sebesar satu (1) inci daripada pandangan mata aku. Kira ok la.
Sedari isnin yang lalu aku tak tido langsung. Letih tak hengat. Keje keje keje. Lalu skang ni aku dengan berbesar hatinya memberikan diri aku sendiri cuti bergaji selama seminggu. Aku nak lepak je, tak nak buat keje dah. Hehe..
Pasal BOTB tu, aku skang tengah tunggu gambar siap dicuci. Bukan kotor gambarnya kena cuci. Tapi aku pakai kamera filem punya. Itupun pinjam kat orang. Waima demikian, aku akan melancarkan &#…

Ani Mayuni's Semi Gerudi

Entah sapekejaddahnya Ani Mayuni ni aku tak kenal. Tapi aku rasa dia ni top la jugak. Setelah menghabiskan 5 hari bekerja non-stop, aku dan krew-krew berkunjung ke Karnival Lipis untuk nengok-nengok. Malam semalam ada RTM punya persembahan menampilkan beberapa orang artis. Termasuk la Ani Mayuni ni. Time tu aku dah letih jenjalan, jadi kitaorang pekena neskepe 'o kat gerai tepi tapak karnival ni. Time dia 'Semi Gerudi' tu aku berada kira-kira 400 meter daripada stage. Nampak la body dia mengeriut-riut sebesar satu (1) inci daripada pandangan mata aku. Kira ok la.
Sedari isnin yang lalu aku tak tido langsung. Letih tak hengat. Keje keje keje. Lalu skang ni aku dengan berbesar hatinya memberikan diri aku sendiri cuti bergaji selama seminggu. Aku nak lepak je, tak nak buat keje dah. Hehe..
Pasal BOTB tu, aku skang tengah tunggu gambar siap dicuci. Bukan kotor gambarnya kena cuci. Tapi aku pakai kamera filem punya. Itupun pinjam kat orang. Waima demikian, aku akan melancarkan &#…

Sibuk atau Sama Sibuk?

Dengan ini gua mencuri sedikit masa untuk menghapdet blog ni. Aku skang tengah busy menjelang Karnival Lipis ni. Banyak mende nak kena print. We're printers you know. Kepada yang tertanya-tanya mengenai pencapaian aku dalam Battle Of The Bands bebaru ini, FYI band aku yakni Fury gagal ke peringkat final. Banyak sangat mende yang slack pasal event tu. Habis je dia umum nama-nama band yang berjaya tu, aku membuat satu tekad di dalam hati;
"Korang nengok la nanti, aku bagitau satu dhunia mengenai korang.."

Kalah menang adat pertandingan. Aku selalu boleh terima kekalahan. Tapi kali ni tidak. Gua hangin. Korang nantikan post Special feature aku nanti yang bertajuk:

Battle Of The FcukingHell coming soon..

Sibuk atau Sama Sibuk?

Dengan ini gua mencuri sedikit masa untuk menghapdet blog ni. Aku skang tengah busy menjelang Karnival Lipis ni. Banyak mende nak kena print. We're printers you know. Kepada yang tertanya-tanya mengenai pencapaian aku dalam Battle Of The Bands bebaru ini, FYI band aku yakni Fury gagal ke peringkat final. Banyak sangat mende yang slack pasal event tu. Habis je dia umum nama-nama band yang berjaya tu, aku membuat satu tekad di dalam hati;
"Korang nengok la nanti, aku bagitau satu dhunia mengenai korang.."

Kalah menang adat pertandingan. Aku selalu boleh terima kekalahan. Tapi kali ni tidak. Gua hangin. Korang nantikan post Special feature aku nanti yang bertajuk:

Battle Of The FcukingHell coming soon..

BOTB- ETA: 22hrs

Baiklah. Esok aku dan band aku akan berentap di arena Battle of The Bands Kuala Lipis yang dikenali sebagai The Battle. Acara saringan esok akan menentukan 7 band untuk ke final kelak.

Tempat: Dewan Jubli Perak, Kuala Lipis.
Masa: 10.00am till dead

Aku dengan ini menjemput semua yang mengenali diri saya untuk turut serta hadir memberi sokongan kepada band aku. Moga-moga dengan sokongan anda semua kami akan beraksi lebih kerek dan dengan muka berlagak sebab ada groupie.

Nama band: Fury
Drummer : Yours Truly, Kumprinx (Frontman/Spokeperson/Manager)
Gitaris Utama : Mael 'Artificial Harmonic Maniac'
Bassist : Mie 'Selipar Slapper'
Vocal : Islah 'Helpless Dope Junkie'
Ada nama kedua macam tu tak cool langsung. Black metal boleh la..
Kameraman Bertugas: DeeTree
Transport : Kulat 'Vannete Bandit'
Stage Krew : Paeh, Timmy, Jamal dll.
Equipment band ditaja oleh: Oxygen Studio (Lipis/Bentong)

Kalian semua disarankan membawa banner dan poster sendiri. Dan anak-anak gadis juga d…

BOTB- ETA: 22hrs

Baiklah. Esok aku dan band aku akan berentap di arena Battle of The Bands Kuala Lipis yang dikenali sebagai The Battle. Acara saringan esok akan menentukan 7 band untuk ke final kelak.

Tempat: Dewan Jubli Perak, Kuala Lipis.
Masa: 10.00am till dead

Aku dengan ini menjemput semua yang mengenali diri saya untuk turut serta hadir memberi sokongan kepada band aku. Moga-moga dengan sokongan anda semua kami akan beraksi lebih kerek dan dengan muka berlagak sebab ada groupie.

Nama band: Fury
Drummer : Yours Truly, Kumprinx (Frontman/Spokeperson/Manager)
Gitaris Utama : Mael 'Artificial Harmonic Maniac'
Bassist : Mie 'Selipar Slapper'
Vocal : Islah 'Helpless Dope Junkie'
Ada nama kedua macam tu tak cool langsung. Black metal boleh la..
Kameraman Bertugas: DeeTree
Transport : Kulat 'Vannete Bandit'
Stage Krew : Paeh, Timmy, Jamal dll.
Equipment band ditaja oleh: Oxygen Studio (Lipis/Bentong)

Kalian semua disarankan membawa banner dan poster sendiri. Dan anak-anak gadis juga d…

BOTB: t-minus 1 day

The heat is on bebeh!
Battle of Tha Band ni dinamakan 'The Battle'. Lusa akan berlangsung saringan. Lepas tu terus final pada malam merdeka nanti. Sure gempak habis. 7 band akan dipilih untuk beraksi 31 haribulan nanti. Bagi 7 band tu kelak, "Tiada pengalah. Kita semua juara". Sebab dengar-dengarnya 7 band tu akan dibayar RM200 setiap band sebagai insentif untuk membuat persembahan pada malam itu. Di samping berpeluang untuk menjadi juara dan merebut hadiah wang tunai RM1000. Aku dah panik dah ni..

Switch Menu
Korang nengok je Dynamic Drive untuk menu yang sungguh hebat itu! Seingat aku aku tersilap bagi link kat seseorang. Tapi dia buat je. Jadi. Cantik gak.
http://klinikminda.blogdrive.com/

BOTB: t-minus 1 day

The heat is on bebeh!
Battle of Tha Band ni dinamakan 'The Battle'. Lusa akan berlangsung saringan. Lepas tu terus final pada malam merdeka nanti. Sure gempak habis. 7 band akan dipilih untuk beraksi 31 haribulan nanti. Bagi 7 band tu kelak, "Tiada pengalah. Kita semua juara". Sebab dengar-dengarnya 7 band tu akan dibayar RM200 setiap band sebagai insentif untuk membuat persembahan pada malam itu. Di samping berpeluang untuk menjadi juara dan merebut hadiah wang tunai RM1000. Aku dah panik dah ni..

Switch Menu
Korang nengok je Dynamic Drive untuk menu yang sungguh hebat itu! Seingat aku aku tersilap bagi link kat seseorang. Tapi dia buat je. Jadi. Cantik gak.
http://klinikminda.blogdrive.com/

BOTB: t-minus 4 days

Image
Timmy come home quick!
2 hari nan lalu aku ngan Mael hantar Timmy ke JB. Dia ada konvo. Tetiba aku ngan Mael dapat idea nak suruh Timmy ni jadi vokalist kitaorang untuk BOTB ni. Menggantikan vokalis taik dadah yang aku dah mangli nak layan tu. Timmy pandai main gitar. Dan masa Sure Pekat 2 tahun 2004 ari tu, Timmy jadi 2nd vocal ngan bassist player untuk band aku (JR panggil 'Kumprinx And Superfriends') Padahal band tu namanya 'Lily Fusion'.
Namun demikian barangkali Timmy tak sempat nak balik menjelang BOTB ni. Jadi kitaorang hanya boleh berharap.
Sorang lagi calon yang aku temui adalah abang Rahim Maarof. Nama dia sebenar bukan Rahim Maarof namun muka dia sejibik. Nama sebenar dia aku kurang pasti lagi tapi aku selalu nampak dia melepak kat studio Eddie kat Lipis ni. Dengar-dengarnya dia juga boleh menyanyi dengan baik, di samping skill gitar yang 'ikut-buku-punya'.

Dress Up Sunday
Bab pakaian ni sebenarnya remeh sangat. Tapi aku tak nak terlepas pandang satupun a…

BOTB: t-minus 4 days

Image
Timmy come home quick!
2 hari nan lalu aku ngan Mael hantar Timmy ke JB. Dia ada konvo. Tetiba aku ngan Mael dapat idea nak suruh Timmy ni jadi vokalist kitaorang untuk BOTB ni. Menggantikan vokalis taik dadah yang aku dah mangli nak layan tu. Timmy pandai main gitar. Dan masa Sure Pekat 2 tahun 2004 ari tu, Timmy jadi 2nd vocal ngan bassist player untuk band aku (JR panggil 'Kumprinx And Superfriends') Padahal band tu namanya 'Lily Fusion'.
Namun demikian barangkali Timmy tak sempat nak balik menjelang BOTB ni. Jadi kitaorang hanya boleh berharap.
Sorang lagi calon yang aku temui adalah abang Rahim Maarof. Nama dia sebenar bukan Rahim Maarof namun muka dia sejibik. Nama sebenar dia aku kurang pasti lagi tapi aku selalu nampak dia melepak kat studio Eddie kat Lipis ni. Dengar-dengarnya dia juga boleh menyanyi dengan baik, di samping skill gitar yang 'ikut-buku-punya'.

Dress Up Sunday
Bab pakaian ni sebenarnya remeh sangat. Tapi aku tak nak terlepas pandang satupun a…

BOTB : t-minus 5 days

5 Hari lagi Battle Of The Bands. Panik semakin menimpa. Tadi aku ngan Mael prektis part-part lagu yang masih perlu penekanan. Macam dia punya fill in nak masuk chorus, nak masuk verse balik. Overall aku ngan Mael skang ni dah 80% ready. Tak tau la ngan vokalis taik dadah aku tu ngan bassist dia. Tak hadir training memang menyakitkan hati. Sebab sebelum pegi umah Mael aku nampak diaorang melepak pekena neskepe 'o kat Centerpoint. Kalau tak kerana takde pengganti ngan masa dah suntuk aku rijek je diaorang tu. Hampeh tul la..
Weii takde ke sedara mara korang yang boleh nyanyi ni? Semua yang aku kenal dah di-booked untuk main ngan band lain. Kalau ada sila kontek aku ngan segera. Buat masa ni taik dadah tu aku hold on dulu sehingga saat terakhir. Mana tau takde pengganti.
Dah dekat dah ni.. alamak!!

BOTB : t-minus 5 days

5 Hari lagi Battle Of The Bands. Panik semakin menimpa. Tadi aku ngan Mael prektis part-part lagu yang masih perlu penekanan. Macam dia punya fill in nak masuk chorus, nak masuk verse balik. Overall aku ngan Mael skang ni dah 80% ready. Tak tau la ngan vokalis taik dadah aku tu ngan bassist dia. Tak hadir training memang menyakitkan hati. Sebab sebelum pegi umah Mael aku nampak diaorang melepak pekena neskepe 'o kat Centerpoint. Kalau tak kerana takde pengganti ngan masa dah suntuk aku rijek je diaorang tu. Hampeh tul la..
Weii takde ke sedara mara korang yang boleh nyanyi ni? Semua yang aku kenal dah di-booked untuk main ngan band lain. Kalau ada sila kontek aku ngan segera. Buat masa ni taik dadah tu aku hold on dulu sehingga saat terakhir. Mana tau takde pengganti.
Dah dekat dah ni.. alamak!!

Late Show With Kumprinx (Part 2)

Image
Bundle Makes Your Dream Come True
Setelah aktiviti mengecat yang sangat memenatkan tempohari, kasut aku mengalami keputihan akibat tetes-tetesan cat. Tak banyak, sikit je. Namun demikian itu menguatkan semangat aku untuk membeli kasut baru. Waima kasut bundle sekalipun, terkena cat adalah alasan yang paling ideal sekali (malas basuh) untuk beli kasut baru.
Hari sabtu nan lalu aku takde planning langsung nak beli apa-apa selain daripada kopok, murtabak mini, nasik dagang dan kuih kocok (cakoi) untuk pekena kat umah sambil nengok tv.
Pastu aku lalu kat depan brader bundle ni aku ternampak sesuatu. Sepasang kasut. Elok lagi. Memula aku tanya brader tu bape inggit. Dia cakap RM30. "Baik! RM25 aku angkat!", ujar aku. Aku ambik, nengok lebih kurang, pastu aku suruh brader tu simpan jap sebab aku nak pegi beli kuih cakoi dulu. Bila aku mai balik aku nengok member saya sendiri, iaitu Mael tengah nego ngan brader tu nak beli kasut tu jugak. Brader tu cakap "Ada budak besar-besar, j…

Late Show With Kumprinx (Part 2)

Image
Bundle Makes Your Dream Come True
Setelah aktiviti mengecat yang sangat memenatkan tempohari, kasut aku mengalami keputihan akibat tetes-tetesan cat. Tak banyak, sikit je. Namun demikian itu menguatkan semangat aku untuk membeli kasut baru. Waima kasut bundle sekalipun, terkena cat adalah alasan yang paling ideal sekali (malas basuh) untuk beli kasut baru.
Hari sabtu nan lalu aku takde planning langsung nak beli apa-apa selain daripada kopok, murtabak mini, nasik dagang dan kuih kocok (cakoi) untuk pekena kat umah sambil nengok tv.
Pastu aku lalu kat depan brader bundle ni aku ternampak sesuatu. Sepasang kasut. Elok lagi. Memula aku tanya brader tu bape inggit. Dia cakap RM30. "Baik! RM25 aku angkat!", ujar aku. Aku ambik, nengok lebih kurang, pastu aku suruh brader tu simpan jap sebab aku nak pegi beli kuih cakoi dulu. Bila aku mai balik aku nengok member saya sendiri, iaitu Mael tengah nego ngan brader tu nak beli kasut tu jugak. Brader tu cakap "Ada budak besar-besar, j…

Late Show With Kumprinx (Part 1)

Image
Tiresome Weekend
Beberapa hari aku offline kerana terlalu sibuk ngan urusan seharian. Merempit ke Bentong sebanyak 2 (dua) round. Bekerja hingga santak subuh ke terbenam mentari secara non-stop. Dan jugak kenduri nikah kawin. Tak lupa jugak aktiviti bermain gitar tengah-tengah malam melayani sanubari luka yang penuh tekanan merudum. Kadang-kadang tu aku heran jugak mengapa diri aku ni selalu diselubungi keletihan yang melampau. Ada ketika aku terlalu takde mende nak buat sampai naik pening kepala aku nengok tv. Dan jugak ada ketika aku terlalu sibuk sampai tak sempat nak singgah kat table member-member yang menyeru aku mengajak sekali mem-pekena neskepe 'o bersama mereka. Malah ada jugak ketika aku tetap melepak mempekena neskepe 'o meskipun ada 1001 perkara yang aku perlu selesaikan dengan segera. Most of the time, aku boleh gerenti aku mesti berada dalam keletihan yang melampau. Sehingga aku terpaksa menyapu Balm di sendi-sendi yang sakit. Orang lain pun cari makan jugak. Ora…

Late Show With Kumprinx (Part 1)

Image
Tiresome Weekend
Beberapa hari aku offline kerana terlalu sibuk ngan urusan seharian. Merempit ke Bentong sebanyak 2 (dua) round. Bekerja hingga santak subuh ke terbenam mentari secara non-stop. Dan jugak kenduri nikah kawin. Tak lupa jugak aktiviti bermain gitar tengah-tengah malam melayani sanubari luka yang penuh tekanan merudum. Kadang-kadang tu aku heran jugak mengapa diri aku ni selalu diselubungi keletihan yang melampau. Ada ketika aku terlalu takde mende nak buat sampai naik pening kepala aku nengok tv. Dan jugak ada ketika aku terlalu sibuk sampai tak sempat nak singgah kat table member-member yang menyeru aku mengajak sekali mem-pekena neskepe 'o bersama mereka. Malah ada jugak ketika aku tetap melepak mempekena neskepe 'o meskipun ada 1001 perkara yang aku perlu selesaikan dengan segera. Most of the time, aku boleh gerenti aku mesti berada dalam keletihan yang melampau. Sehingga aku terpaksa menyapu Balm di sendi-sendi yang sakit. Orang lain pun cari makan jugak. Ora…

Friday Flick

Takde karan, tiruk dan kekecewaan yang merudum
Malam sebelum berangkat ke Bentong tu aku berjaga sampai pagi untuk menentang musuh yang cuba memulakan perang nuklear untuk kepentingan sendiri. (MGS#:Snake Eater - PS2). Pagi tu aku terlalu letih dan mengantuk. Aku tido sepanjang perjalanan ke Bentong.
Tindakan aku melarikan diri ke Bentong untuk melarikan diri daripada ketiadaan air di Kuala Lipis mungkin satu langkah yang bijak. Tapi setibanya aku di ibusawat Oxygen Studio di Bentong satu lagi bahana baru telah menimpa. Air ada tapi karan takde. Memula aku saspek satu taman tu takde api. Aku try tanya awek yang jaga kedai perabot jati kat bawah opis tu. Dia tengah asyik menyapu lantai. Kedai ni baru je bukak. Aku sendiri tak pernah pegi nengok kedai ni.
"Assalamualaikum. Sapu sampah ka?" tanya aku memulakan perbualan.
"Waalaikumusalam. Ha'ah baru bukak tadi"
"Tengahari baru bukak?"
"Pepagi mana ada orang nak beli perabot cik abang oii.."
"Oh y…

Friday Flick

Takde karan, tiruk dan kekecewaan yang merudum
Malam sebelum berangkat ke Bentong tu aku berjaga sampai pagi untuk menentang musuh yang cuba memulakan perang nuklear untuk kepentingan sendiri. (MGS#:Snake Eater - PS2). Pagi tu aku terlalu letih dan mengantuk. Aku tido sepanjang perjalanan ke Bentong.
Tindakan aku melarikan diri ke Bentong untuk melarikan diri daripada ketiadaan air di Kuala Lipis mungkin satu langkah yang bijak. Tapi setibanya aku di ibusawat Oxygen Studio di Bentong satu lagi bahana baru telah menimpa. Air ada tapi karan takde. Memula aku saspek satu taman tu takde api. Aku try tanya awek yang jaga kedai perabot jati kat bawah opis tu. Dia tengah asyik menyapu lantai. Kedai ni baru je bukak. Aku sendiri tak pernah pegi nengok kedai ni.
"Assalamualaikum. Sapu sampah ka?" tanya aku memulakan perbualan.
"Waalaikumusalam. Ha'ah baru bukak tadi"
"Tengahari baru bukak?"
"Pepagi mana ada orang nak beli perabot cik abang oii.."
"Oh y…

Kuala Lipis Dilanda Kemarau

Pun begitu aku lebih prefer kalau letak tajuk 'Kuala Lipis Dilanda Garuda'. Sebab it's gettin' boring la.. Takde adegan tembak menembak ke, rompak kedai ke, orang bunuh diri ke. Kendati demikian aku akan ceritakan jugak pasal kemarau di kuala lipis ni.

Tidak. Bukan Kuala Lipis ni dilanda kemarau. Padahal baru je pagi semalam hujan lebat tak hengat punya di waktu pagi. Tapi kali ni seluruh penduduk Kuala Lipis ni telah diberi amaran mengenai water shortage yang akan berlaku dalam 2-3 hari akan datang ni. memula kat kawasan tempoyang takde air. Aku gelak je la kat diaorang sebab nescaya diaorang tak mandi punya.

Pastu tengahari tadi ada notis kat umah aku bagitau nanti takde air selama 2-3 hari. Ayat dalam notis tu: "Dukacita dimaklumkan nanti takde air 2-3 hari kat apartment korang. Jika mahu mandi kalian dinasehatkan agar menadah air cukup-cukup untuk 2-3 hari. Kemudian jika mandi jangan tak hengat dunia. Kalau nak mandi macam air terjun sila pergi air terjun. Berik…

Kuala Lipis Dilanda Kemarau

Pun begitu aku lebih prefer kalau letak tajuk 'Kuala Lipis Dilanda Garuda'. Sebab it's gettin' boring la.. Takde adegan tembak menembak ke, rompak kedai ke, orang bunuh diri ke. Kendati demikian aku akan ceritakan jugak pasal kemarau di kuala lipis ni.

Tidak. Bukan Kuala Lipis ni dilanda kemarau. Padahal baru je pagi semalam hujan lebat tak hengat punya di waktu pagi. Tapi kali ni seluruh penduduk Kuala Lipis ni telah diberi amaran mengenai water shortage yang akan berlaku dalam 2-3 hari akan datang ni. memula kat kawasan tempoyang takde air. Aku gelak je la kat diaorang sebab nescaya diaorang tak mandi punya.

Pastu tengahari tadi ada notis kat umah aku bagitau nanti takde air selama 2-3 hari. Ayat dalam notis tu: "Dukacita dimaklumkan nanti takde air 2-3 hari kat apartment korang. Jika mahu mandi kalian dinasehatkan agar menadah air cukup-cukup untuk 2-3 hari. Kemudian jika mandi jangan tak hengat dunia. Kalau nak mandi macam air terjun sila pergi air terjun. Berik…

Burger

Burger bukanlah tersenarai dalam rantai makanan kegemaran aku. Tapi kadangkala pabila nasik tiada di sisi, apatah lagi mee goreng hailam dan wang ringgit yang merudum, burger slalu menjadi pilihan aku. (Burger King, McD dll skang tolak tepi aa..). Kat Kuala Lipis ni aku dah kenalpasti hampir semua gerai burger yang beroperasi di sini. Menandakan bahawa aku sering dilanda ketiadaan wang. Lalu skang aku persembahkan; Kumprinx's Guide to Burger Hunting In Kuala Lipis If You Dont Have Enough Money For Nasik Goreng Pattaya (KGBHIKLIYDHEMFNGP).

Burger Abang Mie
Sejak dari awal dunia lagi aku dah makan burger abang Mie ni. Terkenal sebagai burger yang paling power kat Kuala Lipis ni. Dulu dia beroperasi kat stesen ketapi. Masa tu aku kecik lagi. Tapi skang ni dia dah berpindah ke lokasi yang lebih high profile iaitu di perkarangan umah aku sendiri. Sapa yang tak kenal burger abang Mie? Memang burger dia sedap, tapi aku dah selalu sangat makan burger dia (10 tahun beb..) naik mangli pun ada…

Burger

Burger bukanlah tersenarai dalam rantai makanan kegemaran aku. Tapi kadangkala pabila nasik tiada di sisi, apatah lagi mee goreng hailam dan wang ringgit yang merudum, burger slalu menjadi pilihan aku. (Burger King, McD dll skang tolak tepi aa..). Kat Kuala Lipis ni aku dah kenalpasti hampir semua gerai burger yang beroperasi di sini. Menandakan bahawa aku sering dilanda ketiadaan wang. Lalu skang aku persembahkan; Kumprinx's Guide to Burger Hunting In Kuala Lipis If You Dont Have Enough Money For Nasik Goreng Pattaya (KGBHIKLIYDHEMFNGP).

Burger Abang Mie
Sejak dari awal dunia lagi aku dah makan burger abang Mie ni. Terkenal sebagai burger yang paling power kat Kuala Lipis ni. Dulu dia beroperasi kat stesen ketapi. Masa tu aku kecik lagi. Tapi skang ni dia dah berpindah ke lokasi yang lebih high profile iaitu di perkarangan umah aku sendiri. Sapa yang tak kenal burger abang Mie? Memang burger dia sedap, tapi aku dah selalu sangat makan burger dia (10 tahun beb..) naik mangli pun ada…

The Tiresome Weekend

Sabtu nan lalu aku bangkut dari tidur seperti biasa. Hari tu aku tau aku terpaksa melakukan sesuatu yang amat penting iaitu mengecat kedai sebelah kedai aku ni.
Memula kedai kat sebelah aku ni ada anak-anak muda yang menyewa kat situ. Buat printing. Pastu diaorang menggatal nak pegi cat dinding dia. Dah la cat warna merah ngan ijau. Tobat buruk color scheme dia. Kendian diaorang terpaksa pindah keluar sebab gagal menjelaskan sewa bulanan. Dan kini ada tenant baru nak sewa. Jadi aku terpaksa memutihkan kembali dinding kedai tu. Diaorang cat sampai syiling dia sekali warna hijau.

Aku dengan yakinnya mengambik tender mengecat ni padahal aku tak pernah mengecat. Aku bukan tukang cat! Chating boleh. Itupun tak berapa into sangat. Sebab kaler merah jadi aku terpaksa buat dia coating. Baru jadi putih betul.
Lalu berpeluh-peluhlah aku mengecat kedai tu.

Tak pernah mengecat bermakna aku melalui banyak pengalaman trial and error. Kadar sukatan bancuhan cat, first layer coating macamana. Semuanya ak…

The Tiresome Weekend

Sabtu nan lalu aku bangkut dari tidur seperti biasa. Hari tu aku tau aku terpaksa melakukan sesuatu yang amat penting iaitu mengecat kedai sebelah kedai aku ni.
Memula kedai kat sebelah aku ni ada anak-anak muda yang menyewa kat situ. Buat printing. Pastu diaorang menggatal nak pegi cat dinding dia. Dah la cat warna merah ngan ijau. Tobat buruk color scheme dia. Kendian diaorang terpaksa pindah keluar sebab gagal menjelaskan sewa bulanan. Dan kini ada tenant baru nak sewa. Jadi aku terpaksa memutihkan kembali dinding kedai tu. Diaorang cat sampai syiling dia sekali warna hijau.

Aku dengan yakinnya mengambik tender mengecat ni padahal aku tak pernah mengecat. Aku bukan tukang cat! Chating boleh. Itupun tak berapa into sangat. Sebab kaler merah jadi aku terpaksa buat dia coating. Baru jadi putih betul.
Lalu berpeluh-peluhlah aku mengecat kedai tu.

Tak pernah mengecat bermakna aku melalui banyak pengalaman trial and error. Kadar sukatan bancuhan cat, first layer coating macamana. Semuanya ak…