Posts

Showing posts from January, 2006

Biar Betik..?!

Diges
Diges skang ni dah melalui 'soft opening'. Penyertaan masih lagi dibuka kepada sesiapa yang berminat. Sila mengontek aku dengan apa cara sekalipun. Buat masa skang ni aku dah pun meng-invite beberapa penulis yang aku rasa layak untuk projek ni. Sila respon dengan segara. Post la post pertama korang supaya aku boleh masuk dalam feed terkini kat sana. Feed tu akan display post yang terkini kat blog korang. Kamon la. Kalau dah seharian online takkan tak jumpa mende-mende yang best?

Kumprinx II
Love is in. Love is inevitable. From the first design template back in 2004, i know i need to step a number. The non-existant II will now resurface. Kumprinx II coming soon.

kmxnine
Facelift yang ke-sembilan. Tak kunjung siap. Main blog yang paling berkuasa sebab banyak 'minions' dia yang akan terkena sambaran hapdet terkini dia. I call this- 'Post-Transponse'. Beserta banyak lagi advancement terkini.

Dendam Kesumat
Aku dah plan nak publish cite ni dari dulu lagi. Tapi masany…

Biar Betik..?!

Diges
Diges skang ni dah melalui 'soft opening'. Penyertaan masih lagi dibuka kepada sesiapa yang berminat. Sila mengontek aku dengan apa cara sekalipun. Buat masa skang ni aku dah pun meng-invite beberapa penulis yang aku rasa layak untuk projek ni. Sila respon dengan segara. Post la post pertama korang supaya aku boleh masuk dalam feed terkini kat sana. Feed tu akan display post yang terkini kat blog korang. Kamon la. Kalau dah seharian online takkan tak jumpa mende-mende yang best?

Kumprinx II
Love is in. Love is inevitable. From the first design template back in 2004, i know i need to step a number. The non-existant II will now resurface. Kumprinx II coming soon.

kmxnine
Facelift yang ke-sembilan. Tak kunjung siap. Main blog yang paling berkuasa sebab banyak 'minions' dia yang akan terkena sambaran hapdet terkini dia. I call this- 'Post-Transponse'. Beserta banyak lagi advancement terkini.

Dendam Kesumat
Aku dah plan nak publish cite ni dari dulu lagi. Tapi masany…

Pyrokumprinx Advanced Media II

Image

Pyrokumprinx Advanced Media II

Image

Nyaris Eksiden

Tengahari semalam aku berkunjung ke umah member aku untuk beberapa urusan. Umah dia ni taman perumahan kat atas bukit. Dalam perjalanan pulang aku seperti biasa bergerak dengan kelajuan tinggi. Sebelum keluar simpang taman perumahan member aku ni, kena turun satu bukit yang agak curam.
Memula macam biasa aku speed je turun bukit tu. Dah last-last minit kang baru la brek. Sebab kalau bawak slow nanti overtorque berlaku kat dalam enjin menyebabkan letupan turbo. Ada masa-masa aku hangin jugak kalau main letup-letup ni. Sebab tu la aku cuba elakkan walaupun letupan tu bunyinya sungguh cool.
Berbalik kepada situasi aku turun bukit tadi, ketika tu aku tak pikir apa-apa. Cuma melayan deruan angin kat muka sambil dalam kepala otak menyanyi riang lagu terkini Dewa19 "bukankah kita memang tercipta laki-laki dan wanita..".
Sekonyong-konyong Kawasaki turbo berbunyi 'tit tit tit..' yang berulang-ulang kali. Aku check kat dashboard dia tulis "ABS Fail". Ele.. Antilock Brak…

Nyaris Eksiden

Tengahari semalam aku berkunjung ke umah member aku untuk beberapa urusan. Umah dia ni taman perumahan kat atas bukit. Dalam perjalanan pulang aku seperti biasa bergerak dengan kelajuan tinggi. Sebelum keluar simpang taman perumahan member aku ni, kena turun satu bukit yang agak curam.
Memula macam biasa aku speed je turun bukit tu. Dah last-last minit kang baru la brek. Sebab kalau bawak slow nanti overtorque berlaku kat dalam enjin menyebabkan letupan turbo. Ada masa-masa aku hangin jugak kalau main letup-letup ni. Sebab tu la aku cuba elakkan walaupun letupan tu bunyinya sungguh cool.
Berbalik kepada situasi aku turun bukit tadi, ketika tu aku tak pikir apa-apa. Cuma melayan deruan angin kat muka sambil dalam kepala otak menyanyi riang lagu terkini Dewa19 "bukankah kita memang tercipta laki-laki dan wanita..".
Sekonyong-konyong Kawasaki turbo berbunyi 'tit tit tit..' yang berulang-ulang kali. Aku check kat dashboard dia tulis "ABS Fail". Ele.. Antilock Brak…

The Un-cool Factor

Jadual melepak yang padat seharian memberi peluang untuk aku meng-observe kelakuan dan percakapan orang di sekeliling. Macam-macam peel orang aku dah nengok, ada yang sembang lebat, ada yang stail bisik-bisik, ada yang langsung tak pandang keliling.

Biasa orang akan spot aku mengeluarkan ayat-ayat bangang yang langsung tak signifikan kepada baik perbualan dan situasi. Contohnya:
"Malam ni kita bikin havoc!!"
"Macam ni baru la happening" dll.
Apa kejaddahnya ayat sedemikian rupa?! Ia langsung tak mereflect diri dan personality aku. Apa yang menyebabkan ayat dan line-line sebegitu bangang terpacul dari mulut aku?

Ketika melepak di sebuah gerai makan di Bentong beberapa bulan nan lalu, aku terdengar brader kat belakang aku tengah bercerita kat makwe dia;
"Aku kerja kat sana aku buat hal aku je. Kalau aku letih aku masuk bilik rehat aku tido je. Kadang-kadang tu kalau kerja yang aku kena buat hari tu aku rasa macam tak mengembangkan minda je, aku balik rumah je. Tido …

The Un-cool Factor

Jadual melepak yang padat seharian memberi peluang untuk aku meng-observe kelakuan dan percakapan orang di sekeliling. Macam-macam peel orang aku dah nengok, ada yang sembang lebat, ada yang stail bisik-bisik, ada yang langsung tak pandang keliling.

Biasa orang akan spot aku mengeluarkan ayat-ayat bangang yang langsung tak signifikan kepada baik perbualan dan situasi. Contohnya:
"Malam ni kita bikin havoc!!"
"Macam ni baru la happening" dll.
Apa kejaddahnya ayat sedemikian rupa?! Ia langsung tak mereflect diri dan personality aku. Apa yang menyebabkan ayat dan line-line sebegitu bangang terpacul dari mulut aku?

Ketika melepak di sebuah gerai makan di Bentong beberapa bulan nan lalu, aku terdengar brader kat belakang aku tengah bercerita kat makwe dia;
"Aku kerja kat sana aku buat hal aku je. Kalau aku letih aku masuk bilik rehat aku tido je. Kadang-kadang tu kalau kerja yang aku kena buat hari tu aku rasa macam tak mengembangkan minda je, aku balik rumah je. Tido …

RoadTrip: Benta

Sabtu nan lalu tatkala melepak di depan kedai aku bersama-sama Mael, tetiba timbul idea untuk pergi ke Benta. Benta adalah sebuah pekan kecil yang terletak beberapa puluh kilometer dari Kuala Lipis. Dia ada pasar malam ahad. So aim kitaorang ari tu adalah pekena pasar malam dia.
Bagi kitaorang yang tak berpengalaman long-distance naik motor ni memang kerja gila pegi sana naik motor. Starting isi minyak 3 inggit kami memulakan perjalanan tepat jam 5.30 petang. Matahari masih lagi panas memancarkan cahaya. Naik rentung jugak lengan aku. Mujurlah Mael yang memandu sebab aku tek merenew lagi lesen memandu aku.
Perjalanan tobat rasa macam jauh gile sebab naik motor. Dah la jalan lurus, straight pulak tu. Tapi hek ele takde la jauh sangat, cuma yang pasti pinggang rasa macam nak patah. Kira2 40 menit kendian kamipun tiba di perkarangan pasar benta.
nengok2 CD cetak rompak, try2 jam tangan cetak rompak, angkat beg Sony Cybershot (beg je mampunya) cetak rompak, beli ayam percik satu lidi, ayam g…

RoadTrip: Benta

Sabtu nan lalu tatkala melepak di depan kedai aku bersama-sama Mael, tetiba timbul idea untuk pergi ke Benta. Benta adalah sebuah pekan kecil yang terletak beberapa puluh kilometer dari Kuala Lipis. Dia ada pasar malam ahad. So aim kitaorang ari tu adalah pekena pasar malam dia.
Bagi kitaorang yang tak berpengalaman long-distance naik motor ni memang kerja gila pegi sana naik motor. Starting isi minyak 3 inggit kami memulakan perjalanan tepat jam 5.30 petang. Matahari masih lagi panas memancarkan cahaya. Naik rentung jugak lengan aku. Mujurlah Mael yang memandu sebab aku tek merenew lagi lesen memandu aku.
Perjalanan tobat rasa macam jauh gile sebab naik motor. Dah la jalan lurus, straight pulak tu. Tapi hek ele takde la jauh sangat, cuma yang pasti pinggang rasa macam nak patah. Kira2 40 menit kendian kamipun tiba di perkarangan pasar benta.
nengok2 CD cetak rompak, try2 jam tangan cetak rompak, angkat beg Sony Cybershot (beg je mampunya) cetak rompak, beli ayam percik satu lidi, ayam g…

Hapdet Terkini!

Image
Ni adalah sessi Hapdet Terkini pertama untuk suku pertama 2006.

Republik Cinta
Dewa memang band yang aku selalu anticipate album dia. Album terkini 'Republik Cinta' kini berada di pasaran indonesia. Single pertama dia 'Laskar Cinta' sarat ngan elemen timur tengah yang di-implemantasi dengan baik. Diaoprang ni sungguh champion. Waima demikian aku ngak bisa me-review album ini karena aku tak belum lagi mencapai jumlah dengar 100 kali.
Link

Welcome Home Payid
Member saya kini dah kembali ke tanah air. Selama 5 tahun menghilang, kini dia dah ada balik kat Kuala Lipis. Aku tak tau mende plan dia setelah kembali ke tanah air. Saya ucapkan welcome back to the pack Payid, lulusan Hendrey Gurney, Melaka.

Jangan makan di Restoran Sri Medina
Restoran Sri Medina, yang aku highlight kat post satu ketika dulu kini telah di ban oleh aku dan rakan-rakan. Malam semalam aku, Mael ngan D3 telah mempekena roti nan kat situ. D3 telah membuat penemuan yang sangat mengejutkan iaitu terjumpa secebis…

Hapdet Terkini!

Image
Ni adalah sessi Hapdet Terkini pertama untuk suku pertama 2006.

Republik Cinta
Dewa memang band yang aku selalu anticipate album dia. Album terkini 'Republik Cinta' kini berada di pasaran indonesia. Single pertama dia 'Laskar Cinta' sarat ngan elemen timur tengah yang di-implemantasi dengan baik. Diaoprang ni sungguh champion. Waima demikian aku ngak bisa me-review album ini karena aku tak belum lagi mencapai jumlah dengar 100 kali.
Link

Welcome Home Payid
Member saya kini dah kembali ke tanah air. Selama 5 tahun menghilang, kini dia dah ada balik kat Kuala Lipis. Aku tak tau mende plan dia setelah kembali ke tanah air. Saya ucapkan welcome back to the pack Payid, lulusan Hendrey Gurney, Melaka.

Jangan makan di Restoran Sri Medina
Restoran Sri Medina, yang aku highlight kat post satu ketika dulu kini telah di ban oleh aku dan rakan-rakan. Malam semalam aku, Mael ngan D3 telah mempekena roti nan kat situ. D3 telah membuat penemuan yang sangat mengejutkan iaitu terjumpa secebis…

Fender Hello Kitty

Image
Tatkala sedang me-muat-turun beberapa driver aku terjumpa site ni.

Model Name
Hello Kitty® Stratocaster ®
Model Number
033-5005-(Color#)
Series
Affinity Series™
Colors
(506)Black,(570) Pink, (Gloss Polyurethane Finish)
Body
Agathis
Neck
Maple, C-Shape, (Satin Polyurethane Finish)
Fingerboard
Maple, 9.5” Radius (241 mm)
No. of Frets
21 Medium Jumbo
Pickups
1 Humbucking Pickup (Bridge)
Controls
Volume
Pickup Switching
None
Bridge
Hard Tail Strings-Thru-Body 6-Saddle Bridge
Machine Heads
Standard Die-Cast Tuners
Hardware
Chrome
Pickguard
1-Ply White Hello Kitty Pickguard
Scale Length
25.5” (648 mm)
Width at Nut
1.61” (41 mm)
Unique Features
Script Hello Kitty Logo Artwork on Back of Pink Body,Collage Hello Kitty Logo Artwork on Back of Black Body,White Knob on Pink Guitar, Black Knob on Black Guitar, Pink Dot Position Inlays on Pink Guitar,Black Dot Position Inlays on Black Guitar,Large Headstock ‘60s Style Headstock,Rear Routed Control Cavity,Black Silkscreen Squier® Logo,Engraved Squier Neckplate
Strings
Fender® Super 250…

Fender Hello Kitty

Image
Tatkala sedang me-muat-turun beberapa driver aku terjumpa site ni.

Model Name
Hello Kitty® Stratocaster ®
Model Number
033-5005-(Color#)
Series
Affinity Series™
Colors
(506)Black,(570) Pink, (Gloss Polyurethane Finish)
Body
Agathis
Neck
Maple, C-Shape, (Satin Polyurethane Finish)
Fingerboard
Maple, 9.5” Radius (241 mm)
No. of Frets
21 Medium Jumbo
Pickups
1 Humbucking Pickup (Bridge)
Controls
Volume
Pickup Switching
None
Bridge
Hard Tail Strings-Thru-Body 6-Saddle Bridge
Machine Heads
Standard Die-Cast Tuners
Hardware
Chrome
Pickguard
1-Ply White Hello Kitty Pickguard
Scale Length
25.5” (648 mm)
Width at Nut
1.61” (41 mm)
Unique Features
Script Hello Kitty Logo Artwork on Back of Pink Body,Collage Hello Kitty Logo Artwork on Back of Black Body,White Knob on Pink Guitar, Black Knob on Black Guitar, Pink Dot Position Inlays on Pink Guitar,Black Dot Position Inlays on Black Guitar,Large Headstock ‘60s Style Headstock,Rear Routed Control Cavity,Black Silkscreen Squier® Logo,Engraved Squier Neckplate
Strings
Fender® Super 250…

Kawasaki Turbo

Image
Beberapa hari nan lalu aku telah berjaya menye-spray Kawasaki Turbo aku. Kaler itam. Projek dijalankan di sebuah lokasi yang terpaksa dirahsiakan. Namun demikian aku hanya spray satu bahagian je. Side tepi.
Nak bukak punyalah susah, kena bukak grip-point dulu, seat dulu. dan 2-3 panel dulu baru boleh tanggal panel yang nak di cat itu. Apabila aku pasang balik, ada terlebih 4-5 bijik skru. Skang motor kesayangan aku ni dah kaler itam (sebelah je). Dan paling penting adalah acara menepek sticker 'Need For Speed: Most Wanted'.

Sticker ni aku scan sendiri dari kotak cd dia, pastu trace sendiri dalam Illustrator, pastu sendiri pegi hantak kedai potong sticker.
Aku bukan jenis jumpa sticker yang cool dan cantik, terus tepek. Samalah jugak ngan baju. Aku bukan main tibai je. Semua menda, sticker, print atas baju mesti ada signifikannya yang tersendiri. Tak boleh main-main. Kalau main-main sebab tu lah kita selalu jumpa helmet atau motor yang ada tampal sticker 'Tengok Boleh, Pinjam …

Kawasaki Turbo

Image
Beberapa hari nan lalu aku telah berjaya menye-spray Kawasaki Turbo aku. Kaler itam. Projek dijalankan di sebuah lokasi yang terpaksa dirahsiakan. Namun demikian aku hanya spray satu bahagian je. Side tepi.
Nak bukak punyalah susah, kena bukak grip-point dulu, seat dulu. dan 2-3 panel dulu baru boleh tanggal panel yang nak di cat itu. Apabila aku pasang balik, ada terlebih 4-5 bijik skru. Skang motor kesayangan aku ni dah kaler itam (sebelah je). Dan paling penting adalah acara menepek sticker 'Need For Speed: Most Wanted'.

Sticker ni aku scan sendiri dari kotak cd dia, pastu trace sendiri dalam Illustrator, pastu sendiri pegi hantak kedai potong sticker.
Aku bukan jenis jumpa sticker yang cool dan cantik, terus tepek. Samalah jugak ngan baju. Aku bukan main tibai je. Semua menda, sticker, print atas baju mesti ada signifikannya yang tersendiri. Tak boleh main-main. Kalau main-main sebab tu lah kita selalu jumpa helmet atau motor yang ada tampal sticker 'Tengok Boleh, Pinjam …

Kiamat Sudah Dekat

Ha'ah. Kiamat sudah dekat. Anggap je macam esok je nak jadi. Entahkan hari Jumaat ni nanti. Macam-macam signal dah ada. Dengan penyakit takde ubat, 'ayam jantan' semua dah ada.
Namun demikian halnya di sini adalah sebuah telemovie indonesia yang aku nengok semalam kat TV3. Setakat ni itulah cerita paling cool sekali kat tv pernak aku nengok. Korang nengok tak?Awek punya pasal, pintu hati hero cite ni terbukak untuk sembahyang, mengaji semua. Nengok betapa kuatnya pengaruh awek dalam kehidupan manusia ni. Tapi finishing cerita tu, keikhlasan hati dia jugak yang memenangi hati bakal pak mertua dia.
Untuk maklumat yang lebih lanjut pasal pengaruh awek ni, aku sajes korang baca tulisan Firdaus dalam zine Hilang Punca#5.

Kiamat Sudah Dekat

Ha'ah. Kiamat sudah dekat. Anggap je macam esok je nak jadi. Entahkan hari Jumaat ni nanti. Macam-macam signal dah ada. Dengan penyakit takde ubat, 'ayam jantan' semua dah ada.
Namun demikian halnya di sini adalah sebuah telemovie indonesia yang aku nengok semalam kat TV3. Setakat ni itulah cerita paling cool sekali kat tv pernak aku nengok. Korang nengok tak?Awek punya pasal, pintu hati hero cite ni terbukak untuk sembahyang, mengaji semua. Nengok betapa kuatnya pengaruh awek dalam kehidupan manusia ni. Tapi finishing cerita tu, keikhlasan hati dia jugak yang memenangi hati bakal pak mertua dia.
Untuk maklumat yang lebih lanjut pasal pengaruh awek ni, aku sajes korang baca tulisan Firdaus dalam zine Hilang Punca#5.

Special Feature: Sorotan 2005

Image
2005 sudah berakhir. Dan skang tiba masanya kita flashback balik apa yang berlaku tahun lepas. Lets go!

Januari
Sambutan tahun baru 2005 hambar sebab semua orang merespek mangsa tsunami. Dah ramai orang mati, takan kita nak terkinja-kinja enjoy pulak? Waima demikian Januari 2005 bagi aku adalah bulan yang penting sebab time tu aku memberikan identiti kepada syarikat aku sendiri. Buat pertama kalinya aku menghendel sebuah syarikat and profit from it. Signifikan sebab time tu aku dah berdiri di kaki sendiri dan tak pow dah mak aku. Kesibukan yang melampau mula melanda. Aku yang takde pengalaman dengan dunia perniagaan ni mula mengerti akan kedahsyatannya. Time untung kita hepi dan time ada pihak buat palat aku menjadi hangin. Time ni baru ku sedari bahawa 'Fortune Favours The Bold'. Januari jugak bulan yang letih sebab aku masih lagi dihantui aftermath dari kes 'Bidadari'. Namun begitu aku mampu mengukir senyuman sebab azam 2005 aku tercapai dengan segera iaitu mandi laut.

Special Feature: Sorotan 2005

Image
2005 sudah berakhir. Dan skang tiba masanya kita flashback balik apa yang berlaku tahun lepas. Lets go!

Januari
Sambutan tahun baru 2005 hambar sebab semua orang merespek mangsa tsunami. Dah ramai orang mati, takan kita nak terkinja-kinja enjoy pulak? Waima demikian Januari 2005 bagi aku adalah bulan yang penting sebab time tu aku memberikan identiti kepada syarikat aku sendiri. Buat pertama kalinya aku menghendel sebuah syarikat and profit from it. Signifikan sebab time tu aku dah berdiri di kaki sendiri dan tak pow dah mak aku. Kesibukan yang melampau mula melanda. Aku yang takde pengalaman dengan dunia perniagaan ni mula mengerti akan kedahsyatannya. Time untung kita hepi dan time ada pihak buat palat aku menjadi hangin. Time ni baru ku sedari bahawa 'Fortune Favours The Bold'. Januari jugak bulan yang letih sebab aku masih lagi dihantui aftermath dari kes 'Bidadari'. Namun begitu aku mampu mengukir senyuman sebab azam 2005 aku tercapai dengan segera iaitu mandi laut.