Posts

Showing posts from 2011

Memori Ramadan 2011

Image
Sedari 1985 dah gua memang ada memasang hajat nak berniaga bulan ramadan. Macam biasalah usahawan muda melayu senang nak delay buat kerja.
Berniaga pasar ramadan memerlukan kita menghadiri kursus pengurusan makanan di mana diaorang ajar cara untuk mengelakkan cross contamination, jangan potong ayam mencangkung dan jangan korek hidung time masak. Paling horror gua juga terpaka diberi suntikan anti penyakit berjangkit. Berkaca mata masa jarum masuk dalam lengan.
Hari pertama meniaga gua berdua dengan bini je. Gerai takde atap. Besoknya barulah rakaniaga gua, Leman Al-Cairo beli kanopi. Antara menu kami adalah air soya, bubur lambuk dan paling rare, strawberi celup cokelat. Ada juga hasil agrotani dari Mael, air bandung cincau dan gulai lemak daging salai dari Leman Al-Cairo.


Selama sebulan gua pecut balik kerja no-rest, terus angkat balang air, angkat bubur lambuk, pecut pegi pasar ramadan. merasa juga jerih perih peniaga pasar. Time orang ramai sengih bukan main. Bukak je bekas duit, duit…

Malaysia Di Hujung Masa

Kalau nak cerita pasal politik ni; selain dari anal sex dan china doll, secara jujurnya banyak yang gua tak tau. Pasal perlembagaan, malu jugak kalau kata tak hapal semua. Kadang-kala menggelupur juga bukak buku cari loop hole. Ada sesetengah orang kalau sebut pasal perlembagaan ni, sampai berbuih mulut bercerita. Relevan, yes.

Hak kita untuk berhimpun memang perlembagaan dah cover. Bercakap sampai berbuih mulut pun perlembagaan dah cover. Apatah lagi menubuhkan persatuan parti tupperware dan persatuan poco-poco ad-lib. Setel.

Tapi masalahnya gomen tak bagi. Gua tak tau samada gomen nak protect their interest ke ataupun tulus nak jaga ketenteraman. Bila gomen tak bagi polis bertindak sembur air. Lepas tu naik pulak cerita keganasan polis. Polis teruk. Polis bertindak ikut suka hati. Lepas tu motor hilang terhegeh-hegeh repot polis. Queue 10 season lagi Gerak Khas bagi up balik imej polis.

Lama dah gua plan nak turun Kolumpo 9hb ni. Ada kroni datang dari sarawak. Sekali polis kabo jan…

Pakar Motivasi

Dek terdengarnya kehadiran pakar motivasi tersohor di kampung mereka, penduduk semua berbondong-bondong menuju ke jeti untuk melihat sendiri perihal orangnya. Yang sihat datang berlari, yang tua bertongkat. Yang ada Myvi ekzos kecoh tambah huru-hara jalanraya. Ibu muda menggendong anak, berkasut roda meluncur, berkerusi roda harapkan sedara tolak. Keluarga mermotorsikal pantak lima helmet entah ke mana.

Maka sekelian kampung datang berhimpun di jeti mengerumuni pakar motivasi.

Pegawai bank perut boroi, termengah-mengah kerana bagasi lemak berlebihan. Perut seakan-akan menembusi butang baju, ketiak dan belakang lenjun dengan peluh, mula-mula sekali bertanya, "Pakar motivasi, ceritakan kepada kami perihal harta kekayaan"

Pakar motivasi tenang menjawap, "Tiada wujudnya ukuran bagi kekayaan kamu. Ia bukanlah pada banyak atau sedikit yang kamu miliki, sebaliknya yang menjadi ukuran adalah hubungan baik kamu dengan harta kekayaan"

Pengusaha gimnasium, berbadan sasa deng…

Repeat

Image
Hiking ke Telaga Tujuh, Langkawi adalah satu pekerjaan yang bukan boleh dibuat main.