Posts

Showing posts from October, 2005

::Perutusan Aidilfitri Dari Kumprinx

Bulan Ramadhan adalah bulan paling champion sepanjang tahun. Masuk bulan ni bermakna kelaparan yang serius akan melanda. Bulan ni bermakna bertarung ngan nafsu serakah. Orang cakap takde hantu sebab setan dah kena rantai. Namun demikian tak kurang jugak yang volunter stand-in untuk jawatan setan tu dengan berperangai seperti setan jugak.
Bulan yang mulia ni adalah sebulan yang penuh dengan men-sample makanan yang tak terkira jumlahnya. Makanan yang tak selalu jumpa pada hari biasa, time ni la nak pekena. Hari biasa nak cari ayam percik pun susah. Skang ni 2-3 kedai jual ayam percik. Pastu ada sorang pakcik ni jual kueh yang bernama Pongkes. Nampak macam apam balik, tapi tak sebijik pun macam pongkes yang diaorang buat kaut daun tu.
Gerai-gerai kecil tumbuh merata-rata di tepi jalan. Time ni la anak-anak makcik yang setahun sekali kuar umah tu mula tolong mak dia berniaga. Waima demikian paling penting sekali bulan puasa ni adalah bulan kita mengontrol nafsu serakah bukan sahaja dari mak…

::Perutusan Aidilfitri Dari Kumprinx

Bulan Ramadhan adalah bulan paling champion sepanjang tahun. Masuk bulan ni bermakna kelaparan yang serius akan melanda. Bulan ni bermakna bertarung ngan nafsu serakah. Orang cakap takde hantu sebab setan dah kena rantai. Namun demikian tak kurang jugak yang volunter stand-in untuk jawatan setan tu dengan berperangai seperti setan jugak.
Bulan yang mulia ni adalah sebulan yang penuh dengan men-sample makanan yang tak terkira jumlahnya. Makanan yang tak selalu jumpa pada hari biasa, time ni la nak pekena. Hari biasa nak cari ayam percik pun susah. Skang ni 2-3 kedai jual ayam percik. Pastu ada sorang pakcik ni jual kueh yang bernama Pongkes. Nampak macam apam balik, tapi tak sebijik pun macam pongkes yang diaorang buat kaut daun tu.
Gerai-gerai kecil tumbuh merata-rata di tepi jalan. Time ni la anak-anak makcik yang setahun sekali kuar umah tu mula tolong mak dia berniaga. Waima demikian paling penting sekali bulan puasa ni adalah bulan kita mengontrol nafsu serakah bukan sahaja dari mak…

Korang ingat lagi tak?

Image
Dalam ni, hasil kerja aku yang paling aku puas hati. Bukan nak kempen suh korang beli. Waima kalau korang beli, lagi cun. Kalau tak, telan air liur je la beb. Zine Journal Vol.1/Hilang Punca #5 ni direleasekan Mac tahun lepas. Zine ni dah lama. Jadi mengapa aku sajes korang baca?
Sebab sequelnya akan menyusul bulan depan. Memang power. Tak tipu. Crossover yang kedua ni menjanjikan isi kandungan yang jauh melampaui zaman kita ni. Penulisan yang berselirat ngan taktikal sarkastik. Bahagian yang aku tulis tosah cerita, tapi part yang Hilang Punca tu memang power. Aku daru dulu lagi respek penulisan budak Firdaus ni. Kalau zaman-zaman dulu, aku selalu cuba nak replicate style penulisan dia. Tapi akhirnya tak berjaya danimageshack I end up dengan apa yang aku ada skang ni. Aku dah baca material yang dia hantar kat aku. Sakit kepala aku. Macamana aku nak tulis perkara yang setanding ngan dia punya ni?! Selenge la aku macam ni!
Anyway, aku sangat exited ngan release yang akan datang ni. Korang…

Korang ingat lagi tak?

Image
Dalam ni, hasil kerja aku yang paling aku puas hati. Bukan nak kempen suh korang beli. Waima kalau korang beli, lagi cun. Kalau tak, telan air liur je la beb. Zine Journal Vol.1/Hilang Punca #5 ni direleasekan Mac tahun lepas. Zine ni dah lama. Jadi mengapa aku sajes korang baca?
Sebab sequelnya akan menyusul bulan depan. Memang power. Tak tipu. Crossover yang kedua ni menjanjikan isi kandungan yang jauh melampaui zaman kita ni. Penulisan yang berselirat ngan taktikal sarkastik. Bahagian yang aku tulis tosah cerita, tapi part yang Hilang Punca tu memang power. Aku daru dulu lagi respek penulisan budak Firdaus ni. Kalau zaman-zaman dulu, aku selalu cuba nak replicate style penulisan dia. Tapi akhirnya tak berjaya danimageshack I end up dengan apa yang aku ada skang ni. Aku dah baca material yang dia hantar kat aku. Sakit kepala aku. Macamana aku nak tulis perkara yang setanding ngan dia punya ni?! Selenge la aku macam ni!
Anyway, aku sangat exited ngan release yang akan datang ni. Korang…

Gedik Tanpa Batas

Petang semalam tetiba aku teringin nak jenjalan kat 'Pasaram' (Pasar Ramadhan). Beli-beli kuih. Mini murtabak. Ayam percik semua. Time tu dah pukul 6.30pm. Masa berbuka dah tak lama dah. Jadi aku rushing beli-beli semua. Takde nak round-round 2-3 kali. Nampak yang berkenan terus angkat. Dalam rushing-rushing tu aku ternampak ada gerai jual karipap pedas. "Best nih..", getus hatiku.
Kat gerai tu ada sorang budak pompuan ni. Gemuk, kulit tak cerah. "Karipap pedas singgit", ujar aku. Tapi permintaan aku itu tak diendahkannya. Sebab dia tengah memain ngan sorang mamat ni. Mamat tu tengah tunggu duit belen (balance) dia. Pastu budak gemuk tu main-main. Acah-acah nak bagi duit. Pastu mamat tu layan je dengan muka ketat, takut tak dapat balik belen duit dia. "Hik hik hik.." kata budak gemuk tu. Aku ingat umur dia dalam 18-20an gitu. Pastu bila dia dah bagi duit tu, mamat tu kira tak cukup. Baki selebihnya dia tunjuk-tunjuk kat mamat tu sambil angkat-angka…

Gedik Tanpa Batas

Petang semalam tetiba aku teringin nak jenjalan kat 'Pasaram' (Pasar Ramadhan). Beli-beli kuih. Mini murtabak. Ayam percik semua. Time tu dah pukul 6.30pm. Masa berbuka dah tak lama dah. Jadi aku rushing beli-beli semua. Takde nak round-round 2-3 kali. Nampak yang berkenan terus angkat. Dalam rushing-rushing tu aku ternampak ada gerai jual karipap pedas. "Best nih..", getus hatiku.
Kat gerai tu ada sorang budak pompuan ni. Gemuk, kulit tak cerah. "Karipap pedas singgit", ujar aku. Tapi permintaan aku itu tak diendahkannya. Sebab dia tengah memain ngan sorang mamat ni. Mamat tu tengah tunggu duit belen (balance) dia. Pastu budak gemuk tu main-main. Acah-acah nak bagi duit. Pastu mamat tu layan je dengan muka ketat, takut tak dapat balik belen duit dia. "Hik hik hik.." kata budak gemuk tu. Aku ingat umur dia dalam 18-20an gitu. Pastu bila dia dah bagi duit tu, mamat tu kira tak cukup. Baki selebihnya dia tunjuk-tunjuk kat mamat tu sambil angkat-angka…

Blues Ayam Goreng

Ayam goreng adalah perkara yang paling aku kepingin sekali di bulan Ramadhan ni. Mengapa mesti ayam goreng? Kenapa tak juadah-juadah lain seperti ayam percik, lemang, murtabak, air tebu?
Jawapannya mudah. Ayam goreng di bulan puasa ni berbeza sama sekali ngan ayam goreng pada hari-hari biasa. Ayam goreng yang aku maksudkan ni bukanlah ayam goreng kentaki ataupun McD, tapi ayam goreng kat pasar ramadhan tu.
Biasanya pada bulan puasa, ayam goreng mesti habih di pasaran menjelang waktu berbuka. Sure sale. Bila ayam dia habih, maka keesokan harinya dia akan kembali menjual ayam goreng dengan ayam-ayam yang baru dan segar. Sebab kalau hari biasa mungkin tak habih. Kemungkinan besar ayam-ayam tersebut mengalami proses kitar semula.
Bulan pose ni, semua ayam kat situ ayam segar. Permintaan yang tinggi menyebabkan pembekal tu sembelih ayam setiap hari. Besar kemungkinan, ayam goreng yang dijual pada bulan puasa ni, baru pagi tadi diaorang sembelih, proses, goreng dan terus jual.
Waima demikian, k…

Blues Ayam Goreng

Ayam goreng adalah perkara yang paling aku kepingin sekali di bulan Ramadhan ni. Mengapa mesti ayam goreng? Kenapa tak juadah-juadah lain seperti ayam percik, lemang, murtabak, air tebu?
Jawapannya mudah. Ayam goreng di bulan puasa ni berbeza sama sekali ngan ayam goreng pada hari-hari biasa. Ayam goreng yang aku maksudkan ni bukanlah ayam goreng kentaki ataupun McD, tapi ayam goreng kat pasar ramadhan tu.
Biasanya pada bulan puasa, ayam goreng mesti habih di pasaran menjelang waktu berbuka. Sure sale. Bila ayam dia habih, maka keesokan harinya dia akan kembali menjual ayam goreng dengan ayam-ayam yang baru dan segar. Sebab kalau hari biasa mungkin tak habih. Kemungkinan besar ayam-ayam tersebut mengalami proses kitar semula.
Bulan pose ni, semua ayam kat situ ayam segar. Permintaan yang tinggi menyebabkan pembekal tu sembelih ayam setiap hari. Besar kemungkinan, ayam goreng yang dijual pada bulan puasa ni, baru pagi tadi diaorang sembelih, proses, goreng dan terus jual.
Waima demikian, k…

I'm Home.

Image
Akhirnya setelah sekian lama aku tak jumpa kompiter, kini aku dah kembali ke tanah air tercinta. Soalan pertama:
Do you miss me?
hehe..

Interview ngan Kumprinx
Ko pegi mana Amin..?
Sepanjang masa ni aku berada kat Kompleks Oxygen Studio kat Bentong (notice term 'Ibusawat Oxygen Studio' kini dimansuhkan dan tidak lagi digunapakai).

Ko buat apa kat sana lama-lama?
Aku menjalankan projek membina, menyiapkan dan mengadakan 'usability testing' sound proofing untuk bilik studio jamming kat sana.

So, amacam sound proofing?
Nak kata tak jadi tu, jadi la jugak. Kira-kira 70% sound tu berjaya di-contain kat dalam studio tu. Waima demikian masih gagal memuaskan hati jiran tetangga.

Jiran tetangga?
Ha'ah. Encik Mokhtar (bukan nama sebenar) telah merusuh masuk ke kompleks ketika sessi ujian dijalankan. Dengan nada 'kontrol hangin' yang meruap-ruap dia sound kitaorang, "Korang buat ni, aku bukan nak jatuhkan bisnes korang, tapi bising tau tak? Anak-anak aku nak tido nak belaja…

I'm Home.

Image
Akhirnya setelah sekian lama aku tak jumpa kompiter, kini aku dah kembali ke tanah air tercinta. Soalan pertama:
Do you miss me?
hehe..

Interview ngan Kumprinx
Ko pegi mana Amin..?
Sepanjang masa ni aku berada kat Kompleks Oxygen Studio kat Bentong (notice term 'Ibusawat Oxygen Studio' kini dimansuhkan dan tidak lagi digunapakai).

Ko buat apa kat sana lama-lama?
Aku menjalankan projek membina, menyiapkan dan mengadakan 'usability testing' sound proofing untuk bilik studio jamming kat sana.

So, amacam sound proofing?
Nak kata tak jadi tu, jadi la jugak. Kira-kira 70% sound tu berjaya di-contain kat dalam studio tu. Waima demikian masih gagal memuaskan hati jiran tetangga.

Jiran tetangga?
Ha'ah. Encik Mokhtar (bukan nama sebenar) telah merusuh masuk ke kompleks ketika sessi ujian dijalankan. Dengan nada 'kontrol hangin' yang meruap-ruap dia sound kitaorang, "Korang buat ni, aku bukan nak jatuhkan bisnes korang, tapi bising tau tak? Anak-anak aku nak tido nak belaja…