Posts

Showing posts from January, 2009

Si Gajah Yang Malang

Image
Kalau gua tersengih-sengih keseorangan di opis gua tu bermakna gua sedang baca buku kanak-kanak yang seronok. Ambik contoh cerita 'Si Gajah Yang Malang' ni.

Gua rasa gua boleh tulis versi yang lebih baik.

Si Gajah Yang Suwey
Gajah adalah haiwan yang sombong dan bongkak. Semua haiwan di rimba tak suka pada gajah. Gajah pernah melempang badak sehingga jatuh ke dalam sungai. Sejak hari itu badak hanya duduk di dalam air. Gajah juga pernah melibas badan harimau sehingga berbelang-belang. Kulit kura-kura yang kelihatan retak seribu pun akibat dipijak oleh gajah.

Kabawacing adalah seekor haiwan seperti kucing yang comel. Bulunya sungguh lembut. Matanya besar. Pada satu hari gajah telah memijak Kabawacing sehingga tinggal mata dan tali perutnya sahaja. Sejak hari itu Kabawacing dikenali sebagai Cacing dan hanya duduk di dalam tanah kerana takut diserang oleh gajah lagi.

Pada satu hari gajah terbersin tapi lupa tutup mata. Kedua-dua biji mata gajah tersembur keluar. "Aduh, mata aku!&q…

Menengok Butterfingers

Image
Inilah kali pertama kutu-kutu dress up nak tengok show. Kalau tak, King dengan baju koboi nya, Mael ngan seluar skinny nya, Born dengan seluar koyak rabak nya. Mujurlah show dibuat di Istana Budaya. Venue ber-prestige untuk show yang ber-prestige. Ada orang cakap, Butterfingers ni king of indie malaysia.

Crowd semua takut-takut nak rockin. Ambience dia laid back, dan semua orang rilek-rilek saja. Ada 400 orang kat dalam tu. Pentas pulak agak rendah, hampir satu level ngan audience. Sakit jugak kaki gua terjengket-jengket nak tengok diaorang.

Gua tersengih sedikit apabila Butterfingers memainkan lagu 'Mati Hidup kembali', anthem trip gua ke Sarawak disember yang lalu. Walhal, satu album tu barangkali anthem gua skang ni. Lepas ni Butterfingers dah tak rockin dah sehingga diberitahu kelak. Ni kira show last sekali untuk 2009 dan gua tak boleh lepaskan peluang ini.

Gua dah lama dah nak cakap; Album Butterfingers - Kembali adalah the best malay rock album to date.

Gua Bukan Kaki Pancing

Image
"Bila nak pegi mengail ni?!"

Pagi tu gua berbisik dalam hati. "Apahamjaddahnya nak mengail pulak ni?! Gua mana 'in' ngan aktiviti-aktiviti macam ni". Namun dek kerana gua mithali punya kaki, gua turutkan jugak. Kami bergerak ke umah Mail. Kitaorang pakai joran menggunakan batang salak. Memang old-school.

Mula-mula pepalih boring. Duduk tercangak tepi air, pegang joran. "Buang masa namanya ni.." getus hati gua. Dah la hari panas. Miang lagi kena lalang. Nyamuk pun buat hal jugak.

Tetiba berlaku satu keajaiban. Pelampung kail gua tenggelam slow-slow. Kemudian joran gua direntap keras. Shiahh!! jerit gua sambil memperkukuhkan kuda-kuda di tebing kolam. Dari atas kelihatan susuk ikan patin sebesar peha sedang menarik tali kail gua. Setengah jam gua bertarung ngan patin tu. Tenaganya sungguh kuat. Bila gua tarik, dia sentap balik. Bila gua rilek dia rilek. Peluh memercik dari dahi gua.

Akhirnya patin terlepas. Tali putus. Gua berdiri di tepi kolam. Hampa d…

Kembali

Image
Mengumumkan skang gua dah comeback setelah bercuti panjang. Lebih kurang sebulan jugak gua bercuti. So what happened?

Mengenai khabar angin yang bertiup kencang tu, suka gua untuk mengesahkan perkara tersebut. Gua ada reason yang tersendiri dan gua harap takde yang berkecil hati. Majlis bersejarah penuh epik pada 13 disember yang lalu dihadiri oleh sanak saudara dan jiran-jiran terdekat. Diserikan juga dengan helikopter paparazi yang berlegar-legar di ruang udara cuba mendapatkan gambar esklusif. Artis-artis barat biasa buat macam ni. Eventually, event tersebut akan diadakan di Kuala Lipis, Pahang pada tarikh dan masa yang ditetapkan kelak. Jangan risau gua akan ajak semua orang datang.

Sebelum gua bertolak ari tu gua dah unleash 'Bidadari Sequel'. Satu cerita yang tersangat istimewa khusus buat korang semua. Gua harap semua yang dah mendaftar ari tu sempat layan cerita ni. Kini semuanya sudah berakhir.

I heard someone died. Gua menerima kiriman sms berita gempar ini dari sobat-s…