Posts

Showing posts from 2007

Template

Amacam template baru.
Kumprinx at Blogger ni harus dikekalkan for archiving purpose.

The Final Stretch Is Always The Hardest

Gua skang kat Parit Buntar, negeri apa gua tak tau. Negeri sembilan rasanya.
Puasa pun dah dekat, duit gua pun dah habih. Maka skang gua dalam
perjalanan paling jauh sekali sepanjang trip ini. Hampir 40 jam
perjalanan merangkumi semua 6 jenis pengangkutan awam one after
another non-stop.
Final Destination: Home
KUALA LIPIS, AKU DATANG!!

Geruh Puaka Gunung Raya

Semalam, berbekalkan motor EX5 impak maksima yang disewa khas, kami
merempit ke sekitar Pulau Langkawi. Memula gua bertarung ngan helang
raksasa, pastu pekena terjun tiruk kat Telaga Mahsuri.
Bila start merempit ke puncak Gunung Raya, horror menimpa. Motor
pancit di tengah jalan. Dah la tengah-tengah hutan, haiwan liar, puaka
rimba semua usyar kitaorang. Wtf betul la.
Trip kami diakhiri dengan sunbathing di Pasir Tengkorak.
Next stop: Unknown

Bertemu Helang Raksasa

Setelah mengharungi ancaman crook dan pelacur tepian di Pulau Pinang,
kini kami tenang di Pulau Lagenda. Bunyi ombak menghempas pantai, bayu
laut berpuput lembut dan view (view!) yang menenangkan.
Gua juga nyaris histeria mengetahui harga rokok di sini. Semuanya half
price. Cis! this must be heaven.
Fakta Menarik: Helang Raksasa juga dikenali sebagai Garuda.

Live From Alor Star (Aloq Staq)

Dalam suasana pilu, kami meninggalkan limpahan kari bermutu di Pulau
Pinang. Perjalanan tetap perlu diteruskan.
We Need Help: sesiapa boleh volunteer tolong pick-up laundry kitaorang
kat jalan Chulia penang. Kos akan ditanggung 100%. Sila menghubung gua
melalui Gmail. Sebab hari ni ahad dan kedai tersebut tutup. Gua harem
lupa. Sesiapa berminat bolehlah mengontek gua untuk maklumat lanjut.
Next Stop: Pulau Lagenda

Sumpahan Nasik Kandar

Nasik kandar kat sini memang bisa. Awek pun cun tak hengat. Jesteru,
malam semalam kami membuat keputusan saat-saat akhir untuk meng-extend
lagi sehari di Pulau Pinang.
Kami mempekena mende-mende clichè seperti Bukit Bendera dan Buah Pala.
Fakta Menarik: Penang is almost impossible to navigate with out a map.

Nasik Kandar Dua!!

Public transport horror: Memula keluar dari hotel kat Ipoh naik teksi.
Teksi gearbox rosak. Dia panggil teksi lain. Teksi tersebut rip-off
fare. Sampai Medan Gopeng, kena rip-off tambang bas. Bas tu pulak
absorber macam harem. Macam naik kuda. Nasib baik dia tak laju.
Lepas naik feri dari Butterworth ke Georgetown, kami melempiaskan
nafsu terhadap 2 pinggan nasik kandar. Pehh.. Bisa!

Ipoh Mali Talak Sombong

Semalam dari KL kami terus menuju ke Ipoh. Selepas 2 malam tido atas
lantai di rumah teman selebriti, kali ni kami tido di sebuah hotel
bersejarah yg sangat vintage. Pagi setelah habiskan semua makanan
complimentary breakfast hotel tersebut, kami ronda-ronda bandar Ipoh
dan pekena Old Town White Coffee sebagai jurus finishing.
Next Stop: Pearl Of The Orient.

Ipoh Mali Talak Sombong

Semalam dari KL kami terus menuju ke Ipoh. Selepas 2 malam tido atas
lantai di rumah teman selebriti, kali ni kami tido di sebuah hotel
bersejarah yg sangat vintage. Pagi setelah habiskan semua makanan
complimentary breakfast hotel tersebut, kami ronda-ronda bandar Ipoh
dan pekena Old Town White Coffee sebagai jurus finishing.
Next Stop: Pearl Of The Orient.

Port Dickson Finale: Kota Lukut

Kami meneruskan kerja-kerja ekskavasi di Kota Lukut. Juga menemui
serpihan tembikar dan pinggan lama. Ini port terakhir kami di Negeri
Sembilan.
Next stop: Kuala Lumpur, Aku Datang!!

Live From Seremban

I woke up to a very sunny morning today. Namun tubuh gua masih terasa
'soggy' dan melemah ekoran dari ronda-rondi semalam.
Dalam keadaan melemah tersebut kami hiking 800 meter naik bukit ke
rumah api Tanjung Tuan/Cape Rachado dalam jajahan Melaka di Port
Dickson. The view from the top was breathtaking. Pastu kami hiking
lagi dan jumpa pantai secluded yg sangat cantik. Gua berlari memecut
ke northen most point of Cape Rachado. The experience was magical!
Highlight Hari Ini:
-jumpa kuburan misterius
-pekena cendol perasa diraja
-lakonan semula siri Lost
-gua sumpah nampak penyu!
Ekoran dari hiking yang ekstrem, malam ni masih mandatori rest-stop di
P.Dickson.Fakta Menarik:
Gua menginap di rumah seorang member selebriti.--
Kumprinx
Pyrokumprinx Advanced Media
www.kumprinx.com

Mandatory Rest-Stop: Port Dickson

Melaka was worth every hour spent! Seharian kami menapak keliling town
menjejak sejarah. Malah kami juga sama sibuk dengan kerja-kerja
ekskavasi sungai Melaka. Banyak jugak duit syiling lama yang dibawa
naik dari dasar sungai Melaka tu.
Skang gua kat Restoren Jimat, PD di mana awek-awek solid datang silih
berganti. Esok we'll spend one whole day di Negeri Sembilan ni
jenjalan.
Highlight Melaka:
-menjejak entiti di Dutch Graveyard
-tiruk Telaga Hang Tuah
-Horror di Makam Hang Tuah
-karaoke di A'Farmosa
-ditahan pihak berkuasa untuk kawad cam kes rogol
...dan banyak lagi! Nantikan full report bila gua balik nanti.

Touchdown Melaka!

Akhirnya sampai jugak Melaka. Sebelum itu kami naik bas horror
"gearbox drop" dari Tampin. Sampai Melaka Central naik teksi horror
pemandu mengantuk. Bape kali dia brek emegensi.
Skang gua lepak kat sebuah hotel vintage tak jauh dr pusat bandar.
Vintage tak vintage ler, dia punya window knob entah tahun bila punya
teknologi. Jangan-jangan berhantu.
Gua seriau nak bukak almari dia. Kang bukak jatuh bergolek kepala orang. Hish!
Kami akan bermalam kat sini semalaman sebelum bertolak ke Port Dickson
petang esok.

Terhiling-hiling Di Gemas

Dalam perubahan rancangan di saat-saat akhir, kami turun di Gemas.
Dengan cara ini bolehlah kitaorang naik ketapi Ekspres Rakyat ke
Tampin. Gua tak pernah naik ketapi route ni. Masa kecik dulu selalu
gak dengar lagu Ekspres Rakyat ni. Menyampah gak. Sampai pukul 12.30pm
ni kang gua dan Mael akan terhiling-hiling di Gemas ni.
Fakta Menarik: Perut gua memulas tahap optimum.

Hanya ada 8 jam saja lagi

Tak lama lagi gua nak gerak.

Badi Sungai Jelai

Image
Sungai Jelai adalah sebuah sungai yang menusuk terus through the heart of Kuala Lipis. Dalam bandar Kuala Lipis, kita boleh nengok Sungai Jelai dari Jalan Jelai. Jalan Jelai ni zaman dulu adalah port 'brothel' (rumah pelacuran) yang terkenal bagi pelombong-pelombong Empang Jaleh, sebuah lombong emas yang terkenal (kini Empang Jaleh diusahakan oleh syarikat luar negara dan gua tak tahu emas tu semua pegi mana). Sesuatu yang unik pasal rumah pelacuran di Jalan jelai ni satu ketika dulu adalah ianya terletak di rumah-rumah terapung sepanjang Sungai Jelai. Kalau kita pacak rumah atas tanah orang, tentu tuan tanah akan halau, tapi kalau kita buat rumah atas sungai kira macamana?

Pada tahun 1990-91 (gua tak berapa hengat dah) gua pernah tengok pertandingan menyelam kat Sungai Jelai ni sempena Karnival Lipis tahun tu. Pastu depan mata gua nampak seorang peserta ni hanyut lalu mati lemas. Banyak juga kes-kes orang nampak jembalang kat tebing Sungai Jelai ni. Jembalang sungai tersebut s…

testing lagi.. bila nak jadi da.

Adalah menjadi satu perkara yang sangat rare bagi gua untuk membuat penampilan istimewa di sebarang majlis perkahwinan, namun kali ini gua harus turun jugak. Sebab yang kahwin ni, I've spent 10% of my lifetime's laughter saving dengannya.

<

Kisah Pemandu Bas Transnasional

Image
Mak gua cerita pagi tadi:

Dalam perjalanan balik dari Kuala Lumpur ke Kuala Lipis, menaiki bas Transnasional. Bas tu bawak pepalih laju, terhuyung hayang ke kiri dan ke kanan. Penumpang dah naik resah. Anak-anak kecil mula menangis dan ada penumpang yang mabuk dan muntah atas riba penumpang di sebelah mereka.

Maka tampillah seorang hero. Seorang brader berbangsa india yang sangat risaukan keselamatan penumpang bas yang lain. Dia mendekati pemandu bas tersebut dan mula sound,

"Hello incik, awak tahu tak berapa ramai nyawa dalam ini bas? mengapa mahu laju-laju juga bawak? Perlahankan la sedikit ini bas.."

Pemandu bas tersebut ternyata tersinggung dengan sound brader india tadi. Lantas dia menukar gear dan terus 'put the pedal to the metal'. Dah la bas tu laju, jadi makin laju. Penumpang ada yang dah nangis-nangis ketakutan. Ramai di antara penumpang sudah ternampak cahaya di hujung nyawa mereka. Bas juga melakukan aksi kona-baring sampai terangkat tayar melalui jalan yang …

Konsert The Cure Extended : Lawatan ke Danga Bay

Image
Keesokkan harinya gua bangun pagi. Amar, Pipi dan Mael masih terpukang kat bilik hotel. Gua keluar dan meronda-ronda sekitar bandar JB menghirup udara pagi sambil usyar kedai cari shampoo. Lepas tu gua naik ke hotel. Lepas mandi dan checkout, kami pergi ke stesen keretapi untuk meletakkan beg. Ketapi pulang ke Kuala Lipis adalah pukul 7.15pm. Jadi kami masih ada beberapa jam nak ronda-ronda dan menengok keindahan bandar Johor Bahru.


Sebelum trip ini gua ada nengok DVD Super Size Me yang gua pinjam kat Jamal. Menyebabkan gua jadi kangen nak pekena McDonald. Lalu kami singgah di McDonald City Square dan mempekena santapan 'perfect grade', burger, ayam goreng, sundae dan tidak lupa juga tapau Apple Pie untuk dimakan dalam ketapi kang.



Lepas shopping lebih kurang kami menjadi buntu. Petiba Pipi mencadangkan agak kami pergi ke Danga Bay. Katanya alang-alang dah sampai Johor apa cerita tak pergi sana. Gua tak sedikit pun memikir panjang mengenai cadangan dia dan terus mengangkat tanga…

Gua Demam

Image
"Mana rock kalau rockers demam?!"

Pegi mati ler.. Gua baharu sahaja selamat tiba di tanah air selepas hampir 3 hari ketiadaan menengok konsert The Cure di Singapore. Bagi gua, sakit demam, selsema dan batuk berkahak (yang serius) adalah permainan bagi gua. Dalam setahun gua akan kena mende ni sekitar 5-8 kali.

Mungkin ini semua akibat penangan Robert Smith dan Simon Gallup. Ataupun mungkin kerana gua telah menghabiskan 16 jam di dalam gerabak keretapi yang bersuhu sub-zero sambil mengontrol hensem sebab ada awek duduk kat depan. Pepehal, enjoy tak ingat dunia pasti ada akibatnya.

Sessi jamming mingguan yang dijadualkan isnin juga mungkin terpaksa dibatalkan.

Waima gua akan usahakan report terunggul trip ke singapore ni. Sampai gua sehat nanti baru gua publish. Ada banyak gambar-gambar kontroversi yang gua berjaya tangkap. Skang gua apa pun takde mood nak buat.

Berbekalkan sekampit DVD yang gua angkat kat JB tempohari, gua harap gua akan berjaya melalui waktu-waktu sakit ni tanpa …

KARATE TENGKUK : KENAIKAN HARGA ROKOK DAN ANDA

Image
Budak sekolah hisap rokok, budak dah berhenti sekolah hisap rokok, lelaki, perempuan, miskin kaya, mulia, hina, kutu berahak, bisnesman, pelacur, rockers, peniaga, penjual nasik lemak, jaga bank, semua hisap rokok.

Merokok sebahagian daripada anda. Kalau korang tak hisap rokok pun, jiran anda, orang yang duduk sebelah anda kat stesen bas, pakcik yang jogging depan umah korang hari-hari, makcik jual kain, bangla mat karpet mereka semua merokok.

Namun begitu gomen (kerajaan) juga banyak membuat kempen supaya rakyat menghentikan perbuatan tak berfaedah ini. Malah amaran juga dipaksa letak kat kotak rokok itu sendiri. Gua tak nafikan perbuatan merokok itu boleh membahayakan kesihatan dan sebatang rokok makan 3 minit nyawa kita. Kesnya budek-budak kecik pun tahu mende ni. Budak tadika pun tahu merokok membahayakan kesihatan.

Gua sendiri pun tahu. Tapi mendengar berita rokok naik harga menyebabkan gua cenderung naik darah. Berikut adalah dalil-dalil kenapa gua kuat naik berang setiap kali roko…

3 Tahun Bersamamu

Image
Tahun 1999. Itu jam gua masih berada di tingkatan 4. Elemen-elemen rockers jitu yang gua ada sekarang ni masih kurang menebal dalam jatidiri aku. Sekolah sungguh boring. Gua acap-kali ponteng sekolah untuk hari yang ada subjek Math ngan Add Math. Sebab otak gua nyilu nak belajar mende tu semua. Dah la keje sekolah tak reti nak buat, pastu bila tak buat kena 'tiaw' ngan cikgu gua. Walaupun dia tak rotan/lempang, namun sound dia bisa jugak aku mendengarnya.

Tahun tu setiap hari selasa gua tak pernah miss beli surat-khabar The Star. Sebab hari tu ada sisipan In-Tech. Pasal teknologi, komputer dan internet. Perkara-perkara sebegini, bagi gua jauh lebih seronok dari kehidupan sekolah yang klise, kebudak-budakkan, dan dikelilingi dengan rembesan hormon cinta monyet berkarat.

Kat umah aku ada sebuah komputer. Cap NEC (486). Dilengkapi dengan cip pemperosos Intel 100Mhz, Ram 24Mb dan hard-disk toksah cerita. Komputer ni ada modem terbina dalam, dengan kelajuan 24kbps sambungan internet …

Kandid

Image
Ini gambar gua ambik masa pegi Kuala Lumpur Sabtu yang lalu. Full report akan datang.

Riang Ria Gomen

Image
Lawatan Ke Pejabat Kerajaan - Jabatan Imigresen.

Semalam gua berkesempatan pegi ke kompleks pejabat kerajaan kat Kuala Lipis ni. Amar la selok nak pegi kat pejabat imegresen tu. Ari tu dah bape kali pegi tapi dia masih ada kemusykilan berkenaan lawatan kitaorang ke Singapore untuk bersemuka dengan Robert Smith awal Ogos nanti.

Kitaorang konvoi 2 motor. Amar naik ngan Mael dan motor gua tak boleh naik 2 orang sebab dah tune. Gua ketinggalan di belakang sebab dapat panggilan telefon di tengah jalan. Gua ingat diaorang parking kat kompaun pejabat kejaraan tu, tapi rupanya diaorang parking kat tempat parking awam. Gua main masuk je dalam tu, brader yang jaga gate tu muka ketat je nak bukak pagar. Sebab sejak akhir-akhir ni kenderaan awam dia tak bagi masuk dalam tu sebab takut terlanggar syiling/atap pejabat kerajaan dan boleh menyebabkan bocor dan seterusnya menyusahkan Sami Vellu dan akhirnya semua orang akan menuding jari antara satu sama lain.

Gua memang janggal kalau terlibat dengan are…

Cari Duit Bang : Kad Kahwin Blues

Image
Cari duit secara bertungkus lumus. Cari duit tak tido malam. "Cari Duit" tak makan nasik. Bukan style aku. Gua cenderung cari duit dengan cara yang santai (dan halal). Semalam gua nyaris miss makan nasik kerana terpaksa membuat kad kahwin lagi. I dont like it.

Peratusan kad kahwin dalam udara dah hampir sampai ke tahap tepu.

Apa ke jaddahnya ramai sangat orang kahwin bulan ni (dan bulan depan)? Dan semua orang nak kejar tarikh 07/07/07. Yang stress-nya, aku jugak.

Fakta Menarik : Ketika entry ini ditulis, ada satu lagi tempahan kad kahwin tiba.

Gua buat kad kahwin pakai MS Word je. Illustrator gua harem tak pandai guna. Namun output dia kadangkala jauh lebih solid dari pakai Illustrator. Dan print gua printer Pixma kesayanyan gua ni. Printer ni aku ingat dah print hampir 10,000 keping kertas sepanjang hayatnya. Padahal dia printer bubble-jet biasa je. Dan skang masih solid. Ink dia murah tak hengat. Dan kalau di-setting dengan betul, boleh print banyak gile. Sebab kalau setting …

Bomoh Guna Tarian Bogel rawat Pesakit

Seorang penduduk kampung itu, Fuzi Nor, mendakwa bomoh berkenaan menggelar dirinya ‘Ibu’ dan mengamalkan ajaran seakan-akan ajaran kumpulan Ayah Pin kerana dia akan memberi sejenis minuman kepada tetamu setiap kali melakukan rawatan.

Beliau berkata, pengikutnya akan menari bercampur antara lelaki dan perempuan sehingga lewat malam dalam keadaan bogel.
Baca berita kat : Berita Harian

Ok apa? hehe.. apa la sicko orang zaman sekarang ni. Mungkin jin-jin yang digunakan oleh bomoh tersebut jenis Nudist/Naturist.

Bomoh sicko zaman sekarang ni banyak mendapat perhatian sebab orang lebih gemar rawatan tradisional. nkalau demam sikit, kata kena sampuh hantu, kena geruh di hutan. Selsema sikit cakap kena lintasan makhluk halus, kena tegur hantu raya, hantu kubur dan hantu galah. (orang kata hantu galah ngan hantu raya tu sama)

Namun rawatan tradisional / rawatan alternatif ni mungkin ada betulnya. Kadang-kadang memang ada jembalang rimba yang buat kita sakit. Doktor mana mampu nak halau hantu. Bomoh…

WTF Moment : Gangstarz Mas Idayu Wannabe

Image
Gangstarz dan Mas Idayu. Post ni memang macem harem. Macam scene pormo. Pastu dua ekor kutu tu pegang mic ala-ala Mas Idayu. Pastu yang terbongkang kat bawah tu buat apa? Dengar cerita The Lima juara sebab buat post macam ni.

Ada gambar Bonus

Kad Nikah

Semalam gua pegi Raub sebagai pra persediaan untuk trip Persekutuan Bekas perajurit Hardkore yang paling terulung sekali. Perlu menyetelkan beberapa urusan. Gua konvoi naik motor ngan Mael. Perjalanan agak lancar kecuali ada beberapa kereta yang buat hal, brek tiba-tiba, masuk simpang bagi signal lambat.

Kat Raub lagi havoc. Gua nyaris-nyaris mengamuk kat mapley Raub tu sebab kena cas RM7 makan roti. Kalau tak pikirkan tempat orang aku dah penampo mapley tu. Muka tenang je sebut "Tujuh ringgit cik".

Balik Kuala Lipis gua terus meneruskan kerja-kerja kad nikah. Peratusan kad nikah dalam udara dah 70%..

Kemudian ada pulak kad nikah baru sampai. Peratusan kad nikah dalam udara dah 80% peratus..

Gua berjaga sampai pagi pekena buat kad nikah. La ni gua mengantuk tak hengat punya. Namun memandangkan gua dah parok duit ni terpaksa siapkan jugak sebab nak hantar pagi (hari ni) dan mengambik habuan gua.

Tak guna. Peratusan kad nikah dalam udara dah 98% peratus.
Jaga-jaga. Nanti kena nikah …

Tagged

Image
Aiseh. Kena tagged pulak. Cik Yattie Nopiah dari cahayattie.blogspot.com dengan beraninya telah men-tag aku secara tidak disedari. Sebagai menunjukkan gua ni sport dan mesra orangnya, gua dengan bold akan membalas tagged ni beserta beberapa pendedahan ekslusif yang menggemparkan!
Rules & Regulations: Each player of this game starts out by giving 6 weird things about themselves. People who get tagged need to write in a blog of their own 6 weird things as well as state the rules clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. After you do that, leave them each a comment letting them know you tagged them and to read your blog!

Makan
Bila mengadap makanan gua selalu terfikirkan penah lelah gua mencari sesuap nasi. Jerih perih mencari rezeki yang halal. (yang tak halal, senang je) Sebab tu gua memandang mulia aktiviti makan ni. Bila makan gua sentiasa berpakaian kemas dan tak pernah makan tak pakai baju. Gua juga cenderung mencari makanan yang terbaik …

Dalam Memori : Loga Alleycats

Image
Loganathan Arumugam dari kumpulan Alleycats telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 10.50 pagi semalam di Hospitan Mount Miriam, Pulau Pinang. Beliau berusia 54 tahun. Gua baru dapat tahu pagi ni sebab takde sapa bagitau gua (lepas ni gua akan start layan Buletin Utama secara konsisten).

Loganathan atau lebih dikenali dengan nama Loga, mati disebabkan oleh kanser paru-paru. Loga Alleycats telah mengalami batuk yang teruk sejak setahun nan lalu, dan hanya di diagnos mengidap kanser paru-paru 8 bulan nan lalu. Ketika itu kanser tersebut telahpun masuk ke peringkat ke tiga (telah merebak)

Berita ini sangat menyedihkan gua sebab Alleycats adalah band kegemaran gua sejak kecil lagi. Loga Alleycats walaupun ketika sakit tetapi beliau tetap bersemangat dan dah plan nak rakam album dengan okestra penuh dan satu album tamil bila dia sembuh nanti. He was a fighter 'till the end.

Frontman Alleycats, David Arumugam berkata projek album terkini Alleycats akan tetap diteruskan untuk mengen…

Uptime : Dua

Image
Gua bajet je jadi. So gua cucuk monitor kat port belakang laptop (baru dan terkini!) gua ni. Sedar-sedar jadi.

Sial je. Ini sekaligus mengubah cara gua bekerja daripada titik fokus yang tenteram kepada dua pengendalian multitasking yang intensif (dan serius) (

Dengan sengaja menambah workload kepada dua kali ganda akan mepastikan produktiviti yang lebih. Dan migrain yang lebih kerap. selalunya gua kelihatan sibuk bekerja, sebenarnya gua layan Youtube, Gizmodo, Boingboing, baca pasal medical anomalies, hantu puaka, layan lucah, dan memuat-turun perisian telefon bimbit.

Masa aku muda-muda dulu, bila dapat je WindowsXP, terus godek sampai rosak-rosak kompiter. 24 jam tweaking. Ejas itu-ejas ini. Perkara yang sama terjadi dengan Vista. Vista akan prompt sebarang aktiviti mencurigakan kat kompiter ni dan petik administrator access. Gua takde hal. Boring-boring boleh nengok Flip3D. Itu je yang mampu gua up kat rakan-rakan kalau diaorang tanya pasal kelebihan Vista ni.

Maggi Kari Letup

Image
Masa zaman-zaman aku belajar kat Kolumpo dulu, aku selalu keputusan wang. Nak makan nasik takde duit. Lalu seperti kebanyakkan orang yang takde duit, gua resort ke mee segera, iaitu Maggi. kalau time lapar gile Maggi memang sedap dimakan, nak masak pun senang, jirus air je.

Itu jam hidup memng susah. Ada sesetengah kes yang pernah direkodkan, cari-cari duit syiling bawah tilam, cukup 50sen, pegu kedai beli maggi pastu makan kongsi 3 orang. memang perit.

Sebab tu zaman sekarang ni gua memang tak into langsung mee segera ni. Sebab bila makan gua akan teringat kisah-kisah silam yang penuh ranjau berduri, susah-payah hidup di perantauan, walhal skang gua aman sentosa berada di tanah tumpah darah sendiri. Nampak meggi je gua teru meloya.

Namun jika ada produk baru di pasaran gua cenderung untuk mengetest, hebat tak hebat seperti yang diiklankan. Maggi kari letup mengaku ia lebih kenyal dan lebih pedas, dengan packing gambar api yang menyeramkan.

Gua cuba memasak meggi kari letup di dengan pand…

Ini Ada Beberapa Fakta Menarik

Image
Tahukah Anda?:
-Mata gua cenderung masuk habuk bila nengok anime Honey And Clover season II ni.
-Gua ada DVD Honey and Clover season 1 yang hari-hari gua nengok.
-Sepanjang Januari dan Februari tahun ini, gua menggunakan theme-song opening cerita ni untuk nada dering.
-Isu 'contextual advertising' pernah dipetik dalam cerita ni.
-Sepanjang minggu lepas gua hanya bermain game sahaja dan tak buat apajaddah kerja langsung.
-Semua video masa Sure Pekat 4 hari tu dah kena delete. Dan takde dalam kompiter.
-Gua dah download Joost tapi tak boleh run sebab tak cukup RAM.
-Mr.Os skang pandu teksi.
-Akaun Gmail gua dapat dengan invitation dari Google sendiri beberapa tahun yang lalu.
-2 tahun lagi kumprinx.com akan berusia 10 tahun.
-Yamaha R6 adalah motorsikal yang paling stylo

Member Lama

Image
"Hello Kumprinx? Lu kat mana ni?"
"Hello sapa ni? Gua kat town ni.."
"Gua la.. gua baru sampai Lipis ni. Kat Batu 2, kedai Rapi. Meh la datang sembang-sembang.."
"Laa.. lu rupanya, buat apa sini? Ada projek ke?"
"Ada gig ni. Biasa la fun-fair"
"Lu memang muka fun-fair la.. takpe, lu order gua neskepe 'o satu jap lagu gua sampai"
"Woorait!"

WTF Moment : Gambar Norlia Ghani Masa Muda

Image
Bergetah beb..

Jangan tanya kat mana aku jumpa gambar Norlia Ghani (aka Norlia Ramli) ni. Gambar ni seingat aku awal 80an dulu. Gua snap dari album gambar. Gambar sapa lagi ada dalam album tu? Search ngan SYJ. Semua stok rock kapak/pedang 80an. Gambar kat satu gig kat ceruk mana tah, stage papan dinding atap zink ngan banner kain tulis freehand jadi backdrop. Gua memang suka mende-mende old-school dan klasik.

Fakta Menarik : Norlia Ghani ada Wikipedia Entry dia sendiri

Paling Horror

Image
Berikut adalah rentetan peristiwa kejadian misteri yang paling horror pernah berlaku kat gua sepanjang tahun ni. Sekarang gua masih lagi berada dalam keadaan traumatik dan shock di atas apa yang telah menimpa gua ni. Cerita-cerita macam ni biasa korang jumpa dalam majalah Mastika je.
Jika Anda : -Pesakit Jantung -Ibu mengandung -Selalu trauma dengan perkara-perkara horror
Hentikan pembacaan anda, gua dah warning.
Begini ceritanya..
Malam tu seperti biasa rocker macam gua ni bersiap-siap kat umah untuk rutin melepak harian. Ketika sedang asyik mengenakan pakaian, gua terdengar bunyi mencicit kat luar bilik gua. Itu jam gua tak ambik pot dan menganggap itu hanya bunyi tikus. Selalu dalam bilik gua, gua sering bergelumang dengan tikus. Lantas setelah berpuas hati dengan penampilan gua malam tu, gua mengorak langkah ke kedai Pak Ali (Pork Lee) di Jalan Masjid Indie, Kuala Lipis untuk melepak. (Fakta Menarik : Gua ada cermin 'life-size' dalam bilik gua. Bukan gua punya) Sembang punya semb…

Kau Pandai Mengeja?!

Image
Kau pandai mengeja?

Rokok SKL : Rasa Macam Papan

Image
Setelah kena hasut selama 10 saat dengan budak kaunter tu, gua pun membeli rokok SKL ni. Perasa strawberry rasanya. Kotak warna hitam, rokoknya pun warna hitam. Walau se-stylo mana pun rokok ni, namun kalau rasa macam papan tak hingin aku nak isap. Dia punya kelebihan hanya dari segi aroma, namun flavour dia tetap rasa macam rokok murahan. Menyesal aku beli. Pulang balik duit aku!

Visor Helmet Baru

Image
"Siang menjadi Darth Vader/Cobra Commander, Malam menjadi Kassim Selamat.. "

Muse Concert Report Extended

Image
Klik Untuk Beso

Cekidaut the Full Report kat www.kumprinx.com

Sewaktu ke Konsert Muse tempohari gua jugak sempat menyambar beberapa barangan.

Tali pinggang cap 'Muse'
Tali pinggang ni dia jual kat dalam stadium. Official merchandise. Kebetulan tali pinggang yang gua pakai skang ni dah usang dan lusuh. Ada satu je kat booth merchandise tu. Gua terus sambar tanpa banyak berfikir lagi. Kepala dia stainless steel berukir muse. Dan kat tali dia ada tulis 'Blackholes and Revelation' Rare tak rare ler.. korang boleh nengok kat official website diaorang.

Muse Wristband
Gua dengan wristband memang tak dapat dipisahkan lagi. Juga unit terakhir kat booth tu. Gua terus sambar. Tapi ia terlalu lebar untuk kegunaan seharian. Gua ingat nak simpan dan pakai time perform je. Official Site

Dunhill FineCut
Kat Lipis takde jual. Lebih panjang dari Dunhill biasa. Bara dia lebih intense menghasilkan flavour yang lebih kompleks dari biasa. Skang dah habih.

DVD Honey And Clover
Gua kongsi duit ngan mae…

Rockers Blues

Image
Ketika mahu membasuh baju pada suatu hari, barulah gua sedar bahawa semua baju gua warna hitam. Apa kejaddahnya begini? Gua memang takde selera nak angkat kalau baju tu ada kaler-kaler. Lagipun kaler itam ni buat gua nampak lebih slim.. dan ganas. Mana ada crook pakai baju warna pink!

Kajol

Image
Itu jam gua nengok berduyun-duyun orang kampung turun. Gua sendiri agak teruja nak nengok siapakah Kajol yang digembar-gemburkan turun buat persembahan kat Expo kat sini beberapa minggu nan lalu. Gua bajet awek ni musti cun jika tidak masakan dia bisa pakai nama Kajol? Serius siht gua cakap lu orang kampung ramai gile yang turun. Itu jam gua lepak kat tempat bandel tu tunggu Kajol naik ke pentas. Orang ramai semakin tak sabar. "Mesti best ni..", getus hatiku.

Kajol memulakan persembahan dengan lagu 'Kau kunci pintu hatiku dalam pintu hatimu apanama tah tajuknya'

Kajol adalah seorang balak transvestif berbadan sasa, memakai pakaian wanita dan menyanyi suara falsetto.


Maka termaktublah pada hari itu aku menyumpah seranah dalam 3 bahasa dan dialek yang berbeza dengan perkataan-perkataan lucah yang jarang sekali bermain di mulut gua.

Dr. K : Mari Menukar Tiub

Image
Berjumpa lagi kita di ruangan "Baikpulih Motorsikal Secara DIY Bersama Dr.K" Hari ini Dr. K akan menunjukkan step-by step cara dan teknik untuk menukar tiub motorsikal anda. Seringkali apabila kerja-kerja sebegini dilakukan, ramai di antara kita yang melakukan kesilapan yang tidak disedari hingga menjejaskan prestasi motorsikal mereka. Kali ini Dr.K akan menunjukkan cara yang betul untuk rujukkan anda di masa akan datang. Ayooh, Kita mulakan!

Menggunakan wrench bersaiz 22, kita bukak dulu bolt untuk shaf tayar tu.


Kemudian kita ketuk pakai tukul. Nampak gayanya ketat betul nak keluar mende ni ye..


Kalau dah ketat sangat, kita spray dulu dengan lubricant. Supaya dia jadi longgar. Lepas tu tarik pakai tangan je (untuk pendekar-pendekar sahaja, orang kebanyakkan, sila pakai tukul)


Beginilah rupa parasnya setelah tayar berjaya dibuka.


Apa ke-jaddahnye ni?


Selepas itu adik adik boleh memasukkan tayar yang baru ditanggalkan tadi ke dalam kereta dan sila bawa ke bengkel yang berdekatan u…

Elarti - Rebiu

Image
Itu hari gua seolah-olah dipukau je untuk membeli majalah ni. Dah la kena pukau ikut Yahoo messenger je. Desas-desus pasal majalah ni dah lama dah gua dengar. Tetiba ianya direleasekan dan sebab tu lah gua terasa seperti mahu membelinya (nasib baik tengah ada duit, kalau tengah parok tu..)

Tak sampai 2 minggu majalah ni sampai ke tangan gua. Gua agak hangin dengan kecenderungan posmen area umah gua yang sering lipat apa-apa dokumen untuk kasi muat dalam post box tu. Rosak la buku gua. Mahal gua beli ni RM7!

First Impression
Zaman-zaman indah masa gua menulis zine dulu aku selalu cerewet pasal kualiti kertas. Tapi buku ni dia punya kertas pepalih keras, girang jari aku memegangnya. kelihatannya sangat tahan lasak. Lantas gua tak sabar nak baca. Bila bukak je mukasurat pertama gua dihidangkan dengan editorial yang bertajuk 'Babi Terbang', I liked it already.

Kat dalam buku ni (majalah eh?) ada banyak perkataan-perkataan aneh yang aku jumpa. Ala-ala saduran dari bahasa inggeris yang …

Kumprinx Melawat Mangsa Banjir

Image
Dah lama dah kes aku melawat mangsa banjir ni. Baru hari ni nak post. Bila banjir je gua meronda sekitar Kuala Lipis untuk nengok sedang mana power banjirnya. Mende bukan selalu berlaku dan kita kena nengok. nanti senang nak cerita ngan anak cucu (ataupun sebagai benchmark)