Posts

Showing posts from 2008

Ada Tersimpan Di Sana

Image
Pada tahun 1880, Sultan Pahang ketika itu iaitu Sultan Ahmad telah menghantar 2 ekspedisi mendaki Gunung Tahan buat kali pertama. Ekspedisi ini bertujuan untuk mencari Batu Hikmat yang baginda percaya ada tersimpan di puncak gunung tersebut. Mengikut kepercayaan orang asli tempatan juga, ada 2 ekor kera ajaib sebesar badak menjaga tajau yang berisi Ibu Emas Dan Ibu Perak. Memiliki kedua-dua ibu galian mistik ini pasti akan mendatangkan kekayaan yang melimpah ruah.

Kedua-dua ekspedisi Sultan Ahmad itu menemui kegagalan kerana laluan yang mereka gunakan terlalu curam.

Pengalaman gua mendaki Gunung Tahan beberapa tahun yang lalu, dan bersabung nyawa menyeberangi sungai berarus deras dengan hanya menggunakan sebatang kayu makes a good dinnertime stories.

Namun perkara yang paling pelik dan aneh yang gua jumpa di puncak Gunung Tahan itu masih gua simpan sehingga kini dan gua belum brave nak cerita kat sapa-sapa pun.

Kenapa Kita Perlu Lawan

Image
Setahun yang lalu, tarikh yang sama, gua jadi saspen tak hengat dunia sampai gua tak note langsung tarikh ni. Hari ini, gua takde apa lagi yang nak di-saspen-kan. Zaman gundah itu sudah berakhir.

Hari ini gua mengangkat tabik penuh hormat kepada kehidupan penuh chaotic gua sepanjang 25 tahun yang lalu. Dan kini memberi laluan kepada bahagian kedua. Namun, walau apapun, nothing of value is lost dalam transition ini.





Aku memperbetulkan tali kasut. Ku ikat kemas. Seluar yang londeh ku angkat sedikit. Klik! Talipinggang ku ketatkan. Kedutan-kedutan di baju ku perbaiki. Tanganku menyisir rambut agar lebih kemas. Nafas ku tarik dalam-dalam. Dadaku menaik, bahu ke belakang. Tangan digenggam kuat. Bibirku mengukir senyuman satu side penuh makna...






Ready..


Set..

Halaman Rambo

Image
Gua baru sahaja selesai mengorek keluar serpihan kaca yang tertusuk di tapak kaki gua dengan menggunakan pisau rambo. Orang kata, kalau biarkan serpihan kaca terlekat dalam badan, nanti dia akan mengalir dalam bloodstream, pastu masuk dalam jantung.
Gua haram tak percaya.

The Weather Is Hot And Horny

"Waaarrgghhhahaha hahaha.. hahha..!!" makcik yang sorang tu gelak. Sampai berair mata.
"Hihihiii... hahahaha.. hadu... hahahahharghh!!!" makcik yang sorang lagi follow. Gayanya macam dah kena histeria. Sambil jeling-jeling kat gua. Gua menjadi kaget. Seram-seram sejuk pun ada. Tetiba gua teringat kejadian histeria di Kuantan. Sah! Dah menular sampai sini!!

10 minit sebelum itu..




Hari tu sangat panas. Gua terhiling-hiling di pekan kecik ini tiada tujuan. Nak tunggu sampai pukul 3 baru boleh balik. Dia punya panas toksah cerita. Di mana-mana boleh nampak haba panas meruap ke udara. Pandangan gua pun silau. Semua perkara memantulkan cahaya matahari yang terik. Tekak gua kering.

"Pekena teh 'o ais limau satu.." hati gua berbisik.

Gua mengambil port di tepi stesen bas. Ada gerai atap kanvas di situ. Gua ambik seat yang paling hujung di bawah redup pohon betik. Tiada pelanggan lain di situ. Hanya ada dua makcik sedang hangat berborak. Isu masakan.

"Teo o ais…

Tragedi Aidilfitri 2008

Image
Petang sehari sebelum raya gua ke pasar. Gua jumpa Bala.
"Bala, you esok pagi bukak ka?"
"Bukak! Saya raya pun bukak juga. Orang mahu beli barang nanti susah.."
"Kompom aa.. pagi besok bukak..?"
"Don't worry. Saya pagi-pagi besok sini ada juga belakang!"
Kata-kata Bala sungguh meyakinkan. Aim gua pepagi besok nak angkat air batu. Pagi raya memang susah nak beli barang. Kedai jarang ada yang bukak. Bala bersungguh-sungguh meyakinkan gua. Ye lah, dia kan india, nak beraya kemendenya..

Pagi raya gua menuju ke kedai Bala. Kata-kata Bala gua pegang. Setibanya di perkarangan kedai Bala..

Hari Baik Bulan Baik

Image

Terhiling-hiling

Image
Gua dah 3 hari terhiling-hiling di internet. Nak menulis pun tak jalan, nak developement pun takde mood.
Gua sedang menanti ilham.

Propaganda Kristian di Gmail

Image
Ini yang gua jumpa kat Gmail gua sekian lama. Hari tu gua cek. Semuanya subtle, dan kalau lemah firasat (remaja, contohnya) pasti mudah terpedaya.


Macam-macam cara orang nak sesatkan umat islam.

08.08.08

Image
This is my final mission.

Jadual Kerja Kerajaan Yang Gua Tahu Setakat Ini

8.00am - Masuk bertugas. Daftar attendance. Lepas tu baca suratkhabar. Lepas tu berborak pasal isu dalam suratkhabar
9.30am - Keluar minum pagi
11.00am - Kembali ke pejabat. Sambung borak, baca majalah pulak.
12.30pm - Lunch hour
2.30pm - Join staff lain layan video ceramah Anwar Ibrahim.
3.45pm - Surf internet pakai harta kerajaan
4.30pm - Semua dalam mode stenbai nak balik. Tidak melakukan apa-apa pekerjaan sambil merenung jam di dinding.
5.00pm - Macam ada gempa bumi, semua orang lari keluar dari pejabat
Nota : Cigarette break setiap 15 minit.

Amacam, RM55 sehari?

Pak Lah Turun Town

Image
Kereta-kereta mewah memenuhi jalan-jalan di Kuala Lipis. Hotel-hotel semua penuh. Helikopter bersimpang siur di udara.Pak Lah turun town untuk merasmikan Projek Agropolitan Gahai di Ladang Agropolitan Tanjung Gahai, Kuala Lipis, Pahang pagi tadi. Tanjung Gahai ni boleh tahan ulu, masa muda-muda dulu gua selalu melawat layan 'boya'. Korang kenal boya ni mende? Kalau tak kenal maksudnya lu orang dah terlalu town.Gua ada jugak plan nak pegi sana tengok-tengok dan salam ngan Pak Lah. manalah tau kot-kot ada acara makan-makan free ke apa.Sejak awal pagi lagi gua mencari port yang sesuai untuk gantung banner rusuhan gua yang bertulis:"A STEP BACK INTO AGRICULTURAL IS A SUBTLE WAY OF SAYING 'ANAL'"Tak jumpa.
Kalau Pak Lah turun town, korang nak gantung banner apa?

Insomnia

Image
Berikut adalah pengalaman ngeri gua mengalami insomnia.

Malam semalam gua pekena 8 biji Paracethamol. Dalam bahasa lemen, Panadol. Though it is a personal record bagi gua, I'm not proud of it. The thing is, lately gua mengalami insomnia yang teruk. Kalau gua banyak kerja, mende ni sure membantu. Tapi di malam hari, gua hanya terkelip-kelip atas katil dan sedikitpun tak mengantuk. Gua bukak komputer, menulis, layan lagu, tengok filem. Hapa pun tak jalan. Bila gua baring, masa berlalu begitu perlahan. Walaupun gua memejamkan mata, tapi gua tidak terlena. Lagu-lagu mellow pop era 90an yang gua pasang pun gagal membantu gua tido. Gua try baca buku, tapi patah kata tidak absorb dalam kepala gua. Jadi sakit kepala lagi ada. Gua berjaga sepanjang masa hari bertukar menjadi siang. Gua dengar ayam berkokok belakang rumah. Gua bertarung dengan nyamuk. Sekali sekala gua bangun hisap rokok dalam gelap.

Dan akhirnya gua baring kembali atas katil.

Bila hari dah siang, gua bangun. Mengosok-gosok ke…

Lurah Dendam

Image
Gua baru sahaja tak jadi nak publish cerita super erotik yang penuh dengan kelucahan melampau di www.kumprinx.com.
Better luck next time eh?

Sahih! : Nora Danish Bercerai

Image
Bebeh, I forgive you. Take my hand and let's start anew. Give me a call ok?SELEPAS pelbagai spekulasi dibuat mengenai krisis rumah tangga Nora Danish, akhirnya kes permohonan cerai pelakon dan model itu dengan suaminya, Rizal Ashram Ramli, 32, didengar di Mahkamah Syariah, semalam. 

"I ceraikan you talak dua yang membawa maksud talak kali kedua.'' 

Itulah kata-kata penamat hubungan suami isteri antara Rizal Ashram Ramli dengan pelakon jelita, Nora Danish di hadapan Hakim Syarie Ahmad Irwan Ismail semalam.

Talak yang dijatuhkan itu juga menamatkan spekulasi masalah rumah tangga pelakon tersebut yang sedang hamil tiga bulan.

Nora atau nama sebenarnya, Nora Mohd. Danish Hanif, 26, berkata demikian semasa perbicaraan permohonan pengesahan lafaz cerai luar mahkamah oleh Rizal, 38, pada tarikh tersebut di Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam. 

Rizal yang memfailkan permohonan itu tiga minggu lalu dan Nora selaku defendan hadir memberi keterangan tanpa diwakili peguam.

Terdahul…

Maya Karin Kahwin 14 Ogos Ini

Image
Abang tak sangka, tergamak Ayang khianati cinta suci kita...PETALING JAYA 4 Julai – Desas-desus mengenai pelakon popular Maya Karin bakal menamatkan zaman bujang akhirnya terjawab apabila aktres itu mengesahkan dia akan berkahwin pada 14 Ogos ini.

Pelakon berusia 29 tahun itu turut mendedahkan identiti bakal suaminya iaitu Steven David Shorthose atau nama Islamnya Muhammad Ali. Lelaki berusia 38 tahun itu merupakan seorang guru Matematik yang berasal dari England.

Artis jelita itu berkata, dia dan Steven memilih Bellagio, Itali sebagai lokasi pernikahan mereka.

“Bellagio di Itali menjadi pilihan saya dan Steven kerana ia berdekatan dengan kediaman keluarga bakal mertua saya,” kata pelakon utama filem Pontianak Harum Sundal Malam itu pada sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Maya, keputusan itu juga dibuat mengambil kira keadaan kesihatan bakal ibu mertuanya yang uzur dan tidak boleh berjalan jauh.

Seminggu sebelum majlis pernikahan itu, Maya atau nama sebenarnya Maya Karin Roelcke dan S…

Kejuruteraan Hadhari

Image
Gua sungguh berbangga dengan rekaan gua ni. Gua akan mefailkan paten terhadap rekaan futuristik ini tidak lama lagi. Kaya aku macam ni!

70 Weblog Paling Popular Di Malaysia 2008

Image
Dari data-data yang dicompile oleh Syed Syahrul Zarizi, pada tahun ini, blog utama gua tersenarai di antara weblog paling popular di Malaysia ini.

Di antara70 Weblog Paling Popular di Malaysia mengikut senarai ini, blog gua tersenarai dalam ranking no.96.

Hape cerita beb?

Seriously Dude

Image
When i say i eat hi-res pictures for breakfast, I mean I EAT HI-RES PICTURES FOR BREAKFAST.

2 Minit Sebelum Balik

Image
Biasanya 2 minit sebelum gua balik rumah, I'll ponder, apabenda yang gua dah ejas hari ni? What minor adjustment i've made today? Have i changes the world? Jawapan kepada persoalan tersebut, menentukan samada gua balik ke tidak.

Kejap lagi gua nak straight balik.
It's been a great day at the office.

Pembayaran Subsidi Petrol Kenderaan Persendirian

Image
Berikut adalah soalan lazim (FAQ) yang selalu ditanya mengenai Pembayaran Subsidi Petrol dan carta aliran jalankerja tuntutan wang tersebut.

Banyak wang disediakan oleh kerajaan untuk diberikan kepada rakyat untuk meringankan beban mereka stetelah kenaikan harga minyak. Jesteru, kamon la.. takkan takde kutu merancang apa-apa untuk exploit duit subsidi ni?



Klik untuk besar




Klik untuk besar

I love My New Desktop

Image
Klik untuk beso
Protip : Computer gua running Vista dengan Rocketdock dan Yahoo Widget

Datuk Seri Najib Tun Razak

Image

Dari Lensa Mazidul Akmal

Image
999/360 ekslusif dan terkini korang boleh baca kat blog Mazidul Akmal. Gambar-gambar banyak yang ngeri dan gore. Dan ada juga yang voyeur.
Mazidul Akmal

LHC : What Will Happen?

Image
Lama jugak dah gua follow kes LHC ni. Jadi hari ni gua post la satu. Mana la tau kan.. Hihi..

Update: Akhir tahun ni baru launch rupanya.

I Dont Want New Radiator

Lu jangan main-main tokey.. Itu radiator elok lagi. Buat apa nak tukar?

L Bermaksud Laju

Image
Lepas ni sapa-sapa lagi petik pasal lesen L gua, gua akan adu kepada Pok Teh.

Juno

Image
Lama jugak gua terkesan lepas tengok filem Juno ni. Beautiful movie. Great lines. Chokefull of innocence. Movie terbaik gua tengok bulan ini.

King Of Misteri

"Kenapa kalau makwe tu cun gile, mesti balak dia muka macam selipar? Tak ngam langsung.."
"Kau kalau jalan dengan awek kau orang pun tanya macam tu jugak.."

Ikon

Image
"Bagi rockers, dia punya legend sama level ngan Amy Search"

Mengedit Video

Apa yang gua pelajari hari ini.

Pesta Buku Antarabangsa 2008

Image
Last sekali gua turun pesta buku ni adalah pada tahun 1993 kalau tak silap. 15 tahun nan lalu. Itu jam gua dibekalkan dengan RM10 (sa-puloh ringgit sahaja) untuk membeli apa-apa buku yang gua inginkan. Sepuluh ringgit mana cukup beb. Tapi masa tu kalau tak silap gua darjah 3, so rm10 dah kira banyak gile.

Cari-cari tak jumpa buku yang under RM10 yang gua nak beli. Gua jadi frust. Kaki dah longlai berjalan. Kena beli jugak sesuatu.

Hari tu adalah last day pesta buku tahun 1993. Banyak gerai-gerai yang dah packing. Gua nampak ada satu gerai tu, koman gile rupanya. Tengah packing. Kemudian gua nampak ada satu ikatan buku. Buku nipis-nipis je. Ada sepuluh keping semuanya. Gua belek-belek.

Brader kat kedai tu cakap kat gua, "Ambik la semua sekali dik. Sepuluh ringgit. Kami nak balik dah ni.." Pucuk dicita, ulam pegaga. Gua angkat semua sekali.

Buku yang gua angkat tu adalah buku-buku rare zaman bila ntah. Masih menggunakan binding benang walaupun nipis. Kulit dia menggunakan kertas b…

I Know A Good Bone Structure When I Sees One

Image

Yahoo Nak Beli 'Kumprinx'

Gua dapat emel tadi. Diaorang nak beli brand 'kumprinx' ni seluruhnya.
Offer diaorang bernilai lebih 6 angka.
Gua tak tau nak ambik ke tidak.

Oh dunia ini

Image
penuh kepalsuan.

(i eat high-res pictures for breakfast)

Live From Flock

They call it 'Social Browser'.
I'm not social.

Flock

Hari Ini Adalah Hari Tahun Lompat

Image
Jadi gua nak petik something la di hari Tahun Lompat ini.

Apa yang gua paham mengenai tahun lompat ni adalah dalam sehari tu kita ada lebihan jam dan kalau di-accumulate selama 4 tahun akan cukup sehari. Jadi diaorang tambah sehari untuk kasi ngam. Tak tau la betul ke tidak..

Habih tu kalau ada orang yang lahir tarikh ni apa cerita?

Roots #6

Image