Posts

Showing posts from November, 2005

Bikin Malu

Image
Klik untuk download
Siapalah aku nak memberi komentar tentang kes video ni. Nengok berita, baca sekabar lagi banyak hal. Namun demikian aku juga masih berhak untuk memberikan pandangan aku. Apa nak jadi, jadilah..
-Menurut pandangan aku, orang yang amik video ni didorong oleh aspek pornografi yang berlaku di situ.
-Ketuk ketampi ni aku rasa prosedur biasa nak cari apa-apa barang tersembunyi yang mungkin disembunyikan. Ataupun diaorang boring kot?
-Memalukan? Orang dapat tau memang la memalukan.
-Terkejut? Terkejut sebab ada video kot?
-Naya punya kes.
-Sekarang baru kau tau!?

Bikin Malu

Image
Klik untuk download
Siapalah aku nak memberi komentar tentang kes video ni. Nengok berita, baca sekabar lagi banyak hal. Namun demikian aku juga masih berhak untuk memberikan pandangan aku. Apa nak jadi, jadilah..
-Menurut pandangan aku, orang yang amik video ni didorong oleh aspek pornografi yang berlaku di situ.
-Ketuk ketampi ni aku rasa prosedur biasa nak cari apa-apa barang tersembunyi yang mungkin disembunyikan. Ataupun diaorang boring kot?
-Memalukan? Orang dapat tau memang la memalukan.
-Terkejut? Terkejut sebab ada video kot?
-Naya punya kes.
-Sekarang baru kau tau!?

Suatu Pagi Di Musim Tengkujuh

Image
Kuala Lipis: Sebuah kedai kaset di pusat bandar ini musnah dalam satu letupan pagi tadi. Letupan itu dipercayai berpunca daripada sebuah bom buatan sendiri yang dicampakkan ke dalam kedai tersebut. 2 kakitangan kedai kaset tersebut cedera parah dan telah dihantar ke Hospital Kuala Lipis untuk mendapatkan rawatan. Mereka masih lagi berada dalam Unit Rawatan Intensif dan belum sedarkan diri. Polis menolak kemungkinan penglibatan pengganas dalam serangan bom itu. Modus operandi serangan ini masih belum dikenalpasti. Beberapa saksi yang ditemui mengatakan sejurus sebelum serangan seorang pemuda berpakaian serba hitam masuk kedalam kedai tersebut kemudian berlari keluar. Sehingga kini pihak polis masih lagi menjalankan siasatan. Kepada orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai letupan ini bolehlah menghubungi balai polis berdekatan.

Skang ni musim ujan. Malam semalam aku stuck kat Ali Kapak sampai pukul 2 pagi sebab ujan turun tak henti-henti. Maklumlah, Kawasaki Turbo aku tu (yang baru …

Suatu Pagi Di Musim Tengkujuh

Image
Kuala Lipis: Sebuah kedai kaset di pusat bandar ini musnah dalam satu letupan pagi tadi. Letupan itu dipercayai berpunca daripada sebuah bom buatan sendiri yang dicampakkan ke dalam kedai tersebut. 2 kakitangan kedai kaset tersebut cedera parah dan telah dihantar ke Hospital Kuala Lipis untuk mendapatkan rawatan. Mereka masih lagi berada dalam Unit Rawatan Intensif dan belum sedarkan diri. Polis menolak kemungkinan penglibatan pengganas dalam serangan bom itu. Modus operandi serangan ini masih belum dikenalpasti. Beberapa saksi yang ditemui mengatakan sejurus sebelum serangan seorang pemuda berpakaian serba hitam masuk kedalam kedai tersebut kemudian berlari keluar. Sehingga kini pihak polis masih lagi menjalankan siasatan. Kepada orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai letupan ini bolehlah menghubungi balai polis berdekatan.

Skang ni musim ujan. Malam semalam aku stuck kat Ali Kapak sampai pukul 2 pagi sebab ujan turun tak henti-henti. Maklumlah, Kawasaki Turbo aku tu (yang baru …

Saturday Blues

Image
Mercun Tarik
Minggu lepas masa aku jenjalan kat pasar aku nampak sorang brader ni jual mercun tarik. Aku ingat mercun jenis ni dah pupus dah. Rupanya ada lagi. Pastu aku beli la 4 kotak saje nak test. Musim perayaan ni molek jugak kalau ada mercun.
Zaman dulu mercun tarik ni adalah antara mercun kegemaran aku. Sebab ia memerlukan semangat yang jitu kalau nak tarik. Hati kena kering. Sound dia takde la power sangat, tapi kalau main dalam bilik tu boleh tahan gak bingitnya telinga. Bila kita tarik tali dia, lipatan tali kat tengah dia tu akan terurai. Dalam proses penguraian ni akan berlaku geseran yang mengeluarkan haba. Haba ini lah yang meletupkan belerang kat dalam mercun ni.
Kegunaan mercun tarik ni selain dari buat bising, ia jugak adalah satu peralatan prank yang menarik. Masa aku muda-muda dulu selalu ikat kat selipar kengkawan. Ikat kat seluar. Memang seronok. Tapi kalau aku yang kena sudah tentu tak best dan mampu menyebabkan pergaduhan.
Bebudak zaman skang ni ada yang dah tak ken…

Saturday Blues

Image
Mercun Tarik
Minggu lepas masa aku jenjalan kat pasar aku nampak sorang brader ni jual mercun tarik. Aku ingat mercun jenis ni dah pupus dah. Rupanya ada lagi. Pastu aku beli la 4 kotak saje nak test. Musim perayaan ni molek jugak kalau ada mercun.
Zaman dulu mercun tarik ni adalah antara mercun kegemaran aku. Sebab ia memerlukan semangat yang jitu kalau nak tarik. Hati kena kering. Sound dia takde la power sangat, tapi kalau main dalam bilik tu boleh tahan gak bingitnya telinga. Bila kita tarik tali dia, lipatan tali kat tengah dia tu akan terurai. Dalam proses penguraian ni akan berlaku geseran yang mengeluarkan haba. Haba ini lah yang meletupkan belerang kat dalam mercun ni.
Kegunaan mercun tarik ni selain dari buat bising, ia jugak adalah satu peralatan prank yang menarik. Masa aku muda-muda dulu selalu ikat kat selipar kengkawan. Ikat kat seluar. Memang seronok. Tapi kalau aku yang kena sudah tentu tak best dan mampu menyebabkan pergaduhan.
Bebudak zaman skang ni ada yang dah tak ken…

About Being 22

Image
My name is Amin. Somewhere 10 years ago I give myself another name. Kumprinx. Might sounded silly but then I embraced this name and let it represent the other side of me. For a while it was as I was living 2 different lives. Amin is the usual normal everyday people. While Kumprinx is smoking, curse swearing, torn jeans, and elusive, corrupt, nasty writer that is good for nothing. While Amin go fcuked all his exam results, Kumprinx is busy publishing his HC/Punk zine. While Amin is busy printing t-shirt, Kumprinx is also busy giving his blog a new facelift.
Somewhere a few years back, I discovered underground. I discovered HC/Punk. I learned that there is an alternative for this normal everyday world. I've discovered that this people think very differently concerning a particular subject. Knowledge is distributed at a whole new perspective. I only read zines. And never bother to listen to any of the punk music. Well maybe occasionally. I write zines because I have something to say.…

About Being 22

Image
My name is Amin. Somewhere 10 years ago I give myself another name. Kumprinx. Might sounded silly but then I embraced this name and let it represent the other side of me. For a while it was as I was living 2 different lives. Amin is the usual normal everyday people. While Kumprinx is smoking, curse swearing, torn jeans, and elusive, corrupt, nasty writer that is good for nothing. While Amin go fcuked all his exam results, Kumprinx is busy publishing his HC/Punk zine. While Amin is busy printing t-shirt, Kumprinx is also busy giving his blog a new facelift.
Somewhere a few years back, I discovered underground. I discovered HC/Punk. I learned that there is an alternative for this normal everyday world. I've discovered that this people think very differently concerning a particular subject. Knowledge is distributed at a whole new perspective. I only read zines. And never bother to listen to any of the punk music. Well maybe occasionally. I write zines because I have something to say.…

Kejutkan Saya Pabila September Berakhir - Kisah Benar

Image
Cerita ni aku dapat secara lisan daripada member aku. Adalah sebuah kisah yang benar-benar berlaku dalam masyarakat kita sekarang ni. Tapi aku ada improvise dan tambah sedikit sebanyak untuk bagi lebih ngam. Aku sama sekali tak berniat nak kondem ataupun mengutuk mana-mana pihak. Cerita ni jugak bukan nak mengaibkan sesapa tetapi sekadar pedoman dan iktibar bagi kita yang hidup di dunia ni. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. (nama watak adalah bukan nama sebenar. jika ada persamaan ia adalah secara kebetulan dan tidak disengajakan)

Dalam sebuah sel tahanan, seorang lelaki berbaring di bawah katil usang..
"Kepala hotak dia, boleh blah. Kau dah banyak buat silap kat aku, kau la mintak maaf ngan aku, bukan aku mintak maap ngan kau. Keturunan aku tak penah mintak maap. Waima bapak kepada bapak aku tak penah mintak maap. Bapak kepada bapak kepada bapak aku tak penah mintak maap. Bapak kepada datuk kepada moyang aku kepada bapak aku, bapak pangkat tiga tak penah mint…

Kejutkan Saya Pabila September Berakhir - Kisah Benar

Image
Cerita ni aku dapat secara lisan daripada member aku. Adalah sebuah kisah yang benar-benar berlaku dalam masyarakat kita sekarang ni. Tapi aku ada improvise dan tambah sedikit sebanyak untuk bagi lebih ngam. Aku sama sekali tak berniat nak kondem ataupun mengutuk mana-mana pihak. Cerita ni jugak bukan nak mengaibkan sesapa tetapi sekadar pedoman dan iktibar bagi kita yang hidup di dunia ni. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. (nama watak adalah bukan nama sebenar. jika ada persamaan ia adalah secara kebetulan dan tidak disengajakan)

Dalam sebuah sel tahanan, seorang lelaki berbaring di bawah katil usang..
"Kepala hotak dia, boleh blah. Kau dah banyak buat silap kat aku, kau la mintak maaf ngan aku, bukan aku mintak maap ngan kau. Keturunan aku tak penah mintak maap. Waima bapak kepada bapak aku tak penah mintak maap. Bapak kepada bapak kepada bapak aku tak penah mintak maap. Bapak kepada datuk kepada moyang aku kepada bapak aku, bapak pangkat tiga tak penah mint…

Claiming Kawasaki Turbo

Seminggu sebelum raya tempohari aku sekonyong-konyong aku menerima banyak SMS dan panggilan telepon, "Motor ko kena tarik!", "Polis ambik kawasaki turbo ko!". Malangnya pada hari tersebet polis mengadakan operasi merembat motor-motor yang tak berkunci di sekeliling bandar. Tak terkecuali the legendary Kawasaki Turbo aku tu. Aku tiada di tempat kejadian, jadi member-member aku yang nampak kejadian tersebet lantas terus meng-inform aku.
Cari-cari geran motor tak jumpa. Kalau nak angkat kat balai sana kena la bawak geran sekali. Maka pada tahun ni Kawasaki Turbo gagal beraya bersama-sama aku. Lepas raya aku jumpa balik geran dia. Tapi aku teragak-agak nak amik takut kena bayar apa-apa, paling sadis kena tangkap sebab ada waran saman. Namun demikian keta mak aku buat hal pulak. Rosak. Aktiviti lepak harian aku terganggu. member-member dah semakin ketat muka asik-asik terpaksa meloading aku untuk melepak. Ini tak boleh jadi ni! Apa nak jadi jadilah. Aku kena amik balik K…

Claiming Kawasaki Turbo

Seminggu sebelum raya tempohari aku sekonyong-konyong aku menerima banyak SMS dan panggilan telepon, "Motor ko kena tarik!", "Polis ambik kawasaki turbo ko!". Malangnya pada hari tersebet polis mengadakan operasi merembat motor-motor yang tak berkunci di sekeliling bandar. Tak terkecuali the legendary Kawasaki Turbo aku tu. Aku tiada di tempat kejadian, jadi member-member aku yang nampak kejadian tersebet lantas terus meng-inform aku.
Cari-cari geran motor tak jumpa. Kalau nak angkat kat balai sana kena la bawak geran sekali. Maka pada tahun ni Kawasaki Turbo gagal beraya bersama-sama aku. Lepas raya aku jumpa balik geran dia. Tapi aku teragak-agak nak amik takut kena bayar apa-apa, paling sadis kena tangkap sebab ada waran saman. Namun demikian keta mak aku buat hal pulak. Rosak. Aktiviti lepak harian aku terganggu. member-member dah semakin ketat muka asik-asik terpaksa meloading aku untuk melepak. Ini tak boleh jadi ni! Apa nak jadi jadilah. Aku kena amik balik K…

Tagged

Pada mulanya aku kurang mengerti apa yang aku perlu lakukan. Tapi bila dah nengok orang lain buat macamana, aku tau. Walaubagaimanapun, soklan-soklan yang ditanya di sini adalah mende-mende yang i normally refuse to answer. Even anonymously. I try my best la..

1. Seven things i plan to do before i die:
Menikah, naik aji (atau antar mak bapak pegi aji), jadi kaya, tu mungkin dah biasa sangat (stendet la bai..) tapi aku ada plan bulan mei 2006 nanti nak round satu Malaysia naik public transport, takde penginapan yang proper, hidup dengan penuh susah payah dan ngan bajet yang paling ciput untuk tempoh masa yang tak terhad. Ni adalah aunthetic travel experience yang paling ultimate sekali. Lepas tu baru la aku bersedia untuk pengembaraan seterusnya iaitu ke Timur Tengah. Itu adalah antara perkara yang aku nak setel sebelum mati.

2. Seven celebrity crushes:
-Winona Ryder
-Meg Ryan
-Andrea Corr
-Alyson Hannigan
-Rachael Leigh Cook
-Milla Jovovich

3. Seven often repeated words:
-"Fcukinghell"

Tagged

Pada mulanya aku kurang mengerti apa yang aku perlu lakukan. Tapi bila dah nengok orang lain buat macamana, aku tau. Walaubagaimanapun, soklan-soklan yang ditanya di sini adalah mende-mende yang i normally refuse to answer. Even anonymously. I try my best la..

1. Seven things i plan to do before i die:
Menikah, naik aji (atau antar mak bapak pegi aji), jadi kaya, tu mungkin dah biasa sangat (stendet la bai..) tapi aku ada plan bulan mei 2006 nanti nak round satu Malaysia naik public transport, takde penginapan yang proper, hidup dengan penuh susah payah dan ngan bajet yang paling ciput untuk tempoh masa yang tak terhad. Ni adalah aunthetic travel experience yang paling ultimate sekali. Lepas tu baru la aku bersedia untuk pengembaraan seterusnya iaitu ke Timur Tengah. Itu adalah antara perkara yang aku nak setel sebelum mati.

2. Seven celebrity crushes:
-Winona Ryder
-Meg Ryan
-Andrea Corr
-Alyson Hannigan
-Rachael Leigh Cook
-Milla Jovovich

3. Seven often repeated words:
-"Fcukinghell"